Ciasta na Boże Narodzenie

Jesień, wbrew pozorom, jest bardzo bogata w różnorodne produkty spożywcze. Obfituje w warzywa i owoce, które warto włączyć do swojej diety. Jednym ze składników, który w sklepach znajdziemy właściwie tylko jesienią, są kasztany jadalne. Czy kupić je jako dodatek do obiadu? To świetny pomysł, choć kasztany możecie także zajadać bez niczego, jak orzechy. Dlaczego warto?

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jakie właściwości mają kasztany

- Jakie wartości odżywcze mają kasztany

- Czy kasztany jadalne są zdrowe

- Jak smakują kasztany jadalne

- Jak jeść kasztany jadalne

- Jak przygotować kasztany do jedzenia

- Jak przyrządzić kasztany (przepis)

- Do czego podawać kasztany?

- Jaki są przepisy Smakerowiczów na kasztany

 

Kasztany to niepozorne owoce, które - choć niewielkie - zawierają w sobie sporo dobrego. Są nie tylko pyszne, ale także bogate w witaminy oraz składniki odżywcze. Gdy tylko pojawią się w sklepach, koniecznie po nie sięgnijcie. Co możecie z nimi zrobić? Jak je jeść? O tym opowiemy poniżej.

Kasztany jadalne - właściwości

Dlaczego warto włączyć do swojej diety kasztany jadalne? Właściwości owoców kasztanowca jadalnego są zaskakujące - te małe kuleczki są bowiem nie tylko smaczne, ale także naprawdę zdrowe. Mówi się, że ich wartości odżywcze doceniano już w starożytności, a i w średniowieczu mnisi wykorzystywali je do leczenia różnych przypadłości.

Kasztany to nieodłączny element medycyny naturalnej, głównie dzięki sporej zawartości witamin z grupy B oraz potasu, które wspierają układ odpornościowy i obniżają ciśnienie. W kasztanach znajdziemy także lecytynę, która pozytywnie wpływa na układ nerwowy oraz kwas jabłkowy i cytrynowy.

Oprócz tego zawierają niacynę, ryboflawinę, tiaminę, kwas foliowy oraz witaminę C i A, a także spore ilości wapnia, magnezu i fosforu. Jak zatem widać, w tych małych owocach kasztanowca jadalnego kryje się niemałe bogactwo.

Kasztany jadalne - wartości odżywcze

Z całą pewnością kasztany kryją w sobie wiele dobrego dla naszego organizmu. Jak jednak przedstawia się ich tabela wartości? Warto wskazać tu informacje dotyczące kasztanów pieczonych, gdyż to właśnie w takiej formie najczęściej je spożywamy. Ile energii dają nam kasztany jadalne?

Wartości odżywcze tego produktu są dość imponujące. Zacznijmy od błonnika - w 100 gramach pieczonych kasztanów jest go aż 5,1 grama (jeszcze więcej, bo osiem gramów, jest w kasztanach surowych!). Kasztany są zatem dobrą przekąską pomiędzy posiłkami. Błonnik jest bowiem w stanie zmniejszyć uczucie głodu. W kasztanach znajdziemy także zdrowe tłuszcze nienasycone, które stanowią 2/3 całego tłuszczu zawartego w tym produkcie.

Niestety kasztany nie są zbyt lekką przekąską. 100 gramów to aż 245 kcal i 52 gramy węglowodanów (głównie złożonych). Na diecie warto zatem zajadać je tylko od czasu do czasu.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Kasztany jadalne - czy są zdrowe?

Tak właśnie prezentują się kasztany jadalne. Czy są zdrowe? Z całą pewnością. Warto jednak pamiętać, że zawartość kalorii w pieczonych kasztanach jest dość wysoka, podobnie jak w orzechach, przez co jest to przekąska, z którą nie powinniśmy przesadzać. Nie zmienia to jednak faktu, że kasztany były i nadal są uznawane za niezwykle zdrowe owoce -mają mnóstwo witamin i minerałów, ale także dużą zawartość błonnika wspierającego pracę jelit.

Warto też podkreślić, że kasztany są produktem poddawanym różnym procesom - wytwarza się z nich między innymi mąkę. Ze względu na to, iż nie zawiera ona glutenu, jest doskonałym zamiennikiem zwykłej mąki dla osób cierpiących na celiakię.

Kasztany jadalne - jak smakują?

Wiecie już, jak zdrowe są kasztany jadalne. Jak smakują i czy jedzenie ich to przyjemność? Z całą pewnością tak. Surowe kasztany jadalne smakiem przypominać mogą migdały, choć są od nich trochę słodsze. Są bardzo soczyste i niezwykle esencjonalne. Tak, swobodnie możecie jeść je bez konieczności prażenia, choć najpierw pamiętajcie o obraniu.

Po przygotowaniu na ciepło nadal smakują doskonale - są słodkie, orzechowe, a ich konsystencja przypomina ziemniaka. Teraz wystarczy tylko sięgnąć po kasztany jadalne. Czy kupić je w sklepie, czy też na rynku? Oto jest pytanie. Niestety w Polsce dostępność tego przysmaku nadal nie jest tak duża, jakbyśmy sobie tego życzyli.

Podczas zakupów pamiętajcie zatem, by dobrze przyjrzeć się skorupkom. Powinny być suche, gładkie i błyszczące, bez żadnych dziurek czy przebarwień.

 

Sprawdź także: Z czym to się je - orzechy

Kasztany jadalne - jak jeść?

Wiecie już, jak smakują kasztany jadalne. Jak jeść ten przysmak? Cóż, to właściwie kwestia gustu. Wiele osób twierdzi, że najsmaczniejsze są kasztany surowe. Są najbardziej soczyste i esencjonalne. Inni wolą, gdy są upieczone lub gotowane. To, jak je przygotujecie, zależy zatem wyłącznie od was. Najlepiej jednak sprawdzić, jak smakuje każda z tych opcji. Wtedy łatwo będzie wybrać swoją ulubioną.

Kasztany jadalne - jak przygotować do spożycia?

Wszystko zależy od tego, jak chcecie jeść kasztany jadalne. Jak przygotować je do spożycia w najłatwiejszy sposób? Wystarczy je obrać i zajadać na surowo. Jeśli jednak wolicie je ugotować lub upiec, wystarczy trzymać się prostego przepisu. Jakiego? Tego, który znajdziecie poniżej.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Kasztany jadalne pieczone - przepis

Przysmakiem wielu osób są właśnie kasztany jadalne pieczone. Przepis na tę przekąskę jest bardzo prosty i nie powinien sprawić wam żadnych trudności. Wystarczy znaleźć odpowiedni składnik, zdrowy i ładnie wyglądający, a następnie przejść do dzieła. Umyjcie kasztany pod bieżącą wodą, pozbywając się wszelkich zabrudzeń.

Następnie połóżcie je płaską stroną na desce, a na wypukłej stronie wytnijcie znak krzyżyka. To etap, którego nie możecie przegapić. Dzięki temu delikatnie odsłaniacie miąższ, który później zostanie poddany obróbce cieplnej. Jeśli chcecie, by kasztany piekły się krócej, możecie chwilę podgotować je w wodzie z odrobiną soli. Wystarczy trzymać je tam do momentu wrzenia.

Jeśli zaś zależy wam na gotowanych kasztanach, trzymajcie je w gotującej się wodzie przez pół godziny i po tym czasie wyciągnijcie, by je obrać. Do pieczonych kasztanów potrzebujecie jedynie lekko podgotowanych owoców. Następnie nagrzejcie piekarnik do temperatury 200-220 stopni i pieczcie je przez 15 minut. Po tym czasie wyjmijcie je z piekarnika i podawajcie gorące. Smacznego!

Kasztany jadalne - do czego będą idealne?

Wiecie już, jak piec kasztany jadalne. Do czego przydadzą się wam w kuchni? Możecie wykorzystać je do dań słodkich i wytrawnych, w zależności od upodobań oraz potrzeb. Świetnie smakują na przykład jako nadzienie do mięsa - wieprzowego czy wołowego.

Doskonale sprawdzą się również jako dodatek do sałatki, zamiast orzechów włoskich czy laskowych. Idealnie smakują w towarzystwie grzybów, na przykład w sosie do kopytek czy makaronu. Oczywiście kasztany są wręcz stworzone do deserów. Możecie posypać nimi lody, dodać je do naleśników, upiec z nimi ciasto czy stworzyć z nich mus na kanapki. Właściwie ogranicza was tylko wyobraźnia.

Kasztany serwować można oczywiście bez niczego - to cudowna przekąska, która zasmakuje każdemu niezależnie od wieku.

Pamiętajcie, że chociaż najlepsze kasztany są na placu Pigalle, w Polsce także możecie je zajadać. Przygotujcie je tak, jak lubicie i cieszcie się tymi jesiennymi skarbami, póki jeszcze są dostępne. Poniżej kilka inspiracji:

1. Pieczone jadalne kasztany

Pieczone jadalne kasztany

Jak piec kasztany jadalne? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Pieczone kasztany

Pieczone kasztany

Jak się je pieczone kasztany? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Pieczone kasztany

Pieczone kasztany

Pieczone kasztany przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Kasztany jadalne w syropie rumowym

Kasztany jadalne w syropie

Jadalne kasztany przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Apteka w ogrodzie: kasztany »

Jak długo można przechowywać jajka? »

Orzechy włoskie, laskowe i ich przydatność w kuchni »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto pijak

Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...

Odsłon: 7279

60 min
24
Ciasta Sernik sezamowo-czekoladowy

Sernik z sezamkami, czekoladą, herbatą matchą i ciasteczkami amaretti. To poł...

Odsłon: 24

15 min
2
Desery Ciasto krówka z żurawiną

Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...

Odsłon: 62

30 min
2
Przekąski Pampuchy drożdżowe na parze z farszem

Dzisiaj następne danie bardzo szybkie i bardzo smaczne składające się z kilku...

Odsłon: 338

>60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Mus jabłkowy – do czego wykorzystać w kuchni? Zrób własny według najlepszego przepisu

To przysmak, który wielu osobom przywołuje czasy dzieciństwa. Skutecznie zaspokaja on ochotę na słodką przekąskę, a do tego świetnie nadaje się jak...

0
Informacje Ewa Wachowicz gotuje z siostrami ADiHD. Pyszne i proste przepisy z najnowszego odcinka

Ewa Wachowicz nawet z pozornie zwykłych produktów potrafi wyczarować wyjątkowo pyszne potrawy. W 528. odcinku programu "Ewa gotuje" wspólnie z sios...

1
Informacje Najgorsze gatunki ryb. Mają w sobie toksyczne substancje

Ryby uznawane są za jeden z najbardziej wartościowych pokarmów, do których mamy dostęp. Warto jednak mieć świadomość, że niektóre z nich wywierają...

4
Informacje Najlepsze zupy na odchudzanie. Metabolizm przyspieszy, apetyt będzie mniejszy

Skutecznym sposobem, który pomoże wesprzeć proces odchudzania, jest sięgnięcie po zupy. Dostarczają mnóstwa warzyw, doskonale sycą, są lekkostrawne...

16