Spis treści:
Ten niezwykle zdrowy produkt zdecydowanie powinien znaleźć się w codziennej diecie Polaków. Na szczęście hummus jest aktualnie łatwo dostępny i coraz więcej osób po niego sięga. Walory smakowe, ale także zdrowotne są w tym przypadku nie do podważenia. Sprawdź, dlaczego warto jeść hummus.
Co to jest hummus?
No dobrze, ale co to jest hummus? W najbardziej bazowej wersji jest to pasta, która powstaje z kilku składników. Podstawą jest ciecierzyca, dodaje się także masę sezamową, oliwę, czosnek, sok z cytryny oraz przyprawy. Warto dodać, że przepis na hummus może obejmować także inne składniki - popularny jest m.in. hummus marchewkowy, paprykowy czy pomidorowy.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Najistotniejsza jednak zawsze jest obecność strączka, zazwyczja właśnie ciecierzycy - sama nazwa hummus w języku arabskim oznacza właśnie ciecierzycę. Można jednak przygotować hummus także na bazie np. fasoli czy bobu.
Hummus jest szczególnie popularny pośród wegan i wegetarian, dla których stanowi on cenne źródło białka - w zastępstwie produktów mięsnych.
Czy hummus jest zdrowy?
Czy hummus jest zdrowy? Zdecydowanie tak. Można nawet powiedzieć, że jego spożywanie niesie mnóstwo zdrowotnych korzyści. Ten wywodzący się z krajów arabskich przysmak posiada wartościowe białko niezbędne do budowy mięśni, kości i skóry. To także świetne źródło witamin i minerałów: m.in. A, C czy witamin z grupy B. Hummus zawiera także foliany, cynk, magnez, fosfor, mangan, sód, potas, selen, żelazo czy miedź.
Dzięki takiemu bogactwu witamin i minerałów hummus bez wątpienia może przeciwdziałać wielu schorzeniom. Skutecznie chroni nawet przed nowotworami - saponiny, kwas fitynowy czy antyoksydanty mogą zapobiegać nowotworowi jelita grubego. Nie ma wątpliwości także co do tego, że regularne spożywanie hummusu to także sposób na mocne kości.
Ciecierzyca doskonale wpływa także na zdrowie serca, obniża poziom cholesterolu, chroni układ krążenia i zmniejsza ciśnienie krwi. Hummus warto jeść także po to, aby zapobiegać miażdżycy.
Ta ceniona przez wegan i wegetarian przekąska sprawdza się świetnie również na diecie odchudzającej, ale należy pamiętać o umiarze - hummus jest dość kaloryczny.
Kto nie moze jeść hummusu? Unikać go muszą przede wszystkim osoby uczulone na któryś ze składników. Ta pasta nie jest wskazana także w przypadku osób cierpiących na choroby jelit czy wzdęcia.
Z czym jeść hummus?
Zastanawiasz się, z czym jeść hummus? Miłośnicy tego przysmaku spżywają go na wiele sposobów. Wiele osób sięga po hummus jako zdrowszy zamiennik masła - tak więc dobrym pomysłem jest jedzenie go w towarzystwie ulubionego pieczywa. Często jest spożywany także z waflami ryżowymi czy tortillą, pitą, plackami ziemniaczanymi lub naleśnikami.
Hummus jest także częstym gościem na stole w towarzystwie warzyw i dań mięsnych - zwłaszcza, gdy dip ma mniej zwartą konsystencję i można zanurzać w nim np. marchewki w słupkach.
Jak zrobić hummus?
Jeśli nie wiesz, jak zrobić hummus, sprawdź poniższy przepis:
Składniki
Hummus
- Ciecierzyca 400 g,
- Pasta tahini 30 g,
- Sok z cytryny 60 ml,
- Oliwa z oliwek 5 ml,
- Kostki lodu 50 g,
- Soda oczyszczona 5 g,
- Sól 8 g.
Dodatki
- Oliwki 100 g,
- Czerwona papryczka w proszku 8 g,
- Kmin rzymski 5 g.
Suszoną ciecierzycę wsyp do miski i zalej wodą. Pozostaw na 12 godzin. Po tym czasie ciecierzyca zwiększy swoją objętość i niektóre ziarna zgubią skórkę.
Ciecierzycę przerzuć na sitko, przepłucz i przerzuć do garnka. Dodaj sodę oczyszczoną i zalej wodą na wysokość 4 cm ponad poziom ciecierzycy. Gotuj ciecierzycę przez 30 minut. Odłóż kilka ziarenek z garnka, które przydadzą się do ozdobienia potrawy. Następnie gotuj kolejne 60 minut pod przykryciem.
Ugotowaną ciecierzycę przerzuć na talerz i odsącz z nadmiaru wody. Odstaw ciecierzycę na godzinę, aby przestygła. Ciecierzycę włóż do blendera i połącz z 2 łyżkami pasty Tahini. Blenduj 3 minuty do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Następnie dodaj kostki lodu lub bardzo zimną wodę i blenduj przez kolejne 2 minuty.
Konsystencja ciecierzycy na tym etapie przypomina już hummus. Dodaj wyciśnięty sok z połowy średniej cytryny oraz dodaj półtorej łyżeczki soli.
Ułóż hummus w miseczce i dolej oliwy z oliwek. Przypraw sypaną czerwoną papryczką i odrobiną kminu rzymskiego. Na sam koniec udekoruj hummus czarnymi oliwkami i ziarenkami ciecierzycy. Tak przygotowany hummus można podawać z pitą lub tortillą.
Źródło: Smaker.pl, wapteka.pl
Zobacz także:
Obniża poziom cholesterolu, chroni wątrobę przed toksynami. Co można dodać do soku z buraka?