Ciecierzyca jest smaczna, łatwa do przygotowania i niedroga. Jej spożywanie zaleca się je wegetarianom, ponieważ zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić ją w pyszne danie?

Fot. 123RF/Picsel

Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we krwi? Badania wykazały, że u osób jedzących codziennie pół filiżanki ugotowanych warzyw strączkowych, w krótkim czasie poziom złego cholesterolu obniżył się aż o 7%.

Ponadto, duża ilość błonnika w naszej diecie sprawia, że szybciej czujemy się najedzeni. W ten sposób z pewnością unikniemy zjadania zbyt dużych porcji, a zrzucenie zbędnych kilogramów stanie się łatwiejsze. Błonnik zawarty w ciecierzycy pozwala także na dłużej utrzymać uczucie sytości. Naukowcy wskazują, że obecność roślin strączkowych w diecie, sprawia, że nasza ochota na podjadanie między posiłkami spada aż o 1/3. Bardzo cenną informacją może być również fakt, iż ciecierzyca jest warzywem, które poleca się osobom cierpiącym na cukrzycę. Ma ona niski indeks glikemiczny, a badania wskazują, iż włączenie tego warzywa do diety może spowolnić rozwój choroby oraz wspomóc jej profilaktykę.

Jednak chcąc włączyć ciecierzycę do diety, wiele osób stawia sobie podobne pytanie: jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? W rozwiązaniu tego dylematu pomogą nasi użytkownicy, którzy podzielili się z nami bardzo ciekawymi przepisami. Oto niektóre z nich.

 

1. Hummus tradycyjny

Fot. Futkana Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

2. Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

3. Ciecierzyca po bretońsku

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

4. Indyjskie curry z ciecierzycą

Fot. Granita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

5. Papryki faszerowane ciecierzycą

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

6. Prażona cieciorka

Fot. KatesKitchen  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

7. Falafel z kurczakiem na tortilli

Fot. Codziennik_kulinarny na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

8. Zupa z jarmużem, chorizo i ciecierzycą

Fot. Oldfork na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka nadziewane tuńczykiem to smaczna przekąska sprawdzająca się nie tylko w...

Odsłon: 46

30 min
2

Przepis dnia

Śniadania Lekkie placki z cukinii bez mąki

Zdrowe i smaczne placuszki z cukinii. Doskonale smakują z jogurtem i szczypio...

Odsłon: 541

15 min
12
30 min
1
Dania główne Dorsz z frytkownicy bez tłuszczowej

Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...

Odsłon: 2365

15 min
5