Spis treści:
Żółto-pomarańczowe kwiaty cukinii to prawdziwy letni rarytas, składnik ten jest popularny w szczególności w kuchni włoskiej, jednak i u nas znajduje coraz więcej miłośników. Aby w pełni doświadczyć walorów smakowych cukiniowych kwiatów, należy odpowiednio je przygotować. Konieczne będzie usunięcie pewnej ich części. Podpowiemy ci, jak jeść kwiaty cukinii oraz co można zrobić kwiatów cukinii.
Sprawdź także: Witaminowy letni przysmak. Jak zrobić zupę z natki marchewki?
Jak usunąć pręcik z kwiatów cukinii?
Zanim rozpoczniesz przyrządzanie posiłku z kwiatów cukinii, musisz je odpowiednio przygotować. Pręciki obecne we wnętrzu kwiatu należy usunąć, ponieważ przez swój gorzki smak, przez co mogą skutecznie popsuć twoje danie. Możesz wyciągnąć je w prosty sposób za pomocą pęsety lub po prostu wyjąć je palcami, aby się do nich dostać, wystarczy delikatnie rozchylić płatki, tak by nie uszkodzić kwiatów. Będzie to szczególnie istotne, jeżeli cukiniowe kwiaty zamierzasz nadziać farszem. Przed rozpoczęciem gotowania, możesz także delikatnie opłukać i osuszyć kwiaty.
Jak jeść kwiaty cukinii?
Co można zrobić z kwiatów cukinii? Kwiaty cukinii doskonale sprawdzą się w przepisach inspirowanych kuchnią słonecznej Italii. Świetnie komponują się z risotto, makaronami, sałatkami, można również przygotować je w wersji zapiekanej lub smażonej w cieście. Pysznie smakować będą również jako element farszu do tarty. Można je smażyć, a także podawać z nadzieniem. Świetnie komponują się na przykład z serem.
Sprawdź, jakie przepisy z kwiatami cukinii w roli głównej przygotowali nasi użytkownicy.
Faszerowane kwiaty cukinii
Zobacz przepisFaszerowane kwiaty cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Smażone kwiaty cukinii
Zobacz przepisSmażone kwiaty cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Kwiaty cukinii z nadzieniem
Zobacz przepisKwiaty cukinii z nadzieniem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Letnia tarta z kwiatami cukinii
Zobacz przepisLetnia tarta z kwiatami cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kwiaty cukinii w cieście drożdżowym
Zobacz przepisKwiaty cukinii w cieście drożdżowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym
Zobacz przepisKwiaty cukinii w cieście naleśnikowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Kwiaty cukinii nadziewane ryżem i mięsem
Zobacz przepisKwiaty cukinii nadziewane ryżem i mięsem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Tarta z kwiatami cukinii i pomidorkami koktajlowymi
Zobacz przepisTarta z kwiatami cukinii i pomidorkami koktajlowymi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: odzywianie.wprost.pl
Autorka: Anna Hutek
Zobacz także:
To danie jest jak wehikuł czasu. Tylko babcia robiła najlepsze »
Grzybiarze smażą kurki w ten sposób. Zawsze są jędrne i chrupkie »
Obniża cukier i cholesterol we krwi. Sięgaj po liście i nasiona tej przyprawy »