Ewa_Gotuje

Jesienna owsianka na odporność i dobre samopoczucie. 4 oryginalne przepisy na sycące śniadanie

Szukasz pomysłu na szybkie, sycące, pyszne i zbilansowane śniadanie jesienią? Mamy dla ciebie przepisy na owsianki z wykorzystaniem sezonowych owoców i nie tylko. To jedno z dań, które Polacy najchętniej zajadają z rana. Dowiedz się, dlaczego warto jeść owsiankę.

Jesienna owsianka na odporność. 4 przepisy na sycące śniadanie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Niegdyś wydawała się nudna i niesmaczna, dzisiaj owsianka przechodzi prawdziwy renesans. Danie w wersji jesiennej wydaje się bardzo atrakcyjne. Dlaczego? Bogactwo sezonowych składników i ich prozdrowotnych właściwości pozwala na spory zastrzyk energii o poranku. Sprawdź poniższe przepisy na owsiankę i ciesz się pysznymi oraz zdrowymi śniadaniami. 

Sprawdź także: Wystarczy dodać szczyptę do ulubionej herbaty. Nie tylko rozgrzeje, ale też podkręci metabolizm

Dlaczego warto jeść owsiankę? 

Specjaliści ds. żywienia często wspominają o owsiance jako produkcie bardzo zdrowym, który warto włączyć do swojej codziennej diety. Powodów jest kilka. Po pierwsze płatki owsiane to bardzo dobre źródło antyoksydantów. Potwierdzają to m.in. badania z 2009 roku, które przeprowadzili naukowcy z Tufts University. Okazało się, że produkt spożywczy zawiera ok. 20 polifenoli, które poprawiają przepływ krwi (poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych). Kolejna ich zaleta to przeciwdziałanie stanom zapalnym.  

Płatki owsiane to również bogate źródło błonnika, istotnego m.in. dla zdrowia jelit. Jeżeli borykasz się z zaparciami, to tym bardziej powinieneś sięgać po ten produkt, który efektywnie wspiera pracę układu trawiennego. Owsianka pomaga również zwiększać ilość tzw. dobrych bakterii jelitowych.  

Dlaczego warto jeść owsiankę? Zawierają beta-glukan, który usprawnia trawienie, ale także syci na dłużej. Nie bez powodu owsianki to częste danie wybierane przez sportowców, którzy potrzebują sporo energii pochodzącej z pokarmów. W dodatku znajdziemy w niej sporo żelaza, które również zwiększa chęci do działania (niedobór tego pierwiastka może powodować zmęczenie oraz osłabienie). W płatkach nie brak także witamin z grupy B oraz manganu, które także podnoszą energię, ale i wspierają pracę układu nerwowego

Błonnik przyczynia się również do obniżania poziomu złego cholesterolu. Płatki charakteryzują się także niskim indeksem glikemicznym. Okazuje się, że produkt ten doskonale sprawdzi się u osób zmagających się z wysokim poziomem cukru. Regularne jedzenie owsianki obniży jego poziom (warto jednak pamiętać, aby zrezygnować z długiego gotowania, które może podnieść indeks glikemiczny).  

Dlaczego warto jeść owsiankę? Choćby dlatego, że jest pyszna. A dowodem na to są poniższe przepisy - wybraliśmy dla was te najlepsze, które sprawdzą się zwłaszcza jesienią.  

Jakie płatki są najlepsze na owsiankę? 

Do owsianki najlepiej wybierać płatki jak najmniej przetworzone, czyli górskie. Wiele osób woli płatki błyskawiczne, gdyż jak sama nazwa wskazuje, można przygotować je bardzo szybko (zalać mlekiem czy wodą i gotowe). Warto pamiętać, że płatki owsiane górskie mogą okazać się też smaczniejsze - mają bardziej wyrazisty i lekko orzechowy posmak.

Ich przygotowanie wcale nie jest specjalnie skomplikowane - niekoniecznie trzeba je gotować. Wystarczy zalać letnim lub gorącym mlekiem, napojem roślinnym czy wodą i odczekać około 15 minut. Przez ten czas płatki napęcznieją i będą zdatne do spożycia, a zachowają swoje cenne właściwości. Można je również zalać wieczorem, a rano dodać tylko ulubione dodatki. To tzw. owsianka nocna, która cieszy się teraz dużym zainteresowaniem w mediach społecznościowych. Oczywiście płatki owsiane można też zagotować - taka forma na ciepło sprawdzi się szczególnie w chłodne, jesienne dni.  

Jakie płatki są najlepsze na owsiankę na słodko, a jakie na słono? Nie ma to większego znaczenia. W obydwu przypadkach najlepiej wybierać produkty jak najmniej przetworzone, czyli wspomniane już płatki górskie.  

Jesienna owsianka - 4 przepisy na sycące śniadania

Przygotowanie owsianki jest banalnie proste. Koniecznie jednak skorzystaj z naszych przepisów - każdy zawiera idealną kompozycję smaków, która sprawdzi się szczególnie w sezonie jesiennym. Nasze owsianki smakują, sycą i rozgrzewają w chłodne, deszczowe dni. 

Owsianka z dynią i orzechami - prosty przepis 

Owsianka z dynią - przepis | Fot. 123RF/Picsel

Składniki

  • 1/2 szklanki płatków owsianych 
  • 1/2 szklanki purée z dyni 
  • szklanka mleka (możesz użyć napoju roślinnego, np. migdałowego lub sojowego) 
  • łyżeczka cynamonu (lub więcej, według upodobań) 
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 
  • łyżka miodu (opcjonalnie, do słodzenia) 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 
  • szczypta soli 

 

Wykonanie: 

  1. W rondlu połącz płatki owsiane, purée z dyni, mleko, cynamon i szczyptę soli. Jeśli używasz ekstraktu waniliowego, także dodaj go teraz. 
  2. Zagotuj mieszankę na średnim ogniu, ciągle mieszając. 
  3. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do minimum i gotuj owsiankę przez około pięć-siedem minut, często mieszając, aż płatki owsiane będą miękkie i owsianka osiągnie pożądaną konsystencję. 
  4. Jeśli owsianka jest zbyt gęsta, możesz dodać trochę więcej mleka. 
  5. Wyłącz kuchenkę i przykryj owsiankę na kilka minut. 
  6. Przed podaniem posyp owsiankę posiekanymi orzechami włoskimi i polej miodem (jeśli używasz) dla dodatkowej słodyczy. 
  7. Owsiankę podawaj ciepłą. 

Nocna owsianka jabłkowa - sprawdzony przepis 

Owsianka nocna z jabłkami | Fot. 123RF/Picsel

Składniki

  • 1/2 szklanki płatków owsianych 
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (możesz użyć jogurtu roślinnego) 
  • 1/2 szklanki mleka (możesz użyć mleka krowiego, roślinnego lub migdałowego) 
  • 1 średnie jabłko, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę 
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie, do słodzenia) 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 
  • szczypta soli 

 

Wykonanie: 

  1. W misce lub słoiku o pojemności co najmniej 500 ml połącz płatki owsiane, jogurt, mleko, cynamon, ekstrakt waniliowy (jeśli używasz) i szczyptę soli. 
  2. Dodaj pokrojone drobno jabłko do mieszanki. 
  3. Jeśli chcesz, możesz dodać miód lub syrop klonowy. 
  4. Zamieszaj wszystkie składniki dokładnie, aby dobrze połączyły się ze sobą. 
  5. Przykryj miskę lub słoik i odstaw do lodówki na całą noc (lub przynajmniej na cztery-sześć godzin).  
  6. Przed podaniem delikatnie wymieszaj owsiankę, a następnie udekoruj plastrami jabłka i dodatkową szczyptą cynamonu. 
  7. Owsiankę jabłkową z cynamonem można podawać na zimno lub delikatnie podgrzać przed spożyciem. Smacznego! 

Rozgrzewająca owsianka śliwkowa 

Owsianka ze śliwkami - przepis | Fot. 123RF/Picsel

Składniki

  • 1/2 szklanki płatków owsianych 
  • kilka śliwek węgierek 
  • łyżeczka cynamonu 
  • łyżeczka masła 
  • łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie, do słodzenia) 
  • kilka kropel aromatu waniliowego  
  • 3/4 szklanki napoju roślinnego 
  • kilka śliwek do dekoracji
  • łyżka płatków migdałowych lub łyżka ulubionego masła orzechowego 

 

Wykonanie: 

  1. Płatki owsiane zalej gorącym napojem roślinnym i odstaw na ok. 15 minut.  
  2. Śliwki umyj i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na łyżeczce masła z cynamonem. 
  3. Wymieszaj podsmażone śliwki z płatkami. 
  4. Udekoruj śliwkami i płatkami migdałów (lub masłem orzechowym).  

Pieczona owsianka marchewkowa - idealna na jesień 

Pieczona owsianka marchewkowa - przepis | Fot. 123RF/Picsel

Składniki

  • 1,5 szklanki płatków owsianych 
  • 1,5 szklanki startych marchewek (ok. 3-4 średnich marchewek) 
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 
  • 1/2 szklanki suszonych rodzynek lub żurawiny 
  • 2 łyżki cynamonu (lub więcej, według upodobań) 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/4 szklanki miodu lub syropu klonowego (lub więcej, do smaku) 
  • 2 szklanki mleka (możesz użyć mleka krowiego, roślinnego lub migdałowego) 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki masła (opcjonalnie, do posmarowania formy) 
  • szczypta soli 

 

Wykonanie: 

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Posmaruj formę do pieczenia masłem lub wyłóż ją papierem do pieczenia. 
  2. W dużej misce połącz płatki owsiane, starte marchewki, posiekane orzechy, suszone rodzynek lub żurawinę, cynamon i proszek do pieczenia. 
  3. W osobnej misce ubij jajka, mleko, miód lub syrop klonowy i szczyptę soli. 
  4. Wlej mokre składniki do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj wszystko razem. 
  5. Przelej mieszankę do przygotowanej formy do pieczenia. 
  6. Piecz owsiankę w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 minut lub do momentu, gdy stanie się złocisto-brązowa na wierzchu i dobrze się zetnie. 
  7. Po upieczeniu wyjmij owsiankę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut przed podaniem. 
  8. Możesz podać pieczoną owsiankę marchewkową z dodatkowym miodem lub syropem klonowym oraz jogurtem czy świeżymi owocami, jeśli lubisz. 

 

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Trzymasz go na parapecie. Zalej kilka gałązek wrzątkiem i pozbądź się infekcji »

Kanapkowe pasty warzywne. Z czego i w jaki sposób je przygotować? »

Pierogi z kurkami: Danie rozpieszczające podniebienia domowników »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
13
Desery Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

Odsłon: 464

60 min
10
Ciasta Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, z malinami i galaretką wiśniow...

Odsłon: 110

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

2
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

2