Z tego artykułu dowiesz się:
- Nalewka z pieprzu - na co pomaga?
- Jakie właściwości ma nalewka z pieprzu?
- Kto nie powinien pić pieprzówki?
- Jak zrobić nalewkę z pieprzu?
Nalewka z pieprzu to domowy specyfik, znany z bardzo wyrazistego smaku. Kiedyś stosowano ją na ból brzucha i podawano podczas obfitych uczt, aby wspomóc trawienie. Chcesz wypróbować ten trunek? Sprawdź, jak zrobić pieprzówkę i dowiesz się, czy faktycznie kryje w sobie więcej prozdrowotnych właściwości.
Sprawdź także: Nalewka na piołunie. Jakie właściwości ma piołunkówka?
Nalewka z pieprzu - na co pomaga?
Nalewka z pieprzu składa się zaledwie z trzech składników, czyli wódki, czarnego pieprzu ziarnistego oraz ziela angielskiego. Charakteryzuje się więc ostrym posmakiem i mocno rozgrzewającym działaniem. Jak każdy alkohol, należy pić ją z umiarem - zaleca się maksymalnie 20 kropli dziennie, gdy występują dolegliwości ze strony żołądka czy jelit.
Ta lecznicza nalewka jest źródłem piperyny oraz eugenolu. To substancje czynne, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego (choć nie tylko). Dawniej pieprzówkę stosowano głównie na nudności, zgagę, bóle i skurcze żołądka oraz niestrawność. Był to babciny, domowy sposób również na przeziębienie - alkohol skutecznie rozgrzewał.
Zobacz: Koktajl z pieprzem. Rozgrzewa i przyspiesza trawienie
Jakie właściwości ma nalewka z pieprzu?
Pieprz jest źródłem piperyny, czyli substancji czynnej, która wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. To ona odpowiada za rozgrzewające działanie ziaren pieprzu.
Wskazuje się, że pomaga też łagodzić objawy depresji i usprawnia funkcjonowanie mózgu. Właśnie dlatego dania pieprzne podaje się często pacjentom chorującym na Alzheimera.
Piperyna pomaga chronić wątrobę przed uszkodzeniem i powoduje lepsze wchłanianie składników odżywczych, co oczywiście wzmacnia organizm. Działa przeciwnowotworowo, antyoksydacyjnie, przeciwbiegunkowo i przeciwskurczowo.
Z kolei ziele angielskie to źródło eugenolu, czyli aromatycznego olejku eterycznego. Również usprawnia on wchłanianie przez organizm niektórych, niezbędnych substancji. Wykazuje także właściwości łagodzące ból dziąseł - zmiażdżone w moździerzu ziarna tej przyprawy warto przyłożyć do miejsca bólu w jamie ustnej.
Eugenol działa przeciwbólowo, odkażająco, znieczulająco, zmniejsza nudności i pobudza metabolizm. Uważaj jednak, bo ziele angielskie spożywane w zbyt dużych porcjach może prowadzić do podrażnienia skóry i szkodliwych dolegliwości.
Kto nie powinien pić pieprzówki?
Niestety z leczniczych właściwości nalewki z pieprzu nie będą mogły skorzystać osoby chorujące na zespół jelita drażliwego i chorobę Leśniewskiego-Crohna. Ze względu na zawartość alkoholu, oczywiście nie powinny po nią sięgać też kobiety w ciąży oraz karmiące.
Sprawdź także: Nalewka z zielonych ogórków – jak ją przygotować?
Jak zrobić nalewkę z pieprzu?
Przygotowanie nalewki z pieprzu jest banalnie proste. Nie będziesz potrzebować ani wielu produktów, ani profesjonalnego sprzętu, ani kulinarnych umiejętności. Na początku zaopatrz się w te trzy składniki:
Składniki
- 700 ml wódki,
- 20 ziaren pieprzu czarnego,
- 10 ziaren ziela angielskiego.
Jak zrobić pieprzówkę? To naprawdę nic skomplikowanego. Przygotowania rozpocznij od znalezienia szklanego, wyparzonego słoika. Ziarna pieprzu i ziela angielskiego rozgnieć w moździerzu, a następnie wsyp do słoja. Zalej je wódką i porządnie wstrząśnij, aby składniki się przemieszały. Po dwóch tygodniach odlej płyn, używając gazy do filtrowania (lub sita z bardzo drobnymi oczkami).
Jeśli zależy ci na mniej intensywnym smaku nalewki, nie rozgniataj ziaren w moździerzu, tylko wrzuć je w całości do słoika. Wówczas podczas odcedzania płynu, możesz użyć zwykłego sitka.
Zobacz także:
Jak obniżyć indeks glikemiczny węglowodanów? Cztery sztuczki dla insulinoopornych »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »