Bakłażan, znany również jako oberżyna oraz psianka podłużna, to warzywo cenione w wielu kuchniach świata. Jego młode odmiany pojawiają się w sklepach wczesnym latem. Są one delikatniejsze w smaku, mają cieńszą skórkę i nie wymagają długiej obróbki termicznej. Ponadto wyróżniają się one wysoką wartością odżywczą i wszechstronnym zastosowaniem w kuchni. Co zrobić z młodych bakłażanów i dlaczego warto je spożywać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.

Bakłażan to owoc czy warzywo?
Zastanawiasz się, czy bakłażan to owoc, czy warzywo? Odpowiedź na to pytanie jest dość zaskakująca, ponieważ w kuchni traktujemy go jak warzywo, jednak z botanicznego punktu widzenia jest on owocem – a dokładnie jagodą – ponieważ wyrasta z kwiatu i zawiera nasiona. Posiada on kulisty lub wydłużony kształt i osiąga długość do 30 cm. Najczęściej można natknąć się na bakłażany o ciemnofioletowej skórce, jednak istnieją również odmiany jasnozielone, białe oraz biało-fioletowe. Wszystkie z nich są jadalne i mają podobne właściwości. Bakłażan najlepiej smakuje pieczony, duszony lub grillowany.
Czy bakłażan jest zdrowy?
Czy bakłażan jest zdrowy? Tak – a to wszystko za sprawą jego wysokiej wartości odżywczej. W jego wnętrzu kryją się rozmaite witaminy i minerały, w tym spore ilości potasu, manganu i kwasu foliowego. Ponadto można znaleźć w nim m.in. witaminy B5 i B6 oraz magnez, miedź i żelazo. Nie sposób nie wspomnieć także o błonniku oraz związkach bioaktywnych, takich jak antocyjany i glikoalkaloidy.
W świecie nauki bakłażany znane są z korzystnego oddziaływania na układ krążenia. Według badań ich spożywanie może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych – w niektórych analizach przyczyniły się one do poprawy profilu lipidowego, a dokładnie do obniżenia poziomu trójglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz lipoprotein LDL i VLDL. Ponadto doprowadziły one do wzrostu „dobrego” cholesterolu we krwi. Istnieją również obserwacje na modelu zwierzęcym, w których ekstrakty z bakłażanów zmniejszyły negatywne skutki zawału serca, m.in. poprzez redukcję liczby obumarłych komórek.
Co jeszcze warto wiedzieć o bakłażanie? Na przykład to, że wykazuje on potencjał przeciwnowotworowy. W niektórych obserwacjach ekstrakty z tego warzywa doprowadziły do śmierci komórek nowotworowych w przypadku raka żołądka. Ponadto zapobiegły one tworzeniu się mutacji w obrębie DNA. Kropką nad i właściwości bakłażana jest jego silne działanie przeciwutleniające. Obecne w nim związki, zwłaszcza polifenole i glikoalkaloidy, wspomagają walkę z wolnymi rodnikami i przyczyniają się do łagodzenia stanów zapalnych w organizmie.
Bakłażan to bardzo zdrowe warzywo, jednak należy mieć na uwadze fakt, że nie można jeść go na surowo. Dlaczego? Ponieważ zawiera on solasoninę i solamarginę, które w nadmiarze są trujące dla człowieka. Spożycie ich w zbyt dużych ilościach może doprowadzić do wystąpienia niepokojących objawów neurologicznych oraz zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Aby tego uniknąć, zawsze poddawaj bakłażany obróbce termicznej, np. grillowaniu lub pieczeniu.
Co zrobić z młodych bakłażanów?
Co zrobić z młodych bakłażanów? Opcji jest naprawdę wiele. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, dzięki którym wyczarujesz wyjątkowe dania – idealne na obiad lub kolację dla całej rodziny.
1) Bakłażany z mięsem mielonym
Jesteś fanem pieczonych bakłażanów? W takim razie koniecznie zaserwuj je z mięsem mielonym. Nie zapomnij także sięgnąć po swoje ulubione zioła i przyprawy, np. tymianek, kmin rzymski oraz słodką paprykę. Świetnym dodatkiem będą również orzechy włoskie, tarty parmezan i przecier pomidorowy.
Bakłażany z mięsem mielonym

Bakłażany z mięsem mielonym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2) Bakłażany po kaszubsku
Szukasz pomysłu na smaczne i pożywne wegetariańskie danie? Zatem idealnym wyborem dla ciebie będą młode bakłażany po kaszubsku. Doskonale sprawdzą się one w połączeniu z czerwoną papryką, pomidorami, cebulą oraz czosnkiem. Co bardzo ważne, możesz zaserwować je zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Bakłażany po kaszubsku

Bakłażany po kaszubsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3) Zapiekanka z bakłażanów
Masz ochotę na aromatyczną zapiekankę? Wiedz, że możesz przyrządzić ją właśnie z młodych bakłażanów. Pozostałe składniki, po które warto sięgnąć, to m.in. pomidory, czosnek, cebula, mozzarella, żółty ser oraz świeża bazylia. Potrawa w tym wydaniu z pewnością przypadnie do gustu wegetarianom – i nie tylko.
Zapiekanka z bakłażanów

Zapiekanka z bakłażanów / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: vitapedia, smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Najlepsze surówki z młodej kapusty. Pomogą w walce ze zbędnymi kilogramami
Obowiązkowe warzywo dla seniora. Poprawia pamięć, dobrze działa na jelita
Domowa herbatka na spalanie tłuszczu. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy przyspieszy metabolizm