Naturalne antybiotyki

Chrypka, kaszel, katar – właśnie atakuje cię przeziębienie. Co teraz robisz? Sięgasz po lekarstwa, albo opatulony szalikiem, w czapce i rękawiczkach biegniesz do apteki po tabletki. Nie musisz tego robić od razu – w swoim domu na pewno znajdziesz naturalne antybiotyki.

Czym są naturalne antybiotyki? To warzywa, owoce, zioła a nawet kwiaty, których właściwości wykazują antybakteryjne i przeciwzapalne działanie. Często mogą służyć za środek przeciwbólowy. Antybiotyki mają za zadanie zahamować wzrost bakterii i niszczyć je. Często nasz organizm uodparnia się na niektóre składniki zawarte w aptecznych antybiotykach, przez co ich skuteczność spada. Inaczej jest w przypadku tych naturalnych. Ich „skład" i właściwości nie są oparte, jak to bywa w przypadku chemicznych lekarstw, na jednym składniku i związku chemicznym. Są za to bogate w mikro i makroelementy, witaminy oraz organiczne związki chemiczne, które pomagają w walce z przeziębieniem. Połączone, działają wręcz ze zdwojoną siłą, przez co powinny być naszymi sprzymierzeńcami w walce z grypą i przeziębieniem. Szczególnie w okresie zimowym, kiedy na skutek niesprzyjającej pogody, nasza odporność spada, a z chorobami spotykamy się na każdym kroku - w biurze, tramwaju, czy na uczelni. Po jakie produkty warto sięgnąć?

Imbir w każdej postaci

W plasterkach do herbaty, starty do dań i na syrop, kandyzowany do przegryzania. Możliwości i sposobów jego spożywania jest niezliczona ilość. Jego pikantny, a jednocześnie orzeźwiający smak podkreśla smak wielu potraw. A co najważniejsze podnosi ich wartości zdrowotne. Właściwości imbiru są znane na świecie od tysięcy lat. To niepozorne kłącze, wyglądem przypominające poroże jelenia, wspaniale rozgrzewa i uodparnia. A jeśli dodamy go do naparu z lipy, będzie działał napotnie i tym samym pozwoli pozbyć się toksyn z organizmu. Imbir ma również działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Wspomaga krążenie, dlatego, jeśli borykamy się z problemem marznących dłoni i stóp, warto regularnie po niego sięgać.

Zobacz też: Pyszne i rozgrzewające napoje na zimowe wieczory. Kliknij!

Allicyna-fitoncyd. To nie początek magicznego zaklęcia, a naturalny składnik, który możemy znaleźć roślinach. Jest on wytwarzany naturalnie np. przez czosnek, którego działanie, również można określić jako magiczne. Już jeden ząbek dziennie pozwala w niedługim czasie zauważyć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wspomaga odporność i niszczy drobnoustroje. Gdy atakuje nas przeziębienie, czosnek działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, obniżając gorączkę. Niszczy wirusy, pozbawia toksyn i odkaża. Dawniej babcie stosowały go niemal na wszystkie dolegliwości. Oprócz właściwości, które pomagają zwalczyć przeziębienie, czosnek ma też takie, które zapobiegają powstawaniu zmian miażdżycowych, a tym samym chronią przed udarem i zawałem. Poprawiają też elastyczność naczyń krwionośnych.

Uwaga: Zanim zjemy czosnek, rozgniećmy go. Tylko wtedy będziemy mogli doświadczyć jego leczniczych właściwości.

Zobacz też: 10 szokujących faktów o czosnku. Kliknij!

Olejek eteryczny oraz inne związki zawarte w szałwii lekarskiej skutecznie udrażniają drogi oddechowe. Odkażają i jak większość naturalnych antybiotyków, działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Liście szałwii zawierają garbniki, których działanie polega na ściąganiu i zmniejszaniu przepuszczalności naczyń krwionośnych. Dlatego sięgajmy po szałwię, gdy boli nas gardło, mamy podrażnione dziąsła, przekrwione podniebienie a migdałki zaczynają doskwierać zapowiadając anginę. Ze wszystkich części szałwii, najczęściej wykorzystywane są liście. Suszy się je, a potem zalewa wrzątkiem. Po dwudziestu minutach wystarczy wszystko odcedzić i stosować do płukania gardła. Napar można także pić, wspomagając jednocześnie trawienie.

Uwaga: Pamiętajmy, doustne stosowanie olejku z szałwii jest niewskazane i szkodliwe.

Zobacz też: Czarnuszka dobra na wszystko. Kliknij!

Cebula, podobnie jak czosnek, wytwarza allicynę i ma bardzo podobne działanie. Zawiera szeroki wachlarz witamin z grupy B, A, C i K. W cebuli znajdziemy też liczne minerały takie jak siarka, magnez, fosfor i wapń. Sto gram cebuli zawiera 146 mg potasu.

Tyle cennych substancji zobowiązuje, nie może być inaczej. Cebula cieszy bowiem się wieloma leczniczymi właściwościami. Działa grzybobójczo i przeciwzapalnie. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C wzmacnia układ odpornościowy. Odkaża i udrażnia górne drogi oddechowe. Syrop z posiekanej cebuli, zasypanej cukrem pozwoli nam skutecznie walczyć z kaszlem.

Zobacz też: Czy lecznicze właściwości cebuli to wymysł naszych babć? Kliknij!

Powinniśmy wiedzieć, że ten biały korzeń, używany dzisiaj przede wszystkim w kuchni, świetnie sprawdza się jako lekarstwo. Z nim nie straszne jest zapalenie gardła, zatkane zatoki, angina i katar. Świeży chrzan ma bardzo intensywny zapach i to właśnie on wpływa na udrażnianie naszych nosów i gardeł. Pod względem właściwości, witamin i minerałów, stoi na trzecim miejscu, tuż za cebulą. Prym w zestawieniu wiedzie czosnek. Dlatego naprzemienne spożywanie tych trzech produktów może dać bardzo dobre rezultaty. Chrzan możemy jeść przez cały rok, w ten sposób wzmacniamy swój układ odpornościowy i zmniejszamy ryzyko wystąpienia przeziębień. Tak jak z cebuli, z chrzanu możemy przygotować syrop. A utarcie świeżego korzenia zapewni nam, jak i domownikom, konkretną dawkę inhalacji.

Zobacz też: 5 intrygujących faktów o chrzanie.Kliknij!

Znajdziemy go w kuchennej szafce, razem z innymi przyprawami. Najczęściej ląduje w grochówce, czy białym barszczu. Często marynujemy w nim mięso. Dlaczego? Ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego żołądka. Majeranek dodaje się do ciężkostrawnych potraw, żeby zniwelować ewentualne skurcze jelit i wzdęcia. Ale to nie wszystko. Jego zapach jest bardzo wyrazisty i intensywny nawet po wysuszeniu. Niektóre zioła podczas tego procesu tracą swój aromat. Majeranek jest wyjątkiem. Dlatego można go wykorzystywać do szerszych celów leczniczych. Olejki eteryczne w nim zawarte sprawiają, że łatwiej się nam oddycha, a katar powoli znika. Możemy przyrządzić z niego napar, zalewając wrzątkiem i odcedzając. Taki ciepły napój pozwoli rozgrzać organizm i ułatwi walkę z grypą.
Mniej popularna, ale równie skuteczna jest maść majerankowa na katar. Często stosuje się ją u dzieci, ale i dorosłym na pewno nie zaszkodzi. Przygotowuje się ją z masła i majeranku. Mieszanką smaruje się okolice nosa. Wówczas olejki inhalują drogi oddechowe, a masło natłuszcza naskórek, zapobiegając jego podrażnieniom.

Zobacz też: Miłość, zdrowie, majeranek. Kliknij!

Zapewne jeszcze dzisiaj w niektórych domach możemy znaleźć na parapetach tak zwaną "anginkę". Nie chodzi tu o chorobę ale o doniczkowy kwiat, który świetnie sprawdza się jako naturalny antybiotyk. Swoją drogą, może stąd ta nazwa. Geranium, anginka, pelargonia szorstka - jeden kwiat, a trzy nazwy i równie wiele właściwości. Olejki eteryczne, zawarte w liściach odświeżają i oczyszczają np. mieszkanie. Jeśli mamy problemy z bezsennością, wieczorne wdychanie zapachu anginki, pomoże nam poradzić sobie z tą dolegliwością. Olejek eteryczny zawarty w geranium ma działanie przeciwwirusowe, antyseptyczne i łagodzi objawy przeziębienia. Można go wykorzystać do nacierania bolących miejsc na skórze, a także zakraplać do ucha. Kiedy aura nie sprzyja, a wiatr właśnie sprawił, że w uszach nam „świszczy" i kłuje, sięgnijmy po geranium. Zarówno świeże liście wetknięte do ucha jak i olejek z tej rośliny, pomogą zwalczyć zapalenie. Z liści i łodyg możemy przygotować nalewkę, która idealnie sprawdzi się zarówno do picia, jak i nacierania skóry.

Zobacz też: Te produkty lepiej jeść na surowo. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
7
Wędliny Szyneczka

Swojska wędlina - najlepsza. Aromatyczna i krucha. Marynata na 1,5kg mięsa (s...

Odsłon: 705

>60 min
3
30 min
14
60 min
4
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

22
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25