Spis treści:
- Młoda kapusta – przysmak wiosny i lata
- Dlaczego warto jeść młodą kapustę?
- Co dodać do młodej kapusty, żeby była smaczna?
- Młoda kapusta na 6 sposobów
Młoda kapusta to prawdziwa perełka wiosennych i letnich dań, której wyjątkowy smak można wzbogacić na wiele sposobów. Chcecie wiedzieć, jak przygotować to warzywo, by zachwyciło nawet najbardziej wymagające podniebienia? Oto sześć inspirujących pomysłów na dodatki, które sprawią, że młoda kapusta stanie się waszym ulubionym fragmentem każdego obiadu.
Młoda kapusta – przysmak wiosny i lata
Już od starożytności doceniano smakowe walory, które daje nam młoda kapusta, przysmak wiosny i lata, który dziś stanowi nieodłączny element wielu tradycyjnych dań, takich jak pierogi wigilijne, bigos czy gołąbki. Wiosną, gdy smakuje najlepiej, warto sięgnąć po młodą kapustę, której delikatne, lekko słodkawe liście doskonale uzupełnią różnorodne dania. Bez niej trudno wyobrazić sobie wiosenne i letnie posiłki, które dzięki jej obecności zyskują niepowtarzalny charakter. Młoda kapusta, często zwana także kapustą wczesną, to jedno z najbardziej oczekiwanych warzyw wiosny. Jej wyjątkowo delikatny smak, miękkie liście i charakterystyczny jasnozielony kolor, wyróżniają ją spośród późniejszych odmian. W przeciwieństwie do starszych odmian młoda kapusta gotuje się szybciej i ma miękką konsystencję.
Dlaczego warto jeść młodą kapustę?
Młoda kapusta to prawdziwe złoże witamin i minerałów, które wspierają nasze zdrowie na wielu poziomach. Przede wszystkim, zawiera mnóstwo witaminy C, co czyni ją doskonałym wyborem na wzmocnienie odporności i walkę z infekcjami. Obecność witamin A i E, silnych antyoksydantów, pomaga chronić komórki przed wolnymi rodnikami, a witamina K wspomaga krzepliwość krwi i wzmacnia kości.
Młoda kapusta to również źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz żelaza, co czyni ją pomocną w walce z niedokrwistością. Dodatkowo, w ciemnych liściach młodej kapusty znajduje się mnóstwo minerałów, takich jak potas, wapń, magnez i siarka, które wspierają zdrowie serca, układ nerwowy i mięśnie.
Niska kaloryczność młodej kapusty sprawia, że jest idealna dla osób dbających o linię – 100 g młodej kapusty to zaledwie 25 kcal. Jest bogata w błonnik, więc pomaga również regulować trawienie, zapobiega zaparciom i obniża poziom cholesterolu. Regularne spożywanie młodej kapusty jest wskazane, gdyż może przyczynić się do poprawy ogólnego stanu zdrowia, w tym redukcji ryzyka nowotworów i chorób serca.
Młoda kapusta jest zdrowa, ale nie każdy może pozwolić sobie na jedzenie jej ile dusza zapragnie. Osoby z chorobami tarczycy powinny spożywać ją z umiarem, ze względu na zawartość goitryn, które wpływają na wchłanianie jodu. Młoda kapusta jest również doskonała na surowo – w tej formie zachowuje najwięcej wartości odżywczych, choć może być trudna do strawienia dla niektórych osób.
Co dodać do młodej kapusty, żeby była smaczna?
Młoda kapusta to prawdziwy rarytas w kuchni, a jej smak można podkreślić różnorodnymi dodatkami. Aby nadać jej wyrazisty charakter, warto dodać boczek lub kiełbasę, zarówno drobiową, jak i wieprzową. Te mięsne elementy wzbogacają smak kapusty i czynią ją bardziej sycącą. Jeśli jednak wolisz coś lżejszego, idealnym dodatkiem będą świeże pomidory, które dodadzą potrawie świeżości i lekkiej kwasowości.
Na wiosenny obiad młoda kapusta z koperkiem to strzał w dziesiątkę. Można ją przygotować zarówno w wersji z mięsem, jak i wegetariańskiej. Niemniej jednak kapusta, niezależnie od wersji, może powodować wzdęcia. Aby tego uniknąć, warto sięgnąć po pewien sekretny składnik, który znajdziesz w swojej kuchni. Aby młoda kapusta była smaczna i jednocześnie nie powodowała dyskomfortu, warto dodać do niej odrobinę kminku. Ta popularna przyprawa pomaga w trawieniu i eliminuje wzdęcia. Jeśli jednak nie przepadasz za smakiem kminku, doskonałą alternatywą będą majeranek, oregano lub liść laurowy. Te przyprawy nie tylko wzbogacą smak potrawy, ale również przyczynią się do lepszego trawienia, zapewniając pełen komfort po spożyciu tego pysznego dania.
Młoda kapusta na 6 sposobów
W tej części artykułu przygotowaliśmy dla was bardziej szczegółowe przepisy. Młoda kapusta na 6 sposobów, które przedstawimy, na pewno sprawdzi się przy niejednym obiedzie, a nawet jako przekąska, dodatek do kanapek czy całe danie.
Bigos z młodej kapusty
Na początek myjemy dwie główki kapusty i następnie ją szatkujemy. W szerokim garnku rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy na nim posiekane w kostkę dwie cebulę. Dodajemy 600 g kiełbasy pokrojonej w cienkie półplasterki lub w kostkę i razem podsmażamy przez kilka minut. Dorzucamy pokrojoną kapustę oraz obraną i startą na tarce jedną marchewkę. Wszystko mieszamy.
Wlewamy 3 szklanki bulionu drobiowego, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy dwa listki laurowe i łyżeczkę kminku. Mieszamy, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, w międzyczasie 1-2 razy mieszamy.
Na patelni podsmażamy trzy łyżki mąki, gdy zacznie się rumienić, wlewamy łyżkę oleju i mieszamy. Wlewamy wywar z kapusty i mieszamy, przekładamy do garnka z kapustą. Dodajemy posiekane pół pęczka koperku, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Kapuśniak z młodej kapusty
Myjemy pół główki kapusty i kroimy na cienkie paski. Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę tak, żeby wyszło nam około 300 g. Obieramy jedną marchewkę i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dużym garnku na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę jedną cebulę. Dodajemy pokrojoną na półplasterki kiełbasę (300 g) – choć nie jest to konieczny dodatek. Zalewamy 300 ml bulionu i doprawiamy. Będzie nam potrzebna łyżeczka kminku, łyżeczka cząbru i jeden listek laurowy. Ziela angielskiego dodajemy 2-3 ziarna a sól i pieprz do smaku. Przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Na patelni podsmażamy dwie łyżki mąki. Gdy zacznie się rumienić, dodajemy 2 łyżki oleju i mieszamy. Stopniowo wlewamy około 1/2 - 1 szklanki wywaru z zupy, energicznie mieszając, aż nie będzie grudek. Przekładamy do garnka z zupą, mieszamy i gotujemy przez około 2 minuty. Na koniec dodajemy dużą ilość posiekanego koperku. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Łazanki z boczkiem i kapustą
Do zagotowanej i osolonej wody wrzucamy 100 g łazanek, następnie odcedzamy. Rozgrzewamy szeroki garnek. Wlewamy łyżkę oleju, a następnie wrzucamy 150 g pokrojonego w kosteczkę boczku. Po dodaniu pokrojonej w kosteczkę połowy cebuli smażymy na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut, mieszając. Jednego małego pora przekrawamy wzdłuż na 4 części i dokładnie je opłukujemy, następnie kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka i mieszamy. Smażymy przez około 5 minut, mieszając co chwilę.
Do tego dania pół małej kapusty wystarczy. Obieramy zewnętrzne liście kapusty, myjemy, kroimy na około 3 cm kawałki, a potem cienko szatkujemy. Dodajemy do garnka z mięsem i mieszamy. Wlewamy szklankę gorącego bulionu, doprawiamy solą i pieprzem, następnie gotujemy, aż kapusta będzie miękka i zagotowana.
Przykrywamy i gotujemy przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy łazanki i razem podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu bez przykrycia. Kapusta świetnie łączy się z koprem więc jeżeli lubicie jego posmak, śmiało dodajcie.
Mamy już dania główne, więc teraz skupimy się na dodatkach.
Surówka z młodej kapusty
Myjemy pół dużej główki kapusty, osuszamy, drobno szatkujemy i wkładamy do większej miski. Dodajemy jedną pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, dwie obrane i starte na tarce marchewki oraz posiekany pęczek koperku. Następnie wlewamy 4 łyżki oleju lub oliwy, jedną łyżkę soku z cytryny, doprawiamy całość solą oraz pieprzem, i dokładnie mieszamy.
Majonezowa surówka z młodej kapusty
Pół główki kapusty szatkujemy na bardzo cienkie paseczki. Jedną marchewkę ścieramy na tarce na cienkie wiórki. Jeden pęczek szczypiorku drobno siekamy. Rozdrobnione warzywa przekładamy do miski i mieszamy. Z 4 łyżek majonezu tradycyjnego, 3 łyżki maślanki, 2 łyżeczki soku z cytryny, odrobiny soli i pieprzu do smaku, miksujemy majonezowy dressing. Warzywa polewamy sosem i ponownie mieszamy, gotowe.
Kapusta zasmażana z boczkiem
Jedną główkę kapusty przygotowujemy jak w przepisie z łazankami. Wkładamy do garnka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy szklankę bulionu i łyżeczkę cukru. Gotujemy pod przykryciem przez około 7 - 10 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Na patelni podsmażamy 200 g pokrojonego w kosteczkę boczku przez około 5 minut. Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę masła. Do boczku dodajemy łyżkę mąki i smażymy przez około minutę. Stopniowo wlewamy wodę z kapusty, mieszając, aż mąka się rozpuści. Następnie przekładamy do garnka z kapustą, dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
Młoda kapusta to niezwykle wszechstronny składnik, który może być wykorzystany w wielu przepisach, dodając świeżości i chrupkości do potraw. Bez względu na to, czy gotujemy ją na parze, dusimy, czy pieczemy w piekarniku, młoda kapusta zachowuje swój delikatny smak i wartości odżywcze. Warto więc eksperymentować z młodą kapustą w kuchni, odkrywając nowe smaki i aromaty, które ona może zaoferować.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »
Łagodzi objawy menopauzy, wspiera jelita i mózg. Używaj też na diecie »
Kiszone pomidory to hit, a zupa na nich - niebo w gębie. Przepis Ewy Wachowicz »