Dania jednogarnkowe

Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie.

Fot. 123RF/Picsel

Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie nawodni nasze ciało.

Z cukinią powinny zaprzyjaźnić się także wszystkie osoby, starające się zrzucić zbędne kilogramy. W stu gramach tego warzywa znajduje się zaledwie 15 kcal, dzięki czemu stanowi ona doskonałą bazę do wielu lekkich i zdrowych dań.

Chociaż w polskim sklepach cukinie możemy kupić niemal przez cały rok, to właśnie o tej porze smakują zdecydowanie najlepiej. Warto przygotować z nich przetwory na zimę, które w chłodne dni przypomną nam smaki lata. W jaki sposób? Wystarczy, że skorzystacie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Sukces kulinarny zagwarantowany!

 

1. Cukinia marynowana z cebulą

Cukinia marynowana z cebulą

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Oto najlepszy dowód na to, że siła tkwi w prostocie. Wystarczy zaledwie kilka popularnych składników, które bez trudu zamienicie w apetyczne przetwory.

2. Cukinia w curry

Cukinia w curry

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom orientalnych smaków. Lekko pikantna i bardzo aromatyczna cukinia, doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatki lub dania głównego.

3. Cukinia w kurkumie

Cukinia w kurkumie

Fot. Ppluss na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Kurkuma jest niezwykle zdrową przyprawą, która ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Jeśli uda wam się kupić korzeń świeżej kurkumy, wykorzystajcie go w tym przepisie. Przetwory będą jeszcze bardziej aromatyczne.

4. Cukinia po koreańsku

Cukinia po koreańsku

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Ta kolorowa sałatka pięknie prezentuje się w słoikach i na talerzach. Jednak co najważniejsze - doskonale smakuje, a przepis na nią możecie zmieniać, wedle własnych upodobań.

Jak zrobić leczo z cukinii na INTERIA.TV.

5. Cukinia z wędzoną papryką

Cukinia z wędzoną papryką

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Jeśli z wycieczki na Węgry przywieźliście wędzoną paprykę, koniecznie wykorzystajcie ją w tym przepisie. Ma niepowtarzalny i bardzo silny aromat, który sprawia, iż wszystkie przetwory smakują jak nigdy dotąd.

6. Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

Fot. Sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Macie już pomysł na wykorzystanie takiego niezwykłego ketchupu? Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, makaronów, pizzy lub kanapek. Koniecznie wypróbujcie!

7. Pomarańczowy dżem z cukinii

Pomarańczowy dżem z cukinii

Fot. Amidalla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Kto powiedział, że cukinię musimy zawsze serwować w wersji wytrawnej? Zapewniamy, że warto odkryć także jej słodsze oblicze.

8. Mizeria z cukinii

Mizeria z cukinii

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Tak przygotowana sałatka, będzie idealnym dodatkiem do obiadu. Świetne sprawdzi się również na różnego rodzaju przyjęciach i rodzinnych spotkaniach.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto Ding Dong

Ciasto Ding Dong to smakowite połączenie czekoladowego biszkoptu, lekkiego kr...

Odsłon: 1266

60 min
1
Zupy Krem z białych warzyw

Dzisiaj gęsty krem z białych warzyw. Krem bardzo smaczny i pożywny. Przepis p...

Odsłon: 108

15 min
1
Dania główne Pałki pieczone w rękawie

Dzisiejsze pałki to szybki, prosty i smaczny przepis na obiad dla całej rodzi...

Odsłon: 268

15 min
6
Ciasta Karpatka z blaszki

Najlepsze ciasto od ponad 40 lat. Karpatka przechodzi u mnie wiele modyfikacj...

Odsłon: 343

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

0
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

15
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5
Informacje Jak wytrwać w zdrowych postanowieniach na co dzień?

Podejmowanie zdrowych postanowień jest często łatwe na początku, ale wytrwanie w nich bywa trudne. Jak nie stracić motywacji i czerpać radość z efe...

0