Spis treści:
- Co to jest palone masło?
- Jakie masło wybrać do palonego masła?
- Jak zrobić palone masło krok po kroku?
- Do czego używać palonego masła?
Francuzi nazywają palone masło jednoskładnikowym sosem - najlepszym na świecie i prostym do przygotowania. To prawda, wystarczy przecież… spalić masło. Spalenizna nie przypomina jednak tego, co zdarza się nam na patelni na przykład podczas smażenia jajek. Nie, palone masło musi zostać przygotowane w sposób całkowicie kontrolowany. Czy warto? Z całą pewnością!
Sprawdź także: 100 g ma tylko 20 kcal. Letnie warzywa nie tylko dla dbających o linię
Co to jest palone masło?
Spytacie się pewnie, co to jest palone masło i niby dlaczego mielibyście chcieć mieć je w swojej lodówce. Palone masło to produkt, który powstaje w wyniku kontrolowanego palenia tradycyjnego masła. Dzięki podgrzewaniu i przypalaniu możemy w łatwy sposób wydobyć z masła to, co jest ukryte - zapach prażonych orzechów. Stąd też nazwa francuska tego przysmaku, beurre noisette, co oznacza po prostu masło orzechowe.
Oczywiście orzechowy posmak wymaga odpowiedniego podgrzewania w dobranej do tego procesu temperaturze. Nie może ona przekraczać 150 stopni. Powinna także dobić do minimum 130 stopni, gdyż w takich warunkach może dojść do reakcji Maillarda. W tym czasie białka i węglowodany, które znajdują się w maśle, ulegają karmelizacji. To sprawia, że palone masło przemienia się w składnik idealny do naprawdę wyszukanych dań słodkich, ale też wytrawnych. Naprawdę można znaleźć wiele zastosowań dla tego składnika.
Jakie masło wybrać do palonego masła?
Oczywiście masło masłu nierówne - niektóre produkty znajdujące się na sklepowych półkach nie są zbyt wysokiej jakości. Jakie masło wybrać do palonego masła, by ten składnik rzeczywiście sprawdził się podczas gotowania? Chociaż samo przygotowywania palonego masła nie jest zbyt skomplikowane, konieczne jest wybranie naprawdę dobrego masła. Jakie powinno ono być?
- Świeże - tak, to główne wymaganie, jakie musi spełnić masło, by dało się je odpowiednio spalić. Nawet jeśli w lodówce macie dobre masło, które nada się jeszcze do ciasta czy też smarowania, lepiej sięgnąć po świeżą kostkę, by mieć pewność, że smak palonego masła nie będzie w żadnym stopniu zmieniony. Masło, nawet jeśli jest jeszcze dobre, przechodzi zapachem lodówki, a także po prostu jełczeje. To zauważycie po jego wyglądzie. Jeśli robi się żółte, nie będzie nadawało się już do palonego masła. Zwłaszcza jeśli robicie ten przysmak po raz pierwszy. Lepiej nie ryzykować i wybrać dobre, świeże masło - prosto ze sklepu.
- Dobrej jakości - no tak, z tym bywa różnie. Na półkach sklepowych przecież bez problemu znajdziemy jeszcze wyroby masłopodobne, które dawno powinny już z nich zniknąć. Nietrudno dać się nabrać. Dlatego, zanim wybierzecie masło do zrobienia palonego masła, koniecznie przeczytajcie skład. Prawdziwe masło powinno zawierać minimum 80 proc. tłuszczu mlecznego. Jeśli jednak będzie miało go więcej, tym lepiej. Maksymalna zawartość wody w kostce powinna wynosić 16 proc., z kolei sucha masa beztłuszczowa mleka do dwóch proc. Dzięki temu możecie mieć pewność, że reakcja Maillarda rzeczywiście zajdzie w maśle pod wpływem temperatury.
Jak rozpoznać jakość masła? Najlepiej zrobić to organoleptycznie. Zapach powinien przypominać wam mleko i śmietankę. Jeśli masło pachnie niczym lub też olejem, prawdopodobnie w jego składzie znajdują się utwardzane tłuszcze roślinne. Jego wygląd również nie powinien pozostawiać wątpliwości - masło ma być wręcz białe. Żółte masło jest zwykle barwione bądź też nieświeże. Ostatnim testem jest konsystencja. Po wyjęciu z lodówki masło musi być naprawdę twarde - jak do robienia ciasta kruchego!
Jak zrobić palone masło krok po kroku?
Przygotowanie palonego masła jest naprawdę bardzo proste. Potrzebujecie do tego oczywiście świeżego masła dobrej jakości, ale także małego rondelka i drewnianej lub silikonowej szpatułki, którą będziecie mieszać masło.
Jak zrobić palone masło krok po kroku? Zacznijcie od przełożenia masła do rondla i położenia go na palniku lub płycie grzewczej. Uwaga! Należy je roztapiać na małym ogniu. Jeśli zaczniecie od podgrzewania na dużym ogniu, wcale nie zrobicie tego specjału szybciej. Całe przygotowania skończą się na spaleniu masła w ekspresowym tempie. Tutaj temperatura musi być podnoszona stopniowo.
Kiedy widzicie, że masło w rondelku zaczęło się pienić, możecie być pewni, że jesteście na dobrej drodze, by zrobić pyszne masło palone. Teraz obserwujcie je uważnie i od czasu do czasu mieszajcie szpatułką. Dlaczego? Dzięki temu równomiernie będzie nabierać temperatury i przypali się w sposób kontrolowany. Jeśli nie będziecie go mieszać, od spodu szybciej zrobi się ciemne, a u góry nadal pozostanie tylko lekko zarumienione. Tego wolimy uniknąć.
Po chwili zobaczycie, jak z masła wytrącają się substancje stałe. Będą one opadać na dno i jeszcze bardziej brązowieć. Tak właśnie powinno to wyglądać. Teraz musicie węchowo sprawdzić, czy masło palone jest już gotowe. Jeśli zacznie pięknie pachnieć orzechami, możecie zestawić rondel z płyty i szybko przelać do innego naczynia. Dzięki temu proces podgrzewania się zatrzymuje – mamy zatem pewność, że masło się nie spali. Palone masło jest już gotowe. Prawda, że nie było to takie trudne? Teraz czas dowiedzieć się, co można z niego zrobić.
Do czego używać palonego masła?
Skoro mamy już palone masło, warto wiedzieć, co można z nim zrobić. Do czego używać palonego masła? Ten dodatek sprawdzi się zarówno podczas przygotowywania deserów, jak i dań głównych. We Francji palone masło wykorzystywane jest jako… sos do makaronów czy gnocchi. Tak, wystarczy ugotować makaron i polać go palonym masłem. Zobaczycie, że to danie – choć brzmi prosto – zachwyca bogactwem smaków. Wszystko dzięki orzechowemu posmakowi i zapachowi masła.
Emulsja z palonego masła świetnie sprawdzi się także jako sos do warzyw. Zwłaszcza kalafior i brokuł będą idealnie z nią smakować. Palone masło można dodać również do ryb czy mięsa, tworząc sos na jego bazie, dodając także odrobinę soku z cytryny i kapary. Palone masło jest też składnikiem… lodów. Tak, pyszne lody o smaku palonego masła to prawdziwy hit letniego sezonu. Smakują obłędnie, śmietankowo i orzechowo. Z palonego masła zrobić można sosy do ciast, na przykład z dodatkiem czekolady, czy też polać nim placuszki bądź naleśniki - na przykład zamiast syropu klonowego.
Palone masło można stosować w kuchni dowolnie - do dań słodkich i wytrawnych. Wystarczy odrobina wyobraźni i kulinarnego zacięcia.
Reklama
Zobacz także:
Dlaczego warto jeździć nad Bałtyk po jod? I jak czerpać go najskuteczniej? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »