Ewa_Gotuje

Najwyższy czas przygotować ciasto. Najlepszy przepis na piernik staropolski

Większość Polaków nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez piernika. Podobno najlepszy jest ten długo dojrzewający, za którego przygotowanie trzeba się zabrać już w listopadzie. Ile powinien dojrzewać piernik staropolski? I jak przechowywać ciasto, żeby się nie zepsuło?

Jak przechowywać ciasto na piernik staropolski, żeby się nie zepsuło? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Upieczony piernik nie tylko wspaniale smakuje, ale roztacza piękny, korzenny zapach, unoszący się po całym domu. Ciasto nierozerwalnie związane jest ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia. Wiele osób twierdzi, że najlepszym wyborem będzie piernik staropolski - przepis potrzebny jest już w listopadzie, bo właśnie wtedy należy rozpocząć jego przyrządzanie. Jak przechowywać ciasto na piernik staropolski, aby mieć pewność, że do wigilii nabierze smaku?

Sprawdź także: Uczta u PRL-owskiej gospodyni. Najsłynniejsze dania minionej epoki

Ile powinien dojrzewać piernik staropolski?

Tradycja pieczenia ciast z dodatkiem miodu istnieje w Polsce już od dawna. Kluczowe dla stworzenia piernika okazało się odkrycie środków spulchniających i przypraw korzennych. To właśnie od nieco ostrej mieszanki m.in. cynamonu, kardamonu i imbiru wywodzi się nazwa wypieku - piernik nawiązuje do staropolskiego słowa „pierny”, czyli „pieprzny”. Dodając przyprawy do ciasta, chroniono je przed pleśnieniem i zepsuciem.

Dziś wiele osób uważa, że piernik staropolski to najlepszy rodzaj tego świątecznego wypieku. Jego sekret polega na przyrządzeniu masy z dużym wyprzedzeniem, aby mogła nabrać wyjątkowego aromatu. Ile powinien dojrzewać piernik staropolski, żeby niepowtarzalnie smakować? Mówi się, że im dłużej poleży, tym lepiej. Po prostu odstawia się surowe ciasto w chłodne miejsce i czeka na kolejne etapy przygotowań.

Ciasto na piernik powinno dojrzewać co najmniej dwa tygodnie. Najlepiej jednak, gdy leżakuje sześć lub więcej tygodni. W praktyce więc najwcześniej warto przygotować masę zaraz na początku listopada, a najpóźniej w pierwszym tygodniu grudnia.

Piernik staropolski - przepis

Do przyrządzenia piernika staropolskiego, inaczej nazywanego długo dojrzewającym lub po prostu dojrzewającym, będziesz potrzebował: mąki pszennej, płynny miód, masło, smalec wieprzowy, mleko, cukier biały, jaja, sodę oczyszczoną, przyprawę piernikową, sól, powidła śliwkowe, gorzką czekoladę, śmietanę kremówkę i orzechy włoskie. Przygotujesz z nich ciasto, które przełożysz powidłami, obtoczysz polewą czekoladową i oprószysz bakaliami. 

Jak upiec piernik staropolski? Przepis dzieli się na trzy etapy. Pierwszy z nich zakłada zrobienie masy, drugi - upieczenie i przełożenie powidłami, a trzeci - udekorowanie polewą. Już w listopadzie lub najpóźniej na początku grudnia zabierz się za sporządzenie ciasta na piernik. Podgrzej w garnku miód, masło, smalec i cukier. Mieszaj do połączenia składników, a następnie odstaw do przestudzenia. Połącz mąkę z przyprawą piernikową i solą. Sodę rozpuść w zimnym mleku.

Wszystkie składniki połącz z przestudzonym miodem, dodaj jajka i wymieszaj dokładnie mikserem na jednolitą masę. Powinna być lepka, ale niezbyt gęsta - zgęstnieje jeszcze w czasie leżakowania. Przełóż ciasto do szklanego lub ceramicznego naczynia, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na ok. cztery tygodnie (możesz nawet na dłużej) w chłodne miejsce. Zimą czy późną jesienią możesz trzymać je na balkonie, o ile temperatura wynosi 5-10°C.

W drugim etapie, po upływie wskazanego czasu, dojrzałe już ciasto rozwałkuj na prostokątny placek o grubości około pół do jednego centymetra. Jeśli ciasto nie daje się swobodnie wałkować, bo jest za twarde, pozwól mu się trochę ogrzać (nie za mocno, bo będzie się kleić). Ułóż ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około przez 20 minut. Ciasto zdejmij z blachy, dopiero gdy wystygnie. Pokrój na trzy jednakowe prostokąty i przełóż je powidłami. Owiń piernik folią i ułóż w chłodnym miejscu pod obciążeniem. Pozostaw je tak na co najmniej trzy dni.

Gdy minie czas, zabierz się za trzeci etap: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany kremówki. Wymieszaj i lekko przestudzoną polewą oblej piernik. Posyp go z wierzchu posiekanymi orzechami. Przechowuj w chłodnym miejscu i podaj, np. podczas świąt Bożego Narodzenia. 

Piernik staropolski - przepis z dokładnymi proporcjami znajdziesz poniżej, klikając obrazek:

Staropolski piernik dojrzewający

 Staropolski piernik dojrzewający Zobacz przepis

Staropolski piernik dojrzewający / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak przechowywać ciasto na piernik staropolski?

Po raz pierwszy planujesz upiec piernik dojrzewający i boisz się, że pomiędzy pierwszym a drugim etapem masa nie przejdzie pożądanym aromatem przypraw? Dowiedz się, jak przechowywać ciasto na piernik staropolski, żeby zachowało świeżość jak najdłużej. Zyskasz pewność, potrzebną do zrobienia tego wypieku.

Przede wszystkim pamiętaj, żeby przygotowaną masę przełożyć do szklanej lub ceramicznej misy i przykryć ją ściereczką. Po drugie - ciasto musi trafić w chłodne miejsce. W ten sposób może leżakować, powoli dojrzewając. 

Po upieczeniu ciasto również należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Może to być spiżarnia, w której panuje dosyć niska temperatura albo po prostu lodówka. By zachować jeszcze dłuższą świeżość i aromat, najlepiej owinąć gotowe ciasto folią spożywczą albo aluminiową. W ten sposób piernik można przechowywać nawet pięć dni, a czasem i znacznie dłużej (szczególnie ciasto bez polewy czy powideł może leżakować nawet do kilku miesięcy).

Dlaczego piernik staropolski się nie psuje?

Korzenny wypiek jest nie tylko aromatycznym i smacznym ciastem, ale też gwarancją udanych świąt. Dlaczego piernik staropolski się nie psuje i możesz go przechowywać długo, bez obawy o jego jakość? Wszystko za sprawą goździków i miodu, które są składnikami ciasta. Mają właściwości bakteriobójcze i doskonale konserwują.

Teraz wiesz już niemal wszystko o pierniku staropolskim. Przepisy w wykonaniu naszych użytkowników znajdziesz poniżej. Zainspiruj się i zabierz za przygotowanie piernika długo dojrzewającego:

1. Ciasto na piernik dojrzewający

 Ciasto na piernik dojrzewający Zobacz przepis

Piernik dojrzewający / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Piernik dojrzewający z marcepanem i śliwką

 Piernik dojrzewający z marcepanem i śliwką Zobacz przepis

Piernik dojrzewający / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Piernik dojrzewający staropolski

 Piernik dojrzewający staropolski Zobacz przepis

Piernik dojrzewający staropolski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Piernik staropolski

 Piernik staropolski Zobacz przepis

Piernik staropolski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Piernik staropolski

 Piernik staropolski Zobacz przepis

Piernik staropolski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Piernik staropolski z masą ze śliwek i marcepanu

 Piernik staropolski z masą ze śliwek i marcepanu Zobacz przepis

Piernik staropolski z masą ze śliwek i marcepanu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Piernik staropolski z bakaliami

 Piernik staropolski z bakaliami Zobacz przepis

Piernik staropolski z bakaliami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Najprostsza szarlotka, z którą poradzi sobie każdy. Przepis zdradziła mi koleżanka z pracy »

Może zwiększać ryzyko cukrzycy. Polacy się nim zajadają »

Domowy płyn do mycia podłóg. Na panelach nie zostanie ani jedna smuga »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29669

60 min
64
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 105

30 min
4
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 776

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0