Najlepsze pomysły na truskawki

Młode bakłażany pojawiają się w sklepach wczesnym latem. Wyróżniają się one delikatnym smakiem, a do tego szybciej się pieką i grillują. Ich dodatkowym atutem jest wysoka wartość odżywcza i wszechstronne zastosowanie w kuchni. Co zrobić z młodych bakłażanów i dlaczego warto je spożywać?

Co można zrobić z bakłażana? | Fot.123RF/Picsel

Bakłażan, znany również jako oberżyna oraz psianka podłużna, to warzywo cenione w wielu kuchniach świata. Jego młode odmiany pojawiają się w sklepach wczesnym latem. Są one delikatniejsze w smaku, mają cieńszą skórkę i nie wymagają długiej obróbki termicznej. Ponadto wyróżniają się one wysoką wartością odżywczą i wszechstronnym zastosowaniem w kuchni. Co zrobić z młodych bakłażanów i dlaczego warto je spożywać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.  

Bakłażan to owoc czy warzywo? 

Zastanawiasz się, czy bakłażan to owoc, czy warzywo? Odpowiedź na to pytanie jest dość zaskakująca, ponieważ w kuchni traktujemy go jak warzywo, jednak z botanicznego punktu widzenia jest on owocem – a dokładnie jagodą – ponieważ wyrasta z kwiatu i zawiera nasiona. Posiada on kulisty lub wydłużony kształt i osiąga długość do 30 cm. Najczęściej można natknąć się na bakłażany o ciemnofioletowej skórce, jednak istnieją również odmiany jasnozielone, białe oraz biało-fioletowe. Wszystkie z nich są jadalne i mają podobne właściwości. Bakłażan najlepiej smakuje pieczony, duszony lub grillowany. 

Czy bakłażan jest zdrowy? 

Czy bakłażan jest zdrowy? Tak – a to wszystko za sprawą jego wysokiej wartości odżywczej. W jego wnętrzu kryją się rozmaite witaminy i minerały, w tym spore ilości potasu, manganu i kwasu foliowego. Ponadto można znaleźć w nim m.in. witaminy B5 i B6 oraz magnez, miedź i żelazo. Nie sposób nie wspomnieć także o błonniku oraz związkach bioaktywnych, takich jak antocyjany i glikoalkaloidy.  

W świecie nauki bakłażany znane są z korzystnego oddziaływania na układ krążenia. Według badań ich spożywanie może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych – w niektórych analizach przyczyniły się one do poprawy profilu lipidowego, a dokładnie do obniżenia poziomu trójglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz lipoprotein LDL i VLDL. Ponadto doprowadziły one do wzrostu „dobrego” cholesterolu we krwi. Istnieją również obserwacje na modelu zwierzęcym, w których ekstrakty z bakłażanów zmniejszyły negatywne skutki zawału serca, m.in. poprzez redukcję liczby obumarłych komórek.  

Co jeszcze warto wiedzieć o bakłażanie? Na przykład to, że wykazuje on potencjał przeciwnowotworowy. W niektórych obserwacjach ekstrakty z tego warzywa doprowadziły do śmierci komórek nowotworowych w przypadku raka żołądka. Ponadto zapobiegły one tworzeniu się mutacji w obrębie DNA. Kropką nad i właściwości bakłażana jest jego silne działanie przeciwutleniające. Obecne w nim związki, zwłaszcza polifenole i glikoalkaloidy, wspomagają walkę z wolnymi rodnikami i przyczyniają się do łagodzenia stanów zapalnych w organizmie.  

Bakłażan to bardzo zdrowe warzywo, jednak należy mieć na uwadze fakt, że nie można jeść go na surowo. Dlaczego? Ponieważ zawiera on solasoninę i solamarginę, które w nadmiarze są trujące dla człowieka. Spożycie ich w zbyt dużych ilościach może doprowadzić do wystąpienia niepokojących objawów neurologicznych oraz zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Aby tego uniknąć, zawsze poddawaj bakłażany obróbce termicznej, np. grillowaniu lub pieczeniu.  

Sprawdź także: Patrzymy w sklepie z zaciekawieniem, ale rzadko kupujemy. Mało kto wie, że jest dobra na serce, stawy i odchudzanie

Co zrobić z młodych bakłażanów 

Co zrobić z młodych bakłażanów? Opcji jest naprawdę wiele. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, dzięki którym wyczarujesz wyjątkowe dania – idealne na obiad lub kolację dla całej rodziny.  

1) Bakłażany z mięsem mielonym  

Jesteś fanem pieczonych bakłażanów? W takim razie koniecznie zaserwuj je z mięsem mielonym. Nie zapomnij także sięgnąć po swoje ulubione zioła i przyprawy, np. tymianek, kmin rzymski oraz słodką paprykę. Świetnym dodatkiem będą również orzechy włoskie, tarty parmezan i przecier pomidorowy.  

Bakłażany z mięsem mielonym

 Bakłażany z mięsem mielonym Zobacz przepis

Bakłażany z mięsem mielonym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2) Bakłażany po kaszubsku  

Szukasz pomysłu na smaczne i pożywne wegetariańskie danie? Zatem idealnym wyborem dla ciebie będą młode bakłażany po kaszubsku. Doskonale sprawdzą się one w połączeniu z czerwoną papryką, pomidorami, cebulą oraz czosnkiem. Co bardzo ważne, możesz zaserwować je zarówno na ciepło, jak i na zimno.  

Bakłażany po kaszubsku

 Bakłażany po kaszubsku Zobacz przepis

Bakłażany po kaszubsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3) Zapiekanka z bakłażanów 

Masz ochotę na aromatyczną zapiekankę? Wiedz, że możesz przyrządzić ją właśnie z młodych bakłażanów. Pozostałe składniki, po które warto sięgnąć, to m.in. pomidory, czosnek, cebula, mozzarella, żółty ser oraz świeża bazylia. Potrawa w tym wydaniu z pewnością przypadnie do gustu wegetarianom – i nie tylko.  

Zapiekanka z bakłażanów

 Zapiekanka z bakłażanów Zobacz przepis

Zapiekanka z bakłażanów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: vitapedia, smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Najlepsze surówki z młodej kapusty. Pomogą w walce ze zbędnymi kilogramami

Obowiązkowe warzywo dla seniora. Poprawia pamięć, dobrze działa na jelita

Domowa herbatka na spalanie tłuszczu. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy  przyspieszy metabolizm

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
Zupy Parzucha

Parzucha to zupa z mojego dzieciństwa. To jedna z tradycyjnych zup z woj. kuj...

Odsłon: 634

30 min
3
15 min
4
Sałatki Sałatka dla każdego

Świeże warzywa, smaczny ser feta, delikatne tortellini, do pracy , na drugie...

Odsłon: 169

15 min
2