Uczta smaków - Karnawał

Olej z tych maleńkich ziarenek to prawdziwy skarb. Możesz zrobić go w domu

Olej wytwarzany z ziaren maku ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, lecznictwie i kuchni. Obniża cholesterol i pomaga pielęgnować skórę. Dowiedz się, jakie są właściwości oleju makowego, jak zrobić go w domu i jak powinno się go stosować.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Z pewnością miałeś okazję przynajmniej kilkukrotnie wypróbować w swoim życiu różne pyszności z makiem. Im bliżej świąt Bożego Narodzenia, tym też bardziej prawdopodobne, że poszukujesz przepisu na aromatyczny makowiec, kluski z makiem czy makówki. Mało kto jednak wie, czym jest olej makowy pozyskiwany z ziaren maku. Tłoczony jest na zimno i choć możesz go kupić w sklepach ze zdrową żywnością, to lepiej przygotuj go we własnym domu. Warto, szczególnie ze względu na szereg prozdrowotnych właściwości. 

Sprawdź także: Tłusty, kaloryczny, ale bardzo zdrowy. Maleńkie ziarenka doceniali już starożytni

Olej makowy - wartości odżywcze

Olej makowy zawiera dużo zdrowych tłuszczów (powyżej 60 proc. nienasyconych i nasyconych tłuszczów), w tym kwas: linolowy, oleinowy, palmitynowy i stearynowy. W jego skład wchodzą też sterole, białko i szereg wartościowych minerałów. Do najważniejszych należą wapń, magnez, fosfor, mangan i potas. Olej makowy jest też źródłem witamin A, K i tych z grupy B. 

Olej makowy - właściwości

Na co pomaga olej makowy? Ze względu na zawartość steroli, które wykazują działanie antyoksydacyjne, likwiduje wolne rodniki i zatrzymuje procesy starzenia się organizmu. Co więcej, wpływa na zdrowy wygląd skóry i włosów.

Zdrowe tłuszcze wspomagają pracę mózgu i minimalizują szansę zachorowania na sklerozę, a także poprawiają gospodarkę hormonalną organizmu, przyspieszają spalanie tłuszczu i zwiększają elastyczność żył. W konsekwencji zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy czy choroby wieńcowej.

Witaminy i przeciwutleniacze odpowiadają z kolei za wsparcie odporności. Produkt pozyskiwany z małych ziarenek obniża cholesterol, pobudza przepływ żółci (zmniejsza ryzyko kamicy nerkowej) i wspomaga terapię cukrzycy. Działa ochronnie na serce, nerki i wątrobę. Wapń i białko to podstawowe elementy budulcowe kości.

Olej makowy stosowany zewnętrznie, do nacierania, głęboko nawilża skórę czy włosy i pomaga w zwalczeniu łuszczycy

Ile kalorii ma olej makowy?

Choć olej makowy wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, to trzeba pamiętać, że jest kaloryczny. Podobnie jak w przypadku samego maku, warto go używać, ale być ostrożnym. W 100 gramach oleju makowego znajduje się ok. 900 kalorii. Łyżka tego produktu to ok. 72 kcal. 

Jak stosować olej makowy?

Jeśli chciałbyś wypróbować, czy właściwości oleju makowego zadziałają na ciebie, jego dawkowanie jest bardzo proste. Jak stosować olej makowy? Pij około dwóch łyżek dziennie - doustnie lub dodane do potraw (pamiętaj jednak, żeby olej był zimny).

Olej makowy w kuchni

Olej makowy cechuje się delikatnym, lekko orzechowym posmakiem. Może być bezbarwny lub przybrać jasnosłomkowy kolor. W kuchni przechowuj go w ciemnym i raczej chłodnym miejscu. Co najważniejsze, olej makowy w kuchni używa się wyłącznie na zimno. Nie wolno na nim podgrzewać czy smażyć potraw, bo traci wszystkie swoje właściwości. Najlepiej, jeśli dodasz go do sałatek, dressingów, surówek, kasz, sosów albo smarowideł do kanapek

Jak zrobić olej makowy w domu? Będziesz potrzebować prasę do tłoczenia oleju na zimno, do której wrzuć pół kilograma maku. Powoli będzie się z niego odciskać płyn. Nie przejmuj się, jeśli trochę ziaren wleci do naczynia wraz z płynem. Pamiętaj jednak, aby sprawdzać termometrem kuchennym temperaturę oleju (musi być tłoczony na zimno, więc osiągać max. 40 stopni Celsjusza). Od czasu do czasu, ostrożnie przeczyść też wylot prasy, z którego wypływa olej. Przecedź płyn przez sitko z małymi oczkami do szklanego słoiczka. Na początku będzie mieć szarawy kolor, ale gdy osad opadnie, stanie się niemal jasnosłomkowy lub bezbarwny.

Zobacz także:

Przygotuj układ pokarmowy do świąt. Zioła na detoks wątroby »

Te osoby nie powinny jeść buraków. Skutki mogą być fatalne »

Pizza z patelni. Szybki przepis na smaczny obiad »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Przekąski Rurki z kremem

Przepis na rurki półkruche z kremem.

Odsłon: 4800

>60 min
12
Desery Sernik na zimno z galaretką

Sernik zrobiłam bo chciałam wypróbować przepis ze starego zeszytu mojej mamy....

Odsłon: 168

>60 min
7
Dodatki Dip czosnkowy

Polecam dip czosnkowy, pyszny o wyrazistym smaku czosnku, nadaje się na różne...

Odsłon: 89

30 min
0
Przekąski Marmurkowe jajka

Polecam proste jajka na świąteczny stół, łatwo się robi a na prawdę wyglądają...

Odsłon: 63

30 min
5
Zupy Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa to zupa składająca się jak sama nazwa mówi z warzyw i jarzyn....

Odsłon: 189

>60 min
2
Desery Babka z bakaliami i lukrem

Polecam szybką nieskomplikowaną babkę, smaczna, wilgotna i puszysta. Dodatek...

Odsłon: 151

60 min
0

Polecane artykuły

Informacje Co pić na szybszą przemianę materii, czyli właściwości zdrowotne herbaty

Herbata cieszy się ogromną popularnością zarówno ze względu na swoje unikalne walory smakowe, jak i liczne właściwości zdrowotne. Jedną z nich jest...

2
Informacje Ta herbata jest „przyjacielem” kobiet, ale może też bardzo zaszkodzić. Uważajcie!

Picie ziół to stosowany od wieków sposób na wiele chorób i dolegliwości. Warto jednak mieć na uwadze to, że niektóre z nich, mimo prozdrowotnych wł...

0
Informacje Biszkopt wyszedł zbyt suchy? Z tym składnikiem zawsze się uda

Domowy biszkopt to lekkie, uniwersalne ciasto idealne na każdą okazję. Pasuje do każdego rodzaju owoców i bitej śmietany. Przez niewielką ilość skł...

1
Informacje Dodasz do rosołu raz, już zawsze będziesz tak robić. Zupa zyskuje nową jakość

Rosół to jedna z polskich potraw narodowych. Niektórzy od lat przygotowują niezmienioną, klasyczną wersję, a inni lubią trochę poeksperymentować z...

2