Ewa_Gotuje

Najlepszy przepis na ciasto na wigilijne uszka. Będzie mięciutkie i elastyczne

Barszcz z uszkami to jeden z tych przysmaków, na które z utęsknieniem czekamy przez cały rok. Kluczem idealnych uszek jest nie tylko dobrze doprawiony farsz, ale i delikatne ciasto. Najlepiej smakują oczywiście te przygotowane w domu, w końcu najwięksi miłośnicy tych niewielkich pierożków bez trudu rozpoznają wyroby ze sklepu. Dlatego w tym roku, koniecznie przygotuj je samodzielnie. Chociaż do Wigilii pozostało jeszcze sporo czasu, możesz poćwiczyć i zrobić je z wyprzedzeniem.

Jak zrobić ciasto do wigilijnych uszek? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Każda doświadczona gospodyni z pewnością ma swój sprawdzony, a być może i przekazywany z pokolenia na pokolenia przepis na uszka do barszczu. Jednak jeśli nie masz doświadczenia, a w tym roku to właśnie tobie przypadł obowiązek lepienia uszek, może pojawić się kilka pytań i wątpliwości. Z jakiej mąki zrobić ciasto na uszka? Co dodać do farszu? W poniższym artykule znajdziesz garść praktycznych porad, postaramy się także znaleźć najlepszy przepis na ciasto na uszka. 

Sprawdź także: Co zrobić, żeby barszcz czerwony nie stracił koloru? Najlepsze patenty na intensywną czerwień

Najlepszy przepis na ciasto na uszka

Do przygotowania ciasta na uszka, będziesz potrzebować: 500 g mąki pszennej, ok. 250 ml wody, 40 g masła, szczypta soli. 

Z jakiej mąki zrobić ciasto na uszka? Najlepiej sprawdzi się mąka pszenna typu 450, 500 lub 650. Do mąki wsyp szczyptę drobno mielonej soli, dodaj masło, a następnie stopniowo dolewaj ciepłej wody, cały czas zagniatając ciasto. Wody powinno być tyle ile zabierze ciasto. Nie powinno także kleić się do rąk. Następnie ciasto przykryj je ciepłą miską i odstaw na kilkanaście minut, aby odpoczęło. Stolnicę podsyp mąką i cienko rozwałkuj ciasto. Pokrój je nożem na niewielkie kwadraciki, a następnie nałóż farsz. Pamiętaj, aby wystudzić go przed nałożeniem. Sklej naprzeciwległe rogi kwadracików i dokładnie je dociśnij. Następnie połącz dwa boki powstałego trójkąta i gotowe. Teraz możesz ugotować uszka w osolonej wodzie. 

    Farsz do uszek – z czego zrobić?

    Z czego przygotować farsz do uszek? Tradycyjna, wigilijna wersja tych niewielkich pierożków musi być bezmięsna. Farsz przygotuj z suszonych grzybów – najlepiej sprawdzą się borowiki i prawdziwki. Suszone grzyby warto namoczyć w wodzie przez całą noc. Następnie ugotuj je do miękkości – możesz je również poszatkować podsmaż grzyby wraz z cebulką na maśle. Nie obejdzie się również bez porządnego doprawienia farszu, podstawą jest oczywiście sól i pieprz, możesz dorzucić również ziele angielskie oraz liść laurowy, jednak pamiętaj, aby przed końcem smażenia usunąć je z masy. Możesz również zmielić podsmażony i wystudzony farsz. Jeżeli wśród twoich domowników znajdują się miłośnicy mięsnych potraw, przed świętami możesz wypróbować przepis na uszka w wersji z mięsnym farszem. 

    Sprawdź, jakie przepisy na uszka przygotowali nasi użytkownicy. 

    1. Wigilijne uszka z grzybami

     Wigilijne uszka z grzybami Zobacz przepis

    Wigilijne uszka z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    2. Domowe uszka

     Domowe uszka Zobacz przepis

    Domowe uszka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    3. Uszka z pieczarkami

     Uszka z pieczarkami Zobacz przepis

    Uszka z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    5. Pyszne wigilijne uszka z grzybami

     Pyszne wigilijne uszka z grzybami Zobacz przepis

    Pyszne wigilijne uszka z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    6. Uszka z mięsem

     Uszka z mięsem Zobacz przepis

    Uszka z mięsem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    7. Wigilijne uszka z pieczarkami

     Wigilijne uszka z pieczarkami Zobacz przepis

    Wigilijne uszka z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Źródło: Smaker.pl 

    Autor: Anna Hutek-Brzezinka

    Zobacz także:

    Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

    Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

    W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

    Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

    Odsłon: 29763

    60 min
    65
    Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

    Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

    Odsłon: 169

    30 min
    6
    Desery Sernik na zimno z truskawkami

    Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

    Odsłon: 874

    30 min
    15

    Polecane artykuły

    Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

    Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

    0
    Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

    Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

    1
    Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

    Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

    0
    Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

    Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

    0