Fot. 123RF/Picsel
Kukurydza kojarzy nam się przede wszystkim z żółtą kolbą i ziarnami. Tymczasem kolorów kukurydzy jest kilka, między innymi biały, czerwony i niebieski. Co ciekawe, wszystkie te odmiany znali już Peruwiańczycy prawie 3000 lat p.n.e. W Ameryce Południowej otaczano ją kultem religijnym, który narodził się z wiary, że bogowie ulepili człowieka z mąki pochodzącej właśnie ze złotych ziaren.
Jakie właściwości ma kukurydza?
Głównym składnikiem kukurydzy jest skrobia, jednak oprócz niej jest jeszcze błonnik i białko. Jest bogata w witaminy z grupy B, witaminy D, E, K, A oraz C. Dodatkowo jest doskonałym źródłem potasu, selenu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, fosforu i cynku!
Kukurydza zawiera błonnik, który pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz usprawnia trawienie. Dodatkowo nie zawiera glutenu, więc jest idealna dla osób, które nie mogą go spożywać. Żółty kolor kukurydza zawdzięcza luteinie, będącej silnym przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed działaniem wolnych rodników. Ten żółty barwnik jest jednym z powodów, dla którego kobiety starające się o dziecko i będące w ciąży powinny jeść kukurydzę - luteina wpływa korzystnie na rozwój płodu oraz na cykl owulacyjny.
Jak kupić dobrą kukurydzę?
Świeża kolba powinna być gładka, z ziarnami ciasno przylegającymi do siebie. Ziarna powinny być pełne. Bardziej dojrzałe kukurydze mają ciemno żółty kolor i dużo twardsze ziarno, ponieważ cukier w ich wnętrzu zmienił się w skrobię. Jeżeli kupujemy kolbę z liśćmi, należy zwrócić uwagę na ich kolor - powinny być zielone, jeśli są żółte lepiej odłóż kukurydzę na półkę.
W jaki sposób wykorzystać kukurydzę? Jeśli brakuje wam pomysłów, sięgnijcie po sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Gwarantujemy, że będzie pysznie.
Fot. Jolao na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Docherro na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Sliwkawegierka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
4. Empanadas z kukurydzą i cebulą
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
5. Tajskie kotleciki kukurydziane
Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
6. Pasta kanapkowa z tuńczyka i kukurydzy
Fot. Lapsmak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
7. Pieczone sajgonki z ryżem i kukurydzą
Fot. Kobi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
8. Sałatka z jajkami, porem i kukurydzą
Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
9. Drobiowa mozaika z kukurydzą
Fot. Zewaewa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
10. Ciasto kukurydziane z rumem
Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Fot. Akademia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!