Sezon na dynię

Niegdyś obecny w niemal każdym ogrodzie, kojarzony ze słonecznym latem i wakacjami u babci. Obecnie zapomniany owoc, coraz rzadziej występujący w naszej diecie. Dlaczego warto przełamać panujące trendy i przywrócić go do łask?

Fot. 123RF/Picsel

Słodko-kwaskowaty, orzeźwiający smak owocu skryty w delikatnym miąższu pod twardą skórką z pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Jest niezwykle smaczny, a do tego ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

Zalety jedzenia agrestu

Dostarcza do naszego organizmu 20 razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Jest skarbnicą wapnia, fosforu, żelaza i cynku. Dzięki wysokiej zawartości magnezu i witamin z grupy B pozytywnie wpływa na układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację, a także pomaga w redukcji stresu.

Owoc ten zawiera także potas, który zwalcza nadciśnienie tętnicze oraz rutynę zapobiegającą chorobom serca i miażdżycy. Dzięki dużej zawartości pektyn pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu.

Agrest, a zwłaszcza jego czerwona odmiana to znakomite źródło luteiny. Dlatego polecany jest osobom, które większość czasu spędzają przed monitorem komputera lub telewizorem. Luteina to silny przeciwutleniacz, który chroni nasze oczy przed szkodliwymi działaniami promieni UVA i UVB, wpływa na ostrość wzroku oraz wrażliwość widzenia.

Wysoka zawartość błonnika sprawia, że jest on zalecany osobom na diecie redukcyjnej. Spożywanie agrestu wpływa na szybkie poczucie sytości, wspomaga trawienie i przyśpiesza przemianę materii. Do tego jest niskokaloryczny, dlatego można po niego sięgać bez obaw o dodatkowe kilogramy.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Owoc ten jest wykorzystywany również w kosmetologii do produkcji np. kremów przeciwzmarszczkowych i maseczek oczyszczających. Kosmetyki z wyciągiem z agrestu pobudzają produkcję kolagenu, działają kojąco na podrażnienia i przebarwienia na skórze. Preparat z tego owocu z powodzeniem można przyrządzić samodzielnie w domu.

Wykorzystanie w kuchni

Warto go jeść na surowo i w takiej postaci jest najzdrowszy. Wystarczy go umyć i rozkoszować się jego smakiem. Można go również wykorzystać do przygotowania deserów, dań, zup oraz koktajli. Jego kwaskowaty smak cudownie współgra z warzywami, a nawet mięsem lub rybą. Świetnie nadaje się również do przetworów. Soki i dżemy z jego udziałem można jeść o każdej porze roku. Dla koneserów polecamy wykonać z agrestu wyborną nalewkę.
Jeśli szukacie ciekawych przepisów z agrestem w roli głównej, skorzystajcie z propozycji naszych użytkowników.

 

1. Ekspresowy dżem agrestowy

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Nalewka agrestowa

Fot. hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Ciasto jogurtowe z agrestem i kruszonką

Fot. babcitereskiciasta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Karczek z porzeczkami i agrestem (z szybkowaru)

Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Marmolada agrestowa z whisky

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Kompot z agrestu

Fot. fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...

Odsłon: 22614

60 min
15
Dania główne Marry me chicken

Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...

Odsłon: 14933

30 min
15
Dania główne Tonkatsu kotlet

Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...

Odsłon: 4716

15 min
6
Ciasta Ciasto z kiwi bez pieczenia

Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...

Odsłon: 44721

30 min
43
Dania główne wieprzowina w piwie

Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...

Odsłon: 640

>60 min
5