Spis treści:
Kalafior – ulubione warzywo Polaków, które cieszy się dużą popularnością dzięki swoim wszechstronnym właściwościom zdrowotnym i wartościom odżywczym, jest często wybierane przez osoby dbające o zdrowie. Przyjrzyjmy się bliżej, dlaczego warto włączyć kalafior do naszej diety i jakie korzyści może przynieść regularne jego spożywanie.
Sprawdź także: Najlepsze przekąski z cukinii. Top 16 przepisów, które warto znać
Jakie właściwości ma kalafior?
Kalafior to warzywo niskokaloryczne i bogate w wodę. W 100 gramach surowego kalafiora znajdziemy wiele skarbów. Jest źródłem białka (2,4 g), błonnika pokarmowego (2,4 g) oraz różnych witamin i minerałów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera on m.in. 69 mg witaminy C, 55 µg folianów, 214 mg potasu oraz mniejsze ilości wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i innych mikroelementów. Kalafior jest również źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, choć w niewielkich ilościach.
Podobnie jak inne warzywa kapustne, kalafior jest bogaty w antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Związki takie jak chlorofil, kwas kumarowy, kwercetyna i flawonoidy obecne w kalafiorze, mają właściwości przeciwutleniające, co pomoże chronić organizm przed chorobami serca i nowotworami.
Kalafior zawiera związki takie jak jod-3-karbinol i sulforafan, które mają zdolność blokowania wzrostu komórek nowotworowych i ich niszczenia. Zawartość glukozynolanów w kalafiorze również przyczynia się do ochrony komórek przed uszkodzeniami oraz działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Jak widzicie, kalafior to prawdziwy przeciwnik chorób.
Jest niskokaloryczny, co sprawia, że jest idealnym składnikiem diety odchudzającej. Błonnik zawarty w kalafiorze spowalnia trawienie, co zapewnia długotrwałe uczucie sytości, a wysoka zawartość wody dodatkowo wspomaga proces odchudzania. Dzięki temu kalafior może być cennym składnikiem diety dla osób pragnących zredukować wagę. Można go jeść na surowo czy w wersji kiszonej. To idealna przekąska dla ludzi dbających o linię.
Sulforafan obecny w kalafiorze pomaga chronić tętnice przed odkładaniem się cholesterolu, co zmniejsza ryzyko chorób serca. Błonnik pokarmowy w kalafiorze również przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, a potas zawarty w tym warzywie wspiera zdrowie układu krążenia, obniżając ciśnienie krwi i zmniejszając ryzyko udaru.
Kalafior to warzywo o wszechstronnych właściwościach prozdrowotnych, które warto włączyć do codziennej diety. Jego częsta obecność w naszym menu może przyczynić się do poprawy zdrowia układu trawiennego, odpornościowego, nerwowego a nawet sercowo-naczyniowego. Teraz pokażemy wam, jak przyrządzić pyszne przekąski z kalafiorem, żeby dbanie o zdrowie nie było zbyt nudne.
Kalafior do słoików na zimę
Przygotowaliśmy dla was dwa przepisy na kalafior do słoików na zimę! Każdy znajdzie tu coś dobrego dla siebie.
Kiszony kalafior
Kisić można wszystko. Również kalafiora. Kiszenie to ostatnio ulubione zajęcie wielu gotujących Polaków, dlatego od tego przepisu zaczynamy! Do wyparzonych słoików wkładamy umyte różyczki kalafiora. Dodajemy do nich koper oraz 2-3 obrane ząbki czosnku. Na wierzchu układamy liście wiśni lub chrzanu. W międzyczasie zagotowujemy wodę z solą, przy czym na 1 litr wody przypada jedna czubata łyżka soli.
Gorącą wodą zalewamy słoiki z kalafiorem i zakręcamy je szczelnie. Tak przygotowane przetwory odstawiamy na 2-3 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce.
Kalafior w zalewie
Kalafiora myjemy, dzielimy na małe różyczki i blanszujemy we wrzątku przez 2 minuty. Wyjmujemy go łyżką cedzakową i przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy 3 szklanki wody, dodajemy 1 łyżeczkę soli, 2 łyżeczki cukru, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego i 7 ziaren pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy 1/2 szklanki octu i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Wrzącą zalewą zalewamy kalafiora w słoikach, po czym zakręcamy słoje. Pasteryzujemy je przez 20 minut. Spróbujcie obu sposobów, aby przekonać się który bardziej wam odpowiada.
Kiszony kalafior na ostro
Pierwszy przepis na kiszony kalafior był bardzo delikatny, tradycyjny. Ten jednak to prawdziwa moc! Możecie zajadać go samego, ale także dodać do sałatek czy położyć na desce serów i wędlin, by urozmaicić przekąski na przyjęciu. Poza tym ten przepis pokazuje, że kalafior jest wielowymiarowym składnikiem, którego możemy używać na wiele sposobów. Rozdzielcie kalafiora na mniejsze różyczki, umyjcie i włóżcie do słoika – następnie dodajcie kilka ząbków czosnku i dwie małe papryczki chili, umyte i przekrojone. Możecie zostawić bądź wyciągnąć pestki. To wpłynie na poziom ostrości. Zalejcie kalafior solanką i zakręćcie słoik. Odstawcie na co najmniej tydzień w chłodne miejsce. To prawdziwa petarda.
Sałatka z kalafiorem na zimę
Sałatki do słoików zwykle przygotowuje się z ogórków i papryki, ale przecież nikt nie powiedział, że i kalafior nie może się tam znaleźć. To warzywo doda sałatce wyjątkowego smaku. Jak przygotować ten przysmak idealny do niedzielnego obiadu? Zacznijcie od przygotowania warzyw. Przyda wam się kalafior, dwa ogórki, trzy cebule, trzy marchewki, jedna papryka oraz główka czosnku i przyprawy – liście laurowe, ziele angielskie i pieprz według uznania. Przyda się także cukier, sól i ocet, by zrobić zalewę.
Obierzcie cebulę i pokrójcie w talarki. Czosnek przeciśnijcie przez praskę. Resztę warzyw umyjcie dokładnie (marchew należy obrać) i pokrójcie. Paprykę w kostkę, ogórki w talarki, marchew zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach a kalafior podzielcie na mniejsze różyczki. Całość należy wymieszać w dużej misce, włącznie z czosnkiem. Porcje sałatki przerzućcie do słoików. Do każdego z nich dodajcie liść laurowy i dwa ziarnka pieprzu. Teraz czas na przygotowanie zalewy. Zagotujcie dwa litry wody i 50 mililitrów octu, dodajcie dwie łyżeczki cukru i tyle samo soli. Wymieszajcie dokładnie, by cukier i sól się rozpuściły. Taką zalewą należy zalać sałatkę w słoiczkach. Zakręćcie mocno słoiki i przejdźcie do pasteryzacji. Możecie wykonać ją na mokro bądź na sucho w piekarniku – to, jaką metodę wybierzecie, nie ma znaczenia. Sałatka przetrwa wiele miesięcy w słoikach, gotowa na to, by otworzyć ją podczas niedzielnego obiadu. Pamiętajcie, by przechowywać ją w chłodnym pomieszczeniu.
Źródła: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Liście cukinii zaczęły żółknąć? Sprawdź, dlaczego tak się dzieje i działaj »
To jedna z najzdrowszych przypraw. Robię z niej olej na odporność i dobre trawienie »
Latem zawsze robię "syrop z ziemi". Pomaga na mocną chrypkę i kaszel, również palacza »