Spis treści:
Nie od dziś wiadomo, że jesteś tym, co jesz – twoja dieta ma bezpośredni wpływ nie tylko na twoje ogólne samopoczucie, ale również na ryzyko zachorowania na infekcje sezonowe. Odpowiednio opracowując swój jadłospis, jesteś w stanie uniknąć wielu z nich. Wystarczy, że poznasz podstawowe zasady komponowania odżywczych dań, których składnikami są naturalne antybiotyki z kuchni. Jakie pokarmy dorównują tradycyjnym substancjom bakteriostatycznym pod względem swoich właściwości? Poznaj TOP 10 najzdrowszych nutraceutyków!
Stosuj naturalne antybiotyki na poprawę odporności: TOP 10 skutecznych pokarmów
Czosnek
To prawdziwy król wśród pokarmów o działaniu antybakteryjnym. Liczne doniesienia ze świata nauki jasno wskazują, że regularne spożywanie czosnku pomaga zwalczać infekcje o rozmaitym podłożu. Doskonale sprawdza się on w walce z wieloma szczepami bakterii, w tym tymi z rodzaju Klebsiella, Proteus, Staphylococcus czy Clostridium. Co więcej, wyciąg na jego bazie jest w stanie rozprawić się z pałeczkami Helicobakter pylori.
Co stanowi tajną broń czosnku? Jest to nic innego jak allicyna. Najwięcej składników aktywnych ma świeżo rozdrobniony czosnek, jednak nie musisz jeść go w tej formie. Aby cieszyć się jego właściwościami, wykonaj świeży syrop czosnkowy, do którego dodasz przeciwzapalne przyprawy oraz takie składniki jak miód czy cebula.
Miód
Kolejnym naturalnym antybiotykiem z kuchni jest miód. Okazuje się, że jego słodki smak to niejedyny jego atut – ma on całkiem sporo substancji, które wspomagają walkę z infekcją. Zawarte w nim składniki bioaktywne hamują namnażanie się bakterii – ale nie tylko. Świetnie sprawdzą się one również w potyczce z wirusami i grzybami.
Miód możesz z powodzeniem spożywać w trakcie kataru siennego, alergii, zapalenia gardła oraz anginy wirusowej. Pokuś się o przygotowanie leczniczego naparu z użyciem soku z malin, miodu, cytryny, cynamonu, goździków oraz kurkumy. Napój ten nie tylko cię rozgrzeje, ale również szybko poprawi twoje samopoczucie podczas choroby. Mimo tego, że miód zawiera sporą ilość cukrów prostych, posiada również liczne składniki stabilizujące poziom glukozy we krwi, dlatego jest bezpieczny także dla osób z problemami metabolicznymi.
Propolis
Na co dzień stosujesz naturalne antybiotyki? W takim razie wiedz, że królestwo pszczół ma ci do zaoferowania jeszcze jeden potężny nutraceutyk – propolis. Ze względu na swoje właściwości antybakteryjne był on wykorzystywany już w czasach starożytnych. Posiada on bagatela 250 związków aktywnych, w tym aminokwasy, karoteny, składniki mineralne, estry, sterole oraz kwasy tłuszczowe. Jak wprowadzić go do diety? Możesz na przykład wyczarować nalewkę lub syrop na jego bazie.
Cebula
Cebula zajmuje zdrowotne podium razem z czosnkiem – i nic w tym dziwnego. Zawiera ona liczne witaminy i minerały, a do tego dostarcza całkiem sporej ilości antyoksydantów. W jej wnętrzu kryją się także fitochemikalia, które w naturalny sposób stymulują układ odpornościowy do walki z patogenami.
Jeśli nie lubisz pałaszować cebuli na surowo, możesz podsmażyć ją do miękkości na patelni i dorzucać do sałatek, surówek i dań obiadowych. Świetnym rozwiązaniem jest również przyrządzenie prozdrowotnego soku z dodatkiem wcześniej wspomnianego miodu i czosnku. Aby nieco zniwelować gorzki smak tego napoju, warto dorzucić do niego szczyptę cynamonu, a nawet słodzika – cukru, erytrytolu lub stewii.
Cynamon
A skoro wspomnieliśmy już o cynamonie, to warto zatrzymać się przy nim na krótką chwilę. Czy wiedziałeś, że uznaje się go za jeden z najbardziej leczniczych i antybakteryjnych dodatków do potraw w królestwie przypraw? Dorzucaj go zatem nie tylko do syropu z cebuli czy czosnku, ale również do fit smoothies, herbacianych naparów, kawy, koktajli, soków owocowych, a nawet sosów do mięs i warzyw.
Kurkuma
Kolejną przyprawą, obok której trudno przejść obojętnie, jest kurkuma. Zawiera ona kurkuminę – doskonale przebadany związek chemiczny o właściwościach antybakteryjnych, antygrzybicznych i antywirusowych. Co ciekawe, niektóre doniesienia ze świata nauki wskazują na jej potencjał przeciwnowotworowy. Jeśli zdecydujesz się na jej zażywanie, zachowaj umiar – za porcję bezpieczną dla organizmu uznaje się osiem gramów.
Goździki
Chcesz uniknąć sezonowej infekcji? Stosuj naturalne antybiotyki w postaci goździków! Wykazują one cechy antyseptyczne i mogą być aplikowane zarówno miejscowo – na przykład podczas bólu zęba – jak i jako dodatek do naparów i potraw. Dlaczego goździki działają tak szybko i skutecznie? Ponieważ zawierają silny antyoksydant zwany eugenolem. Ciekawostkę stanowi fakt, że ekstrakt na ich bazie wykorzystuje się podczas leczenia kanałowego.
Olejek z oregano
Olejek z oregano to kolejna wzmacniająca pozycja na naszej liście. Może on pochwalić się bardzo silnymi własnościami antybiotycznymi – nic zatem dziwnego, że w wielu specjalistycznych źródłach nazywa się go pogromcą bakterii. Co bardzo istotne, jego stosowanie nie jest obarczone skutkami ubocznymi, które są typowe dla tradycyjnej antybiotykoterapii. Ponadto wspiera on działanie układu immunologicznego i posiada silne cechy przeciwzapalne.
Zachowaj ostrożność podczas aplikacji tego naturalnego antybiotyku z kuchni, jakim jest olejek z oregano, ponieważ może on być drażniący dla błony śluzowej żołądka. Przed jego zażyciem należy rozcieńczyć go w oleju. Cierpisz na chorobę przewlekłą? W takim razie skonsultuj jego wprowadzenie do swojego menu z lekarzem lub farmaceutą.
Jeżówka
Jednym z bardzo skutecznych naturalnych antybiotyków z kuchni jest jeżówka, czyli Echinacea purpurea. Dopadła cię infekcja, która objawia się zaleganiem flegmy i uporczywym kaszlem? Sięgnij po sok z jeżówki. Postawi ona twój układ immunologiczny na nogi i pomoże ci zwalczyć każde przeziębienie. Warto także podkreślić, że ma ona własności przeciwzapalne i wspiera ustrój w zwalczaniu negatywnych konsekwencji stresu oksydacyjnego.
Berberys
Nasza lista byłaby niepełna bez berberysu, a raczej – kryjącej się w nim berberyny. Może ona poszczycić się wielotorowym oddziaływaniem na twoje zdrowie. Nie tylko bez problemu rozprawia się ona z grzybami, bakteriami i wirusami, ale także stabilizuje poziom cukru we krwi, pozytywnie wpływa na ciśnienie tętnicze i poprawia wyniki lipidogramu, obniżając poziom cholesterolu LDL. W jakiej formie wdrożyć berberys do menu? Na przykład w postaci leczniczej herbatki – surowiec ten jest dostępny w większości sklepów zielarskich. Możesz również spróbować wykonać nalewkę na jego owocach.
Źródło: apteline.pl, healthline.com, pubmed.com, czytelniamedyczna.pl, webmd.com, smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Od znajomej, która mieszka we Francji, mam przepis na naleśniki. Wychodzą boskie >>
Domowe sposoby na obniżenie cukru we krwi. Powinien być w domu każdego cukrzyka >>
Ten przepis na powidła z dyni ma 111 lat. Zaskakujący dodatek nadaje im wybitnego smaku >>