Spis treści:
- Czy magnolie są jadalne?
- Jakie właściwości mają kwiaty magnolii?
- Jak suszyć kwiaty magnolii?
- Co można zrobić z magnolii?
Magnolia postrzegana jest jako krzew ozdobny, który pięknie dekoruje ogród. Kwitnie krótko, bo od marca do maja, więc gdy już rozwinie pęki, trzeba się nią nacieszyć. Niewiele osób wie jednak, czy magnolie są jadalne. Tymczasem okazuje się, że można z nich zrobić wiele pyszności, do schowania w domowej spiżarni.
Czy magnolie są jadalne?
Magnolia to drzewo lub krzew, które naturalnie występują w Azji Wschodniej (głównie magnolia lekarska) i Ameryce Północnej (magnolia wielokwiatowa). To jedne z najstarszych roślin - naukowcy datują, że pojawiły się w epoce kredy, czyli ok. 95 milionów lat temu. Wówczas były zapylane wyłącznie przez chrząszcze, które do dziś żywią się ich pyłkiem.
Co ciekawe, nazwa rośliny upamiętnia francuskiego botanika Pierre'a Magnola - członka Państwowej Akademii Nauk, który uporządkował systematykę roślin. W Polsce roślinę hoduje się przede wszystkim jako ozdobę ogrodu, choć niektórzy wykorzystują jej płatki również do celów kosmetycznych lub kulinarnych.
Czy magnolie są jadalne? Okazuje się, że tak. Płatki można suszyć i używać do przygotowania przetworów, naparów i marynat. W Azji wykorzystuje się je także do przyprawiania potraw. W przypadku niektórych gatunków magnolii - wielokwiatowej, japońskiej i lekarskiej - dodaje się je do diety, bo wykazują właściwości lecznicze. Jadalna jest ich kora, pączki, kwiaty i owoce.
Jakie właściwości mają kwiaty magnolii?
Gdyby spojrzeć na etykiety niektórych suplementów lub herbatek owocowych, z pewnością w ich składzie wystąpi magnolia. W celach leczniczych używa się ponad 20 gatunków tej rośliny. Jej wartości odżywcze wpływają korzystnie na ludzki organizm, dlatego już od wieków Azjaci korzystają z jej płatków i owoców, aby poprawić stan zdrowia.
Jakie właściwości mają kwiaty magnolii?
- Wpływa pozytywnie na układ nerwowy - regularne spożywanie płatków krzewu działa neuroprotekcyjnie, może relaksować, zmniejszyć uczucie zmęczenia i stresu, działać przeciwlękowo, przyczynić się do zwalczenia bezsenności i poprawić złe samopoczucie.
- Pomaga uregulować działanie organizmu - nie tylko ustabilizuje poziom cukru, ale również wyreguluje procesy metaboliczne.
- Wykazuje działanie łagodzące - ekstrakty z magnolii mogą właściwie zadbać o skórę trądzikową lub skłonną do podrażnień.
- Zmniejszy katar alergiczny i wesprze przy problemach z zatokami - szczególnie dobrze działają napary z jeszcze nierozwiniętych, zasuszonych pączków magnolii.
- Stosuje się ją przy dolegliwościach trawiennych - najskuteczniejszy będzie odwar z kory magnolii, który ukoi problemy żołądkowe. Kora magnolii wykazuje też działanie przeciwzapalne i antynowotworowe, bo zawiera antyoksydanty (polifenole).
- Działa przeciwbakteryjnie, antygrzybiczo i przeciwzapalnie - zawarty w magnolii honokiol zapobiega rozwojowi bakterii, grzybów i łagodzi stany zapalne.
Magnolii nie powinny jednak stosować kobiety w ciąży, ponieważ może ona wywołać skurcze macicy. Co więcej, powinni na nią uważać wszyscy przyjmujący środki uspokajające czy przeciwbólowe (spowalniające system nerwowy), gdyż może nasilać ich działanie. Kwiaty i kora mogą także działać rozrzedzająco na krew - nie są więc wskazane przy stosowaniu leków przeciwzakrzepowych lub przed planowanymi operacjami i zabiegami chirurgicznymi.
Jak suszyć kwiaty magnolii?
Skoro płatki są jadalne, co można zrobić z magnolii w kuchni? Zastosowań będzie naprawdę wiele - od prozdrowotnych herbatek do najróżniejszych przetworów. Na początku warto jednak dowiedzieć się, jak suszyć kwiaty magnolii, aby potem wykorzystać je podczas gotowania.
Należy zapamiętać, kiedy kwitnie magnolia. Sezon trwa krótko, bo tylko od marca do maja - nie można przegapić tych dat, bo płatki zbiera się wyłącznie wtedy, gdy są rozwinięte, jędrne i bez żadnych objawów zniszczenia. Należy je zerwać delikatnie z krzewów, unikając zgniatania płatków. Można też pozbierać te, które już opadły, ale tylko wtedy, jeśli są świeże, nieprzekwitłe i leżą na czystym terenie. Wybieraj te drzewka, które nie rosną bezpośrednio przy ulicy ani w zanieczyszczonych miastach - rośliny mogą chłonąć szkodliwe substancje.
Jak suszyć kwiaty magnolii? Z zebranych kwiatów wystarczy ostrożnie oderwać mięsiste płatki, przepłukać je, usuwając ewentualny brud, a następnie dać im ocieknąć z wody. Trzeba wysuszyć je papierowym ręcznikiem i dać chwilę odstać. W surowej wersji są bazą wielu przysmaków, które warto przygotować w marcu lub kwietniu. Można je również zasuszyć, trzymając co najmniej dobę w suszarce do ziół i kwiatów. Najlepiej umieścić potem płatki w szklanym lub plastikowym pojemniku.
Co można zrobić z magnolii?
W kuchni warto wykorzystywać dobrodziejstwa pochodzące z przydomowego ogrodu. Znając odpowiedź na pytanie, czy magnolie są jadalne, możesz śmiało zebrać płatki i użyć ich w swojej kuchni. Co można zrobić z magnolii? Możliwości jest naprawdę sporo.
Zanim przystąpisz do gotowania, powinieneś odkryć, jak smakuje magnolia. Okazuje się, że aromat uzależniony jest od jej rodzaju. Jasnoróżowe kwiaty charakteryzują się łagodnym, lekko cytrynowym smakiem, który komponuje się z wiosennymi warzywami i lekkimi deserami. Z kolei te ciemniejsze, purpurowe - są bardziej korzenne i ostre. Kremowo-żółte są najostrzejsze - jak połączenie chili i imbiru. Najlepiej sprawdzą się więc jako dodatek do mięs i pikantnych potraw.
Płatki magnolii można jeść surowe, dlatego umyte i osuszone warto dodać do sałatek, kanapek, sushi lub jako ozdobę deseru. Jadalne pąki i kwiaty są też bazą przetworów - można je kisić, marynować albo stworzyć z nich prozdrowotny syrop, pyszną konfiturę czy galaretkę. Niektórzy używają płatków do dekoracji napojów lub drinków albo naparów, nalewek, octu i odwarów. Z kolei w Azji, skąd roślina się wywodzi, liście magnolii suszy się i proszkuje, aby stworzyć apetyczną przyprawę do ryżu.
Co można zrobić z magnolii? Poniżej znajdziesz trzy proste przepisy, z którymi każdy sobie poradzi.
Konfitura z magnolii
Konfitura z magnolii | Fot. 123RF/Picsel
Składniki
- 100 g świeżych płatków magnolii,
- 100 ml wody,
- sok z połowy cytryny,
- 100 g cukru.
Na początku musisz dowiedzieć się, że przy przygotowaniu przetworów z magnolii jej kwiaty bardzo zmniejszają objętość, a czasem wręcz „znikają”. 100 gramów płatków wystarczy na dwa niewielkie słoiczki konfitury - weź to pod uwagę, jeśli zależy ci na większym zapasie domowych przysmaków. Zaopatrz się w trzy wskazane w przepisie składniki, żeby przygotować pyszną konfiturę z magnolii, podobną nieco do tej z róży. Będzie wspaniałym składnikiem ciast oraz deserów.
Umyte i osuszone płatki pokrój w paski. Do dużego rondla wlej wodę i sok z cytryny, wsyp cukier i ugotuj syrop (mieszając, aby kryształ zupełnie się rozpuścił). Następnie zmniejsz moc palnika, wsyp płatki i smaż przez kilka minut. Wyłącz ogień, wystudź, a potem zagotuj ponownie. Gdy konfitura nabierze nieco gęstszej konsystencji, przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie je zakręć. Odstaw do wystudzenia i zgęstnienia.
Syrop z magnolii
Syrop z magnolii | Fot. 123RF/Picsel
Składniki
- 250 g płatków magnolii (umytych i osuszonych),
- 500 ml wody,
- 500 g cukru.
Syrop z magnolii jest słodki, dlatego warto go stosować jako polewę do ciast, naleśników, lodów czy innych deserów. Może też przełamać smak sałatki. Jak zrobić ten smakołyk? Na początku w garnku zagotuj wodę z cukrem, aby powstał gęsty syrop. Odstaw do ostudzenia. Gdy będzie jeszcze ciepły, ale nie gorący, wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki płatki. Dobrze wymieszaj, przykryj naczynie i odłóż na całą dobę. Po tym czasie odcedź syrop z magnolii przez gazę lub sito o gęstych oczkach. Przelej do wyparzonych słoików i przechowuj w lodówce.
Marynowane kwiaty magnolii
Marynowane kwiaty magnolii | Zdjęcie ilustracyjne - fot. 123RF/Picsel
Składniki
- pełny słoik płatków magnolii,
- ocet jabłkowy lub ryżowy,
- cukier,
- sól.
Marynowane kwiaty magnolii najlepiej sprawdzą się do makaronów, sałatek, sushi oraz jako dekoracja kanapek. To propozycja, która pasuje więc do bardziej wytrawnych potraw. Jak marynować płatki magnolii? Należy zrezygnować z octu spirytusowego i skorzystać z tego łagodniejszego.
Przygotuj składniki w proporcji 1,5 szklanki octu na szklankę cukru i łyżeczkę soli. Do rondelka wlej ocet, wsyp cukier i sól - przemieszaj i podgrzewaj do rozpuszczenia kryształków. Odkręć słoik z płatkami magnolii, które powinny być w nim ciasno ułożone. Zalej marynatą i zakręć. Odstaw na co najmniej dwa dni. Można je przechowywać w lodówce maksymalnie do kilku miesięcy.
Źródło: Smaker.pl, klaudynahebda.pl, doz.pl, regiodom.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Mrówki zaczęły wchodzić do domu? Ekologiczny i skuteczny patent na pozbycie się ich »
Przyjemnie chrupiące ogórki małosolne. Z tym przepisem wyjdą nawet laikowi »
Likwiduje obrzęki i usuwa nadmiar wody. Dwie zasady są kluczowe »