Fot. 123RF/Picsel
Słodko-kwaskowaty, orzeźwiający smak owocu skryty w delikatnym miąższu pod twardą skórką z pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Jest niezwykle smaczny, a do tego ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie.
Zalety jedzenia agrestu
Dostarcza do naszego organizmu 20 razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Jest skarbnicą wapnia, fosforu, żelaza i cynku. Dzięki wysokiej zawartości magnezu i witamin z grupy B pozytywnie wpływa na układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację, a także pomaga w redukcji stresu.

Owoc ten zawiera także potas, który zwalcza nadciśnienie tętnicze oraz rutynę zapobiegającą chorobom serca i miażdżycy. Dzięki dużej zawartości pektyn pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu.
Agrest, a zwłaszcza jego czerwona odmiana to znakomite źródło luteiny. Dlatego polecany jest osobom, które większość czasu spędzają przed monitorem komputera lub telewizorem. Luteina to silny przeciwutleniacz, który chroni nasze oczy przed szkodliwymi działaniami promieni UVA i UVB, wpływa na ostrość wzroku oraz wrażliwość widzenia.
Wysoka zawartość błonnika sprawia, że jest on zalecany osobom na diecie redukcyjnej. Spożywanie agrestu wpływa na szybkie poczucie sytości, wspomaga trawienie i przyśpiesza przemianę materii. Do tego jest niskokaloryczny, dlatego można po niego sięgać bez obaw o dodatkowe kilogramy.
Weź udział w konkursie i wygraj 1000 zł!
Owoc ten jest wykorzystywany również w kosmetologii do produkcji np. kremów przeciwzmarszczkowych i maseczek oczyszczających. Kosmetyki z wyciągiem z agrestu pobudzają produkcję kolagenu, działają kojąco na podrażnienia i przebarwienia na skórze. Preparat z tego owocu z powodzeniem można przyrządzić samodzielnie w domu.
Wykorzystanie w kuchni
Warto go jeść na surowo i w takiej postaci jest najzdrowszy. Wystarczy go umyć i rozkoszować się jego smakiem. Można go również wykorzystać do przygotowania deserów, dań, zup oraz koktajli. Jego kwaskowaty smak cudownie współgra z warzywami, a nawet mięsem lub rybą. Świetnie nadaje się również do przetworów. Soki i dżemy z jego udziałem można jeść o każdej porze roku. Dla koneserów polecamy wykonać z agrestu wyborną nalewkę.
Jeśli szukacie ciekawych przepisów z agrestem w roli głównej, skorzystajcie z propozycji naszych użytkowników.
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Ciasto jogurtowe z agrestem i kruszonką
Fot. babcitereskiciasta na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Karczek z porzeczkami i agrestem (z szybkowaru)
Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Marmolada agrestowa z whisky
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. fafiatko na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie