Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie, które przywołuje wspomnienia z pobytu w Hiszpanii
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2352
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4295
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74354
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2352
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4295
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74354
Składniki
Na patelni do paelli rozgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej krewetki w całości z pancerzami po minucie z każdej strony, po czym zdejmujemy je z patelni i zostawiamy na potem. Podsmażamy na pozostawionej oliwie mrożone owoce morza (kalmar, osmiornica, małża, krewetka, mątwa) kiedy owoce morza zmiękną dodajemy cebulę pokrojona w kostkę i roztarty czosnek, a następnie startego pomidora i zielony groszek. Kiedy pomidor zacznie się karmelizować dodajemy ryż oraz saszetkę przyprawy do paelli, 2 łyzki bazy do paelli i calosć podsmażamy. Dolewamy wywar rybny oraz białe wino, aby przykryły cały ryż.
Gotujemy paelle na średnim ogniu bez przykrycia przez 10 min bez mieszania. Na wierzchu układamy trzy krewetki w pancerzach i całosć przykrywamuy przykrywką (na kolejne 10 min) lub folią aluminiową zmniejszajac ogień (można delikatnie przemiszać). Odstawiamy paelle z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na 3-4 minuty. Przed podaniem skropic cytryna lub podać z ćwiarką cytryny.