Dania jednogarnkowe

Doniczki ze świeżymi ziołami na stałe zazieleniły półki supermarketów czy stoisk z warzywami. Wszyscy zasmakowali w świeżej bazylii czy oregano, ale wybór jest już znacznie bogatszy.

Fot. 123RF/Picsel

Swój smak i aromat zioła zawdzięczają olejkom eterycznym, które w znacznej mierze ulatniają się podczas suszenia. Dlatego producenci ziół suszonych wzmacniają ich smak i zapach różnymi środkami chemicznymi, a także solą. Jeśli zdecydujemy się na domowa hodowlę ziół, nie tylko otrzymamy produkt świeży, ale także zdrowy.

Po zaopatrzeniu się w doniczki i odpowiednią ziemię, wybieramy te zioła, które chcemy uprawiać. Najlepiej sięgnąć po takie, jakich używamy najchętniej. Cztery, pięć gatunków powinno w zupełności wystarczyć.

Najlepszym miejscem dla naszego "ziołowego ogródka" będzie kuchenny parapet, koniecznie nasłoneczniony. Zioła bowiem wymagają ciepła i słońca, a my z kolei oczekujemy od ziół pięknego aromatu. Zatem kuchnia wydaje się miejscem idealnym.

Ustawiając zioła na parapecie musimy pilnować odpowiedniej temperatury, np. zimą dbać o to, by nie przemarzły. Zatem, jeśli będziemy wietrzyć kuchnię, doniczki należy przestawić. Gdy zioła zaczną wschodzić, należy oprzeć się pokusie zbyt wczesnych zbiorów. Dopiero te w pełni rozwinięte możemy zacząć ścinać i wykorzystywać w kuchni. Należy jednak pamiętać, że nadmierna eksploatacja może sprawić, że doniczki zbyt szybko zaczną świecić pustkami. Nie powinniśmy więc zrywać zbyt wielu gałązek naraz - najlepiej jest ścinać zioła z góry, co jednocześnie będzie stymulowało ich wzrost.

Jakie zioła wybrać, rozpoczynając domową uprawę? Które będą najzdrowsze i najsmaczniejsze?

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

1. Oregano

Kiedy pomoże nam to zioło? Napary i herbatki z oregano poleca się w przypadkach bezsenności, przewlekłego zmęczenia oraz rozdrażnienia. Doskonale ukoją skołatane nerwy oraz sprawią, że poczujemy się zdecydowanie lepiej. Co więcej, roślina ta rewelacyjnie wpływa na nasz układ trawienny. Zawarte w niej olejki eteryczne mają działanie rozkurczowe, co jest szczególnie pomocne przy wzdęciach, nerwicy żołądka oraz tzw. zespole jelita drażliwego. Sprawdzi się również jako środek przeciwbiegunkowy. Zawarte w oregano substancje wspomagają nasz organizm w walce z wieloma groźnymi pasożytami.

2. Majeranek

Właściwości lecznicze majeranku docenili już starożytni Grecy, którzy leczyli nim obrzęki, zatrucia i drgawki. Bardzo często sięga się po niego w medycynie ludowej. Nasze babcie dodawały go do herbaty, a następnie stosowały jako lekarstwo uspakajające oraz środek łagodzący bóle głowy, katar oraz ból zatok. Olejek majerankowy jest polecany do inhalacji przy zapaleniach górnych dróg oddechowych oraz przeziębieniach. Zjedzenie łyżeczki majeranku albo wypicie naparu, zrobionego w proporcji 1 łyżeczka przyprawy na szklankę wody, złagodzi ciążowe dolegliwości. Majeranek ma potwierdzone naukowo działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i moczopędne. Ta przyprawa bardzo skutecznie pomoże zwalczyć niestrawność i wzdęcia.

3. Tymianek

Włączając tymianek do naszej diety, zyskujemy źródło wielu cennych substancji odżywczych. Spośród nich na szczególną uwagę zasługuje przede wszystkim tymol - olejek eteryczny, któremu tymianek zawdzięcza swój charakterystyczny zapach. Substancja ta posiada bardzo silne właściwości antybakteryjne, dlatego napary z tymianku z powodzeniem możemy stosować jako środek odkażający. Co więcej, dzięki swoim właściwościom, tymol przynosi ulgę w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych oraz przewlekłego i uciążliwego kaszlu.

Pobierz aplikację smaker

4. Kolendra

Olejki eteryczne, kryjące się w nasionach i listkach kolendry, mają wyjątkowe działanie grzybobójcze i oczyszczające. Już wieki temu stosowane je w celach odkażających. Współczesne badania potwierdziły, że olejek z kolendry może być zabójczy dla bakterii salmonelli, gronkowca złocistego oraz E.coli. Oczyszczające właściwości tej rośliny możemy również wykorzystać w przypadku leczenia zmian skórnych oraz oparzeń.

Ponadto, w kolendrze znajdziemy sporą ilość niezbędnych organizmowi przeciwutleniaczy, witamin oraz minerałów. Nasiona kolendry zawierają w sobie m.in. żelazo, magnez, fosfor, błonnik, cynk, sole mineralne oraz cenne olejki eteryczne. Z kolei w zielonych listkach znajdziemy bogactwo witamin A, K i C, kwas foliowy oraz fitosterole.

5. Szałwia

Właściwości szałwii powinny szczególnie zainteresować panie. Wahania poziomu hormonów w organizmie są przyczyną występowania bardzo silnych bólów głowy. Te nieprzyjemne dolegliwości mogą zostać złagodzone dzięki regularnemu piciu naparu z kwiatków szałwii. Taki napój pomoże nam również w przypadku różnego rodzaju problemów trawiennych - wzdęć, skurczy lub gazów. Właściwości rozkurczowe szałwii mogą nam również pomóc w przypadku silnych bólów menstruacyjnych.

Chociaż niewiele osób o tym wie, szałwia pomoże wam także w przypadku problemów z nadmierną potliwością. Po napar z szałwii powinniśmy sięgać również w przypadku problemów z koncentracją.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8