Plebiscyt - przepisy, które zawsze się udają

Osiem pomysłów na przetwory z cukinii

Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie.

Fot. 123RF/Picsel

Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie nawodni nasze ciało.

Z cukinią powinny zaprzyjaźnić się także wszystkie osoby, starające się zrzucić zbędne kilogramy. W stu gramach tego warzywa znajduje się zaledwie 15 kcal, dzięki czemu stanowi ona doskonałą bazę do wielu lekkich i zdrowych dań.

Chociaż w polskim sklepach cukinie możemy kupić niemal przez cały rok, to właśnie o tej porze smakują zdecydowanie najlepiej. Warto przygotować z nich przetwory na zimę, które w chłodne dni przypomną nam smaki lata. W jaki sposób? Wystarczy, że skorzystacie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Sukces kulinarny zagwarantowany!

 

1. Cukinia marynowana z cebulą

Cukinia marynowana z cebulą

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Oto najlepszy dowód na to, że siła tkwi w prostocie. Wystarczy zaledwie kilka popularnych składników, które bez trudu zamienicie w apetyczne przetwory.

2. Cukinia w curry

Cukinia w curry

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom orientalnych smaków. Lekko pikantna i bardzo aromatyczna cukinia, doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatki lub dania głównego.

3. Cukinia w kurkumie

Cukinia w kurkumie

Fot. Ppluss na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Kurkuma jest niezwykle zdrową przyprawą, która ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Jeśli uda wam się kupić korzeń świeżej kurkumy, wykorzystajcie go w tym przepisie. Przetwory będą jeszcze bardziej aromatyczne.

4. Cukinia po koreańsku

Cukinia po koreańsku

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Ta kolorowa sałatka pięknie prezentuje się w słoikach i na talerzach. Jednak co najważniejsze - doskonale smakuje, a przepis na nią możecie zmieniać, wedle własnych upodobań.

Jak zrobić leczo z cukinii na INTERIA.TV.

5. Cukinia z wędzoną papryką

Cukinia z wędzoną papryką

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Jeśli z wycieczki na Węgry przywieźliście wędzoną paprykę, koniecznie wykorzystajcie ją w tym przepisie. Ma niepowtarzalny i bardzo silny aromat, który sprawia, iż wszystkie przetwory smakują jak nigdy dotąd.

6. Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

Fot. Sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Macie już pomysł na wykorzystanie takiego niezwykłego ketchupu? Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, makaronów, pizzy lub kanapek. Koniecznie wypróbujcie!

7. Pomarańczowy dżem z cukinii

Pomarańczowy dżem z cukinii

Fot. Amidalla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Kto powiedział, że cukinię musimy zawsze serwować w wersji wytrawnej? Zapewniamy, że warto odkryć także jej słodsze oblicze.

8. Mizeria z cukinii

Mizeria z cukinii

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Tak przygotowana sałatka, będzie idealnym dodatkiem do obiadu. Świetne sprawdzi się również na różnego rodzaju przyjęciach i rodzinnych spotkaniach.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
9
Zupy Kapuśniak z młodej, kiszonej kapusty.

Kapuśniak z kiszonej, młodej kapusty z marchwią ugotowany na kości od karczku...

Odsłon: 29

>60 min
0
Desery Cynamonowo - kokosowa szarlotka

Szarlotka jaką dzisiaj przygotowałam jest smaczna i aromatyczna, można by pow...

Odsłon: 1263

60 min
10
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Kanapka sałatkowa z szynką, serem, ogórkiem i jalapeño

Sałatka w formie kanapki to idealny posiłek podczas letnich upałów, gdy nie m...

Odsłon: 124

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Lody rzemieślnicze – historia i najciekawsze przepisy na domowe lody!

Lody rzemieślnicze to jedna z najsmaczniejszych letnich przekąsek, uwielbiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Do jej przygotowania potrzebuj...

0
Informacje Czerwone ziemniaki - co można z nich zrobić?

Czerwone ziemniaki nie cieszą się zbyt dużą popularnością w polskiej kuchni. Czy mimo to warto je spożywać? Jakie są ich wartości odżywcze, czym si...

0
Wideo Tosty z imbirowymi pomidorami i chipsami z szalotki

Przepyszna alternatywa dla kanapek z pomidorem. Wypróbuj chrupiące tosty podawane z pomidorami na ciepło, dodatkiem czosnku, imbiru i kolendry. Tak...

0
Wideo Kotlety z kaszy jaglanej

Jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej? Przepis jest niezwykle prosty, oprócz kaszy będziesz potrzebować zaledwie kilku składników, między innymi mar...

0