Dania jednogarnkowe

Na anemię, wrzody, nadmiar wody w organizmie – najlepszy domowej roboty. Jak zakonserwować sok z pokrzywy?

Jeśli pokrzywy kojarzą wam się przede wszystkim z poparzeniami na nogach, wcale nie należycie do mniejszości. Większość z nas tak właśnie wspomina te rośliny, które są utrapieniem wszystkich aktywnych dzieciaków, biegających po polach. Jednak pokrzywa kryje w sobie znacznie więcej niż nieprzyjemną reakcję alergiczną na skórze. To również zioło, które świetnie wpływa na organizm. Sprawdź, jakie właściwości ma sok z pokrzyw.

Co daje picie soku z pokrzywy? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Chociaż wiele osób wie, że z pokrzywy można pić napary, nie każdy słyszał o soku z pokrzywy. Tak, jak każde zioło czy nawet trawę, pokrzywę można wycisnąć. W jaki sposób? O tym za chwilę. Opowiemy też, dlaczego warto i jakie właściwości ma sok z pokrzyw, a także jak go zakonserwować. 

 Sprawdź także: Zdrowotna bomba – niepasteryzowany, pewien probiotyków i enzymów. Jak i z czego zrobić żywy ocet?

Jakie właściwości ma sok z pokrzyw 

Pewnie zastanawiacie się, jakie właściwości ma sok z pokrzyw. Nie da się ukryć, iż esencja wyciągnięta z tej rośliny to samo zdrowie! Znajdziecie w niej mnóstwo witamin, w tym te z grupy B oraz witaminę A, C, E i K. To również bogactwo minerałów takich jak wapń, magnez, krzem i potas, a nawet kwasów tłuszczowych.

Przede wszystkim jednak sok z pokrzywy jest przeciwutleniaczem. A to ma ogromne znaczenie dla zdrowia osób zabieganych, przepracowanych, prowadzących niezdrowy tryb życia. Czyli wielu, wielu z nas. Przeciwutleniacze są substancjami chroniącymi organizm przed działaniem wolnych rodników, odpowiadających za tak zwany stres oksydacyjny. Ten zaburza stan homeostazy organizmu i może prowadzić do przyspieszonego starzenia się komórek. Flawonoidy i witamina C, które zawarte są w soku z pokrzywy, skutecznie chronią przed stresem oksydacyjnym. Dodatkowo wspierają odporność poprzez działanie immunomodulujące. Dzięki temu układ odpornościowy jest lepiej przygotowany do wykonywania swojej pracy.

Ze względu na obecność witaminy C, ale też żelaza, sok z pokrzywy poleca się osobom cierpiącym na anemię. To połączenie idealne, bo zwiększa przyswajalność tego minerału. Ekstrakt z pokrzywy może też łagodzić dolegliwości żołądkowe i chronić przed powstawaniem wrzodów. Poza tym działa moczopędnie (podobnie jak napary z pokrzywy), dlatego oczyszcza organizm i reguluje poziom wody w organizmie. Brzmi fantastycznie, prawda? Jednak nie każdy może pić sok z pokrzywy.  

Jakie właściwości ma sok z pokrzyw – przeciwwskazania 

Wiecie już, jakie właściwości ma sok z pokrzyw. Przeciwwskazania do picia tego napoju również są warte poznania. Osoby z cukrzycą powinny skonsultować picie soku z pokrzywy ze swoim lekarzem – sok ma bowiem zdolność do obniżania poziomu cukru we krwi. Zrezygnować z napoju powinny też osoby cierpiące na choroby narządów rodnych – cysty, krwawienia, nowotwory, polipy czy mięśniaki. Nie zaleca się go również chorym na nerki czy niedociśnienie.

Jeśli przyjmujecie leki moczopędne, zrezygnujcie z nich bądź z soku – spożywanie obu może doprowadzić do odwodnienia. Soku z pokrzyw nie należy łączyć także z lekami na serce oraz na rozrzedzenie krwi. Przeciwwskazań jest zatem sporo, dlatego warto o nich pamiętać. Pomimo że sok z pokrzywy jest prozdrowotnym produktem, dla niektórych może okazać się szkodliwy. 

Kto powinien pić sok z pokrzyw? 

Można powiedzieć, że wszystkie osoby, które nie borykają się z powyższymi problemami – to naprawdę doskonały sposób na poprawienie swojego zdrowia. Przede wszystkim sok zaleca się osobom, które chcą poprawić swoją odporność i ogólne samopoczucie (za pomocą antyoksydantów). To również doskonały napój dla alergików, gdyż łagodzi on objawy kataru siennego za pomocą kwercetyny, która hamuje wydzielanie histaminy. Pokrzywa jest niezwykle pomocna dla osób borykających się ze stanami zapalnymi, zwłaszcza układu moczowego. Można więc pić sok z pokrzyw podczas infekcji bądź profilaktycznie, by ich uniknąć. Oczywiście poleca się go również kobietom i mężczyznom, którzy chcą zadbać o zdrowie włosów i paznokci. Co ciekawe, sok z pokrzywy można dodawać do szamponu bądź zrobić z niego płukankę, by wzmocnić włosy.  

Jak zrobić sok z pokrzyw? 

Przepis na domowy sok z pokrzywy to łatwizna! Nie musicie się przejmować, że jedynie zakupiony w sklepie zielarskim sok będzie nadawał się do spożycia. Jeśli wiecie, gdzie rośnie pokrzywa w waszej okolicy, skorzystajcie, zbierzcie jej dużo i przygotujcie ten napój. Jak zrobić sok z pokrzyw? Najłatwiej oczywiście skorzystać z sokowirówki. Macie ją w domu? Świetnie!  W takim razie umyjcie pokrzywy, wytrzyjcie ręcznikiem papierowym, by pozbyć się wody i posiekajcie je. Następnie przeciśnijcie przez sokowirówkę, by wydobyć jak najwięcej soku. Jeśli w soku znajdują się jeszcze drobiny pokrzywy, zawsze można odcedzić go – na przykład przez pieluszkę tetrową.

Oczywiście najlepsza będzie tu wyciskarka wolnoobrotowa, by móc wycisnąć z pokrzywy wszystko, co najlepsze. Jeśli jednak jej nie macie, możecie przygotować sok inaczej. Przelejcie pokrzywę wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Przełóżcie ją do blendera i zalejcie wodą w takich ilościach, by ta przykrywała liście. Zblendujcie na wysokich obrotach, by upewnić się, że wszystkie liście są dobrze zmielone. Następnie odcedźcie sok. Można użyć do tego drobnego sita bądź, jak poprzednio, pieluchy tetrowej. Tak przygotowany sok warto przelać do dzbanka i trzymać w lodówce. Można pić go od razu i nie przechowywać w lodówce zbyt długo.  

Jak zakonserwować sok z pokrzyw? Jak przechowywać sok, by nie stracił wartości zdrowotnych? 

Pewnie zastanawiacie się, jak zakonserwować sok z pokrzyw, by jednak cieszyć się nim dłużej, niż dobę. To oczywiście możliwe. Jeśli przygotowaliście sok w sokowirówce czy też wyciskarce, możecie przelać go do ciemnych butelek, a następnie pasteryzować we wrzątku lub piekarniku. Ciemne butelki chronią przed utratą wartości zdrowotnych. Sok należy trzymać w miejscu, w którym nie ma ekspozycji na słońce. Jeśli jednak przygotowaliście sok w blenderze, należy spożyć go w przeciągu 24 godzin, trzymając go oczywiście w lodówce.

Jak przechowywać sok z pokrzyw w inny sposób? Można go po prostu… zamrozić. Niewielka ilość soku, którą możemy dodać do wody lub soku, znajdzie się, chociażby w pojemnikach na lód. To około 15 mililitrów. Przelejcie zatem sok do pojemnika i poczekajcie, aż się zamrozi. Następnie wyciągnijcie go i przełóżcie do strunowych woreczków. Gdy tylko najdzie was ochota na sok z pokrzyw, możecie wyciągnąć jedną kostkę i dodać ją do wody. Oczywiście tak przechowywany sok z pokrzywy nie może być ponownie zamrożony.  

Warto również pamiętać, iż sok z pokrzywy powinien być przyjmowany w niewielkich ilościach. Zalecana dawka to 50 mililitrów dziennie około pół godziny przed posiłkiem. Można mieszać go z sokami, jednak zdrowszą opcją jest dodawanie go do wody.  

Źródła: smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Apteka w ogrodzie: Zioła na ból głowy. Jak stosować? »

Pij przed posiłkiem, by obniżyć cukier, cholesterol i pokonać zaparcia. Tylko trzy składniki »

Frykas z babcinej spiżarni. Esencjonalny i pełen słodyczy sok »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jesienny leśny mech

Jesienny leśny mech to przepyszne ciasto szpinakowe z czekoladowym kremem i c...

Odsłon: 485

>60 min
9
Dania główne Pałki z kurczaka w marynacie

Pałki z kurczaka w aromatycznej marynacie to doskonałe danie, które zachwyci...

Odsłon: 359

>60 min
4
Śniadania Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku (Eggs Benedict) to danie śniadaniowe wywodzące się z k...

Odsłon: 206

15 min
7
30 min
5
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Placuszki zamiast owsianki na śniadanie. Smakowitości na dobry początek dnia – poznaj najlepsze przepisy

Nie masz pomysłu na pożywne śniadanie, które zapewni ci długotrwałą sytość? Jeśli przejadła ci się owsianka, a na myśl o jajecznicy dostajesz gęsie...

4
Informacje Napoje na wzmocnienie odporności. Pij codziennie, choroby będą cię omijać

Domowe sposoby na wzmacnianie odporności to temat, który co roku wraca jak bumerang. I nic w tym dziwnego - w końcu każdy chciałby zabezpieczyć się...

14
Informacje Jarzębina – jesienny przysmak w 5 odsłonach

Jarzębina, choć często kojarzona głównie z goryczką i czerwonymi koralami na gałęziach, skrywa w sobie bogactwo smaków i cennych właściwości zdrowo...

3
Informacje Szybkie i zdrowe gotowanie z air fryerem – niezastąpiony pomocnik w kuchni

Zastanawiasz się, czy air fryer to tylko kolejny kuchenny gadżet, czy może prawdziwa rewolucja? Zdrowe gotowanie w szybkim tempie to marzenie wielu...

0