Jesienne przekąski. Jedz je bez obawy, gdy ci zimno!

Jesień, wbrew pozorom, wcale nie jest uboga w składniki. Znajdziemy wiele warzyw i owoców, które dostępne są tylko o tej porze roku lub właśnie wtedy smakują najlepiej. Świetnym przykładem jest dynia, jednak nie tylko nią jesień stoi. Gdy jest ci zimno i chce się więcej jeść, po te przekąski sięgaj bez obaw o przytycie.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co warto jeść jesienią? Gdy jest zimno, od razu chce się więcej jeść. Jak zadbać o swoją dietę, by jeść zdrowo, pożywnie, sezonowo i nie przybrać na wadze? To nie tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy sięgać po mnóstwo warzyw i owoców, a także trochę eksperymentować w kuchni. 

Sprawdź także: Kiedy pić ocet jabłkowy? Obniża poziom cukru we krwi oraz pomaga schudnąć!

Co powinniśmy jeść jesienią? 

Prawdopodobnie zastanawiacie się, co powinniśmy jeść jesienią. Przecież czas obfitości, jakim jest lato, minął i wróci dopiero za rok. Jesień niesprawiedliwie oceniana jest jako pora roku uboga w warzywa i owoce. Tymczasem znajdziemy podczas niej mnóstwo składników, z których można przyrządzić wiele pysznych i zdrowych dań. Co warto jeść jesienią? 

  • Dynię – to królowa jesieni, z której przygotować można zupy, sosy, ciasta, placki czy przetwory. Znajdziemy w niej mnóstwo beta-karotenu, który wspiera prawidłową pracę naszych oczu. 
  • Kalarepa – najlepsza właśnie jesienią. Doskonale chrupiąca, w sam raz na zajadanie w przerwach między posiłkami. Nie brakuje jej witamin - C, K, A i E, a także kwasu foliowego, magnezu i potasu. Jest smaczna i naprawdę zdrowa. 
  • Brukselka – koszmar z dzieciństwa wielu osób. A jednak brukselka to warzywo, z którym warto się przeprosić. Chociażby dla mnóstwa witamin z grupy B, przeciwutleniaczy oraz wapnia, potasu i magnezu. 
  • Kapusta – to właśnie jesienią powstają najlepsze gołąbki! Niezależnie od tego, jaką kapustę wybierzecie, czeka was mnóstwo smaku i właściwości prozdrowotnych.  
  • Śliwki – pyszne jesienne owoce, idealne do przetworów i ciast. Znajdziecie w nich witaminę E i C, dzięki której śliwki charakteryzują się właściwościami antyoksydacyjnymi.
  • Jabłka – można dostać je w sklepach niezależnie od pory roku, jednak niektóre odmiany właśnie jesienią są najsmaczniejsze. To także bogactwo witamin z grupy B, beta-karotenu, a także wapnia, żelaza i magnezu. 

Te warzywa i owoce koniecznie powinny znaleźć się w waszym menu. Zwłaszcza że można przyrządzić z nich naprawdę fantastyczne przekąski.  

Jakie przekąski jeść jesienią? 

Jakie przekąski jeść jesienią, by mieć pewność, że nie szkodzą one zdrowiu, a wręcz pomagają organizmowi w codziennych obowiązkach? Przede wszystkim stawiajcie na rzeczy pieczone albo przygotowywane na parze. Lepiej zrezygnować z przekąsek, które muszą być smażone na dużych ilościach tłuszczu.

Wyjątkiem są placuszki, które można zrobić bez tłuszczu lub na niewielkiej jego ilości. Przekąski jesienne mogą także być surowe - to dotyczy warzyw i owoców, które warto po prostu chwycić w dłoń i zajadać. Jeśli jednak chcecie robić coś wyjątkowego, co wymaga obróbki termicznej, lepiej zrezygnować z niepotrzebnego oleju.  

Zobacz: Koktajl „Smaki Jesieni"

Jesienne przekąski, które warto przygotować 

Jeśli nie macie pomysłu na jesienne przekąski, koniecznie sprawdźcie nasze przepisy. Są proste i umożliwią wam przygotowanie szybkich dań, które podacie między posiłkami głównymi czy też będziecie zajadać wieczorem przy dobrym filmie. Gotowi? 

Chipsy z jarmużu 

Chipsy zwykle nie wydają się niczym zdrowym, prawda? Można jednak zrobić je samodzielnie i cieszyć się smakiem doskonałych warzyw, przypraw oraz zdrowiem, które płynie z jedzenia takich przysmaków. Jak zrobić chipsy z jarmużu? To bardzo proste.

Przygotujcie jarmuż w ilościach, który będzie dla was odpowiedni. Umyjcie go dokładnie i wysuszcie, a także wytnijcie grube włókna, które biegną przez sam środek. To one odpowiadają za nieprzyjemne wrażenia podczas jedzenia jarmużu. Są bardzo twarde i łykowate, więc lepiej się ich pozbyć.

Do miseczki wlejcie dwie łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron, a także odrobinę soku z cytryny i ulubione przyprawy. Powinna znaleźć się tam sól (odrobina). Całość wymieszajcie z liśćmi jarmużu tak, by przyprawy i oliwa powlekały je z obu stron. Ułóżcie liście na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie przez około pięć, sześć minut w temperaturze 150 stopni. Uważajcie, by nie spalić jarmużu - musi być chrupki, jednak się nie rozpadać.  

Paprykowe chipsy z jarmużu

 Paprykowe chipsy z jarmużu Zobacz przepis

Chipsy z jarmużu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chipsy z dyni 

To kolejna pyszna pieczona przekąska, którą możecie zrobić z warzyw. Będzie chrupiąca niczym chipsy z ziemniaków, a jednak bardziej bogata w składniki odżywcze i mineralne. Jak zrobić takie chipsy? To bardzo proste, choć wymaga precyzji.

Musicie pokroić miąższ dyni (bez skórki) w bardzo cienkie plasterki. Dzięki temu chipsy zrobią się szybciej i będą bardzo chrupiące. Przygotujcie marynatę z oliwy lub oleju i przypraw, a następnie pokryjcie nimi warzywa. Ułóżcie je na blaszce i pieczcie w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Na ostatnie cztery, pięć minut warto włączyć funkcję grilla, choć uważajcie, by nie spalić chipsów.  

Pikantne chipsy z dyni hokkaido

 Pikantne chipsy z dyni hokkaido Zobacz przepis

Chipsy z dyni / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Placuszki dyniowe 

Teraz coś na słodko. Placuszki z dyni mogą być idealne na śniadanie czy kolację, ale także na słodką przekąskę do kawy. Jak je zrobić? Zacznijcie od starcia słodkiej dyni (na przykład Hokkaido) na tarce o małych oczkach. Powinno jej być około 300 gramów. Wrzućcie ją do miski i dodajcie trzy jajka oraz pół szklanki jogurtu naturalnego. Przyprawcie całość łyżeczką cynamonu i imbiru. Dzięki temu placki będą naprawdę wyraziste i rozgrzewające.

Nie może w nich zabraknąć także cukru, choć nie trzeba go wcale dużo, gdyż dynia jest już dość słodka. Wystarczą trzy łyżki cukru. Do mokrych składników dodajcie 300 gramów mąki i łyżeczkę sody oczyszczonej. Wymieszajcie całość, by składniki się połączyły. Teraz czas na smażenie. Wybierzcie dobrą patelnię, która nie wymaga smażenia na dużej ilości tłuszczu. Dzięki temu placuszki będą chrupkie, ale nie tłuste. Smażcie z obu stron.  

Placuszki dyniowo-jabłkowe

 Placuszki dyniowo-jabłkowe Zobacz przepis

Placuszki dyniowo-jabłkowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Warzywne muffiny 

To idealna przekąska, a także drugie śniadanie, które można zabrać do pracy czy szkoły. Sprawdzą się świetnie, bo są naprawdę pożywne. Jak je zrobić? Przygotujcie ulubione warzywa jesienne - to może być cukinia, seler naciowy, papryka, marchewka. Im więcej, tym lepiej. Przyda się też natka pietruszki, dzięki której smak muffinek będzie jeszcze bardziej intensywny.

Wszystkie warzywa pokrójcie na drobne kawałki i duście je na masełku w garnku aż do momentu, w którym zmiękną. Nie mogą jednak się rozpadać, więc zajmie to dosłownie kilka minut. W tym czasie przesiejcie 350 gramów mąki i dwie łyżeczki sody oczyszczonej do miski. Dwa jajka roztrzepcie z 250 mililitrami mleka, dodajcie pół kostki stopionego masła i wybrane przyprawy - sól, pieprz, a także paprykę czy zioła prowansalskie.

Tak przygotowaną masę wlejcie do mąki i wymieszajcie. Powstanie lejące się ciasto, do którego należy wrzucić warzywa. Znów wymieszajcie i przełóżcie muffinki do papilotek. Pieczcie przez 25 minut w temperaturze 180 stopni lub do suchego patyczka. 

Muffinki marchewkowe

 Muffinki marchewkowe Zobacz przepis

Muffinki marchewkowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Muffinki warzywne z selerem naciowym

 Muffinki warzywne z selerem naciowym Zobacz przepis

Muffinki z selerem naciowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czekoladowe muffinki z cukinią

 Czekoladowe muffinki z cukinią Zobacz przepis

Muffinki z cukinią i orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Widzicie, że przekąski jesienne mogą być naprawdę pełne smaku i składników? Warto przygotować je, póki na bazarkach znajduje się jeszcze mnóstwo warzyw.  


Zobacz także:

Rosół zyska lepszy smak i aromat. Jedna zmiana robi wielką różnicę »

Te objawy zdradzą, czy należy już zbijać gorączkę. Większość robi to źle »

Do czego służy wkładka w opakowaniu z mięsem? Mało kto zna jej prawdziwą rolę »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Wędliny Szynka z galaretką w słoiczku.

Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...

Odsłon: 32546

>60 min
61
30 min
1
Przetwory Shoty z kurkumy i imbiru na odporność

Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...

Odsłon: 66

15 min
2
30 min
0

Przepis dnia

Desery Ciasto Zebra z cukinii

Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...

Odsłon: 907

15 min
16
Dania główne Golonko wieprzowe wolno gotowane

Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...

Odsłon: 326

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11