Fot. 123RF/Picsel
Korzenie pizzy sięgają starożytności. Jej pierwowzór podawali już starożytni Egipcjanie, Grecy czy Rzymianie. Pierwotnie był to płaski chleb posmarowany oliwą, czosnkiem, posypany ziołami, którym żywiła się uboga ludność.
Pizza we współczesnej formie zaczęła robić karierę za sprawą odkrycia Krzysztofa Kolumba, a dokładniej dzięki pomidorom, które zaczęły być masowo importowane z Ameryki do Europy.
Co składa się na dobrą pizzę?
Każda pizzeria bazuje na sprawdzonym przepisie, który nierzadko stanowi tajemnicę lokalu. Jednak to nie receptura jest najważniejsza, ponieważ cały sekret tkwi w odpowiednim przyrządzeniu ciasta oraz jakości składników.
Ciasto na pizzę jest ciastem drożdżowym, ale wyrabianym ze specjalnej mąki. Chociaż dopuszczalne jest użycie klasycznej mąki pszennej, znacznie lepszym rozwiązaniem jest wybór mąki typu 00. Dzięki niej można uzyskać miękkie w środku i chrupiące na wierzchu ciasto, które nie nasiąka sosem pomidorowym.
Ważny jest także odpowiedni ser. Chociaż upodobaliśmy sobie sery mocno ciągnące się, oryginalna włoska pizza bazuje na mozzarelli. Warto zatem zadbać o to, by do domowej pizzy użyć wysokiej jakości sera - najlepiej pochodzącego prosto z Włoch.
Niebagatelną rolę odgrywa także sos pomidorowy. Przyrządzany z passaty pomidorowej, doprawiony czosnkiem oraz suszonym oregano, jest delikatny i odrobinę słodki. Sprawia, że spód pizzy nie jest suchy.Ilość składników wykładanych na wierzch pizzy nie może przytłaczać. Trzeba zachować umiar, aby nie „zabić" smaku ciasta oraz móc wygodnie spożywać pizzę w dłoniach.
Jeżeli chodzi o rodzaj składników, można postępować zgodnie z włoską zasadą: „im mniej, tym lepiej". Warto zatem ograniczyć się do sosu i kilku podstawowych składników, których smak będzie się nawzajem uzupełniać.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Smaczna, domowa pizza
Obecnie, pizzerię znajdziemy niemal na każdym rogu, jednak wiele osób decyduje się przygotowywać ją samodzielnie. Co zrobić żeby pizza była naprawdę pyszna? Nasi użytkownicy znają odpowiedź na to pytanie. Co więcej, bardzo chętnie dzielą się sprawdzonymi przepisami, dzięki którym także i ty będziesz mógł zostać prawdziwym pizza-masterem.
Fot. Rusty_Fork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zdaniem wielu osób, pizza na cienkim i chrupiącym cieście, to jedyna słuszna wersja tego dania. Jak ją zrobić? Skorzystajcie z podpowiedzi naszej użytkowniczki.
Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Dodatki na pizzy możemy miksować według własnych upodobań, jednak istnieje sporo klasycznych kompozycji, które możemy spotkać w niemal każdej pizzerii. Jedną z nich jest właśnie capriciosa.
Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Miłośnicy serów z pewnością pokochają ten rodzaj pizzy. Możecie mieszać w niej swoje ulubione rodzaje serów od pleśniowych aż po dojrzewające.
4. Pizza z gruszką, gorgonzolą i orzechami
Fot. Aninka88 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Orzechy, gruszki i ser pleśniowy to klasyczne połączenie, które sprawdzi się nie tylko na pizzy. Jeżeli do tej pory go nie próbowaliście, koniecznie nadróbcie zaległości.
Fot. Videokuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Wielbiciele klasycznej, włoskiej pizzy pewnie łapią się za głowę na widok chickagowskiej wersji tej potrawy. Jednak mieszkańcy tego amerykańskiego miasta są przekonani, iż prawdziwą pizzę powinno charakteryzować grube ciasto oraz ogromna ilość sera.
Fot. Patusia5 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Gdyby Włosi mieszkali pod Tatrami ich popisowe danie z pewnością wyglądałoby w ten sposób. Ten przepis zawiera w sobie niemal wszystko, co najsmaczniejsze na Podhalu.
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeżeli lubicie ryby i owoce morza, ten przepis z pewnością przypadnie wam do gustu. Sprawdzi się zwłaszcza wtedy, gdy nie macie czasu, ani ochoty spędzać długich godzin w kuchni.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli jeszcze tego nie zrobiliście, warto abyście włączyli bakłażany do swojej diety, gdyż warzywa te mają bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Ponadto, doskonale smakują i mają niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni.
9. Pizza ze szpinakiem, fetą i pomidorkami
Fot. Aninka88 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Szpinak, feta i pomidory - czego można chcieć więcej? Taka pizza zasmakuje nawet małym niejadkom, które zazwyczaj krzywią się na widok warzyw.
10. Mini pizze z ciasta francuskiego
Fot. Fiolinea na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeśli chcecie naprawdę zaoszczędzić na czasie, zamiast długo wyrastającego spodu drożdżowego, wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie. Zaoszczędzicie kilkadziesiąt minut, a efekt końcowy będzie równie smaczny, co w przypadku oryginalnego przepisu.
11. Bezglutenowa pizza na spodzie z ryżu
Fot. Ellie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Osoby na diecie bezglutenowej bardzo często przyznają, iż pizza jest jednym z tych dań, za którymi tęsknią najbardziej. Teraz nie musicie już sobie niczego odmawiać.