Sprawdzone przepisy na karnawał

Burak to jedno z najbardziej wartościowych warzyw. Zawiera on witaminy, minerały i związki bioaktywne, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Warto spożywać go nie tylko na świeżo, ale również w formie soku. Co dodać do soku z buraka, aby podkreślić jego smak? I jakie są jego najcenniejsze właściwości?

Sok z buraka możesz przyrządzić w domu, nawet bez sokowirówki | Fot.Canva Pro

Spis treści:

Surówki, sałatki, zupy oraz zakwas - to właśnie w takiej formie najczęściej spożywa się buraki. Jeśli chcesz skorzystać z właściwości tego warzywa, możesz sięgnąć także po sok, który obfituje w cenne substancje odżywcze, a do tego świetnie smakuje i dobrze łączy się z innymi składnikami. Co dodać do soku z buraka, aby jeszcze bardziej podkreślić jego smak i wzmocnić prozdrowotne działanie? Kto powinien go pić, a dla kogo nie jest on wskazany? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w artykule.  

Czy sok z buraka jest zdrowy?

Tak, zasługuje on na miano zdrowego produktu, a to wszystko za sprawą zawartych w nim witamin i minerałów, takich jak mangan, potas, miedź, magnez, żelazo, kwas foliowy, witamina C czy witamina B6. Ponadto można znaleźć w nim rozmaite składniki bioaktywne, włączając w to betalainy, flawonoidy i nieorganiczne związki azotu.

Czy sok z buraka jest zdrowy? Dlaczego powinieneś wdrożyć go do swojego jadłospisu? Przede wszystkim ze względu na jego korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Niektóre badania naukowe dostarczają dowodów, że może on doprowadzić do obniżenia ciśnienia tętniczego oraz redukcji stężenia „złego” cholesterolu we krwi. Co ciekawe, w jednej z obserwacji spożywanie 70 ml soku z buraków dziennie przez tydzień przyczyniło się do poprawy tolerancji wysiłku u osób starszych z niewydolnością serca.

W bazie badań naukowych nie brakuje publikacji mówiących o pozytywnym oddziaływaniu soku z buraka na kondycję wątroby. Według zawartych w nich danych betaina, obecna w burakach, zapobiega odkładaniu się złogów tłuszczowych w tym narządzie oraz chroni go przed toksynami. Poruszając temat właściwości soku z buraka, warto wspomnieć także o jego działaniu przeciwutleniającym, czyli wspomagającym zwalczanie wolnych rodników stojących za rozwojem wielu chorób, w tym nowotworów.

Kto powinien pić sok z buraka, a dla kogo nie jest on wskazany?

Kto powinien pić sok z buraka? Świetnie sprawdzi się on w przypadku osób dążących do zrzucenia nadprogramowych kilogramów oraz tych uprawiających aktywność fizyczną. Badania naukowe wskazują na powiązanie pomiędzy jego regularnym spożywaniem a poprawą wydolności fizycznej. O jego wdrożeniu do jadłospisu powinni pomyśleć również pacjenci zmagający się z niedokrwistością, ponieważ dostarcza on żelaza i kwasu foliowego, które są niezbędne do prawidłowej produkcji czerwonych krwinek.

Choć picie soku z buraka niesie za sobą szereg korzyści, nie każdy może po niego sięgać. Do tej grupy należą m.in. osoby borykające się z cukrzycą lub insulinoopornością. Co prawda charakteryzuje się on niską kalorycznością, jednak posiada wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że powoduje gwałtowny wzrost cukru we krwi. Ponadto warto mieć świadomość, że sok z buraków obfituje w szczawiany, które mogą zaburzać wchłanianie wapnia.  

Co dodać do soku z buraka?

Sok z buraka dobrze smakuje solo - jest on orzeźwiający i wyróżnia się słodkim, nieco ziemistym posmakiem. Warto jednak wiedzieć, że świetnie komponuje się on również z wieloma innymi składnikami, które podkreślają jego walory smakowe i odżywcze. Co dodać do soku z buraka? Mogą to być m.in. zioła, przyprawy, owoce oraz inne warzywa, w tym: 

  • marchew, 
  • seler naciowy, 
  • czosnek, 
  • natka pietruszki, 
  • jabłka, 
  • pomarańcze, 
  • maliny, 
  • miód, 
  • mięta, 
  • bazylia, 
  • liście laurowe, 
  • ziele angielskie, 
  • sok z cytryny, 
  • imbir. 

Jak zrobić sok z buraka? 

Skoro już wiesz, co dodać do soku z buraka i jakie są jego najważniejsze właściwości, warto dowiedzieć się również, w jaki sposób go przyrządzić. Poniżej znajdziesz przepisy, które bez problemu zrealizujesz w zaciszu własnej kuchni. 

Sok z buraka z jabłkiem i marchewką

Burak, marchew i jabłko to składniki, które idealnie się ze sobą łączą. Jeśli nie chcesz, aby twój sok miał cierpki smak, wybierz świeże i młode buraki o cienkiej skórce. Zwróć także uwagę na marchew i jabłka - marchewka powinna być młoda i jędrna, natomiast jabłka soczyste, twarde i słodko-kwaśne. 

    Składniki

    • 2 kg buraków, 
    • 3 duże marchewki,
    • 2 średnie jabłka. 

      Sposób przygotowania:  

      Umyj i obierz jabłka oraz warzywa, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki. Włóż je po kolei do wyciskarki lub sokowirówki, wyciskając z nich sok. Jeśli chcesz pozbyć się pianki, przecedź płyn przez sitko. W razie potrzeby możesz dodać do niego nieco soku z cytryny. Twój napój wyszedł zbyt intensywny w smaku? Zatem rozcieńcz go delikatnie z wodą lub dodaj do niego kostki lodu. 

      Sok z buraka bez wyciskarki/sokowirówki

      Nie masz w domu wyciskarki ani sokowirówki? Nic straconego - równie dobrze możesz zrobić sok z buraka przy użyciu blendera. Musisz tylko zaopatrzyć się w gazę lub gęste sitko. 

      Składniki

      • 2 kg buraków, 
      • 3 marchewki (opcjonalnie), 
      • 2 średnie jabłka (opcjonalnie), 
      • woda mineralna. 

      Sposób przygotowania:  

      Umyj i obierz warzywa i owoce. Pokrój je na mniejsze kawałki i umieść w kielichu blendera. Wlej nieco wody i zmiksuj całość na wysokich obrotach. Jeśli mus wyjdzie zbyt gęsty, dodaj jeszcze trochę wody i ponownie zmiksuj. Przecedź sok przez gęste sitko lub gazę i przelej go do szklanych butelek. Gotowy napój - niezależnie od tego, czy został zrobiony za pomocą wyciskarki, sokowirówki czy blendera - warto spożyć niedługo po przygotowaniu.

      Sok z buraka kiszonego 

      Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że sok można przyrządzić również z buraka kiszonego. Wersja ta z pewnością przypadnie do gustu osobom preferującym bardziej wytrawne i wyraziste smaki.

        Składniki

        • kilogram czerwonych buraków, 
        • 3 ząbki czosnku, 
        • 8 ziarenek pieprzu, 
        • 6 ziarenek ziela angielskiego, 
        • 2 liście laurowe, 
        • 3 szklanki wody, 
        • łyżeczka soli. 

        Sposób przygotowania:  

        Umyj i obierz buraki, a następnie pokrój je na cienkie plasterki. Przełóż je do szklanego słoika i dodaj pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe. Zalej składniki wodą wymieszaną z solą. Zamknij słoik i przechowuj go przez tydzień w temperaturze pokojowej. Gdy rozpocznie się proces fermentacji, usuń z wierzchu pianę i umieść słoik na kilka dni w chłodnym miejscu. Gdy sok będzie gotowy, możesz go od razu wypić lub przelać do szklanych butelek. Buraczki wykorzystaj jako zdrową przekąskę lub dodatek do kanapek, sałatek i obiadów. 

        Źródło: smaker.pl, healthline.com, medicalnewstoday.com

        Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

        Zobacz także:

        Nazywany jest gwiezdnym jabłkiem. Wspomaga trawienie, wzmacnia odporność, dobry dla cukrzyków »

        Łagodny w smaku, przyspiesza spalanie i poprawia trawienie. Powinien być w każdej kuchni »

        Nazywany jest czarną śliwką. Superowoc na cukrzycę, dobre trawienie i odporność »

        Komentarze

        Ostatnio komentowane przepisy

        Dania główne Kotlety mielone ze schabu

        Ze schabu wieprzowego najczęściej przygotowywałam klasyczne schabowe, ale te...

        Odsłon: 2123

        15 min
        6
        15 min
        1
        Dania główne Chaczapuri

        Chlebek serowy, pochodzi z kuchni gruzińskiej.

        Odsłon: 26362

        60 min
        46
        Wędliny Pasztet

        Bardzo smaczny, delikatny. Prosty w wykonaniu. Trochę pracochłonny, ale warto.

        Odsłon: 8081

        >60 min
        10