Spis treści:
- Skąd pochodzi przepis na paschę wielkanocną?
- Czy pascha wielkanocna jest kaloryczna?
- Czy paschę podaje się na zimno, czy na gorąco?
- Jaki ser użyć na paschę wielkanocną?
- Jak udekorować paschę wielkanocną?
- Przepis na paschę wielkanocną
Pascha wielkanocna - deser o wschodnich korzeniach
Pascha to tradycyjna potrawa wielkanocna, która przywędrowała do Polski ze wchodu Europy. Jest to deser w kształcie piramidy, który jest podawany w czasie Paschy, czyli prawosławnej Wielkanocy, w centralnej i północnej Rosji, na Ukrainie, Litwie, Białorusi, a także w wielu polskich domach.
Pascha wielkanocna ma bogatą symbolikę. Charakterystyczny kształt przypominający ściętą piramidkę symbolizuje grobowiec Chrystusa. Dodatkowe zdobienia, w postaci prawosławnego krzyża, a także liter XB, będące skrótem od wielkanocnego pozdrowienia „Христос воскрес,” czyli „Chrystus zmartwychwstał”, podkreślają szczególny i religijny charakter potrawy.
Mleko i jajka, które stanowią bazę paschy, oznaczają nowe życie, odradzającą się przyrodę. Dodatki takie jak cukier czy bakalie symbolizują dobrobyt i bogactwo, ponieważ przez długi czas były towarami luksusowymi. Z kolei biała lub kremowa barwa paschy wielkanocnej stanowi odniesienie do szat zmartwychwstałego Chrystusa.
Pascha wielkanocna - czy jest kaloryczna?
Pascha wielkanocna to potrawa dość kaloryczna. W 100 g tego smakołyku, przygotowanego tylko na bazie twarogu, znajduje się 245 kcal. Jednak, jeśli do sera białego doda się śmietanę, wartość energetyczna paschy wzrasta do 300 kcal/100 g.
Na kaloryczność deseru wielkanocnego wpływa także ilość dodanych bakalii. Chociaż pascha wielkanocna jest źródłem tłuszczów, które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie, to raz do roku można pozwolić sobie na zajadanie się nią.
Pascha wielkanocna na zimno czy na gorąco?
Pascha wielkanocna jest dość łatwa w przygotowaniu. Deser powstaje na bazie twarogu, cukru, żółtek, masła i bakalii. Istnieją dwa sposoby na przygotowanie paschy – na zimno i na gorąco. Smakosze i kucharze zdecydowanie polecają metodę „na gorąco”. W tym przypadku twaróg warzy się samodzielnie. Taki sposób przygotowania wielkanocnego deseru wcale nie jest trudny i pracochłonny, ale wymaga długiego czasu oczekiwania.
Natomiast pascha robiona na zimno, to bardziej popularny i mniej czasochłonny sposób. W tym przypadku pomija się etap gotowania twarogu, a tylko uciera się go z masłem, żółtkami, cukrem oraz bakaliami. Ta metoda jest idealna dla ludzi niepewnych swoich umiejętności kulinarnych, a także dla tych, którzy szukają efektownego wielkanocnego deseru do przygotowania w ostatniej chwili.
Jaki ser na paschę wielkanocną?
Przy przygotowaniu paschy wielkanocnej ważna jest jedna zasada - produkty muszą być świeże. Głównym składnikiem tego smakołyku jest twaróg. Dlatego też im lepszy ser biały, tym lepsza pascha. Warto zaznaczyć, że twaróg na paschę wielkanocną musi być tłusty, niekwaśny i sypki. Nie zaleca się jednak używanie twarogów śmietankowych ani z wiaderka, ponieważ zazwyczaj są one zbyt luźne.
Niezależnie od sposobu przygotowania, w deserze wielkanocnym nie może zabraknąć bakalii. Do paschy często dodaje się skórkę pomarańczową, posiekane orzechy lub migdały, rodzynki i żurawinę.
Dekorowanie paschy wielkanocnej
Tradycyjną paschę wielkanocną przygotowuje się w specjalnym naczyniu, które ma stożkowy kształt. Jeśli takiego nie posiadamy, z powodzeniem możemy wykorzystać różnej wielkości sita lub nieużywane gliniane czy plastikowe doniczki z otworami. Oczywiście należy pamiętać o wcześniejszym wyścieleniu ich dna oraz ścianek czystymi białymi tkaninami, np. gazą lub lnem.
Zanim położysz ciasto na stole, najpierw je właściwe udekoruj! Świetnie sprawdzą się do tego świeże oraz kandyzowane owoce i polewa z czekolady. Wykorzystać można również orzechy. Ponadto w sklepach cukierniczych nie brakuje wspaniałych, wielkanocnych dekoracji. Daj się ponieść fantazji!
Przepis na paschę wielkanocną
1. Pascha wielkanocna z gorącego mleka
Składniki
- 2 l mleka,
- 0,5 l kwaśnej śmietany 18% (lub kefiru),
- 6 jajek,
- 250 g miękkiego masła,
- 120 g cukru pudru,
- laska wanilii,
- 150 g bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa).
Zanim przystąpisz do przygotowania paschy, namocz rodzynki we wrzątku, a bakalie pokrój na mniejsze części. Następnie zagotuj mleko z laską wanilii, a potem dodaj do niego roztrzepane ze śmietaną jajka. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż cały płyn się zwarzy i podzieli na ser i serwatkę. Trwa to ok. pięciu minut. Uważaj, aby mleko nie przywarło do spodu garnka. Usuń laskę wanilii i ostudź mleko. Cedzak lub sitko wyłóż podwójną warstwą gazy (lub ściereczką) i odcedź ser. Pozostaw na parę godzin, po tym czasie dobrze odciśnij.
Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj porcjami ostudzony ser i utrzyj na jednolitą masę. Następnie dodaj bakalie, wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Przełóż masę serową do miski wyłożonej gazą lub ściereczką. Wstaw do lodówki na 12 godzin. Gotową paschę wielkanocną odwróć na talerz, ściągając gazę (ściereczkę). Udekoruj według uznania.
Zobacz: Prosty mazurek kokosowy z morelami
2. Przepis na paschę wielkanocną na zimno
Składniki
- 500 g tłustego twarogu,
- 4 żółtka,
- ½ szklanki śmietany 30%,
- 100 g masła,
- 150 g cukru pudru,
- 80 g rodzynek,
- 50 g migdałów,
- pomarańcza,
- 50 ml alkoholu.
Rodzynki zalej alkoholem. Gdy napęcznieją, przełóż je na sitko, aby ociekły. Żółtka utrzyj mikserem z cukrem pudrem przez pięć minut. Dodaj śmietanę i krótko zmiksuj. Podgrzej masę na małym ogniu do momentu zagotowania. Zdejmij z ognia i ostudź. Orzechy drobno posiekaj. Pomarańcz sparz wrzątkiem i zetrzyj z niego skórkę. Wymieszaj z migdałami i rodzynkami.
Twaróg zmiel dwukrotnie, żeby był gładki jak aksamit. Dodaj masło, masę z żółtek i śmietany i krótko zmiksuj. Następnie dodaj bakalie i dokładnie wymieszaj. Przyciśnij masę serową talerzykiem i odstaw do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie przełóż paschę wielkanocną na talerzyk. Smacznego!
Wypróbuj również przepisy na paschę wielkanocną, sprawdzone przez naszych użytkowników:
3. Wielkanocna pascha, trochę w wersji light
Zobacz przepisWielkanocna pascha / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Ciasto wielkanocne, czyli chia pascha w wersji fit
Zobacz przepisJak zrobić paschę wielkanocną? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Prosta pascha wielkanocna
Zobacz przepisProsta pascha wielkanocna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Pascha wielkanocna
Zobacz przepisPrzepis na paschę wielkanocną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Pascha - przepis Magdy Gessler
Zobacz przepisPascha - przepis Magdy Gessler / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Schabowy palce lizać. Siostra Anastazja zdradza przepis na nietypowy farsz »
Najlepszy sposób na odśluzowanie nosa i zatok. Składniki masz w domu »
Leczo po francusku, czyli przepis na ratatuj. Jedz, by zgubić oponkę z brzucha »