Dania jednogarnkowe

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podczas obróbki? Sprawdź praktyczne rady, jak przyrządzić kaszankę z grilla, aby na talerzu była wciąż soczysta i apetyczna, a przede wszystkim - w jednym kawałku.

Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kaszanka z grilla z dodatkiem jabłka i cebulki to prawdziwy rarytas dla miłośników plenerowych spotkań. Choć nie każdy przepada za tym rodzajem mięsa, kaszanka ma naprawdę sporo zwolenników. Dowiedz się, z czego dokładnie jest kaszanka, jakie ma wartości odżywcze, a przede wszystkim - jak zrobić kaszankę z grilla, aby nie pękała i wyszła naprawdę soczyście.

Sprawdź także: Karkówka rozpływa się w ustach. To dzięki marynacie ze składnikiem, który zwykle wylewasz

Z czego jest kaszanka?

Zanim poznasz przepis na pyszną grillową potrawę, dowiedz się lepiej, z czego w ogóle jest zrobiona kaszanka. Skład to: kasza, krew (wieprzowa) oraz podroby, w tym najczęściej wątroby, płuca, ozory, skórki wieprzowe i tłuszcz. Osłonka tradycyjnej kaszanki powinna być zrobiona z jelita.

Jaka kasza jest używana do kaszanki? Wyrób wędliniarski powstaje z kaszy jęczmiennej lub gryczanej. Produkt doprawia się jeszcze cebulą, pieprzem, czosnkiem, solą i majerankiem. Przez zawartość krwi, kaszanka jest koloru ciemnobrązowego.

Kaszanka - wartości odżywcze

Kaszanka cechuje się dużą zawartością składników odżywczych, mineralnych i witamin. W 100 g mięsa znajduje się ok. 300 kalorii (pamiętaj jednak, że kaszanka z grilla będzie mieć więcej kalorii - nawet do 370 kcal). Jest bogata w witaminy z grupy B oraz wapń, sód, fosfor, potas, magnez czy żelazo.

Warto podkreślić, że spożycie 100 g kaszanki wypełnia 0,6 proc. dziennego zalecanego spożycia wapnia dla osoby dorosłej. Wskazana jest przede wszystkim anemikom, ze względu na zawartość żelaza i krwi. Wpływa na prawidłową pracę układu krwionośnego, pomaga również zadbać o odporność organizmu.

Znajduje się w niej także sporo błonnika, który doskonale wspiera procesy trawienne oraz obniża poziom „złego" cholesterolu. Kasza gryczana dostarcza również białka.

Kaszanka z grilla

Jak zrobić kaszankę z grilla, żeby nie pękała? Najpierw zastanów się, jak wybrać najlepszą kaszankę. Od jej jakości będzie zależał smak, świeżość, soczystość oraz konsystencja dania. Kupując wyrób, warto zwrócić uwagę na jego kolor, zapach, teksturę i wiarygodność producenta. Pamiętaj, że zbyt twarda kaszanka o nieprzyjemnej woni może zawierać nieświeże składniki.

Kaszanka z grilla może być podana na kilka sposobów. Najbezpieczniej piec ją na ruszcie, jednak trzeba pamiętać o tym, że jest bardzo delikatna i łatwo pęka. Dopraw ją najpierw odpowiednio, np. solą i pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Następnie zawiń w folię aluminiową wraz z soczystymi składnikami i grilluj przez ok. 15 minut. Krótszy czas sprawi, że kaszanka będzie zimna w środku, a dłuższy może sprawić, że pęknie. Postępując według tej wskazówki, możesz też mieć pewność, że mięso stanie się bardziej wilgotne, a dodatkowo nabierze głębszego aromatu. Do najlepszych dodatków należą: jabłka, cebula, pieczarki i kapusta kiszona. 

Jak zrobić kaszankę z grilla, która ma chrupiącą skórkę? Możesz piec ją - dosłownie chwilę - na niskim ruszcie i niewielkim ogniu, aby skórka szybko chwyciła i się zrumieniła. Ważne jednak, żeby nie grillować kaszanki zbyt długo, bo się rozpadnie. 

Kaszanka z grilla to prawdziwy rarytas - przekonaj się, testując sprawdzone przepisy naszych użytkowników:

Zapiekanka z kaszanką i ziemniakami z grilla

 Zapiekanka z kaszanką i ziemniakami z grilla Zobacz przepis

Kaszanka z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kaszanka po wiejsku z grilla

 Kaszanka po wiejsku z grilla Zobacz przepis

Kaszanka po wiejsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kaszanka z cebulą z grilla

 Kaszanka z cebulą z grilla Zobacz przepis

Kaszanka z cebulą z grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kaszanka w cebuli i jabłku

 Kaszanka w cebuli i jabłku Zobacz przepis

Kaszanka w cebuli i jabłku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Śląskie krupnioki

 Śląskie krupnioki Zobacz przepis

Krupnioki z sosem jabłkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Autor: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także: 

Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »

Indeks glikemiczny makaronu. Wybierz dobrze i gotuj krótko, a obniżysz cukier i zaczniesz chudnąć »

Włącz do diety niepozorny produkt. Mózg będzie pracować na pełnych obrotach »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne knedle

Uwielbiam przełamywać się i robić dania, które raczej zna się z mrożonek lub...

Odsłon: 174

60 min
3
Ciasta Biszkopt kakaowy.

Puszysty, bardzo delikatny biszkopt kakaowy zrobiony z 5 składników.

Odsłon: 110

30 min
2
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 61

30 min
2
Przekąski Przekąska andrzejkowa

Ta przekąska andrzejkowa to przepis na sukces każdej imprezy. Małe, ale pełne...

Odsłon: 1715

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Kołduny, kryszonka, chak-chak. Najsmaczniejsze potrawy kuchni tatarskiej

Kuchnia tatarska charakteryzuje się przede wszystkim aromatycznymi przyprawami, których mnóstwo spotkamy w Środkowej Azji. Wyróżnia się doskonale p...

0
Informacje Przystawki na każdą okazję. Zdrowe, sycące i szybkie do zrobienia

Przystawki to niedoceniana pozycja kulinarna - wiele osób nie uważa je za pełnowartościowe dania i rzadko przygotowuje je w zaciszu własnego domu....

3
Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

8