Na zimno, na ciepło, do obiadu. Sałata lodowa na 7 sposobów

Sałata lodowa to warzywo, które zasługuje na uwagę ze względu na swoją ogromną uniwersalność i zawartość kilku cennych składników odżywczych. Co dokładnie w sobie kryje i jak zastosować ją w kuchni? Poznaj najciekawsze przepisy z sałatą lodową w roli głównej i odkryj jej nowe ciekawe oblicze!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Sałata uchodzi za pozbawione smaku i witamin warzywo, które zasługuje jedynie na pełnienie funkcji dekoracyjnej na talerzu. Okazuje się jednak, że nie jest ona tak nudna, jak zwykło się uważać – w jej liściach kryje się nieco witamin i minerałów, a smak potrafi naprawdę pozytywnie zaskoczyć, jeśli się ją odpowiednio przyrządzi. Jej dodatkową zaletą jest niska kaloryczność oraz duża uniwersalność – możesz swobodnie łączyć ją z rozmaitymi składnikami i serwować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Co można przygotować z sałaty lodowej, żeby w jadłospisie nie wiało nudą? Poniżej znajdziesz kilka propozycji, które z pewnością przypadną ci do gustu!  

 Sprawdź także:

Sałata lodowa – wartości odżywcze  

Ile kalorii zawiera i co dokładnie w sobie kryje sałata lodowa? Wartości odżywcze w 100 g tego warzywa kształtują się mniej więcej następująco:  

  • Wartość energetyczna: 13 kcal;  
  • Białko: 1 g; 
  • Tłuszcze: 0,14 g; 
  • Węglowodany: 2,9 g; 
  • Witamina B1: 0,04 mg; 
  • Witamina B2: 0,03 mg; 
  • Witamina B3: 0,12 mg; 
  • Witamina A: 25 µg; 
  • Witamina E: 0,18 mg; 
  • Witamina C: 2,80 mg; 
  • Wapń: 18 mg; 
  • Potas: 141 mg; 
  • Żelazo: 0,41 mg; 
  • Magnez: 7 mg; 
  • Miedź: 0,03 mg; 
  • Cynk: 0,15 mg. 

Co można przygotować z sałaty lodowej 

Zastanawiasz się, co można przygotować z sałaty lodowej, jeśli nie zwykłe kanapki? Możliwości jest naprawdę wiele! Pamiętaj, że możesz spożywać ją nie tylko na surowo, ale także po obróbce termicznej, np. w wersji smażonej, pieczonej lub duszonej. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na dania z sałatą lodową w roli głównej – zarówno te klasyczne, jak i mniej popularne.  

Sałatka z sałatą lodową i pieczoną papryką  

Nie bez powodu sałata lodowa kojarzy się głównie z sałatkami. W końcu często stanowi ona ich bazę, a to wszystko ze względu na neutralny smak, który świetnie łączy się z rozmaitymi składnikami. Możesz dorzucić ją do niemal każdej potrawy z tej grupy – jeśli znudziła ci się sałatka grecka czy Cezar, postaw na opcję z pieczoną papryką i serem feta 

Poza sałatą lodową do przyrządzenia sałatki w tym wydaniu potrzebujesz czerwonej papryki, sera feta, pomidora, czarnych oliwek, czerwonej cebuli, natki pietruszki, czosnku, świeżego rozmarynu, soli oraz oliwy z oliwek – jeśli preferujesz nieco bardziej wyraziste smaki, możesz wyczarować z niej smaczny sos, dodając swoje ulubione przyprawy.  

Realizację przepisu rozpocznij od przygotowania papryk – opłucz je pod bieżącą wodą, usuń z nich gniazda nasienne i rozłóż na blaszce do pieczenia, najlepiej skórą do góry. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piecz przez około 20 minut. Po obróbce termicznej umieść je w foliowym woreczku i odstaw do wystygnięcia.  

Gdy papryki wystygną, obierz je ze skóry i podziel na mniejsze części. Polej je oliwą z oliwek i dopraw solą, rozmarynem oraz drobno posiekanym czosnkiem. Wrzuć do miski sałatę lodową i ułóż na niej kawałki pomidora, cebuli, fety, oliwek oraz papryki. Całość zwieńcz świeżą natką pietruszki i kolejną porcją oliwy – z przyprawami lub bez.  

Sałata lodowa smażona  

Sałata smażona to świetna opcja na szybkie zaspokojenie lekkiego głodu. Możesz przyrządzić ją z dodatkiem jajka, bułki tartej oraz soli. Jedyne, co musisz zrobić, to podzielić ją na mniejsze części, zanurzyć w jajku z solą oraz bułce tartej i podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Przed podaniem odsącz z niej nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Preferujesz bardziej treściwe dania? Zatem usmaż ją z mięsem lub wędliną 

Sałata lodowa duszona  

Sałata lodowa w wersji duszonej z pewnością przypadnie do gustu osobom szukającym pomysłów na zdrowe, niskokaloryczne przekąski. Aby ją zaserwować, poza kluczowym składnikiem musisz zaopatrzyć się w świeży czosnek, sól, olej oraz ulubione przyprawy. Realizację przepisu rozpocznij od podsmażenia posiekanego czosnku z solą. Gdy ten się zarumieni, ułóż na nim liście sałaty, polej wodą i duś pod przykryciem przez około dwie minuty. Po obróbce termicznej przełóż zawartość patelni na talerz i dopraw wedle uznania.  

Wrapy z sałatą lodową  

Wrapy z sałatą lodową to doskonały przysmak na imprezę – nie dość, że są proste w przygotowaniu, to jeszcze dobrze smakują i ładnie prezentują się na stole. Możesz podać je z samymi warzywami lub z dodatkiem mięsa bądź wędliny, np. szynki z indyka. Ponadto przyda ci się czerwona papryka, majonez oraz placki tortilli.  

Posmaruj placki majonezem po same brzegi. Ułóż na nich kawałki papryki, sałaty lodowej i szynki, a następnie zwiń w rulony i lekko dociśnij, żeby się nie rozwijały. Odstaw je na około godzinę, żeby odpowiednio się skleiły i uformowały. Po upływie tego czasu pokrój je na krążki o grubości trzech centymetrów. Umieść je na półmisku w towarzystwie dipu czosnkowego lub sosu sojowego.  

Tosty z sałatą lodową i kurczakiem  

Brakuje ci pomysłów na smaczne i sycące śniadania? Zatem postaw na tosty – oczywiście nie te z samym serem i wędliną! Dla urozmaicenia uwzględnij w nich inne składniki, w tym sałatę lodową, jajko, grillowaną pierś z kurczaka, ogórki konserwowe oraz pomidory.  

Podpiecz pieczywo na patelni lub w opiekaczu. Przypraw pierś z kurczaka w ulubiony sposób i ugrilluj ją lub upiecz w piekarniku. W międzyczasie usmaż jajko sadzone. Posmaruj kromkę chleba tostowego majonezem i ułóż na niej wszystkie komponenty, tj. sałatę lodową, mięso, pomidory, ogórki oraz jajko. Przykryj je drugą kromką, przekrój na trójkąty i przekłuj wykałaczkami.  

Surówka z sałatą lodową  

Surówka z sałatą lodową to idealny dodatek do niemal każdego obiadu. Aby ją wyczarować, wystarczy połączyć liście sałaty z cebulą, pomidorem, oliwą z oliwek oraz mieszanką przypraw. Możesz zaserwować ją również ze śmietaną, np. z rzodkiewką, ogórkiem lub szczypiorkiem.  

Koreczki z sałatą lodową  

Jesteś ogromnym fanem warzyw, ale zwykłe sałatki już dawno ci się znudziły? Zatem daj się ponieść wyobraźni i przygotuj koreczki w różnych wersjach! Na wykałaczki możesz nadziać dowolne produkty – poza sałatą lodową świetnie sprawdzą się tutaj oliwki, papryka, pomidorki koktajlowe, ogórek, feta, mozzarella, a także ser żółty, pleśniowy czy halloumi. Aby podkreślić ich smak, warto podać je z aromatycznym dressingiem lub sosem sałatkowym, np. koperkowo-ziołowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacić je o mięsny akcent, np. w postaci boczku, szynki, chorizo, piersi z kurczaka bądź z indyka lub mini klopsików. Do wyboru, do koloru! 

Zobacz, jakie przepisy z sałatą lodową w roli głównej przygotowali nasi użytkownicy. 

1. Smażona sałata lodowa

 Smażona sałata lodowa Zobacz przepis

Smażona sałata lodowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Surówka z sałatą lodową

 Surówka z sałatą lodową Zobacz przepis

Surówka z sałatą lodową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Duszona sałata lodowa

 Duszona sałata lodowa Zobacz przepis

Duszona sałata lodowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kiszona sałata lodowa

 Kiszona sałata lodowa Zobacz przepis

Kiszona sałata lodowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Sałatka z sałatą lodową

 Sałatka z sałatą lodową Zobacz przepis

Sałatka z sałatą lodową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sałata lodowa ze śmietaną

 Sałata lodowa ze śmietaną Zobacz przepis

Sałata lodowa ze śmietaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Surówka z sałatą lodową, ogórkami i koperkiem

 Surówka z sałatą lodową, ogórkami i koperkiem Zobacz przepis

Surówka z sałatą lodową, ogórkami i koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Sałatka gyros z sałatą lodową

 Sałatka gyros z sałatą lodową Zobacz przepis

Sałatka gyros z sałatą lodową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Tortille z łososiem i sałatą lodową

 Tortille z łososiem i sałatą lodową Zobacz przepis

Tortille z łososiem i sałatą lodową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Sałatka z białym serem w plasterkach i sałatą lodową

 Sałatka z białym serem w plasterkach i sałatą lodową Zobacz przepis

Sałatka z białym serem w plasterkach i sałatą lodową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Na jelita działa jak miotełka. To cenne źródło zdrowia na zimę »

Tyle filiżanek herbaty to za dużo. Oto możliwe skutki uboczne »

Co zrobić z ziemniakami z obiadu? Sprawdzone przepisy na oszczędne gotowanie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6