Najlepsze przepisy na ogórki

Proste przepisy na wykorzystanie agrestu w kuchni

Niegdyś obecny w niemal każdym ogrodzie, kojarzony ze słonecznym latem i wakacjami u babci. Obecnie zapomniany owoc, coraz rzadziej występujący w naszej diecie. Dlaczego warto przełamać panujące trendy i przywrócić go do łask?

Fot. 123RF/Picsel

Słodko-kwaskowaty, orzeźwiający smak owocu skryty w delikatnym miąższu pod twardą skórką z pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Jest niezwykle smaczny, a do tego ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

Zalety jedzenia agrestu

Dostarcza do naszego organizmu 20 razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Jest skarbnicą wapnia, fosforu, żelaza i cynku. Dzięki wysokiej zawartości magnezu i witamin z grupy B pozytywnie wpływa na układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację, a także pomaga w redukcji stresu.

Owoc ten zawiera także potas, który zwalcza nadciśnienie tętnicze oraz rutynę zapobiegającą chorobom serca i miażdżycy. Dzięki dużej zawartości pektyn pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu.

Agrest, a zwłaszcza jego czerwona odmiana to znakomite źródło luteiny. Dlatego polecany jest osobom, które większość czasu spędzają przed monitorem komputera lub telewizorem. Luteina to silny przeciwutleniacz, który chroni nasze oczy przed szkodliwymi działaniami promieni UVA i UVB, wpływa na ostrość wzroku oraz wrażliwość widzenia.

Wysoka zawartość błonnika sprawia, że jest on zalecany osobom na diecie redukcyjnej. Spożywanie agrestu wpływa na szybkie poczucie sytości, wspomaga trawienie i przyśpiesza przemianę materii. Do tego jest niskokaloryczny, dlatego można po niego sięgać bez obaw o dodatkowe kilogramy.

Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!

Owoc ten jest wykorzystywany również w kosmetologii do produkcji np. kremów przeciwzmarszczkowych i maseczek oczyszczających. Kosmetyki z wyciągiem z agrestu pobudzają produkcję kolagenu, działają kojąco na podrażnienia i przebarwienia na skórze. Preparat z tego owocu z powodzeniem można przyrządzić samodzielnie w domu.

Wykorzystanie w kuchni

Warto go jeść na surowo i w takiej postaci jest najzdrowszy. Wystarczy go umyć i rozkoszować się jego smakiem. Można go również wykorzystać do przygotowania deserów, dań, zup oraz koktajli. Jego kwaskowaty smak cudownie współgra z warzywami, a nawet mięsem lub rybą. Świetnie nadaje się również do przetworów. Soki i dżemy z jego udziałem można jeść o każdej porze roku. Dla koneserów polecamy wykonać z agrestu wyborną nalewkę.
Jeśli szukacie ciekawych przepisów z agrestem w roli głównej, skorzystajcie z propozycji naszych użytkowników.

 

1. Ekspresowy dżem agrestowy

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Nalewka agrestowa

Fot. hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Ciasto jogurtowe z agrestem i kruszonką

Fot. babcitereskiciasta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Karczek z porzeczkami i agrestem (z szybkowaru)

Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Marmolada agrestowa z whisky

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Kompot z agrestu

Fot. fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Zupy Rosół drobiowy na niedzielę

Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...

Odsłon: 517

30 min
9
Desery Piankowa galaretka

Najprostszy deser na świecie, zrobi je nawet dziecko. Idealne orzeźwienie na...

Odsłon: 571

15 min
8
Przekąski Kaszanka z grilla

Sezon grillowy w pełni, dzisiejsza propozycja bardzo dobrze wpisuje się w te...

Odsłon: 39

60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9