Pasty do pieczywa na 10 sposobów

Znudziły wam się tradycyjne kanapki z szynką i z serem, a może macie ochotę spróbować czegoś nowego? Mamy na to radę! Sięgnijcie po przepisy na pasty kanapkowe, które nie tylko nadadzą waszym posiłkom niepowtarzalnego wyglądu i smaku, ale również dostarczą do waszego organizmu mnóstwo witamin i minerałów.

Fot. 123RF/Picsel

Pasty kanapkowe są idealnym uzupełnieniem codziennej diety każdego z nas. W zależności od tego, z jakich składników je przygotujemy, może stanowić pełnowartościowy posiłek dla dzieci, zapracowanych, kobiet w ciąży czy osób przebywających na diecie.

Co ważne, posiłek przygotowany z ich udziałem pozwala na włączenie do jadłospisu większej ilości warzyw oraz produktów, które są zdrowe, ale za którymi nie do końca przepadamy. Może to być np.: fasola, soczewica, nabiał lub ryby.

O jakiej porze dnia warto po nie sięgnąć?

Najczęściej towarzyszą nam podczas pierwszego, najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Warto po nie sięgnąć również w porze kolacji lub potraktować je jako dodatek do świeżych warzyw, gdzie sprawdzi się w roli drugiego śniadania, przekąski do pracy lub podczas spotkania z przyjaciółmi. Świetnie komponują się z chlebem, bagietką, tostem, chrupkim pieczywem, ale również z tortillą, nachosami, krakersami lub w zdrowszej wersji, z surowymi warzywami, np. papryką czy marchewką. Ich przygotowanie jest zazwyczaj bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Wariantów na zrobienie pysznej pasty jest mnóstwo, dlatego z pewnością znajdziecie w swojej lodówce produkty, które pozwolą wam na przygotowanie niezwykłych kompozycji smaków.

Reklama

Które pasty są najsmaczniejsze?

Każdy przepis na pastę z pewnością jest niepowtarzalny i ma w sobie coś wartościowego. To, z jakich produktów zostanie zrobiona, zależy wyłącznie od naszych preferencji. Do najbardziej popularnych możemy zaliczyć pasty wegańskie, w których znajdziemy produkty wyłącznie pochodzenia roślinnego, oraz pasty przygotowane na bazie nabiału (sery, jogurty, jajka), ryb, a nawet mięsa.

Sprawdzone przepisy

Od jakich kompozycji warto zacząć przygodę z przygotowaniem past kanapkowych? Zaczerpnijcie inspiracji od naszych użytkowników. Gwarantujemy, że w ich propozycjach z pewnością znajdziecie coś dla siebie.

 

1. Pasta z piklinga

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Pasta rybna wykonana z wędzonego śledzia. Przepis wywodzący się z kuchni niemieckiej, popularny również w Polsce, Holandii, Wielkiej Brytanii i Norwegii.

 

2. Pasta z bobu

Fot. Milycooking na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Wegański dodatek do pieczywa. Niezwykle zdrowa, a to za sprawą głównego składnika, jakim jest bób, który dostarcza do naszego organizmu sporą ilość białka oraz jest źródłem kwasu foliowego potrzebnego zwłaszcza u kobiet w ciąży.

 

3. „Podchmielony" mus z szynki

Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Przepis polecany gównie na spotkania ze znajomymi i rodziną. Głównym składnikiem odpowiedzialnym za smak jest gotowana szynka. Dodatek koniaku i wytrawnego czerwonego wina nadaje jej niepowtarzalnego aromatu.

 

4. Pasta jajeczno-serowa

Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Uwielbiana przez dzieci i nie tylko. Często przygotowana na pierwsze śniadanie. Świetnie komponuje się na kromce chleba z dodatkiem rzodkiewki lub świeżego ogórka bądź pomidora.

 

5. Pasta z awokado

Fot. Ewa_gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Dojrzałe awokado w zestawieniu z gotowanymi i pokrojonymi w kostkę jajkami, czosnkiem oraz mieszanką przypraw to niepowtarzalne połączenie smaków, które z pewnością podbije wasze kubki smakowe.

 

6. Pasta serowo-łososiowa

Fot. Fram na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Śniadanie w stylu nowojorskim, czyli bajgle w połączeniu z delikatną pastą z wędzonego łososia, serka twarogowego, sera camembert oraz przypraw. Wypróbujcie ten przepis, a nie pożałujecie.

 

7. Pasta z wędzonego dorsza

Fot. Agafia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Kolejna smaczna propozycja skierowana głównie do miłośników ryb. Wyrazista i bardzo smaczna, a to za sprawą musztardy pełnoziarnistej, która nadaje jej słodko-kwaśnego posmaku.

 

8. Pasta pieczarkowa

Fot. Agafia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Może nieco czasochłonna, ale z pewnością efekt jest wart zachodu. Połączenie smażonych pieczarek z kremowym serkiem śmietankowym powinno przypaść do gustu zwłaszcza wegetarianom.

 

9. Pasta z tofu

Fot. MadziaU na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Banalny przepis na niezwykle smaczną i szybką pastę. Do jej przygotowania wystarczą zaledwie trzy składniki. Jej przyrządzenie nie powinno zająć więcej niż pięć minut.

 

10. Pasta z makreli

Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj

Jedna z najbardziej popularnych propozycji. Idealnie prezentuje się na chrupiącym pieczywie, posypana świeżo posiekaną pietruszką i koperkiem.

 

Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Odkryj nowe jogurty pitne od Danio!

Wielka wiadomość dla fanów produktów Danio! Marka, która już zdobyła serca konsumentów dzięki swoim serkom homogenizowanym, teraz wprowadza zupełni...

0
Informacje Jak gotować groch bez namaczania? Zrób z niego brownie, nikt się nie zorientuje

Groch to bardzo wartościowy i sycący składnik, który sprawdza się w wielu różnych daniach. Aby dobrze smakował, należy go odpowiednio ugotować. W j...

4
Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

6
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3