Sprawdzone przepisy na karnawał

Pieczenie ciasta dla wielu osób może być wyzwaniem. Należy pamiętać o wielu czynnikach, odpowiedniej temperaturze składników, proporcjach, czy czasie pieczenia. W rzeczywistości jednak nie jest to sztuka zarezerwowana wyłącznie dla mistrzów kuchni. Aby ciasto się udało, wystarczy wybrać prosty przepis. Oto pięć ciast, które wyjdą każdemu.

Aby upiec coś pysznego, wystarczy kilka podstawowych składników i prosty przepis | Fot.123RF/Picsel/esindeniz

Spis treści: 

Masz ochotę przygotować domowe ciasto, ale dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z pieczeniem? Koniecznie wypróbuj pięć przepisów na ciasta, które zawsze się udają. Znajdzie się coś dla wielbicieli sernika, ciasta czekoladowego, bananowego i puszystych ciast z owocami. 

Sprawdź także: Kasza jaglana - przepisy na słodko i słono

Pięć ciast, które wyjdą każdemu 

Ciasto ucierane z owocami 

Składniki: 

  • szklanka mąki pszennej, 
  • szklanka cukru, 
  • połówka masła, 
  • trzy jajka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • owoce (np. jabłka, maliny, brzoskwinie).

Przygotowanie: 

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do około 180°C. Następnie w dużej misce utrzyj masło z cukrem, aż masa stanie się puszysta. Dodaj jajka (nie wszystkie na raz, ale jedno po drugim) i dokładnie wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i znów wymieszaj, aż całość się połączy. Przelej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu ułóż ulubione owoce. Piecz przez około 45 minut, aż wierzch nabierze złocistej barwy. 

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką

 Ciasto ucierane z owocami  i kruszonką Zobacz przepis

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sernik bez spodu 

Składniki: 

  • 500 g twarogu półtłustego, 
  • szklanka cukru, 
  • trzy jajka, 
  • opakowanie cukru waniliowego, 
  • dwie łyżki mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie: 

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Twaróg przełóż do dużej miski, dodaj cukier oraz cukier waniliowy. Wbij jajka, a całość wymieszaj na jednolitą masę – pomocny okaże się mikser. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszaj. Masę, która powstanie, przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około godzinę, aż wierzch sernika delikatnie się zarumieni. To bardzo proste, ponieważ nie musimy się martwić o kruche ciasto na spodzie.

Sernik bez spodu

 Sernik bez spodu Zobacz przepis

Sernik bez spodu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ciasto jogurtowe 

Składniki: 

  • szklanka jogurtu naturalnego, 
  • szklanka cukru, 
  • szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki oleju, 
  • dwa jajka, 
  • łyżka proszku do pieczenia.

Przygotowanie: 

Ponownie zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 180°C. Następnie w misce wymieszaj jogurt z cukrem. Kolejno dodaj jajka i znów wymieszaj (po każdym dodaniu). Wlej olej, a do powstałej masy dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj, aby nie powstały grudki. Całość przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku przez około pół godziny. 

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

 Ciasto jogurtowe ze śliwkami Zobacz przepis

Ciasto jogurtowe ze śliwkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ciasto czekoladowe 

Składniki: 

  • tabliczka gorzkiej czekolady, 
  • pół szklanki masła,
  • szklanka cukru, 
  • dwa jajka, 
  • pół szklanki mąki pszennej, 
  • szczypta soli.

Przygotowanie: 

Piekarnik rozgrzej do 200°C. W międzyczasie, w rondelku na małym ogniu, rozpuść masło z czekoladą, a następnie poczekaj, aż ostygnie. W misce ubij jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta i wlej czekoladę z masłem. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj mąkę i sól. Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 25 minut. Efekt, jaki chcemy osiągnąć, to ciasto miękkie w środku i lekko ciągnące – na pewno się uda.

Najprostsze ciasto czekoladowe

 Najprostsze ciasto czekoladowe Zobacz przepis

Najprostsze ciasto czekoladowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ciasto z bananami 

Składniki: 

  • trzy dojrzałe banany, 
  • pół szklanki cukru, 
  • pół roztopionego masła,
  • jajko, 
  • szklanka mąki pszennej, 
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli. 

Przygotowanie: 

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozgnieć banany na gładką masę, dodaj cukier, jajko i roztopione masło.  Wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie dodaj do masy bananowej. Gotową masę przelej do foremki i piecz przez około 50 minut. Słodka przekąska gotowa. 

Nie pozostaje nic innego, jak zmiana zdania, prawda? Jak widać, pieczenie ciast to nie sztuka! Wystarczy kilka podstawowych składników i szereg prostych czynności do wykonania. A po wypróbowaniu powyższych przepisów, apetyt wzrośnie nie tylko na kolejny kawałek samodzielnie przygotowanego ciasta, ale i na spróbowanie swych sił w bardziej wymagających wypiekach. 

Ciasto bananowe

 Ciasto bananowe Zobacz przepis

Ciasto bananowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: smaker.pl  

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Coś słodkiego na karnawał. Przepis na prostą krajankę żurawinową >>

Słodki przysmak z Kociewia. Wypróbuj przepis na bómbómy z dekla >>

Po dużym wysiłku i wyczerpaniu po chorobie jest jak zastrzyk energii. Domowy izotonik z 4 składników >>

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
56

Przepis dnia

Dania główne Kotlety oszczędnościowe

W jaki sposób przygotować smaczny, niedrogi i sycący obiad dla całej rodziny,...

Odsłon: 1171

30 min
7
Desery Ciasteczka budyniowe

Szybkie ciasteczka budyniowe to smakołyki, które praktycznie same się robią....

Odsłon: 2828

30 min
5
30 min
9
15 min
4