Osiem pomysłów na przetwory z cukinii

Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. W jaki sposób zachować jej smak na zimę? Nasi użytkownicy doskonale znają odpowiedź na to pytanie.

Fot. 123RF/Picsel

Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie nawodni nasze ciało.

Z cukinią powinny zaprzyjaźnić się także wszystkie osoby, starające się zrzucić zbędne kilogramy. W stu gramach tego warzywa znajduje się zaledwie 15 kcal, dzięki czemu stanowi ona doskonałą bazę do wielu lekkich i zdrowych dań.

Chociaż w polskim sklepach cukinie możemy kupić niemal przez cały rok, to właśnie o tej porze smakują zdecydowanie najlepiej. Warto przygotować z nich przetwory na zimę, które w chłodne dni przypomną nam smaki lata. W jaki sposób? Wystarczy, że skorzystacie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Sukces kulinarny zagwarantowany!

 

1. Cukinia marynowana z cebulą

Cukinia marynowana z cebulą

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Oto najlepszy dowód na to, że siła tkwi w prostocie. Wystarczy zaledwie kilka popularnych składników, które bez trudu zamienicie w apetyczne przetwory.

2. Cukinia w curry

Cukinia w curry

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom orientalnych smaków. Lekko pikantna i bardzo aromatyczna cukinia, doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatki lub dania głównego.

3. Cukinia w kurkumie

Cukinia w kurkumie

Fot. Ppluss na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Kurkuma jest niezwykle zdrową przyprawą, która ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Jeśli uda wam się kupić korzeń świeżej kurkumy, wykorzystajcie go w tym przepisie. Przetwory będą jeszcze bardziej aromatyczne.

4. Cukinia po koreańsku

Cukinia po koreańsku

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Ta kolorowa sałatka pięknie prezentuje się w słoikach i na talerzach. Jednak co najważniejsze - doskonale smakuje, a przepis na nią możecie zmieniać, wedle własnych upodobań.

Jak zrobić leczo z cukinii na INTERIA.TV.

5. Cukinia z wędzoną papryką

Cukinia z wędzoną papryką

Fot. DomowaPiwniczka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Jeśli z wycieczki na Węgry przywieźliście wędzoną paprykę, koniecznie wykorzystajcie ją w tym przepisie. Ma niepowtarzalny i bardzo silny aromat, który sprawia, iż wszystkie przetwory smakują jak nigdy dotąd.

6. Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

Fot. Sereberko80 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Macie już pomysł na wykorzystanie takiego niezwykłego ketchupu? Świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, makaronów, pizzy lub kanapek. Koniecznie wypróbujcie!

7. Pomarańczowy dżem z cukinii

Pomarańczowy dżem z cukinii

Fot. Amidalla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Kto powiedział, że cukinię musimy zawsze serwować w wersji wytrawnej? Zapewniamy, że warto odkryć także jej słodsze oblicze.

8. Mizeria z cukinii

Mizeria z cukinii

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

Tak przygotowana sałatka, będzie idealnym dodatkiem do obiadu. Świetne sprawdzi się również na różnego rodzaju przyjęciach i rodzinnych spotkaniach.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Szybka sałatka

Szybka sałatka którą przygotujesz w kilka chwil idealna do obiadu lub na kola...

Odsłon: 284

15 min
3
Dania główne Kurczak po bałkańsku

Kurczak po bałkańsku to pyszne i proste w przygotowaniu danie które jadłam pi...

Odsłon: 853

30 min
2
Desery Jabłecznik z pianką.

Pyszny jabłecznik upieczony na kruchym cieście z jabłkami antonówka, cynamone...

Odsłon: 402

>60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Jak lepić pierogi? Nie tylko się nie rozpadną, ale zrobią ogromne wrażenie

Od najmłodszych lat karmią nas nimi babcie - nic dziwnego, że Polacy uwielbiają pierogi. Od kilku lat potrawa podbija również światowe salony. Amer...

89
Informacje Pyszny i klarowny rosół. Odkryj babciny sposób, dzięki któremu nigdy nie będzie mętny

Jak przygotować pyszny, domowy rosół, tak aby nie wyszedł mętny i bez smaku? Podpowiemy ci, na co zwrócić uwagę podczas gotowania. Wystarczy kilka...

78
Informacje Babcie robiły, gdy zaczynało się przeziębienie. Na co pomaga mleko z czosnkiem i miodem?

W czasie przeziębienia warto zmobilizować organizm do walki przeciwko chorobie. Jak domowym sposobem wesprzeć układ odpornościowy, by szybciej upor...

8