Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Olej z czarnuszki to prawdziwa skarbnica mikroelementów o prozdrowotnym działaniu. Zawarte w nim substancje korzystnie wpływają na układ krwionośny i wyciszają symptomy alergii. Co warto o nim wiedzieć? Jak pić olej z czarnuszki? I jak wykonać go samemu w domu?

Dlaczego warto stosować olej z czarnuszki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Olej z czarnuszki to istny nutraceutyk – charakteryzuje go nie tylko bardzo interesujący smak, który wzbogaci niejedną potrawę, ale również cały wachlarz substancji aktywnych. Można dodawać go do sałatek, zimnych fit koktajli, owocowych napojów, a nawet pić solo na łyżeczce. Dlaczego warto wprowadzić go do diety? Jak samemu zrobić olej z czarnuszki w zaciszu własnej kuchni? I jak pić go dla najlepszych efektów? Tego wszystkiego, a nawet więcej dowiesz się z dalszej części artykułu. 

Sprawdź także: TOP 10 naturalnych antybiotyków z kuchni. Wzmacniają odporność i nadają potrawom charakteru

Czarne ziarenka mocy, czyli niepozorny surowiec o ogromnym potencjale 

Czarnuszka posiada ogromny wachlarz prozdrowotnych właściwości, a wszystko to za sprawą licznych związków bioaktywnych, które kryją się w jej wnętrzu. Na prowadzenie w tej kwestii wysuwa się tymochinon nadający jej silnych cech przeciwzapalnych. Posiada on również własności przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, dzięki czemu sprawdzi się w okresie wzmożonych zachorowań. 

Czarne ziarenka mocy dostarczą ci rozmaitych mikroelementów. Mogą one poszczycić się obecnością selenu – minerału istotnego dla pracy tarczycy i funkcjonowania układu endokrynnego. Ponadto znajdziesz w nich całkiem sporą porcję magnezu, który wspiera układ nerwowy i stabilizuje poziom cukru we krwi. Dostarczanie jego odpowiedniej ilości wraz ze zbilansowaną dietą przekłada się na zmniejszenie uczucia zmęczenia, zniwelowanie kurczów łydek oraz lepszy sen. W czarnuszce warto także zwrócić uwagę na cynk, który zmniejsza ryzyko infekcji o różnym podłożu i pomaga w utrzymaniu świetlistej i zdrowej cery. Wśród innych składników odżywczych należy też wyróżnić sód, żelazo oraz potas. 

Jakie jeszcze substancje kryją się w czarnuszce? Oprócz dawki wartościowych pierwiastków regularne spożywanie czarnuszki i jej przetworów gwarantuje zastrzyk witamin. Posiada ona nie tylko witaminy A, E, B1, B3 oraz B6, ale także witaminę F – zwaną również kwasem linolowym – która spowalnia procesy starzenia się. Jeśli zależy ci na zachowaniu młodzieńczego wyglądu, wiedz, że czarnuszka to źródło biotyny – składnika wielu popularnych suplementów diety dedykowanych do poprawy wyglądu włosów, skóry i paznokci. 

Olej z czarnuszki – przeciwwskazania 

Czy każdy bez wyjątku może pozwolić sobie na wprowadzenie oleju z czarnuszki do swojego jadłospisu? Mimo tego, że surowiec ten jest bardzo dobrze przebadany i bezpieczny do stosowania przez wiele grup wiekowych, w tym dzieci, to istnieją określone przeciwwskazania do jego przyjmowania. Nie powinien on być zażywany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także dzieci poniżej 12 miesięcy. Ponadto zrezygnuj z jego stosowania, jeśli w najbliższym czasie będziesz poddany zabiegowi chirurgicznemu. Zawarte w nim substancje aktywne mogą wchodzić w interakcje z preparatami stosowanymi w trakcie oraz po operacjach. Ostrożność powinny zachować również osoby cierpiące na problemy z układem sercowo-naczyniowym, w tym w szczególności z krzepliwością krwi. Na co dzień stosujesz specyfiki rozrzedzające krew? W takim razie przed rozpoczęciem kuracji olejem z czarnuszki skonsultuj się ze swoim lekarzem. 

Jak samemu zrobić olej z czarnuszki? 

Jeśli zastanawiasz się nad wprowadzeniem oleju z czarnuszki do swojej diety, możesz postawić na praktyczne rozwiązanie w postaci gotowego produktu z półki sklepowej – ale nie tylko. Możesz również pokusić się o przygotowanie takiego preparatu własnoręcznie ze świeżych nasion czarnuszki.  

Jak samemu zrobić olej z czarnuszki? Wykonuje się go za pomocą procesu zwanego macerowaniem. Oznacza on zatopienie świeżych nasion w neutralnym oleju roślinnym. Może to być na przykład olej słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy lub z pestek winogron. Ważne, aby był on pozyskany poprzez tłoczenie na zimno i pozbawiony zbędnych dodatków w postaci substancji konserwujących. 

Zalej nasionka czarnuszki w konkretnej proporcji, tj. 1:5. W praktyce oznacza to, że na każde 100 g tego pokarmu powinno przypadać 500 ml oleju. Dokładnie wymieszaj te dwa składniki ze sobą, a następnie umieść je w szczelnym, czystym i wyparzonym słoiku na minimum miesiąc, a najlepiej sześć tygodni. Zanim zanurzysz je w oleju, warto lekko rozgnieść nasionka – zabieg ten pozwoli na uwolnienie się substancji aktywnych z ich wnętrza. Możesz także podgrzać składniki w niewielkim rondelku. Bądź przy tym bardzo ostrożny, ponieważ olej łatwo przegrzać, tracąc przy tym cenne właściwości surowca. 

Po czym poznasz, że twój macerat jest gotowy do spożycia? Bardzo dużo powie ci jego wygląd. Będzie on mieć intensywną i ciemnozieloną barwę, charakterystyczny osad w odcieniu brązu oraz gorzki aromat. Cechy te świadczą o tym, że nasiona czarnuszki uwolniły swoje cenne składniki bioaktywne do oleju i jest on gotowy do picia. 

Jak pić olej z czarnuszki? 

Jeśli posiadasz produkt ze sklepu, kieruj się instrukcją podaną przez producenta na opakowaniu lub w ulotce. Zwykle korzyści zdrowotne przynosi już jedna łyżeczka płynu spożyta podczas posiłku lub tuż po nim. Kiedy najlepiej pić olej z czarnuszki? Tak naprawdę masz tutaj całkowitą dowolność, ponieważ możesz zażywać go zarówno po śniadaniu, jak i po obiedzie czy kolacji. 

Zastosowanie oleju z czarnuszki w kuchni 

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat zastosowania oleju z czarnuszki w kuchni? Najlepszym sposobem na poznanie jego prozdrowotnych właściwości oraz zapoznanie się z jego wyjątkowym smakiem jest wdrożenie go do menu. Ten skarb natury doskonale odnajduje się w wielu potrawach. 

Olej z czarnuszki możesz pić prosto z łyżeczki – w tej formie posiada on duże grono fanów i oferuje ogromną dowolność podczas zażywania. Oczywiście nie każdy lubi raczyć się surowym olejem. Jeśli należysz właśnie do tej grupy, dolewaj go do swoich sałatek i surówek. Nada on głębi praktycznie każdej mieszance, niezależnie od tego czy jako bazę wybierzesz zielone warzywa liściaste czy czerwoną lub kiszoną kapustę. 

Nie przepadasz za sałatkami? W takim razie wykorzystaj olej z czarnuszki do polania kanapek lub hummusu. Mało kto ma świadomość tego, ale stanowi on doskonały zamiennik oliwy z oliwek – w szczególności, gdy posypie się go odpowiednią mieszanką przypraw. Fantastycznie sprawdzi się on również jako zwieńczenie dodatków do obiadu, w tym surowych warzyw czy rozmaitych kasz. Przykładem takiego połączenia jest kasza gryczana zmieszana z olejem z czarnuszki, suszonymi pomidorami i nasionami słonecznika lub dyni. Palce lizać! 

 

Źródła: healthline.com, webmd.com, czytelniamedyczna.pl, smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Od znajomej, która mieszka we Francji, mam przepis na naleśniki. Wychodzą boskie >>

Domowe sposoby na obniżenie cukru we krwi. Powinien być w domu każdego cukrzyka >>

Ten przepis na powidła z dyni ma 111 lat. Zaskakujący dodatek nadaje im wybitnego smaku >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik "Plaster miodu"

Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...

Odsłon: 1120

>60 min
4
Sałatki Surówka z majonezem

Każdy posiłek powinien zawierać porcję warzyw (najlepiej surowych), które są...

Odsłon: 990

15 min
3
30 min
1
Dania główne Makaron z pieczarkami

Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...

Odsłon: 1072

30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

0
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

3
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5
Informacje Co zrobić, żeby makowiec nie popękał – kuchenne triki. Stary przepis na tradycyjny makowiec

Jak upiec makowiec, żeby był perfekcyjny i co zrobić, żeby ten klasyczny wypiek nie popękał, a masa była wilgotna i aromatyczna? Odkryj kuchenne tr...

7