Najlepszy przepis na ciasto na wigilijne uszka. Będzie mięciutkie i elastyczne

Barszcz z uszkami to jeden z tych przysmaków, na które z utęsknieniem czekamy przez cały rok. Kluczem idealnych uszek jest nie tylko dobrze doprawiony farsz, ale i delikatne ciasto. Najlepiej smakują oczywiście te przygotowane w domu, w końcu najwięksi miłośnicy tych niewielkich pierożków bez trudu rozpoznają wyroby ze sklepu. Dlatego w tym roku, koniecznie przygotuj je samodzielnie. Chociaż do Wigilii pozostało jeszcze sporo czasu, możesz poćwiczyć i zrobić je z wyprzedzeniem.

Jak zrobić ciasto do wigilijnych uszek? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Każda doświadczona gospodyni z pewnością ma swój sprawdzony, a być może i przekazywany z pokolenia na pokolenia przepis na uszka do barszczu. Jednak jeśli nie masz doświadczenia, a w tym roku to właśnie tobie przypadł obowiązek lepienia uszek, może pojawić się kilka pytań i wątpliwości. Z jakiej mąki zrobić ciasto na uszka? Co dodać do farszu? W poniższym artykule znajdziesz garść praktycznych porad, postaramy się także znaleźć najlepszy przepis na ciasto na uszka. 

Sprawdź także: Co zrobić, żeby barszcz czerwony nie stracił koloru? Najlepsze patenty na intensywną czerwień

Najlepszy przepis na ciasto na uszka

Do przygotowania ciasta na uszka, będziesz potrzebować: 500 g mąki pszennej, ok. 250 ml wody, 40 g masła, szczypta soli. 

Z jakiej mąki zrobić ciasto na uszka? Najlepiej sprawdzi się mąka pszenna typu 450, 500 lub 650. Do mąki wsyp szczyptę drobno mielonej soli, dodaj masło, a następnie stopniowo dolewaj ciepłej wody, cały czas zagniatając ciasto. Wody powinno być tyle ile zabierze ciasto. Nie powinno także kleić się do rąk. Następnie ciasto przykryj je ciepłą miską i odstaw na kilkanaście minut, aby odpoczęło. Stolnicę podsyp mąką i cienko rozwałkuj ciasto. Pokrój je nożem na niewielkie kwadraciki, a następnie nałóż farsz. Pamiętaj, aby wystudzić go przed nałożeniem. Sklej naprzeciwległe rogi kwadracików i dokładnie je dociśnij. Następnie połącz dwa boki powstałego trójkąta i gotowe. Teraz możesz ugotować uszka w osolonej wodzie. 

    Farsz do uszek – z czego zrobić?

    Z czego przygotować farsz do uszek? Tradycyjna, wigilijna wersja tych niewielkich pierożków musi być bezmięsna. Farsz przygotuj z suszonych grzybów – najlepiej sprawdzą się borowiki i prawdziwki. Suszone grzyby warto namoczyć w wodzie przez całą noc. Następnie ugotuj je do miękkości – możesz je również poszatkować podsmaż grzyby wraz z cebulką na maśle. Nie obejdzie się również bez porządnego doprawienia farszu, podstawą jest oczywiście sól i pieprz, możesz dorzucić również ziele angielskie oraz liść laurowy, jednak pamiętaj, aby przed końcem smażenia usunąć je z masy. Możesz również zmielić podsmażony i wystudzony farsz. Jeżeli wśród twoich domowników znajdują się miłośnicy mięsnych potraw, przed świętami możesz wypróbować przepis na uszka w wersji z mięsnym farszem. 

    Sprawdź, jakie przepisy na uszka przygotowali nasi użytkownicy. 

    1. Wigilijne uszka z grzybami

     Wigilijne uszka z grzybami Zobacz przepis

    Wigilijne uszka z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    2. Domowe uszka

     Domowe uszka Zobacz przepis

    Domowe uszka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    3. Uszka z pieczarkami

     Uszka z pieczarkami Zobacz przepis

    Uszka z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    5. Pyszne wigilijne uszka z grzybami

     Pyszne wigilijne uszka z grzybami Zobacz przepis

    Pyszne wigilijne uszka z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    6. Uszka z mięsem

     Uszka z mięsem Zobacz przepis

    Uszka z mięsem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    7. Wigilijne uszka z pieczarkami

     Wigilijne uszka z pieczarkami Zobacz przepis

    Wigilijne uszka z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Źródło: Smaker.pl 

    Autor: Anna Hutek-Brzezinka

    Zobacz także:

    Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

    Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

    W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    >60 min
    2
    Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

    Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

    Odsłon: 110

    30 min
    5
    30 min
    3
    Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

    Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

    Odsłon: 132

    15 min
    5
    Ciasta Brzoskwiniowa nuta

    Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

    Odsłon: 139

    60 min
    7
    Śniadania Nadzienie serowe do naleśników- 2 składniki

    Tylko twaróg i kremowy jogurt smakowy, u mnie kokosowo, migdałowy. Tak wykorz...

    Odsłon: 162

    15 min
    6

    Polecane artykuły

    Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

    Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

    5
    Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

    Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

    1
    Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

    Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

    25
    Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

    Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

    326