Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie, które przywołuje wspomnienia z pobytu w Hiszpanii
Niezwykle łatwe i szybkie ciasto na pizzę, zawsze się udaje i jest wyjątkowo...
Odsłon: 223567
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 482
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 2948
Niezwykle łatwe i szybkie ciasto na pizzę, zawsze się udaje i jest wyjątkowo...
Odsłon: 223567
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 482
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 2948
Składniki
Na patelni do paelli rozgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej krewetki w całości z pancerzami po minucie z każdej strony, po czym zdejmujemy je z patelni i zostawiamy na potem. Podsmażamy na pozostawionej oliwie mrożone owoce morza (kalmar, osmiornica, małża, krewetka, mątwa) kiedy owoce morza zmiękną dodajemy cebulę pokrojona w kostkę i roztarty czosnek, a następnie startego pomidora i zielony groszek. Kiedy pomidor zacznie się karmelizować dodajemy ryż oraz saszetkę przyprawy do paelli, 2 łyzki bazy do paelli i calosć podsmażamy. Dolewamy wywar rybny oraz białe wino, aby przykryły cały ryż.
Gotujemy paelle na średnim ogniu bez przykrycia przez 10 min bez mieszania. Na wierzchu układamy trzy krewetki w pancerzach i całosć przykrywamuy przykrywką (na kolejne 10 min) lub folią aluminiową zmniejszajac ogień (można delikatnie przemiszać). Odstawiamy paelle z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na 3-4 minuty. Przed podaniem skropic cytryna lub podać z ćwiarką cytryny.