Fot. 123RF/Picsel
Pasty kanapkowe są idealnym uzupełnieniem codziennej diety każdego z nas. W zależności od tego, z jakich składników je przygotujemy, może stanowić pełnowartościowy posiłek dla dzieci, zapracowanych, kobiet w ciąży czy osób przebywających na diecie.
Co ważne, posiłek przygotowany z ich udziałem pozwala na włączenie do jadłospisu większej ilości warzyw oraz produktów, które są zdrowe, ale za którymi nie do końca przepadamy. Może to być np.: fasola, soczewica, nabiał lub ryby.
O jakiej porze dnia warto po nie sięgnąć?
Najczęściej towarzyszą nam podczas pierwszego, najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Warto po nie sięgnąć również w porze kolacji lub potraktować je jako dodatek do świeżych warzyw, gdzie sprawdzi się w roli drugiego śniadania, przekąski do pracy lub podczas spotkania z przyjaciółmi. Świetnie komponują się z chlebem, bagietką, tostem, chrupkim pieczywem, ale również z tortillą, nachosami, krakersami lub w zdrowszej wersji, z surowymi warzywami, np. papryką czy marchewką. Ich przygotowanie jest zazwyczaj bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Wariantów na zrobienie pysznej pasty jest mnóstwo, dlatego z pewnością znajdziecie w swojej lodówce produkty, które pozwolą wam na przygotowanie niezwykłych kompozycji smaków.
Które pasty są najsmaczniejsze?
Każdy przepis na pastę z pewnością jest niepowtarzalny i ma w sobie coś wartościowego. To, z jakich produktów zostanie zrobiona, zależy wyłącznie od naszych preferencji. Do najbardziej popularnych możemy zaliczyć pasty wegańskie, w których znajdziemy produkty wyłącznie pochodzenia roślinnego, oraz pasty przygotowane na bazie nabiału (sery, jogurty, jajka), ryb, a nawet mięsa.
Sprawdzone przepisy
Od jakich kompozycji warto zacząć przygodę z przygotowaniem past kanapkowych? Zaczerpnijcie inspiracji od naszych użytkowników. Gwarantujemy, że w ich propozycjach z pewnością znajdziecie coś dla siebie.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Pasta rybna wykonana z wędzonego śledzia. Przepis wywodzący się z kuchni niemieckiej, popularny również w Polsce, Holandii, Wielkiej Brytanii i Norwegii.
Fot. Milycooking na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Wegański dodatek do pieczywa. Niezwykle zdrowa, a to za sprawą głównego składnika, jakim jest bób, który dostarcza do naszego organizmu sporą ilość białka oraz jest źródłem kwasu foliowego potrzebnego zwłaszcza u kobiet w ciąży.
3. „Podchmielony" mus z szynki
Fot. Konhambos na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Przepis polecany gównie na spotkania ze znajomymi i rodziną. Głównym składnikiem odpowiedzialnym za smak jest gotowana szynka. Dodatek koniaku i wytrawnego czerwonego wina nadaje jej niepowtarzalnego aromatu.
Fot. Fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Uwielbiana przez dzieci i nie tylko. Często przygotowana na pierwsze śniadanie. Świetnie komponuje się na kromce chleba z dodatkiem rzodkiewki lub świeżego ogórka bądź pomidora.
Fot. Ewa_gotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Dojrzałe awokado w zestawieniu z gotowanymi i pokrojonymi w kostkę jajkami, czosnkiem oraz mieszanką przypraw to niepowtarzalne połączenie smaków, które z pewnością podbije wasze kubki smakowe.
Fot. Fram na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Śniadanie w stylu nowojorskim, czyli bajgle w połączeniu z delikatną pastą z wędzonego łososia, serka twarogowego, sera camembert oraz przypraw. Wypróbujcie ten przepis, a nie pożałujecie.
Fot. Agafia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Kolejna smaczna propozycja skierowana głównie do miłośników ryb. Wyrazista i bardzo smaczna, a to za sprawą musztardy pełnoziarnistej, która nadaje jej słodko-kwaśnego posmaku.
Fot. Agafia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Może nieco czasochłonna, ale z pewnością efekt jest wart zachodu. Połączenie smażonych pieczarek z kremowym serkiem śmietankowym powinno przypaść do gustu zwłaszcza wegetarianom.
Fot. MadziaU na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Banalny przepis na niezwykle smaczną i szybką pastę. Do jej przygotowania wystarczą zaledwie trzy składniki. Jej przyrządzenie nie powinno zająć więcej niż pięć minut.
Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj
Jedna z najbardziej popularnych propozycji. Idealnie prezentuje się na chrupiącym pieczywie, posypana świeżo posiekaną pietruszką i koperkiem.
Kiedy mówię Interia, myślę Smaker na INTERIA.TV.