Najlepsze przepisy na dania z dyni

Pierwiosnek: zastosowanie i właściwości wiosennego kwiatu

Pierwiosnek to jeden z pierwszych znaków świadczących o zbliżającej się wiośnie. Poza zwiastowaniem cieplejszych dni pierwiosnek kryje w sobie o wiele więcej ciekawych cech. Zastanawiasz się, jak wykorzystać w swojej kuchni pierwiosnek? Zastosowanie i właściwości tej rośliny zaskoczą niejednego!

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Pierwiosnek, znany również jako prymulka, pojawia się na przełomie zimy i wiosny. Gatunek ten charakteryzują wielobarwne kwiaty, a także nieskomplikowana uprawa. Można go hodować nie tylko na rabatkach, ale również w doniczce na parapecie, urozmaicając w ten sposób wystrój kuchni lub salonu. Pierwiosnek świetnie sprawdzi się także jako dekoracja stołu.  

Pierwiosnek – oprócz bycia jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli nadchodzącej wiosny – oferuje szereg prozdrowotnych właściwości. W medycynie naturalnej roślina ta odnalazła się jako popularne remedium na kaszel, infekcje górnych dróg oddechowych oraz stany zapalne oskrzeli. Jakie dokładnie działanie oferuje i co można z niej przygotować, aby uzupełnić domową apteczkę? I jak zbierać i suszyć prymulkę, aby cieszyć się pełnią jej zdrowotnych zalet?

Jak zbierać pierwiosnki? 

Osoby chcące skorzystać ze zdrowotnych zalet tej rośliny często zastanawiają się, jak zbierać pierwiosnek. Otóż jego korzenie wykopuje się w okresie od marca do kwietnia. Należy wydobyć je z ziemi, a następnie oczyścić i rozdrobnić na mniejsze cząstki. Tak przygotowanego pierwiosnka suszy się w temperaturze nieprzekraczającej 40°C. Do tego celu można śmiało wykorzystać suszarkę do owoców. 

Jeśli zależy ci na kwiatach pierwiosnka, zbieraj je wraz z kielichami w czasie, gdy roślina kwitnie – czyli na przełomie kwietnia i maja. Tę część rośliny należy suszyć w zacienionym miejscu oraz podobnej temperaturze co korzenie. Warto zapoznać się z cechami charakterystycznymi poszczególnych podgatunków pierwiosnka, ponieważ niektóre z nich są pod ścisłą ochroną.

Sprawdź także: Najlepsze wiosenne nalewki. Jak zrobić i na co pomagają?

Jak suszyć pierwiosnka? 

Ze względu na swoją delikatną budowę ziele to wymaga specjalnego traktowania. Po wykopaniu korzeni lub zebraniu kwiatów wraz z kielichami można suszyć je w miejscu, do którego nie docierają promienie światła. Dobrą praktyką jest zbieranie prymulki w suche dni. W ten sposób łatwo zapobiegniesz procesom gnilnym. 

Znalazłeś już idealne miejsce do suszenia pierwiosnka? Pamiętaj, aby było ono również przewiewne. Dobrym sposobem jest wykorzystanie kartek papieru. Delikatnie umieść zebrane elementy rośliny między arkuszami i pozostaw do wyschnięcia przez okres od dwóch do czterech tygodni. Wysuszony pierwiosnek umieść w szczelnie zamykanym naczyniu, np. pojemniku na żywność lub słoiku, i postaw w zacienionym miejscu. 

Zobacz: Omlet z pokrzywą

Pierwiosnek: właściwości 

Chcesz przekonać się o licznych zaletach wczesnowiosennej rośliny, jaką jest pierwiosnek? Właściwości tego ziela są bardzo różnorodne, a wszystko to dzięki zawartym w nim substancjom leczniczym. W liściach znaleźć można witaminę C, w kwiatach saponiny i flawonoidy, natomiast w korzeniu glikozydy fenolowe, sole mineralne, garbniki, substancje gorzkie oraz śladowe ilości olejków eterycznych. 

Powyższy skład sprawia, że pierwiosnek może poszczycić się nie tylko właściwościami wykrztuśnymi, ale również przeciwzapalnymi, napotnymi, przeciwwirusowymi, wyciszającymi, a także przeciwgrzybiczymi. Jest on szczególnie polecany na infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych, problemy ze snem oraz wzmocnienie odporności.  

Pierwiosnek jest uznawany za substancję nieszkodliwą, pod warunkiem, że jest spożywany w zalecanej dawce. Przedawkowanie preparatów na jego bazie grozi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, w tym rozstrojem żołądka, wymiotami oraz biegunką. Co więcej, ze względu na lekkie działanie moczopędne, w trakcie kuracji prymulką zaleca się wyższą podaż płynów. 

Sprawdź także: Jakie zioła zbieramy w kwietniu i co można z nich zrobić w kuchni?

Pierwiosnek: zastosowanie 

Męczy cię ból gardła, katar, a może problemy ze snem? Na pomoc przyjdzie ci pierwiosnek. Zastosowania prymulki są naprawdę liczne. Z wysuszonych kwiatów i korzeni można w prosty sposób przygotować napar, roztwór do inhalacji, herbatę, sok, a nawet nalewkę!  

Napotny napar 

Napotny napar doskonale sprawdzi się w leczeniu gorączki. Do jego przygotowania potrzebujesz łyżki suszonych kwiatów i ziela pierwiosnka, które zalejesz wrzącą wodą. Po około 20 minutach napar jest gotowy do spożycia. Rano warto przygotować nieco więcej płynu, aby móc wypić go dwa do trzech razy w ciągu dnia. 

Inhalacja 

Inhalacja to rozwiązanie dla osób, które borykają się z zatkanym nosem. Aby ją zastosować, wsyp do miski łyżkę suszonych kwiatów prymulki i zalej je wrzątkiem. Następnie nakryj głowę ręcznikiem, pamiętając, aby zakryć również naczynie. Wdychaj powietrze nosem, a wydychaj ustami. Inhalacja na bazie pierwiosnka pomoże ci w oczyszczeniu dróg oddechowych z wydzieliny. 

Mieszanka na kaszel 

Przygotowanie odwaru z pierwiosnka będzie dobrym rozwiązaniem na kaszel. Łatwo wykonasz go, zalewając korzenie 500 ml wody. Miksturę należy gotować przez ok. 20 minut na małym ogniu. Przeciwkaszlowy napar należy pić dwa razy dziennie. 

Ziołomiód na migreny 

Pacjenci z uporczywymi migrenami cenią sobie prymulkę za jej właściwości przeciwbólowe. Ziołomiód to produkt pszczeli, który powstaje na bazie syropu ziołowego. Jest on idealną opcją dla osób, które szukają zalet miodu i pierwiosnka w jednym produkcie. 

Pierwiosnek dla palaczy 

Pierwiosnek to również rozwiązanie dla osób z problemem bolącego gardła w wyniku podrażnienia tytoniem. Suszone kwiaty zalej gorącą wodą i gotuj przez pięć minut, a następnie zaparzaj pod przykryciem przez kolejne dziesięć. Wywar należy pić kilka razy dziennie. 

Herbata 

Pierwiosnkowa herbatka to sposób naszych babć na problemy z zasypianiem. Wystarczy wymieszać suszone kwiaty lawendy, dziurawca, szyszek chmielu, kozłka lekarskiego i prymulki, zalać je wodą i parzyć przez co najmniej trzy minuty. Herbatkę pij małymi łyczkami. 

Sok 

Sok z prymulki to remedium na zapalenie spojówek. Aby go przygotować, wymieszaj jedną szklankę liści prymulki i 100 ml wody. Zalej składnik i zostaw go pod przykryciem na sześć godzin. Po przecedzeniu przemywaj oczy dwa razy dziennie, aż do ustania objawów. 

Nalewka 

Nawet największy amator poradzi sobie z przyrządzeniem pierwiosnkowej nalewki. Rozsyp kwiaty na pergaminie, pozbądź się nieproszonych gości w postaci insektów, a po kilku godzinach wsyp je do wysokiego naczynia i zalej dobrej jakości wódką. Po 14 dniach nalewka z prymulki jest gotowa do spożycia.  

Odwar z kłączy 

Odwar z pierwiosnka wykonasz, zalewając łyżkę korzeni wrzącą wodą. Mikstura powinna gotować się przez pięć minut. Po zakończonej obróbce termicznej pozwól jej ostygnąć i popijaj co dwie-trzy godziny. 

Wino 

Pierwiosnek to bardzo wszechstronna roślina – nic więc dziwnego, że przy jej pomocy można również wyczarować wino o właściwościach leczniczych. Jest to produkt wymagający nieco więcej cierpliwości, ponieważ alkohol jest gotowy do spożycia dopiero po dwóch miesiącach w chłodnym miejscu. Pamiętaj również, że alkohol uzależnia!

Zobacz także:

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Jakie właściwości ma mleko skondensowane? Jak je zrobić? »

Poziom sodu pozwoli określić, jak agresywny jest guz »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasteczka owsiane z dynią i żurawiną

Przepis na mięciutkie, pożywne i pyszne ciasteczka owsiane z dynią oraz suszo...

Odsłon: 31

60 min
2
Przekąski Placek z nadzieniem

Placek z ciasta naleśnikowego sam w sobie jest pyszny, a co będzie jak jeszcz...

Odsłon: 301

30 min
7
Ciasta Dobre czasy

Dobre czasy to ciasto, które łączy w sobie puszyste ciasto drożdżowe i pyszny...

Odsłon: 90

15 min
1
Dania główne Rolowany schab

Pieczenie rolady schabowej to zajęcie dość pracochłonne. Mięso zwykle poddawa...

Odsłon: 815

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Rolady z mięsa mielonego. Sekretem smaku jest nadzienie i przyprawy

Rolady z mięsa mielonego to idealna opcja na obiad, zwłaszcza jeśli szukasz alternatywy dla kotletów lub innych mięsnych przekąsek. Są one proste w...

3
Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

6
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

16