Dania jednogarnkowe

Niemal każdy, przynajmniej raz w życiu, jej próbował. Świetnie pasuje do gulaszu, podkręci smak zupy pomidorowej. Choć to najpopularniejsza przyprawa na świecie, wciąż mało kto wie, jakie właściwości ma papryka słodka mielona. Dowiedz się, jak powstaje i jak ją stosować w kuchni.

Jakie właściwości ma papryka słodka mielona? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Słodka papryka mielona to najpopularniejsza przyprawa na świecie, zaraz obok soli czy pieprzu. Jak powstaje i jakie właściwości w sobie kryje? Okazuje się, że regularnie dodawana do potraw, może zmienić nie tylko ich smak. Odkryj, jak stosować przyprawę w kuchni, żeby czerpać jak najwięcej z jej wartości odżywczych.

Sprawdź także: Co na obiad? Kurczak w cytrynowo-czosnkowej marynacie

Słodka papryka mielona - najpopularniejsza przyprawa na świecie

Papryka w najróżniejszych postaciach to chętnie używany składnik w kuchni. Pasuje do wielu różnych potraw, szybko i skutecznie wzbogacając ich smak. Co więcej, to naturalny barwnik, który nadaje daniu głęboki czerwony kolor. Słodka papryka mielona to jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie. Uprawia się ją przede wszystkim w Ameryce Południowej, choć tak naprawdę w różnych regionach świata hoduje się jej różne odmiany.  

Jak powstaje słodka papryka mielona? Aby znana przyprawa w proszku mogła trafić na sklepowe półki, najpierw trzeba wysuszyć papryki, a potem dokładnie je zmielić. Ze względu na użycie specjalnego, słodszego rodzaju warzyw, dodatek ma charakterystyczny, łagodny posmak.

Papryka słodka mielona - witaminy i wartości odżywcze

To nie tylko pyszna, ale też bogata w zdrowe substancje przyprawa. Jakie są wartości odżywcze papryki słodkiej mielonej?

To świetne źródło witamin A, C i E oraz tych z grupy B, które korzystnie wpływają m.in. na funkcjonowanie narządu wzroku czy układu naczyniowego. W tym dodatku kryją się też minerały, m.in. potas, magnez, żelazo i fosfor

Co więcej, przyprawa dostarcza flawonoidów, czyli mocnych przeciwutleniaczy. Te z kolei chronią przed rozwojem wielu poważnych chorób cywilizacyjnych. Wśród wartości odżywczych papryki słodkiej mielonej znajduje się też błonnik pokarmowy

Jakie właściwości ma papryka słodka mielona?

Na co pomaga papryka słodka mielona? Jakie właściwości się w niej kryją, skoro posiada tyle cennych wartości odżywczych? Każda z substancji pomaga organizmowi w prawidłowym funkcjonowaniu.

Na początku warto wspomnieć o dużej porcji witaminy C, która wzmacnia reakcję odpornościową w przypadku infekcji. Pomaga ona też obniżyć ciśnienie krwi i cholesterolu, poprawić kondycję naczyń krwionośnych i przyspieszyć gojenie ran. Witaminy A i E poprawią wygląd skóry, włosów i paznokci, a dodatkowo, wraz z beta-karotenem i luteiną (które również znajdują się w papryce), zadbają o prawidłowe działanie narządu wzroku

Częste używanie przyprawy w kuchni może też poprawić trawienie i pobudzić apetyt. Wszystko za sprawą błonnika pokarmowego, który zadba o prawidłową perystaltykę jelit.  

Do właściwości słodkiej papryki mielonej można też zaliczyć działanie przeciwutleniające. Chroni ono przed szkodliwym wpływem wolnych rodników na organizm, dzięki czemu zapobiega licznym chorobom, m.in. nowotworom, zawałowi czy miażdżycy.

Papryka słodka mielona - zastosowanie w kuchni

Właściwości przyprawy będą jeszcze mocniejsze, jeśli połączysz ją ze zdrowymi tłuszczami - np. oliwą z oliwek. Właśnie dlatego warto wiedzieć, jak stosować paprykę słodką mieloną w kuchni? Można na naprawdę wiele sposobów.

Smak dodatku jest dość wyrazisty, ale jednocześnie słodki. Świetnie pasuje do potraw kuchni węgierskiej i meksykańskiej, gdzie chętnie się go używa. Domowy gulasz albo chili con carne wręcz wymagają wykorzystania choć szczypty. Zresztą papryka słodka mielona nadaje się niemal do wszystkich dań mięsnych (w tym wędlin), rybnych i warzywnych. Można ją też dodać do zup czy sosów.

Będzie pysznym uzupełnieniem smaku domowego twarożku albo podkręci smak dressingu z oliwy oliwek, który trafi do sałatki.

Ćwiartki kurczaka w papryce słodkiej pieczone na soli

 Ćwiartki kurczaka w papryce słodkiej pieczone na soli Zobacz przepis

Ćwiartki kurczaka w papryce słodkiej pieczone na soli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ogórki kiszone z papryką słodką

 Ogórki kiszone z papryką słodką Zobacz przepis

Ogórki kiszone z papryką słodką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Gulasz wołowy z papryką

 Gulasz wołowy z papryką Zobacz przepis

Gulasz wołowy z papryką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, promienieslonca.pl, maka.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zajadaj na diecie, bez obaw o efekt jojo. Mocno czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej »

Herbata stulatków z niebieskich stref. Przygotujesz z trzech składników »

Najlepszy sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Chemia nie będzie potrzebna »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Roladki z chleba tostowego

Chciałam podzielić się z Wami prostym przepisem na pyszne roladki które przyg...

Odsłon: 3728

15 min
17
Dania główne Tradycyjne rolady wołowe

Rolady przygotowałam według przepisu Smaker, są bardzo smaczne, mięsko kruche...

Odsłon: 176

30 min
4
15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

3
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5