Najlepsze przepisy na ogórki

Najciekawsze pomysły na sałatki wielkanocne

Na świątecznym stole nie może zabraknąć sałatek, do których możesz wkroić produkty z wielkanocnego koszyczka.

Fot. 123RF/Picsel

W dawnych czasach wygląd stołu wielkanocnego - co w pewnym sensie jest oczywiste, zależał od zamożności domu. Inaczej wyglądał stół wielkanocny chłopa, szlachcica, magnata i mieszczanina. W biedniejszych domach do kościoła zanosiło się jedynie chleb, kiełbasę, trochę mięsa i jaj, podczas gdy stoły bogaczy pełne były szynek, mazurków, marcepanów, jajeczników, kołaczy, maczników i serowców. Te ostatnie to krakowska specjalność; gospodynie niechętnie zdradzały ich recepturę i sposób przygotowania.

Każdy region Polski charakteryzuje się odmiennymi zwyczajami kulinarnymi. Na wschodnich rubieżach wypiekano drożdżowe słodkie bułeczki, zwane paskami.

W kujawskim święconym nie mogło zabraknąć, obok chleba, jaj, soli, kiełbasy, także chrzanu i maślanego baranka z oczami z pieprzu.

Dla Łemków ważną rolę pełnił ogromny chleb, zwany paschą lub paską. Roman Reinfus, w książce "Śladami Łemków" wspomina, że kobiety podczas wypiekania chleba, który miał często do 80 cm średnicy, podskakiwały, aby lepiej wyrósł. W tradycji prawosławnej, paschą nazywano albo święcone przynoszone do cerkwi, albo tradycyjny sernik w kształcie ostrosłupa. Wykonany był z białego sera oraz przystrojony rodzynkami i inicjałami XB (Chrystus Zmartwychwstały).

Z okolic Cieszyna pochodzą zaś tzw. murzyny, czyli smaczne drożdżowe bułeczki z zapiekaną szynką lub kiełbasą. Specjał ten przygotowywany był przez protestanckich chłopów specjalnie na Wielkanoc.

Długą tradycję - szczególnie na południu naszego kraju - ma zupa ze święconych pokarmów. Tam właśnie nazywa się ją święconką, święceliną, bądź chrzanówką. Składa się ona między innymi z mięs i wędlin. Dodatkiem jest chrzan, masło, serwatka, czasami czosnek i ziemniaki.

Coraz częściej zdarza się tak, że część lub też wszystkie składniki tradycynej święconki zamieniane są w wielkanocną sałatkę, którą częstuje się wszystkich domowników. Może ona przyjąć bardziej lub mniej skomplikowaną formę, jednak w większości przypadków jej podstawę stanowią poświęcone jajka. Dzisiaj prezentujemy kilka ciekawych przepisów naszych użytkowników, którzy postanowili podzielić się z nami swoimi pomysłami na sałatki wielkanocne. Oto ich propozycje.

 

1. Wielkanocna sałatka teściowej

Fot. Ewaaa na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Sałatka wielkanocna

Fot. Ekspansjawkuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Sałatka jajeczna z kurczakiem

Fot. Patusia5 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


4. Sałatka jajeczna z kukurydzą

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Wielkanocna sałatka z szynką i jajem

Fot. Kalina11 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

6. Wielkanocna sałatka serowa z rzeżuchą

Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


7. Wielkanocna sałatka z porem i pieczarkami

Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


8. Sałatka wielkanocna z białą kiełbasą

Fot. Izaa_a na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Wielkanocna sałatka chrzanowa

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

10. Chrzanowa sałatka z kurczakiem

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Pobierz aplikację smaker

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Prosty krem malinowy

Ten prosty przepis na krem malinowy jest wyjątkowy, krem wychodzi bardzo smac...

Odsłon: 18454

15 min
26
>60 min
2
30 min
0
30 min
0
Desery Ciasto z kakao i kawą

Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto . Ciasto o smaku kakaowo - kaw...

Odsłon: 132

>60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

0
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

1
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9