Dania jednogarnkowe

Co zrobić z kukurydzy?

Złote ziarenka kryjące się w kolbach są nie tylko zdrowe, ale i wyjątkowo smaczne. A w jaki sposób zamienić kukurydzę w pysze danie? Odpowiedź na to pytanie doskonale znają nasi użytkownicy.

Fot. 123RF/Picsel

Kukurydza kojarzy nam się przede wszystkim z żółtą kolbą i ziarnami. Tymczasem kolorów kukurydzy jest kilka, między innymi biały, czerwony i niebieski. Co ciekawe, wszystkie te odmiany znali już Peruwiańczycy prawie 3000 lat p.n.e. W Ameryce Południowej otaczano ją kultem religijnym, który narodził się z wiary, że bogowie ulepili człowieka z mąki pochodzącej właśnie ze złotych ziaren.

Jakie właściwości ma kukurydza?

Głównym składnikiem kukurydzy jest skrobia, jednak oprócz niej jest jeszcze błonnik i białko. Jest bogata w witaminy z grupy B, witaminy D, E, K, A oraz C. Dodatkowo jest doskonałym źródłem potasu, selenu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, fosforu i cynku!

Kukurydza zawiera błonnik, który pozytywnie wpływa na pracę jelit oraz usprawnia trawienie. Dodatkowo nie zawiera glutenu, więc jest idealna dla osób, które nie mogą go spożywać. Żółty kolor kukurydza zawdzięcza luteinie, będącej silnym przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed działaniem wolnych rodników. Ten żółty barwnik jest jednym z powodów, dla którego kobiety starające się o dziecko i będące w ciąży powinny jeść kukurydzę - luteina wpływa korzystnie na rozwój płodu oraz na cykl owulacyjny.

Reklama

Jak kupić dobrą kukurydzę?

Świeża kolba powinna być gładka, z ziarnami ciasno przylegającymi do siebie. Ziarna powinny być pełne. Bardziej dojrzałe kukurydze mają ciemno żółty kolor i dużo twardsze ziarno, ponieważ cukier w ich wnętrzu zmienił się w skrobię. Jeżeli kupujemy kolbę z liśćmi, należy zwrócić uwagę na ich kolor - powinny być zielone, jeśli są żółte lepiej odłóż kukurydzę na półkę.

W jaki sposób wykorzystać kukurydzę? Jeśli brakuje wam pomysłów, sięgnijcie po sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Gwarantujemy, że będzie pysznie.

 

1. Zupa kukurydziana

Fot. Jolao na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Kukurydza w słoiczkach

Fot. Docherro na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Kukurydza w przyprawach

Fot. Sliwkawegierka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Empanadas z kukurydzą i cebulą

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Tajskie kotleciki kukurydziane

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Pasta kanapkowa z tuńczyka i kukurydzy

Fot. Lapsmak na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

7. Pieczone sajgonki z ryżem i kukurydzą

Fot. Kobi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

8. Sałatka z jajkami, porem i kukurydzą

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

9. Drobiowa mozaika z kukurydzą

Fot. Zewaewa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

10. Ciasto kukurydziane z rumem

Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

11. Naleśniki kukurydziane

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

12. Chlebek kukurydziany

Fot. Akademia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Wytrawne tarty na cieście francuskim. 5 pomysłów na oryginalny farsz

Należysz do grupy osób, które zawsze wybierają tarty w słodkiej odsłonie? W takim razie powinieneś chociaż raz spróbować wykonać wytrawną wersję. C...

2
Informacje Placuszki zamiast owsianki na śniadanie. Smakowitości na dobry początek dnia – poznaj najlepsze przepisy

Nie masz pomysłu na pożywne śniadanie, które zapewni ci długotrwałą sytość? Jeśli przejadła ci się owsianka, a na myśl o jajecznicy dostajesz gęsie...

4
Informacje Napoje na wzmocnienie odporności. Pij codziennie, choroby będą cię omijać

Domowe sposoby na wzmacnianie odporności to temat, który co roku wraca jak bumerang. I nic w tym dziwnego - w końcu każdy chciałby zabezpieczyć się...

15
Informacje Jarzębina – jesienny przysmak w 5 odsłonach

Jarzębina, choć często kojarzona głównie z goryczką i czerwonymi koralami na gałęziach, skrywa w sobie bogactwo smaków i cennych właściwości zdrowo...

3