Fot. 123RF/Picsel
W dawnych czasach wygląd stołu wielkanocnego - co w pewnym sensie jest oczywiste, zależał od zamożności domu. Inaczej wyglądał stół wielkanocny chłopa, szlachcica, magnata i mieszczanina. W biedniejszych domach do kościoła zanosiło się jedynie chleb, kiełbasę, trochę mięsa i jaj, podczas gdy stoły bogaczy pełne były szynek, mazurków, marcepanów, jajeczników, kołaczy, maczników i serowców. Te ostatnie to krakowska specjalność; gospodynie niechętnie zdradzały ich recepturę i sposób przygotowania.
Każdy region Polski charakteryzuje się odmiennymi zwyczajami kulinarnymi. Na wschodnich rubieżach wypiekano drożdżowe słodkie bułeczki, zwane paskami.
W kujawskim święconym nie mogło zabraknąć, obok chleba, jaj, soli, kiełbasy, także chrzanu i maślanego baranka z oczami z pieprzu.
Dla Łemków ważną rolę pełnił ogromny chleb, zwany paschą lub paską. Roman Reinfus, w książce "Śladami Łemków" wspomina, że kobiety podczas wypiekania chleba, który miał często do 80 cm średnicy, podskakiwały, aby lepiej wyrósł. W tradycji prawosławnej, paschą nazywano albo święcone przynoszone do cerkwi, albo tradycyjny sernik w kształcie ostrosłupa. Wykonany był z białego sera oraz przystrojony rodzynkami i inicjałami XB (Chrystus Zmartwychwstały).
Z okolic Cieszyna pochodzą zaś tzw. murzyny, czyli smaczne drożdżowe bułeczki z zapiekaną szynką lub kiełbasą. Specjał ten przygotowywany był przez protestanckich chłopów specjalnie na Wielkanoc.
Długą tradycję - szczególnie na południu naszego kraju - ma zupa ze święconych pokarmów. Tam właśnie nazywa się ją święconką, święceliną, bądź chrzanówką. Składa się ona między innymi z mięs i wędlin. Dodatkiem jest chrzan, masło, serwatka, czasami czosnek i ziemniaki.
Coraz częściej zdarza się tak, że część lub też wszystkie składniki tradycynej święconki zamieniane są w wielkanocną sałatkę, którą częstuje się wszystkich domowników. Może ona przyjąć bardziej lub mniej skomplikowaną formę, jednak w większości przypadków jej podstawę stanowią poświęcone jajka. Dzisiaj prezentujemy kilka ciekawych przepisów naszych użytkowników, którzy postanowili podzielić się z nami swoimi pomysłami na sałatki wielkanocne. Oto ich propozycje.
1. Wielkanocna sałatka teściowej
Fot. Ewaaa na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Ekspansjawkuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Sałatka jajeczna z kurczakiem
Fot. Patusia5 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Sałatka jajeczna z kukurydzą
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Wielkanocna sałatka z szynką i jajem
Fot. Kalina11 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
6. Wielkanocna sałatka serowa z rzeżuchą
Fot. Beata1978 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Wielkanocna sałatka z porem i pieczarkami
Fot. Zyciezesmakiem na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Sałatka wielkanocna z białą kiełbasą
Fot. Izaa_a na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Wielkanocna sałatka chrzanowa
Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Chrzanowa sałatka z kurczakiem
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
