Spis treści:
- Kwiat hibiskusa – pochodzenie
- Właściwości kwiatu hibiskusa
- Przeciwskazania do stosowania kwiatów hibiskusa
- Co zrobić z kwiatów hibiskusa?
Kwiat hibiskusa można nazwać rośliną do zadań specjalnych. Wykazuje działanie przeciwzapalne, korzystnie wpływa na układ krążenia, pomaga także obniżyć poziom złego cholesterolu. Co więcej, regularne picie herbaty z kwiatu hibiskusa będzie świetnym sposobem na wzmocnienie odporności.
Sprawdź także: Lawenda – właściwości i zastosowanie w kuchni

Skąd pochodzi kwiat hibiskusa?
Hibiskus, a właściwe ketmia szczawiowa jest rośliną pochodzącą z rodziny ślazowatych. Te kolorowe kwiaty rosną w tropikalnym klimacie, występują najczęściej w Afryce, Azji, Ameryce Środkowej, Australii, oraz na Hawajach. Co ciekawe, hibiskus znany był już w starożytnym Egipcie.
Czy wiesz, że kwiaty hibiskusa uprawiane są także w Polsce? Jednak w odróżnieniu od swoich dzikorosnących kuzynów z ciepłych krajów osiągają jedynie około dwóch metrów wysokości, podczas gdy w naturze dorastają nawet do sześciu metrów.
Jakie właściwości ma kwiat hibiskusa?
Roślina ta od lat wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Jest źródłem wielu cennych substancji, takich jak witamina C. Herbata z kwiatów hibiskusa będzie więc świetnym sposobem na radzenie sobie z przeziębieniem i grypą. Ponieważ wspiera układ immunologiczny, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Pomaga również na stany gorączkowe oraz uporczywy kaszel. Dodatkowo wykazuje także działanie bakteriobójcze.
Herbata z hibiskusa będzie pomocna w leczeniu wielu dolegliwości. Jedną z najlepiej poznanych prozdrowotnych właściwości jest jej korzystny wpływ na układ krążenia oraz serce. Ponadto hibiskus pomaga obniżyć zły cholesterol. Stosowanie naparu z hibiskusa polecane jest, więc jako sprawdzony środek w profilaktyce miażdżycowej. Regularne picie takiego napoju pomoże również ochronić cię przed zawałem.
Roślina ta wykazują silne działanie antyoksydacyjne, pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Znajdziemy w niej także polifenlone, flawonoidy i antocjany, te ostatnie odpowiadają z charakterystyczną czerwoną barwę herbatek z hibiskusem. Regularne jej picie jest również bardzo korzystne dla stanu skóry oraz zapobiega jej starzeniu.
Jeśli dbasz o linię lub chcesz zrzucić zbędne kilogramy, włącz do swojego jadłospisu herbatę z hibiskusa. Nie tylko doskonale cię nawodni, ale i wesprze twoją dietę redukcyjną. Ma działanie moczopędne i przeczyszczające, dlatego znajdziesz go w składzie wielu herbatek odchudzających.
Kto nie powinien stosować kwiatów hibiskusa?
Chociaż hibiskus jest rośliną korzystnie wpływającą na organizm, nie wszyscy mogą go stosować. Przede wszystkim tyczy się to kobiet w ciąży, ponieważ zawarte w kwiatach hibiskusa substancje mogą powodować skurcze mięśni miednicy. Dodatkowo herbata z hibiskusem odradzana jest mężczyznom, którzy planują powiększenie rodziny. Roślina ta wpływa na układ hormonalny i może zaburzać proces wytwarzania plemników. Odradza się również stosowania hibiskusa kobietom, które przyjmują tabletki antykoncepcyjne na bazie estrogenu. Nie jest on również wskazany dla osób, które mają problemy ze zbyt niskim ciśnieniem.
Co można zrobić z kwiatu hibiskusa?
Kwiat hibiskusa stosowany jest na szeroką skalę w ziołolecznictwie, kosmetyce, z powodzeniem można również używać go również w kuchni.
Malinowa herbata z hibiskusem
Jeśli dopadło cię przeziębienie lub po prostu masz ochotę na pyszny i zdrowy napój, koniecznie wypróbuj ten przepis. Do zrobienia malinowej herbaty z kwiatami hibiskusa będziesz potrzebować: suszu z kwiatów hibiskusa, garści malin, mogą być te mrożone, łyżeczki miodu, cytryny, pomarańczy, świeżych liści mięty.
Zacznij od zaparzenia herbaty, wystarczy zalać łyżeczkę suszu gorącą wodą, przykryć kubek i odczekać około kwadransa. Następnie, kiedy napój przestygnie, dodaj miód, 2 łyżki malin, wyciśnij cytrynę oraz włóż plasterek pomarańczy, cytryny oraz listki mięty.
Dżem z kwiatów hibiskusa
Kwiaty hibiskusa nadają się również do przygotowania pysznego dżemu. Będziesz potrzebować: pół kilograma truskawek, trzy łyżeczki suszonego hibiskusa, około 70 ml wody, 10 łyżek cukru lub ksylitolu, łyżeczkę żelatyny.
Zacznij od zalania kwiatów hibiskusa gorącą wodą, poczekaj około 15 minut, aż napój się zaparzy. Do rondelka wlej przygotowany napar, wsyp cukier, całość gotujemy przez około kwadrans. Do tak powstałej mikstury dodaj truskawki, gotuj około czterech minut, następnie dodaj żelatynę, cały czas mieszaj, tak, by nic się nie przypaliło. Kiedy całość zgęstnieje, przełóż dżem do słoików. Możesz poddać go procesowi pasteryzacji.
Syrop z kwiatów hibiskusa
Taki syrop będzie idealnym rozwiązanie, kiedy dopadnie cię przeziębienie lub grypa. Możesz dodać go do herbaty, na pewno urozmaici jej smak, oraz zadba o twoją odporność. Do jego przygotowania będzie ci potrzebny: litr zimnej wody, półtora kilograma cukru, 150 g suszu z hibiskusa.
Do garnka wlej wodę oraz dodaj cukier, poczekaj, aż całość się zagotuje, a cukier dobrze rozpuści. Wyłącz grzanie, wsyp susz z kwiatów hibiskusa, pozostaw na około pół godziny. Kiedy syrop wystygnie, przelej go do wybranego naczynia. Przechowuj go w lodówce, maksymalnie do trzech tygodni.
Jeśli szukasz kulinarnych inspiracji, zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.
2. Jogurt o smaku hibiskusa z borówkami

Jogurt o smaku hibiskusa z borówkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Ciasto z białej czekolady, płatków migdałowych i polewą z kwiatów hibiskusa

Ciasto z białej czekolady, płatków migdałowych i polewą z kwiatów hibiskusa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Reklama
Zobacz także:
Pasteryzacja w piekarniku. Ta metoda to hit wśród gospodyń »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »