Idealna pascha wielkanocna. To ser decyduje, czy świąteczny deser będzie pyszny

Pascha to pyszny deser, który tradycyjnie przygotowuje się na Wielkanoc. Na wchodzie Europy cieszy się dużą popularnością, choć jest coraz częściej robiona przez Polaków. Pascha wielkanocna jest szybka i łatwa w przygotowaniu. Nie wymaga dużej liczby składników, a przy tym jest niesamowicie smaczna. Ten słodki deser bez wątpienia powinien znaleźć się na każdym wielkanocnym stole.

Co to jest pascha wielkanocna? Pascha to serowy deser, który tradycyjnie przygotowuje się na Wielkanoc | Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Pascha wielkanocna - deser o wschodnich korzeniach 

Pascha to tradycyjna potrawa wielkanocna, która przywędrowała do Polski ze wchodu Europy. Jest to deser w kształcie piramidy, który jest podawany w czasie Paschy, czyli prawosławnej Wielkanocy, w centralnej i północnej Rosji, na Ukrainie, Litwie, Białorusi, a także w wielu polskich domach. 

Pascha wielkanocna ma bogatą symbolikę. Charakterystyczny kształt przypominający ściętą piramidkę symbolizuje grobowiec Chrystusa. Dodatkowe zdobienia, w postaci prawosławnego krzyża, a także liter XB, będące skrótem od wielkanocnego pozdrowienia „Христос воскрес,” czyli „Chrystus zmartwychwstał”, podkreślają szczególny i religijny charakter potrawy.

Mleko i jajka, które stanowią bazę paschy, oznaczają nowe życie, odradzającą się przyrodę. Dodatki takie jak cukier czy bakalie symbolizują dobrobyt i bogactwo, ponieważ przez długi czas były towarami luksusowymi. Z kolei biała lub kremowa barwa paschy wielkanocnej stanowi odniesienie do szat zmartwychwstałego Chrystusa. 

Sprawdź także: Marynata do kurczaka. 7 przepisów na marynaty, które sprawiają, że mięso jest soczyste i aromatyczne

Pascha wielkanocna - czy jest kaloryczna?

Pascha wielkanocna to potrawa dość kaloryczna. W 100 g tego smakołyku, przygotowanego tylko na bazie twarogu, znajduje się 245 kcal. Jednak, jeśli do sera białego doda się śmietanę, wartość energetyczna paschy wzrasta do 300 kcal/100 g.

Na kaloryczność deseru wielkanocnego wpływa także ilość dodanych bakalii. Chociaż pascha wielkanocna jest źródłem tłuszczów, które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie, to raz do roku można pozwolić sobie na zajadanie się nią. 

Pascha wielkanocna na zimno czy na gorąco?

Pascha wielkanocna jest dość łatwa w przygotowaniu. Deser powstaje na bazie twarogu, cukru, żółtek, masła i bakalii. Istnieją dwa sposoby na przygotowanie paschy – na zimno i na gorąco. Smakosze i kucharze zdecydowanie polecają metodę „na gorąco”. W tym przypadku twaróg warzy się samodzielnie. Taki sposób przygotowania wielkanocnego deseru wcale nie jest trudny i pracochłonny, ale wymaga długiego czasu oczekiwania.

Natomiast pascha robiona na zimno, to bardziej popularny i mniej czasochłonny sposób. W tym przypadku pomija się etap gotowania twarogu, a tylko uciera się go z masłem, żółtkami, cukrem oraz bakaliami. Ta metoda jest idealna dla ludzi niepewnych swoich umiejętności kulinarnych, a także dla tych, którzy szukają efektownego wielkanocnego deseru do przygotowania w ostatniej chwili.

Jaki ser na paschę wielkanocną?

Przy przygotowaniu paschy wielkanocnej ważna jest jedna zasada - produkty muszą być świeże. Głównym składnikiem tego smakołyku jest twaróg. Dlatego też im lepszy ser biały, tym lepsza pascha. Warto zaznaczyć, że twaróg na paschę wielkanocną musi być tłusty, niekwaśny i sypki. Nie zaleca się jednak używanie twarogów śmietankowych ani z wiaderka, ponieważ zazwyczaj są one zbyt luźne. 

Niezależnie od sposobu przygotowania, w deserze wielkanocnym nie może zabraknąć bakalii. Do paschy często dodaje się skórkę pomarańczową, posiekane orzechy lub migdały, rodzynki i żurawinę.  

Sprawdź także: Kiedy sadzić hiacynty, by zakwitły na Wielkanoc? Czy hiacynt może kwitnąć kilka razy w roku?

Dekorowanie paschy wielkanocnej 

Tradycyjną paschę wielkanocną przygotowuje się w specjalnym naczyniu, które ma stożkowy kształt. Jeśli takiego nie posiadamy, z powodzeniem możemy wykorzystać różnej wielkości sita lub nieużywane gliniane czy plastikowe doniczki z otworami. Oczywiście należy pamiętać o wcześniejszym wyścieleniu ich dna oraz ścianek czystymi białymi tkaninami, np. gazą lub lnem.

Zanim położysz ciasto na stole, najpierw je właściwe udekoruj! Świetnie sprawdzą się do tego świeże oraz kandyzowane owoce i polewa z czekolady. Wykorzystać można również orzechy. Ponadto w sklepach cukierniczych nie brakuje wspaniałych, wielkanocnych dekoracji. Daj się ponieść fantazji! 

Przepis na paschę wielkanocną

1. Pascha wielkanocna z gorącego mleka 

Składniki

  • 2 l mleka,
  • 0,5 l kwaśnej śmietany 18% (lub kefiru),
  • 6 jajek,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 120 g cukru pudru,
  • laska wanilii,
  • 150 g bakalii (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa).

Zanim przystąpisz do przygotowania paschy, namocz rodzynki we wrzątku, a bakalie pokrój na mniejsze części. Następnie zagotuj mleko z laską wanilii, a potem dodaj do niego roztrzepane ze śmietaną jajka. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż cały płyn się zwarzy i podzieli na ser i serwatkę. Trwa to ok. pięciu minut. Uważaj, aby mleko nie przywarło do spodu garnka. Usuń laskę wanilii i ostudź mleko. Cedzak lub sitko wyłóż podwójną warstwą gazy (lub ściereczką) i odcedź ser. Pozostaw na parę godzin, po tym czasie dobrze odciśnij. 

Masło zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj porcjami ostudzony ser i utrzyj na jednolitą masę. Następnie dodaj bakalie, wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Przełóż masę serową do miski wyłożonej gazą lub ściereczką. Wstaw do lodówki na 12 godzin. Gotową paschę wielkanocną odwróć na talerz, ściągając gazę (ściereczkę). Udekoruj według uznania. 

Zobacz: Prosty mazurek kokosowy z morelami

2. Przepis na paschę wielkanocną na zimno 

Składniki

  • 500 g tłustego twarogu,
  • 4 żółtka,
  • ½ szklanki śmietany 30%,
  • 100 g masła, 
  • 150 g cukru pudru, 
  • 80 g rodzynek, 
  • 50 g migdałów, 
  • pomarańcza, 
  • 50 ml alkoholu.

Rodzynki zalej alkoholem. Gdy napęcznieją, przełóż je na sitko, aby ociekły. Żółtka utrzyj mikserem z cukrem pudrem przez pięć minut. Dodaj śmietanę i krótko zmiksuj. Podgrzej masę na małym ogniu do momentu zagotowania. Zdejmij z ognia i ostudź. Orzechy drobno posiekaj. Pomarańcz sparz wrzątkiem i zetrzyj z niego skórkę. Wymieszaj z migdałami i rodzynkami.

Twaróg zmiel dwukrotnie, żeby był gładki jak aksamit. Dodaj masło, masę z żółtek i śmietany i krótko zmiksuj. Następnie dodaj bakalie i dokładnie wymieszaj. Przyciśnij masę serową talerzykiem i odstaw do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie przełóż paschę wielkanocną na talerzyk. Smacznego!

Wypróbuj również przepisy na paschę wielkanocną, sprawdzone przez naszych użytkowników:

1. Wielkanocna Pascha

 Wielkanocna Pascha Zobacz przepis

Wielkanocna Pascha / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pascha wielkanocna

 Pascha wielkanocna Zobacz przepis

Pascha wielkanocna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Wielkanocna pascha, trochę w wersji light

 Wielkanocna pascha, trochę w wersji light Zobacz przepis

Wielkanocna pascha / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Ciasto wielkanocne, czyli chia pascha w wersji fit

 Ciasto wielkanocne, czyli chia pascha w wersji fit Zobacz przepis

Jak zrobić paschę wielkanocną? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pascha waniliowa

 Pascha waniliowa Zobacz przepis

Pascha waniliowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Pascha straciatella

 Pascha straciatella Zobacz przepis

Pascha straciatella / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Prosta pascha wielkanocna

 Prosta pascha wielkanocna Zobacz przepis

Prosta pascha wielkanocna / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pascha waniliowa

 Pascha waniliowa Zobacz przepis

Pascha waniliowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Pascha wielkanocna

 Pascha wielkanocna Zobacz przepis

Przepis na paschę wielkanocną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Pascha - przepis Magdy Gessler

 Pascha - przepis Magdy Gessler Zobacz przepis

Pascha - przepis Magdy Gessler / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Schabowy palce lizać. Siostra Anastazja zdradza przepis na nietypowy farsz »

Najlepszy sposób na odśluzowanie nosa i zatok. Składniki masz w domu »

Leczo po francusku, czyli przepis na ratatuj. Jedz, by zgubić oponkę z brzucha »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Ciasta BABKA MISZ MASZ ( 4 SMAKI )

Przepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu babka. Tak przygotowana idealnie o...

Odsłon: 58

15 min
0

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

2
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4