Nalewka z imbiru na ból głowy i stawów

Czy wiesz, że imbir może ci pomóc w pozbyciu się wielu dolegliwości? Roślina ta zawiera olejki eteryczne, witaminy i składniki mineralne korzystnie wpływające na nasz organizm. Możesz np. wykorzystać korzeń do przygotowania zdrowotnej nalewki. Sprawdź, jak ją zrobić i jakie ma właściwości.

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Skąd się wziął imbir?

- Jakie są właściwości imbiru?

- Kto nie powinien jeść imbiru?

- Jakie są właściwości nalewki z imbiru?

- Jak zrobić nalewkę z imbiru?

 

Nalewka z imbiru to świetny lek przeciwbólowy i przeciwwymiotny. Działa też przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Jeżeli więc jesteś przeziębiony albo czujesz, że zbliża się infekcja, spróbuj nalewki z imbiru. A może czujesz bóle stawów? To również doskonałe panaceum na te dolegliwości. Dowiedz się więcej!

 

Sprawdź także: Imbirowe szoty działają cuda. Zamiast kawy, na odporność i przeziębienie

Nalewka z imbiru miodu i cytryny znana już w starożytności

Nalewkę z imbiru, miodu i cytryny znano już w starożytności. Oczywiście nie wiemy, czy robiono ją dokładnie z tych samych składników, co obecnie, jednak główną rolę też odgrywał w niej leczniczy korzeń. Już wtedy był popularnym lekiem na bóle stawów i bóle głowy.

Medycyny chińska, hinduska czy tybetańska korzystały z dobroczynnych właściwości korzenia imbiru. Pierwsze zapiski o jego pozytywnym wpływie na zdrowie pochodzą nawet sprzed trzech tysięcy lat! Dlatego możemy przypuszczać, że imbir to jedna z najstarszych roślin uprawianych do celów medycznych.

Zresztą do dzisiaj nalewka z imbiru bez alkoholu lub z alkoholem w składzie znana jest w wielu krajach. Korzeń imbiru dostępny jest właściwie na całym świecie, więc przygotowanie napoju nie jest skomplikowane.

Zobacz: Koktajl z imbirem, marchewką, pomarańczą i burakami

Imbir - właściwości

Korzeń imbiru zawiera wiele cennych substancji, charakteryzujących się leczniczym działaniem. O jakie konkretnie chodzi? Już wyjaśniamy. W bulwie imbiru znajdziemy m.in. węglowodany, witaminy C, B1, B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne, m.in. wapń, fosfor, żelazo czy potas.

Imbir to także bardzo wartościowe źródło olejków eterycznych oraz żywic (gingerolu czy zinferonu). Właśnie dzięki tym substancjom działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo oraz wykrztuśnie. Łagodzi kaszel, hamuje skurcze oskrzeli, rozrzedza śluz, działa przeciwgorączkowo, przeciwbólowo i rozgrzewa (dlatego do zimowych, ogrzewających herbatek używa się korzenia).

To jednak nie wszystko. Imbir ma również właściwości zmniejszające lepkość krwi. Zabezpiecza zatem przed tworzeniem się zakrzepów czy zatorów. Wspomaga serce, dodaje energii, poprawia samopoczucie, polepsza koncentrację. Zaleca się go przyjmować w momencie dużego zmęczenia - korzystnie wpływa zarówno na stan psychiczny, jak i fizyczny człowieka.

Chcesz poprawić ukrwienie i dotlenić komórki? Zależy ci na zwiększeniu odporności? Wówczas przyjmowanie imbiru, np. w formie nalewki, to dobry pomysł. Podobnie, jeżeli masz kłopoty z układem pokarmowym czy trawiennym. Imbir działa rozkurczowo i żółciopędnie. Pomaga likwidować wzdęcia i wspomaga (poprzez zwiększenie wydzielania śliny) procesy trawienne. Zwiększa też apetyt czy zmniejsza mdłości (także te po narkozie, czy w trakcie chemioterapii).

Na tym właściwości korzenia imbiru się nie kończą. Warto wspomnieć także, że roślina ta łagodzi obrzęki przy zatrzymywaniu się wody w organizmie. A wszystko dlatego, że imbir ma właściwości moczopędne, usuwa nadmiar wody z tkanek, zmniejsza opuchliznę, np. nóg.

Dodatkowo imbir wpływa pozytywnie na pracę mózgu, sprawia, że ten jest lepiej ukrwiony i dotleniony. Co ciekawe, korzeń tej rośliny uznawany jest także za... afrodyzjak. Zwiększa bowiem ukrwienie narządów płciowych.

Przyjmowanie imbiru - przeciwwskazania

Czy wszyscy mogą przyjmować imbir? Niestety nie. Nie zaleca się podawać go dzieciom poniżej pierwszego roku życia. Korzeń imbiru uznawany jest bowiem za dość ostrą przyprawę, która może podrażnić kubki smakowe.

Roślina ta nie jest też polecana chorującym na wrzody dwunastnicy czy żołądka. Może drażnić śluzówkę przewodu pokarmowego. Warto również skonsultować przyjmowanie imbiru z lekarzem w przypadku nadciśnienia tętniczego. Najprawdopodobniej specjalista zakaże jego spożywania. Imbir może bowiem znacznie podwyższać ciśnienie.

Nalewka z imbiru - właściwości

Właściwości nalewki imbirowej są zbliżone do leczniczego wpływu imbiru. Trzeba jednak przyznać, że w tym napoju substancje zawarte w korzeniu i inne, wartościowe dla organizmu składniki są mocno skoncentrowane, więc nalewka może mieć o wiele lepsze działanie, niż podawanie imbiru np. do herbaty.

W nalewce, podobnie jak w samej roślinie, znajdziemy olejki eteryczne, kwasy organiczne, witaminy czy szereg składników mineralnych. A oto oznacza, że ten zbawienny napój działa przeciwbólowo, np. przy migrenach, czy przy okresie. Druga, bardzo ważna, zaleta imbiru to jego właściwości przeciwzapalne, które powinny docenić przede wszystkim osoby mające problemy ze stawami. Połączenie alkoholu z imbirem jeszcze skuteczniej rozgrzewa i wspomaga organizm przy infekcjach dróg oddechowych.

Z kolei napój z imbiru i kurkumy wspiera proces trawienne. Jeżeli zatem masz jakieś problemy z układem pokarmowym, czy chcesz pobudzić apetyt, sięgnij po ten rodzaj nalewki. Napój składający się ze spirytusu, imbiru czy cytryny wspomaga układ odpornościowy i leczy w przeziębieniu. Dobrze też dezynfekuje jamę ustną.

Potrzebujesz wzmocnienia organizmu, rozgrzania, wsparcia w przeziębieniu? Jak widzisz najlepsza odpowiedź to nalewka z imbiru. Właściwości tej mikstury są po prostu świetne!

Nalewka z imbiru - jak zrobić?

Chcesz przygotować dobroczynną miksturę, jaką jest nalewka z imbiru? Jak zrobić ten cudowny napój? Nie jest to wcale tak trudne, jak może się wydawać. Sprawdź przepisy.

Nalewka z imbiru z miodem i cytryną

 

Składniki:

  • 300 g imbiru,
  • 600 ml brandy,
  • 3 łyżki miodu,
  • Sok wyciśnięty z jednej cytryny.

 

Wykonanie:

Imbir dokładnie umyj, obierz i pokrój w cieniutkie plasterki. Włóż imbir do szklanego słoika i zalej alkoholem. Dobrze zakręć i zostaw w ciemnym miejscu na dwa tygodnie. Warto, by co jakiś czas potrząsnąć słoikiem. Po dwóch tygodniach odcedź wodę, dodaj sok cytrynowy i miód. Dokładnie wymieszaj.

Syrop przechowuj w lodówce i przyjmuj łyżeczkę, trzy razy dziennie pomiędzy posiłkami. Możesz też stosować doraźnie, gdy bardzo boli cię głowa albo stawy. Nie stosuj jednak przeciwbólowo dłużej niż tydzień. Gdy ból się nasila albo trwa - udaj się do lekarza. Pamiętaj, że duże ilości alkoholu szkodzą zdrowiu!

 

Sprawdź także: Wzmacniający syrop z imbiru, cytryny i miodu - przepis ze Smaker.pl

 

Nalewka z imbiru bez alkoholu

 

Możesz także przygotować nalewkę bez alkoholu.

Składniki:

  • 150 ml soku wyciśniętego z cytryny,
  • 250 g korzenia imbiru,
  • 3 łyżki miodu.

 

Wykonanie:

Zagotuj litr wody w garnku. Imbir umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj go z miodem i sokiem z cytryny. Gotuj 15 minut. Całość przelej do szklanej butelki i pij, gdy ostygnie. Przyjmuj doraźnie lub stosuj jako kurację przez kilka dni.

 

Nalewka imbirowa

Nalewka imbirowa

Nalewka imbirowa przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Nalewka pomarańczowo - imbirowa

Nalewka z imbirem

Nalewka z imbirem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Sprawdź także: Jak szybko obrać imbir?

 

Imbirowa nalewka to świetna mikstura wspierająca organizm przy wielu dolegliwościach. Przygotuj ją już dziś i ciesz się z jej dobroczynnych właściwości. Smacznego i dużo zdrowia!

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Zobacz także:

Leki z domowej apteki. 17 najlepszych roślin na stawy »

Ryż na słodko? Jak szybko wyczarować pyszny obiad? »

"Koktajl Amiszów" chroni przed zawałem serca. Wypróbuj w domu! »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Śniadania Racuchy z borówką

Pyszne śniadanie polecam i gwarantuję, że będziecie bardzo często wracać do t...

Odsłon: 502

60 min
7
15 min
3
15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0