Spis treści:
- Co to jest labneh?
- Jak zrobić labneh krok po kroku?
- Co dodać do labnehu?
- Z czym podawać labneh?
- Jaki jest przepis na labneh?
Jeśli poszukujesz serka, który będzie aromatyczną przekąską podczas twojego domowego przyjęcia lub karnawałowej imprezy, to postaw na labneh.
Świetnie sprawdzi się w formie przystawki na tego typu okazje i na pewno zasmakuje twoim gościom. Ser jest niezwykle uniwersalny, a jego przygotowanie wcale nie przysporzy ci wiele trudności. Przekonaj się, jak zrobić labneh i z czym zaserwować go bliskim.
Sprawdź także: Ser - jakich błędów unikać?
Co to jest labneh?
Labneh to ser z jogurtów greckich. Pochodzi z Libanu, choć często jada się go również w Grecji. Uzyskuje się go w wyniku odsączenia serwatki z jogurtu. Przygotowanie labnehu jest niezwykle proste i zajmuje dziennie do pięciu minut. Pamiętaj jednak, że oczekiwanie na efekt zajmie do czterech dni - zdecydowanie warto poświęcić ten czas.
Przyrządzanie nie wymaga jednak wielu składników, dlatego to wprost idealna imprezowa przekąska. Co więcej, labneh możesz podać zarówno na słodko, jak i na słono. To niezwykle uniwersalne danie, które dopasujesz do gustu zaproszonych gości.
Jak zrobić labneh krok po kroku?
Czy przygotowanie domowego sera brzmi na trudne zadanie kulinarne? To naprawdę nie będzie skomplikowane. Poniżej znajdziesz przepis na labneh w wersji podstawowej (wychodzi ok. 300 gramów sera), ale możesz go dowolnie modyfikować, np. dodając ulubione zioła. Więcej połączeń smakowych przedstawimy ci jeszcze później, ale teraz sprawdź, jak zrobić labneh krok po kroku. Rozpocznij od przygotowania wszystkich niezbędnych produktów.
Składniki:
- 800 gramów jogurtu greckiego,
- płaska łyżeczka soli,
- mieszanka ziół (np. oregano i bazylia).
Wykonanie:
Jogurt grecki przełóż do miski i dodaj płaską łyżeczkę soli. Jeśli chcesz, by ser nabrał więcej aromatów, dodaj pełną łyżeczkę ulubionych ziół. Wymieszaj całość i odstaw na chwilę. W tym czasie przygotuj garnek (lub miskę) i sitko o średnicy min. 16 centymetrów.
Postaw sitko na naczyniu, a na nim ułóż metrową, złożoną na pół gazę jałową. Na przygotowany materiał wylej cały jogurt, chwyć jego rogi i uważając, żeby nic się nie wylało, zwiąż gazę luźno gumką lub sznurkiem. Ma przypominać sakiewkę, w której zamknięta jest masa.
Przełóż garnek z sitem i gazą z jogurtem do lodówki na około pięć, sześć godzin. Zacznie się wówczas z niego wytrącać serwatka. Po upływie tego czasu wyjmij naczynie i podnieś sitko. Odlej serwatkę z garnka, a sakiewkę z gazy ściśnij mocno, aby odsączyć resztkę płynu. Ponownie odłóż sitko na garnek i wstaw do lodówki na trzy lub cztery dni (jeśli wolisz gęstszy, bardziej zbity ser). Codziennie powtarzaj odciskanie i odlewanie zalegającej serwatki.
Następnie uformuj go w kulki lub w mniejsze fragmenty i włóż do słoiczka z oliwą. W ten sposób przechowasz go nawet do kilku tygodni.
Co dodać do labnehu?
Znasz już klasyczny przepis na labneh, ale co warto do niego dodać, żeby był jeszcze bardziej aromatyczny? Oprócz mieszanki włoskich ziół możesz też dołożyć pieprz, paprykę wędzoną, czarnuszkę albo czosnek niedźwiedzi. Jeśli lubisz orzeźwiające połączenia, świetnie sprawdzi się też mięta.
Z czym podawać labneh?
Labneh możesz podać zarówno na słono, jak i na słodko. Dzięki delikatnemu smakowi pasuje do naprawdę wielu dodatków.
Z tradycyjnego sera, czyli tego przygotowanego jedynie z solą, warto przyrządzić słone przekąski, np. pyszne kanapki. Wystarczy, że posmarujesz nim świeży chleb. Możesz też użyć go jako bazy do twarożku z rzodkiewką i szczypiorkiem. Labneh sprawdzi się jako baza do dipów i sosów oraz świetny dodatek do sałatek (np. jeśli uformujesz je w małe kulki) czy tart.
Jak podać ser na słodko? Nic prostszego! Zaserwuj go z miodem i orzechami albo dodaj jako podstawę sernika. Będziesz zaskoczony, jak dobrze smakuje w takim wydaniu.
Pamiętaj też, żeby nie wylewać oliwy ani serwatki, które zostają po przygotowaniu serka. Serwatka jest zdrowa i może posłużyć do zrobienia zupy lub koktajlu. Z kolei na oliwie usmażysz lub upieczesz pyszne warzywa. Możesz też dodać ją do sałatki, która nabierze jeszcze więcej smaku. W ten sposób ubogacisz więcej niż jedno danie i zastosujesz się do idei zero waste, czyli niemarnowania jedzenia, a to bardzo cenne!
Labneh - sprawdzone przepisy
Gdy już wiesz, jak zrobić labneh krok po kroku i z jakimi dodatkami go podawać, nie pozostaje nic innego, jak brać się za przygotowanie tej pyszności. Wypróbuj sprawdzone przepisy na labneh, które przetestowali nasi użytkownicy i podziel się wrażeniami po spróbowaniu libańskiego sera.
2. Labneh - serek z jogurtu greckiego
Zobacz przepisLabneh - serek z jogurtu greckiego /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Labneh – serek z jogurtów greckich
Zobacz przepisLabneh – serek z jogurtów greckich /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Labneh - ser z jogurtu greckiego
Zobacz przepisLabneh - ser z jogurtu greckiego /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Serek z jogurtu greckiego (Labneh)
Zobacz przepisSerek z jogurtu greckiego (Labneh) /Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Najprostsza szarlotka, z którą poradzi sobie każdy. Przepis zdradziła mi koleżanka z pracy »
Może zwiększać ryzyko cukrzycy. Polacy się nim zajadają »
Domowy płyn do mycia podłóg. Na panelach nie zostanie ani jedna smuga »