Dania jednogarnkowe

Kisiel z siemienia lnianego, czyli balsam na brzuszek

Od dawna wiemy już, że siemię lniane to nasz polski superfood. Dowiedz się, dlaczego warto pamiętać o nim w swojej codziennej diecie i przede wszystkim, jak zrobić kisiel z siemienia lnianego. Ten, nie bez powodu, nazywany jest balsamem dla naszego brzucha. Poznaj szczegóły.

Fot. 123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Siemię lniane ma naprawdę bardzo zbawienny wpływ dla naszego organizmu. Działa pozytywnie między innymi na nasze stawy. Dodatkowo dostarcza mnóstwo cennych składników i wspomaga pracę jelit. Warto jeść siemię lniane codziennie. Wiele osób ma jednak problem z jego specyficznym smakiem. Dlatego dzisiaj przedstawiamy kisiel z siemienia lnianego. Przepisy na ten balsam na brzuszek są naprawdę proste w realizacji. 

Sprawdź także: Przepisy kulinarne z zastosowaniem siemienia lnianego - Smaker.pl 

Siemię lniane - właściwości zdrowotne 

Dlaczego warto jeść siemię lniane? Powodów jest mnóstwo! Siemię lniane to po prostu nasiona lnu zwyczajnego. Len zwyczajny to jedna z najstarszych roślin uprawianych w okolicach Morza Śródziemnego. Przez lata siemię lniane nie traciło na swojej popularności, także ostatnio zaczęto jeszcze bardziej doceniać jego właściwości.

Nasiona lnu składają się przede wszystkim z tłuszczów prozdrowotnych. Siemię lniane uznawane jest za jedno z najbogatszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, do których zaliczamy przede wszystkim kwas alfa-linolenowy. To tłuszcz, który jest niezbędny naszemu organizmowi przede wszystkim do syntezy innego rodzaju lipidów. Nasze ciało nie potrafi bowiem samo produkować kwasu alfa-linolenowego. Dlatego powinniśmy dostarczać go samodzielnie wraz z dietą. A wszystko po to, aby ciało mogło tworzyć kolejne niezbędne kwasy tłuszczowe.

Siemię lniane znają przede wszystkim weganie, którzy nie jedzą przecież ryb, czy nie przyjmują tranu, a chcą dostarczać sobie kwas omega-3. Te kwasy tłuszczowe odgrywają ogromną rolę w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych oraz dolegliwości o podłożu zapalnym. Dodatkowo mają właściwości niwelowania krzepnięcia krwi. Zwiększają też odporność czy obniżają ciśnienie tętnicze. Dlatego osoby chorującej na miażdżycę, choroby serca czy choroby autoimmunologiczne nie mogą zapominać o codziennym spożywaniu siemienia lnianego.  

Omega-3 to jednak niejedyny cenny składnik tego wartościowego polskiego superfood. Siemię lniane to źródło składników mineralnych takich jak wapń, magnez fosfor, miedź, cynk, witamina C, witamina E, witamina B1, witaminę B2, witamina B5, witamina B6 Czy kwas foliowy.  

Nie można zapominać także o wysokiej zawartości błonnika. Siemię lniane zawiera go w wersji rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej. Ten pierwszy pomaga w utrzymaniu odpowiedniego stężenia glukozy oraz cholesterolu we krwi. Błonnik nierozpuszczalny charakteryzuje się właściwościami przeczyszczającym. Zapobiega też zaparciom i zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów.   

Jak widzisz, łatwo dostępne siemię lnianie to zdrowy, a do tego tani składnik codziennej diety. Właściwości zdrowotne nasion lnu są po prostu nieocenione! 

Pudding z siemienia lnianego, jogurtu i granoli

 Pudding z siemienia lnianego, jogurtu i granoli Zobacz przepis

Jak zrobić pudding z siemieniem lnianym? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak należy spożywać siemię lniane? 

Siemię lniane przybiera formę małych nasion czy ziarenek. Wiele osób zastanawia się, jak spożywać ten polski superfood. Sposobów jest kilka. Możesz przygotować tak zwany kleik lniany. Wystarczy dwie, trzy łyżki nasion zalać szklanką ciepłej wody. Taki napar powinien zostać odstawiony na minimum godzinę. Kolejny krok to odcedzenie go i wypicie najlepiej w dwóch czy w trzech porcjach.

Warto spożywać także zmielone siemię lniane. Trzeba jednak pamiętać, że powinno zostać zmielone, na przykład w młynku do kawy, tuż przed podaniem. Jeżeli zrobisz to wcześniej i użyjesz na przykład po kilku godzinach, to musisz liczyć się z tym, że siemię lniane straci swoje właściwości zdrowotne. Zmielone nasiona lnu, zalane niewielką ilością wody, przybierają postać gęstej papki. Ta może służyć jako zagęszczacz zamiast jajka, na przykład do kotletów roślinnych czy na przykład ciasta. Ten patent wykorzystywany jest często przez wegan, którzy przecież nie jedzą jajek stosowanych często do spajania dań.  

Koniecznie musisz spróbować także kisielu z siemienia lnianego. Brzmi niezbyt atrakcyjnie? Przekonaj się jednak, że to świetne rozwiązanie. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić kisiel z siemienia lnianego i jakie dodatki do kisielu z siemienia lnianego będą najlepsze.

Sprawdź także: Śledzie w oleju lnianym - przepis ze Smaker.pl

Kisiel z siemienia lnianego - przepisy 

Klasyczny przepis na kisiel z siemienia lnianego 

Na co pomaga kisiel z siemienia lnianego? Warto wykorzystać go na przykład przy podrażnionym gardle. Podczas gotowania nasion wydziela się specjalny śluz, który wpływa dobroczynnie na podrażnione błony śluzowe. To okład naprawdę zapewniający ulgę.

Jego przygotowanie jest bardzo proste. Potrzebujesz dwóch łyżek siemienia lnianego, jedną szklankę wody, dodatki (na przykład pół szklanki malin czy innych leśnych owoców), ewentualne słodzidło (na przykład syrop z agawy czy erytrytol). 

Owoce zmiksuj na mus. W garnuszku zagotuj wodę i siemię lniane. Rób to przez około 10 minut, cały czas mieszając. Po tym czasie dodaj zmiksowane owoce i posłodź wedle uznania. Wszystko razem jeszcze chwilę podgrzej i kisiel z siemienia lnianego gotowy. To napój o niezwykłych właściwościach, który pomoże przy infekcjach gardła, problemach z układem pokarmowym, czy w dbaniu o włosy, skórę czy paznokcie. Możesz go przygotować tak naprawdę w kilka minut

Kisiel z siemienia lnianego z mlekiem kokosowym

Sprawdź także inny przepis – tym razem z mleczkiem kokosowym. Potrzebujesz dwóch łyżek ziaren siemienia lnianego, pół szklanki wrzącej wody, pół szklanki mleka kokosowego, ulubiony owoc i kilka kropelek olejku waniliowego. Zalej siemię wodą i odstaw do wystygnięcia. Dodaj pozostałe składniki i wszystko zblenduj. Gotowe!  

Jakie dodatki do kisielu z siemienia lnianego? 

W powyższym przepisie wspomnieliśmy o owocach leśnych jego dodatkach do kisielu z siemienia lnianego. Pamiętaj jednak, że możesz tutaj dodać po prostu to, co lubisz. Mogą to być jabłka, pomarańcze, banany, ale nie tylko owoce.

Sprawdzą się także orzechy czy inne bakalie, ale też warzywa, np. starta marchewka. Niektórzy lubią dodać sobie do takiego kisielu np. powidła czy domowy dżem. Tak naprawdę ogranicza cię tylko własna wyobraźnia. Pamiętaj, że kisiel z siemienia lnianego to bardzo zdrowy dodatek do codziennej diety, więc warto dodawać do niego również zdrowe dodatki. Wówczas uzyskasz pyszną i niezwykle wartościową dla twojego organizmu przekąskę. 

Już wiesz, dlaczego warto jeść siemię lniane. Ten polski superfood ma niezwykłe właściwości zdrowotne, ale jest jeszcze jeden argument. Kisiel z siemienia lnianego jest także pyszny! Musisz przekonać się sam, jeśli nadal w to nie dowierzasz. Smacznego! 

Zobacz także:

Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Muffiny piernikowe. Wilgotne i pyszne wypieki »

Wiosna w lesie: Te grzyby pojawiają się w marcu! Właściwości smardzów »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Kumoszka

Kumoszka to pyszny deser jabłkowy, niezwykle prosty w przygotowaniu. Wystarcz...

Odsłon: 13373

30 min
17
Desery Rogaliki z dżemem wiśniowym

Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...

Odsłon: 198

30 min
7
Przekąski Kalafior w panierce

Polecam kalafior w panierce który uwielbia cała moja rodzinka. Jeżeli Wy lubi...

Odsłon: 133

30 min
7
Ciasta Ciasto z serem i jabłkami

Ciasto z serem i jabłkami, czyli połączenie sernika z jabłecznikiem, to dobry...

Odsłon: 1649

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

4
Ewa gotuje Miss na Antarktydzie, czyli nowa korona Ewy Wachowicz!

Ewa Wachowicz, Miss Polonia, osobowość telewizyjna i gospodyni programu „Ewa gotuje” w styczniu wyrusza na Antarktydę, by zdobyć ostatni szczyt Kor...

0
Informacje Surówki do obiadu. TOP 7 surówek, które pasują do każdego dania

Surówka to nieodłączny element obiadu, bez którego danie to nie ma racji bytu. Podkreśla ona jego charakter, dodaje mu smaku, a także sprawia, że n...

7