Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie właściwości odżywcze ma limanda?
- Czy limanda jest zdrowa?
- Czy limandę mogą jeść dzieci?
- Jaki jest przepis na limandę w panierce z parmezanu?
- Jak zrobić limandę po tajsku?
W twoim jadłospisie króluje głównie łosoś oraz tuńczyk? Jeśli potrzebujesz zmiany i nowych kulinarnych doznań, idealną opcją dla ciebie będzie limanda. Co to za ryba i czym się charakteryzuje? Czy jest zdrowa i odpowiednia dla dzieci? Jakie są jej wartości odżywcze? I wreszcie – w jakiej formie najlepiej podawać limandę? Przepisy oraz ciekawostki na jej temat znajdziesz w dalszej części artykułu!
Sprawdź także: Turbot – ryba nie tylko dla bogatych
Limanda – co to za ryba?
Limanda to ryba z rodziny flądrowatych, wyróżniająca się spłaszczoną sylwetką oraz asymetryczną budową. Zamieszkuje ona głównie chłodne wody oceaniczne, a okres jej rozrodu przypada na wiosnę oraz lato. Jej maksymalna długość to 60 cm.
Jeśli o chodzi o mięso limandy, jest ono chude, soczyste i delikatne w smaku, a do tego nadaje się do filetowania. Jako że nie posiada ono intensywnego rybiego zapachu, można przyrządzać je na rozmaite sposoby i podawać z różnorodnymi składnikami.
Limanda przypomina smakiem i zapachem solę, dlatego nierzadko podawana jest w restauracjach jako jej zamiennik – oczywiście pod nazwą „sola”. Jest ona znacznie mniej wartościowa, ale dużo tańsza, dlatego wielu restauratorów ucieka się do takiego sposobu oszczędzania. Pamiętaj, aby zachować czujność!
Limanda – wartości odżywcze
Ile kalorii posiada limanda? Wartości odżywcze tej ryby są dość korzystne, dlatego chętnie sięgają po nią osoby będące na diecie. Limanda to obfite źródło białka – w 100 g jej mięsa znajduje się prawie 18 g protein. Jeśli chodzi o zawartość tłuszczu i węglowodanów, wynoszą one kolejno 1,6 i 0 g. Sama kaloryczność nie jest zbyt wysoka – spożywając 100 g limandy, przyswoisz ok. 90 kcal.
Limanda – czy jest zdrowa?
Jaki wpływ na organizm ma limanda? Czy jest zdrowa i można sięgać po nią bez większych obaw? Opinie na ten temat są podzielone – niektóre źródła podają, że limanda, zwłaszcza ta z okolic Morza Bałtyckiego, może być bardziej zanieczyszczona toksynami i metalami ciężkimi niż inne ryby.
Warto mieć na uwadze fakt, że w sklepach i restauracjach można natknąć się na limandę hodowlaną, sprowadzaną z Chin. Niestety nie jest ona najlepszym wyborem, ponieważ proces hodowli w tamtych rejonach nie jest dokładnie kontrolowany, a ryby karmi się sztucznymi paszami.
Czy to oznacza, że limanda jest pozbawiona witamin i minerałów? Na pewno ma ich mniej niż wyżej wspomniana sola, jednak nie jest całkowicie bezwartościowa. Zawiera ona witaminy z grupy B, witaminy E i A, kwasy omega-3 oraz magnez, wapń, miedź, selen i cynk.
Czy limandę można podawać dzieciom?
Zastanawiasz się, czy limandę można podawać dzieciom? W tym przypadku wskazany jest umiar, głównie ze względu na poziom zanieczyszczenia oraz pochodzenie z niesprawdzonych źródeł. Ma ona jednak pewne zalety – jej chude i delikatne mięso może przypaść do gustu najmłodszym. Na jej korzyść przemawia również neutralny smak i mnogość zastosowań – można zmielić ją w maszynce i wyczarować z niej kotleciki lub paluszki rybne. Możliwości jest naprawdę wiele!
Jak zrobić limandę w panierce z parmezanu?
Limanda w panierce z parmezanu to idealna opcja dla fanów niebanalnych kulinarnych połączeń. Jest ona dość prosta w przygotowaniu, choć wymaga użycia kilkunastu składników. Czego dokładnie potrzebujesz do jej przyrządzenia?
Aby zaserwować limandę w tej wersji, musisz zaopatrzyć się w filety rybne, parmezan, mleko, oliwę z oliwek, szparagi, masło, mąkę, czerwoną cebulę, groszek cukrowy, sól morską, mielony pieprz oraz tymianek i oregano.
Realizację przepisu rozpocznij od posiekania cebuli i podsmażenia jej na patelni. Po ok. 10 minutach dorzuć do niej groszek cukrowy, szparagi oraz sól i pieprz – kontynuuj obróbkę termiczną pod przykryciem przez następne 10 minut.
Zetrzyj drobno parmezan i wymieszaj go z mąką, tymiankiem oraz oregano. Zanurz filety rybne w mleku, a następnie obtocz je w panierce. Tak przygotowaną rybę smaż na oliwie z oliwek, najlepiej na małym ogniu. Gotowe danie oprósz solą i pieprzem.
Limanda ze szparagami
Po głowie chodzi ci „dietetyczna” limanda? Przepisy bez panierki i z dodatkiem warzyw z pewnością spełnią twoje oczekiwania! Wiosną i latem warto sięgać po warzywa sezonowe, np. białe lub zielone szparagi. Co jeszcze przyda ci się do zaserwowania ryby w tym wydaniu?
Jeśli planujesz zrobić na obiad limandę ze szparagami, poza dwoma kluczowymi składnikami na twojej zakupowej liście powinna znaleźć się marchewka, czosnek, cebula dymka, świeża i suszona kolendra, cytryna, imbir oraz sól i pieprz. Dopełnieniem twojej potrawy będzie masło, oliwa z oliwek oraz bulion rybny lub warzywny.
Zagotuj bulion i dodaj do niego sok z cytryny, cebulę oraz kolendrę – tak przygotowaną miksturę odstaw na pół godziny, a następnie przecedź ją przez sitko. Dopraw filety rybne imbirem, suszoną kolendrą, czosnkiem, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Umieść je na patelni i delikatnie podsmaż.
Po krótkiej obróbce termicznej zawiń rybę w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni – piecz ją przez ok. 20 minut. W międzyczasie możesz ponownie podgrzać bulion – gdy zacznie wrzeć, wrzuć do niego pokrojoną marchewkę i szparagi oraz kolendrę. Na końcu przelej go do misek, a na wierzchu ułóż upieczoną rybę.
Limanda po tajsku
Limanda po tajsku to danie, które przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom azjatyckiej kuchni. W połączeniu z kolorowymi dodatkami zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem. Jak wyczarować ją krok po kroku?
Smaczna i aromatyczna limanda po tajsku powstaje z takich produktów jak filety rybne, trawa cytrynowa, pomidory, papryczka chili, cebula dymka, limonka, świeżo mielony pieprz, sól oraz olej rzepakowy.
Posyp rybę solą i pieprzem, a następnie zabierz się za przygotowywanie pozostałych komponentów – trawę cytrynową posiekaj, pomidory pokrój w kostkę, a cebulę w paski. Rozgrzej na patelni olej, wrzuć na nią wyżej wymienione składniki i podsmażaj przez pięć minut.
Podgrzej limandę na drugiej patelni – gdy nabierze rumianego koloru, przykryj ją podsmażonymi dodatkami i delikatnie wymieszaj. Po obróbce termicznej przełóż ją na talerz, posyp szczypiorkiem i skrop sokiem z limonki.
Limanda z piekarnika
Masz ochotę na pieczoną limandę? Przepisy na rybę z piekarnika są tak uniwersalne, że możesz modyfikować je wedle upodobań! Potrawa ta świetnie smakuje nawet w podstawowej wersji – możesz dodać do niej jedynie łyżeczkę masła, cytrynę, przyprawę do ryb oraz sól i pieprz. Po przyprawieniu zawiń filety w folię i piecz je przez ok. 30 minut w temperaturze 180-190 stopni.
Limanda duszona
Jeśli preferujesz limandę duszoną, koniecznie zaserwuj ją z dodatkiem owoców. Świetnie sprawdzą się tutaj gruszki, które dodadzą jej wyjątkowego aromatu. W przepisie warto uwzględnić również imbir, cebulę, czosnek, cytrynę, majeranek, bulion warzywny, por oraz sól i pieprz.
Skrop filety sokiem z cytryny i oprósz solą oraz pieprzem. Podsmaż na patelni czosnek, cebulę, imbir oraz por, a następnie zalej je bulionem. Po kilku minutach dorzuć pokrojone gruszki, dopraw majerankiem i dodaj kawałki ryby. Duś całość pod przykryciem przez ok. 10-12 minut. Smacznego!
Zobacz także:
Jak obniżyć indeks glikemiczny węglowodanów? Cztery sztuczki dla insulinoopornych »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »