Najlepsze przepisy na dania z dyni

Kuchnia portugalska – nie tylko ryby i owoce morza. Jak wykonać jej przysmaki w domu?

Portugalia kojarzona jest z pięknymi plażami, urokliwymi miastami oraz piłką nożną. Jednak mało kto pamięta, że posiada ona również swoją wyjątkową tradycję kulinarną. Czym charakteryzują się przysmaki kuchni portugalskiej i jak wykonać je w domu?

Jakie dania królują w kuchni portugalskiej? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Portugalia to kraj zajmujący Półwysep Iberyjski o barwnych tradycjach – również tych kulinarnych. Na talerzach Portugalczyków goszczą nie tylko ryby i owoce morza, ale też takie różnorodne składniki jak mięso wołowe, udka i skrzydełka kurczaka, boczek wieprzowy, kiełbasa, ziemniaki, fasola, marchewka czy kapusta. Jeśli chodzi o desery, to nie brakuje w nich dodatku jajek, migdałów, cynamonu i pomarańczy. Tak duże zróżnicowanie na portugalskich talerzach to wynik rozmaitych wpływów, w tym tych z kuchni muzułmańskich Maurów. Pozycje pochodzące z tej części świata są kolorowe, odżywcze i bardzo aromatyczne. Aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem, nie musisz czekać na wakacje w tym regionie Europy – wystarczy, że zaopatrzysz się w odpowiednie składniki i zabierzesz się za gotowanie w zaciszu własnej kuchni. 

Sprawdź także: Pizza z cukinii, kotlety z kalafiora - szybkie i pełnowartościowe obiady bez mięsa

Kuchnia portugalska – nie tylko ryby i owoce morza 

Caldo verde 

Caldo verde to popisowa zupa kuchni portugalskiej. Jest to jedna z najbardziej popularnych pozycji i to nie tylko wśród mieszkańców. Pochodzi ona z północy kraju i bazuje na połączeniu ziemniaków, kapusty włoskiej i chorizo. Jeśli zainteresowała cię ta pozycja, powinieneś zaopatrzyć się również w czosnek, cebulę, paprykę chili, liście laurowe, natkę pietruszki, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz.

Realizację przepisu na tę zupę rozpocznij od rozgrzania oliwy z oliwek na patelni i podsmażenia cebuli i czosnku. Dodaj do nich pokrojone w kostkę ziemniaki i poddawaj je przez chwilę obróbce termicznej. Przełóż wszystkie składniki do dużego garnka i zalej je bulionem. Dorzuć do niego obraną ze skórki kiełbasę i kilka listków laurowych. Zagotuj wszystko, aż ziemniaki zmiękną. Wyjmij listki laurowe i mięso. Dopraw bulion przyprawami i zmiksuj wszystko na gładki krem. W kolejnym kroku dołóż do zupy poszatkowaną kapustę włoską i pokrojone chorizo. Zagotuj całość, a po zaserwowaniu polej odrobiną oliwy z oliwek. Zwieńczeniem tego dania jest sowita porcja świeżej natki pietruszki. Doskonałym pomysłem będzie również podanie do niej chrupiących grissini. 

Grillowane sardynki 

Kolejnym przysmakiem kuchni portugalskiej, który doskonale sprawdzi się w roli przystawki, są grillowane sardynki. Obok dorsza to jedno z najchętniej wybieranych dań przez odwiedzających ten kraj turystów. Technika obtaczania tej przekąski w gruboziarnistej soli nadaje jej niepowtarzalnego charakteru. Najczęściej podaje się ją z gotowanymi ziemniakami i świeżą sałatką z grillowaną papryką w roli głównej.

Rybki obrabia się razem z ośćmi, dlatego w restauracjach goście dostają dodatkowy talerzyk, aby zgrabnie oddzielić je od mięsa. Jeśli chcesz zaserwować je swojej rodzinie, zaopatrz się w kilkanaście niewielkich sardynek i dopraw je solą i pieprzem z każdej strony. Umieść je na blaszce, którą wcześniej wyłożysz papierem do pieczenia. Pokrój cytrynę w plasterki i delikatnie ułóż je na rybkach. Umieść na nich również niewielkie kawałki masła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Piecz je w 230 stopniach przez 20 minut. Na samym końcu sowicie oprósz je świeżą natką pietruszki i gotowe. 

Gulasz z mięsem i fasolą 

Lista przysmaków kuchni portugalskiej byłaby niepełna bez typowego gulaszu, zwanego feijoada a transmontana. Pierwsze skrzypce w tej potrawie gra fasola, którą łączy się z rozmaitymi rodzajami mięs. Dla osiągnięcia głębi smaku można wzbogacić ją o czerwone wino oraz mieszankę przypraw na bazie oliwy z oliwek, czosnku, kolendry i pieprzu. Nie wolno również zapomnieć o odpowiednim doborze warzyw. W celu wyczarowania klasycznej wersji potrzebujesz ziemniaków, kapusty oraz marchewki. Finalne danie jest dosyć ciężkie, ale bardzo sycące i świetnie sprawdzi się jako pozycja obiadowa. Jeśli ziemniaki, których użyłeś do jego wykonania to dla ciebie za mało, zaserwuj go dodatkowo z ryżem lub kaszą. 

Małże gotowane w białym winie 

Portugalska kuchnia słynie z aromatycznych opcji z owocami morza w roli głównej. Należysz do entuzjastów takich przysmaków? Wobec tego pokuś się o wyczarowanie małży gotowanych w białym winie. Do wykonania przepisu na tę pozycję z pomocą przyjdzie ci zaledwie kilka podstawowych składników, w tym mrożone małże, oliwa z oliwek, czosnek, natka pietruszki, cytryna oraz czarny pieprz.

Rozmroź małże, a następnie posiekaj natkę pietruszki i przepuść czosnek przez praskę. Rozgrzej oliwę z oliwek w garnku i zarumień na niej czosnek. Wrzuć małże na oliwę, zamieszaj i przykryj pokrywką. Duś je przez około 10 minut, od czasu do czasu potrząsając energicznie naczyniem. Zdejmij je z ognia i dodaj natkę. Na końcu skrop małże sokiem z cytryny. Wyłóż je na półmisek i udekoruj ziołami. Możesz serwować je z grillowanym chlebem i masłem czosnkowym. 

Ryż z owocami morza 

Jesteś fanem hiszpańskiej paelli? W takim razie z pewnością zainteresuje cię jej portugalski odpowiednik. Przygotowuje się go z udziałem białego ryżu, pomidorów lub pomidorków oraz białego wina. Jej zwieńczeniem jest cebula, czosnek i świeże zioła. Jeśli chodzi o owoce morza, których możesz użyć do jej wykonania, postaw na małże, kraby, mule, krewetki oraz langustynki. Gotuj wszystko w bulionie na głębokiej patelni i pamiętaj o wzbogaceniu go o sowitą ilość białego wina.  

Pasteis de nata, portugalskie babeczki budyniowe 

Opowiadając o przysmakach portugalskiej kuchni, nie można zapomnieć o deserach, które są również godne uwagi – w szczególności dla koneserów słodkości. Jeśli chcesz poczuć powiew Portugalii w swojej kuchni, wyczaruj babeczki budyniowe, które z pewnością zaskoczą twoją rodzinę swoją niepowtarzalną lekkością i słodkim smakiem. Mowa o pasteis de nata. Produkty, które wchodzą w ich skład, to mleko, śmietana, laska wanilii, laska cynamonu, cytryna, żółtka, cukier, mąka oraz ciasto francuskie. 

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i zabierz się za babeczki. Przekrój laskę wanilii i wyjmij z niej ziarenka przy pomocy łyżeczki. Następnie wykonaj masę budyniową na bazie mleka, śmietany, ziarenek wanilii, cynamonu i skórki cytryny. Umieść żółtka i cukier puder w innym rondelku i roztrzep wszystko trzepaczką, aż do uzyskania puszystości. Stopniowo dodawaj mleko i śmietanę, aż krem zgęstnieje. 

W kolejnym kroku dosypuj mąkę niewielkimi porcjami, a potem wszystko dokładnie wymieszaj. Wysmaruj foremki na babeczki masłem, umieść na nich ciasto francuskie i wlej do jego środka krem budyniowy. Piecz babeczki przez około 25-30 minut. Klasyczny portugalski wyrób posypuje się cukrem pudrem lub cynamonem, ale można go również podawać bez żadnych dodatków lub razem ze zblendowanymi mrożonymi owocami, na przykład malinami, odrobiną soku z cytryny i świeżą miętą. 

 

Źródła: smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Pij zamiast kawy i herbaty. Jakie właściwości ma kefir i co daje jego picie? »

Najlepszy zamiennik soli i kostki rosołowej. Wystarczy dodać łyżeczkę do zupy »

Wyborne naleśniki z kurczakiem z przepisu teściowej. Zdradziła mi nawet tajemny składnik »

Źródła: smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Pij zamiast kawy i herbaty. Jakie właściwości ma kefir i co daje jego picie? »

Najlepszy zamiennik soli i kostki rosołowej. Wystarczy dodać łyżeczkę do zupy »

Wyborne naleśniki z kurczakiem z przepisu teściowej. Zdradziła mi nawet tajemny składnik »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Gratin z batatów

Prosta i pyszna zapiekanka ze słodkich ziemniaków. Słodki smak batatów przeła...

Odsłon: 23

15 min
2

Przepis dnia

Dania główne Łosoś z sosem cytrynowym

Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...

Odsłon: 870

15 min
13

Polecane artykuły

Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

1
Informacje Jest chętnie kupowana, bo nie kosztuje majątku. Tymczasem jest gorsza od pangi

Potrawy rybą w roli głównej to częsty widok na polskich stołach. Z pozoru zdrowe, chociażby z uwagi na zawartość cennych dla organizmu kwasów omeg...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Krem z pieczonych ziemniaków, ragout z indyka, sernik z malinami

Ewa Wachowicz zaprasza na 519 odcinek programu kulinarnego "Ewa Gotuje". Tym razem prowadząca podzieli się z widzami wyjątkowymi przepisami na jesi...

2
Informacje Jak bezpiecznie pokroić dynię? Oto sposoby, dzięki którym unikniesz skaleczenia

Dynia to warzywo o niezwykle uniwersalnym zastosowaniu w kuchni, choć potrafi sprawić spory kłopot podczas krojenia. Twarda skórka stanowi wyzwanie...

0