Lista słodzików - od aspartamu do stewiozydu

Poniżej znajdziesz wszystkie substancje słodzące stosowane jako dodatki do żywności i/lub do produkcji słodzików.

Jakie właściwości mają stosowane w Polsce słodziki?   Fot. 123RF.COM/PICSEL


Słodziki dzielą się na te mniej słodkie od sacharozy (alkohole wielowodorotlenowe) oraz substancje intensywnie słodzące, które są od kilkudziesięciu do kilku tysięcy razy od niej słodsze. Mogą być zarówno całkowicie syntetyczne, jak i półsyntetyczne czy naturalne. Polialkohole mają niską, ale nie zerową wartość energetyczną (ok. 40 proc. niższą niż cukier). Inne słodziki mogą nawet wcale nie zawierać kalorii.

Substancja słodząca Oznaczenie Względna słodycz* Warto wiedzieć
sorbitol, syrop sorbitolowy E 420 0,5-–0,6 - polialkohol, nie ma okreśœlonej dopuszczalnej dawki (ADI - Acceptable Daily Intake), jest uznawany za bezpieczny przy umiarkowanym spożyciu
- może wywołać wzdęcia, biegunkę i niestrawnoœść
- przy dużej dawce ma działanie przeczyszczające
- nie wywołuje próchnicy (nie ulega utlenianiu przez bakterie w jamie ustnej)
- ma 2,6 kcal/g
mannitol E 421 0,4-–0,6 - polialkohol, nie ma okreœślonej dopuszczalnej dawki, jest uznawany za bezpieczny przy umiarkowanym spożyciu
- może wywołać wzdęcia, biegunkę i niestrawnoœść
- przy dużej dawce ma działanie przeczyszczające
- nie wywołuje próchnicy (nie ulega utlenianiu przez bakterie w jamie ustnej)
- ma 2,1 kcal/g
izomalt E 953 0,4–-0,5 - polialkohol, nie ma okreœślonej dopuszczalnej dawki, jest uznawany za bezpieczny przy umiarkowanym spożyciu
- nie wywołuje próchnicy (nie ulega utlenianiu przez bakterie w jamie ustnej)
- przy nadmiernym spożyciu może mieć efekt przeczyszczający
- ma 2 kcal/g
maltitol, syrop maltitolowy E 965 0,6–-0,9 - polialkohol, nie ma okreśœlonej dopuszczalnej dawki, jest uznawany za bezpieczny przy umiarkowanym spożyciu
- nie wywołuje próchnicy (nie ulega utlenianiu przez bakterie w jamie ustnej)
- przy nadmiernym spożyciu może mieć efekt przeczyszczający
- ma 2,1 kcal/g
laktitol E 966 0,3–-0,5 - polialkohol, nie ma okreœślonej dopuszczalnej dawki, jest uznawany za bezpieczne przy umiarkowanym spożyciu
- może wywołać wzdęcia, biegunkę i niestrawnoœść
- przy dużej dawce ma działanie przeczyszczające
- nie wywołuje próchnicy (nie ulega utlenianiu przez bakterie w jamie ustnej)
- nie jest przeznaczony dla osób z nietolerancją laktozy
- ma 2,1 kcal/g
ksylitol E 967 1 - polialkohol, nie ma okreœślonej dopuszczalnej dawki, jest uznawany za bezpieczny przy umiarkowanym spożyciu
- może wywołać wzdęcia, biegunkę i niestrawnoœć
- przy dużej dawce ma działanie przeczyszczające
- ma działanie przeciwpróchnicze (działa toksycznie na niektóre bakterie wywołujšce próchnicę, zwiększa przepływ œśliny)
- ma 2,4 kcal/g
erytrytol E 968 0,75 - polialkohol, nie ma określonej dopuszczalnej dawki, jest uznawany za bezpieczny przy umiarkowanym spożyciu
- nie wywołuje próchnicy (nie ulega utlenianiu przez bakterie w jamie ustnej)
- jest wchłaniany w jelicie cienkim i nie wywołuje wzdęć czy biegunki, nie ma też efektu przeczyszczającego
- ma 0,2 kcal/g
acesulfam K E 950 150–-200 - dopuszczalna dzienna dawka: 15 mg/kg masy ciała
- syntetyczny słodzik
- odporny na wysoką temperaturę
- w nadmiarze ma gorzki posmak, więc stosuje się go w połączeniu z innymi słodzikami
- nie jest metabolizowany w organizmie człowieka
- ma 0 kcal
aspartam E 951 160–-200 - jeden z najczęściej badanych (ponad 600 opublikowanych  badań) i najbardziej kontrowersyjnych słodzików
- z większość badań na ludziach wynika, że nie jest szkodliwy
- dopuszczalna dzienna dawka: 40 mg/kg masy ciała
- syntetyczny słodzik
- ulega rozpadowi pod wpływem temperatury wyższej niż 40 st. C
- nie jest przeznaczony dla osób z fenyloketonurią
- ma 4 kcal/g
sól aspartamu i acesulfamu E 962 350-400 - syntetyczny słodzik
- nie jest przeznaczony dla osób z fenyloketonurią
stewiozyd E 960 250 - dopuszczalna dzienna dawka: 4 mg/kg masy ciała
- naturalny słodzik pozyskiwany ze stewii
- ma 0 kcal
- odporny na wysoką temperaturę
- tutaj przeczytasz więcej o stewii >>
kwas cyklaminowy i jego sole: sodowa i wapniowa E 952 30-–40 - dopuszczalna dzienna dawka: 7 mg/kg masy ciała
sacharyna i jej sole: sodowa, potasowa i wapniowa E 954 300–-500 - dopuszczalna dzienna dawka: 5 mg/kg masy ciała
- w nadmiarze ma gorzki posmak
taumatyna E 957 2500–-3000 - naturalny słodzik pozyskiwany z owoców rośliny Thaumatococcus daniellii
- nie ma określonej dopuszczalnej dawki, jest uznawany za bezpieczny przy umiarkowanym spożyciu
- słodki smak pojawia się z ok. 15-sekundowym opóźnieniem
neohesperydyna DC E 959 400–-600 - dopuszczalna dzienna dawka: 5 mg/kg masy ciała
- odporny na wysoką temperaturę
sukraloza E 955 300–-800 - dopuszczalna dzienna dawka:15 mg/kg masy ciała
- odporny na wysoką temperaturę
neotam E 961 7000–-13000 - dopuszczalna dzienna dawka: 2 mg/kg masy ciała

 

* względna słodycz oznacza poziom słodkości w porównaniu do sacharozy, czyli cukru, którego wartość wynosi 1.

 

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła wykorzystane do przygotowania zestawienia znajdziesz tutaj.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Pyszna kolacja

Piekąc mięso na obiad często trochę go zostaje. Można go wykorzystać jako dod...

Odsłon: 298

30 min
4
Sałatki Sałatka ziemniaczana

Sałatka z młodych ziemniaków, selera naciowego, dymki, papryki i ogórków pola...

Odsłon: 168

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić na grilla? 8 oryginalnych przepisów, goście będą zachwyceni

Kochasz grillować? Tak samo my. Sezon grillowy w pełni, ale czy nie masz już dość tradycyjnych kiełbas i karczku? Jeśli tak, to co powiesz na nowe,...

0
Informacje Parmezan kontra Parmigiano Reggiano: jaka jest różnica? Co to jest parmezan i do czego go używać?

Parmigiano Reggiano to jeden z najbardziej rozpoznawalnych włoskich serów, który cieszy się popularnością wśród polskich konsumentów. Produkt dosko...

4
Informacje Najlepsza polewa na sernik. Czekoladowa, malinowa a może pistacjowa?

Sernik to podstawowy wypiek, który powinien znaleźć się w repertuarze nawet najbardziej początkującego cukiernika. Można go przyrządzić na wiele ró...

4
Informacje Śniadania bogate w błonnik. Dodadzą sił i energii na cały dzień

Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia - w końcu jego rolą jest dodanie nam energii. Aby tak się stało, powinny znaleź...

7