Spis treści:
Sałata uchodzi za pozbawione smaku i witamin warzywo, które zasługuje jedynie na pełnienie funkcji dekoracyjnej na talerzu. Okazuje się jednak, że nie jest ona tak nudna, jak zwykło się uważać – w jej liściach kryje się nieco witamin i minerałów, a smak potrafi naprawdę pozytywnie zaskoczyć, jeśli się ją odpowiednio przyrządzi. Jej dodatkową zaletą jest niska kaloryczność oraz duża uniwersalność – możesz swobodnie łączyć ją z rozmaitymi składnikami i serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Co można przygotować z sałaty lodowej, żeby w jadłospisie nie wiało nudą? Poniżej znajdziesz kilka propozycji, które z pewnością przypadną ci do gustu!

Sprawdź także:
Sałata lodowa – wartości odżywcze
Ile kalorii zawiera i co dokładnie w sobie kryje sałata lodowa? Wartości odżywcze w 100 g tego warzywa kształtują się mniej więcej następująco:
- Wartość energetyczna: 13 kcal;
- Białko: 1 g;
- Tłuszcze: 0,14 g;
- Węglowodany: 2,9 g;
- Witamina B1: 0,04 mg;
- Witamina B2: 0,03 mg;
- Witamina B3: 0,12 mg;
- Witamina A: 25 µg;
- Witamina E: 0,18 mg;
- Witamina C: 2,80 mg;
- Wapń: 18 mg;
- Potas: 141 mg;
- Żelazo: 0,41 mg;
- Magnez: 7 mg;
- Miedź: 0,03 mg;
- Cynk: 0,15 mg.
Co można przygotować z sałaty lodowej?
Zastanawiasz się, co można przygotować z sałaty lodowej, jeśli nie zwykłe kanapki? Możliwości jest naprawdę wiele! Pamiętaj, że możesz spożywać ją nie tylko na surowo, ale także po obróbce termicznej, np. w wersji smażonej, pieczonej lub duszonej. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na dania z sałatą lodową w roli głównej – zarówno te klasyczne, jak i mniej popularne.
Sałatka z sałatą lodową i pieczoną papryką
Nie bez powodu sałata lodowa kojarzy się głównie z sałatkami. W końcu często stanowi ona ich bazę, a to wszystko ze względu na neutralny smak, który świetnie łączy się z rozmaitymi składnikami. Możesz dorzucić ją do niemal każdej potrawy z tej grupy – jeśli znudziła ci się sałatka grecka czy Cezar, postaw na opcję z pieczoną papryką i serem feta.
Poza sałatą lodową do przyrządzenia sałatki w tym wydaniu potrzebujesz czerwonej papryki, sera feta, pomidora, czarnych oliwek, czerwonej cebuli, natki pietruszki, czosnku, świeżego rozmarynu, soli oraz oliwy z oliwek – jeśli preferujesz nieco bardziej wyraziste smaki, możesz wyczarować z niej smaczny sos, dodając swoje ulubione przyprawy.
Realizację przepisu rozpocznij od przygotowania papryk – opłucz je pod bieżącą wodą, usuń z nich gniazda nasienne i rozłóż na blaszce do pieczenia, najlepiej skórą do góry. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piecz przez około 20 minut. Po obróbce termicznej umieść je w foliowym woreczku i odstaw do wystygnięcia.
Gdy papryki wystygną, obierz je ze skóry i podziel na mniejsze części. Polej je oliwą z oliwek i dopraw solą, rozmarynem oraz drobno posiekanym czosnkiem. Wrzuć do miski sałatę lodową i ułóż na niej kawałki pomidora, cebuli, fety, oliwek oraz papryki. Całość zwieńcz świeżą natką pietruszki i kolejną porcją oliwy – z przyprawami lub bez.
Sałata lodowa smażona
Sałata smażona to świetna opcja na szybkie zaspokojenie lekkiego głodu. Możesz przyrządzić ją z dodatkiem jajka, bułki tartej oraz soli. Jedyne, co musisz zrobić, to podzielić ją na mniejsze części, zanurzyć w jajku z solą oraz bułce tartej i podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Przed podaniem odsącz z niej nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Preferujesz bardziej treściwe dania? Zatem usmaż ją z mięsem lub wędliną.
Sałata lodowa duszona
Sałata lodowa w wersji duszonej z pewnością przypadnie do gustu osobom szukającym pomysłów na zdrowe, niskokaloryczne przekąski. Aby ją zaserwować, poza kluczowym składnikiem musisz zaopatrzyć się w świeży czosnek, sól, olej oraz ulubione przyprawy. Realizację przepisu rozpocznij od podsmażenia posiekanego czosnku z solą. Gdy ten się zarumieni, ułóż na nim liście sałaty, polej wodą i duś pod przykryciem przez około dwie minuty. Po obróbce termicznej przełóż zawartość patelni na talerz i dopraw wedle uznania.
Wrapy z sałatą lodową
Wrapy z sałatą lodową to doskonały przysmak na imprezę – nie dość, że są proste w przygotowaniu, to jeszcze dobrze smakują i ładnie prezentują się na stole. Możesz podać je z samymi warzywami lub z dodatkiem mięsa bądź wędliny, np. szynki z indyka. Ponadto przyda ci się czerwona papryka, majonez oraz placki tortilli.
Posmaruj placki majonezem po same brzegi. Ułóż na nich kawałki papryki, sałaty lodowej i szynki, a następnie zwiń w rulony i lekko dociśnij, żeby się nie rozwijały. Odstaw je na około godzinę, żeby odpowiednio się skleiły i uformowały. Po upływie tego czasu pokrój je na krążki o grubości trzech centymetrów. Umieść je na półmisku w towarzystwie dipu czosnkowego lub sosu sojowego.
Tosty z sałatą lodową i kurczakiem
Brakuje ci pomysłów na smaczne i sycące śniadania? Zatem postaw na tosty – oczywiście nie te z samym serem i wędliną! Dla urozmaicenia uwzględnij w nich inne składniki, w tym sałatę lodową, jajko, grillowaną pierś z kurczaka, ogórki konserwowe oraz pomidory.
Podpiecz pieczywo na patelni lub w opiekaczu. Przypraw pierś z kurczaka w ulubiony sposób i ugrilluj ją lub upiecz w piekarniku. W międzyczasie usmaż jajko sadzone. Posmaruj kromkę chleba tostowego majonezem i ułóż na niej wszystkie komponenty, tj. sałatę lodową, mięso, pomidory, ogórki oraz jajko. Przykryj je drugą kromką, przekrój na trójkąty i przekłuj wykałaczkami.
Surówka z sałatą lodową
Surówka z sałatą lodową to idealny dodatek do niemal każdego obiadu. Aby ją wyczarować, wystarczy połączyć liście sałaty z cebulą, pomidorem, oliwą z oliwek oraz mieszanką przypraw. Możesz zaserwować ją również ze śmietaną, np. z rzodkiewką, ogórkiem lub szczypiorkiem.
Koreczki z sałatą lodową
Jesteś ogromnym fanem warzyw, ale zwykłe sałatki już dawno ci się znudziły? Zatem daj się ponieść wyobraźni i przygotuj koreczki w różnych wersjach! Na wykałaczki możesz nadziać dowolne produkty – poza sałatą lodową świetnie sprawdzą się tutaj oliwki, papryka, pomidorki koktajlowe, ogórek, feta, mozzarella, a także ser żółty, pleśniowy czy halloumi. Aby podkreślić ich smak, warto podać je z aromatycznym dressingiem lub sosem sałatkowym, np. koperkowo-ziołowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacić je o mięsny akcent, np. w postaci boczku, szynki, chorizo, piersi z kurczaka bądź z indyka lub mini klopsików. Do wyboru, do koloru!
Zobacz, jakie przepisy z sałatą lodową w roli głównej przygotowali nasi użytkownicy.
1. Smażona sałata lodowa

Smażona sałata lodowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Surówka z sałatą lodową

Surówka z sałatą lodową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Duszona sałata lodowa

Duszona sałata lodowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Kiszona sałata lodowa

Kiszona sałata lodowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Sałatka z sałatą lodową

Sałatka z sałatą lodową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Sałata lodowa ze śmietaną

Sałata lodowa ze śmietaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Surówka z sałatą lodową, ogórkami i koperkiem

Surówka z sałatą lodową, ogórkami i koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Sałatka gyros z sałatą lodową

Sałatka gyros z sałatą lodową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Tortille z łososiem i sałatą lodową

Tortille z łososiem i sałatą lodową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Sałatka z białym serem w plasterkach i sałatą lodową

Sałatka z białym serem w plasterkach i sałatą lodową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Na jelita działa jak miotełka. To cenne źródło zdrowia na zimę »
Tyle filiżanek herbaty to za dużo. Oto możliwe skutki uboczne »
Co zrobić z ziemniakami z obiadu? Sprawdzone przepisy na oszczędne gotowanie »