Spis treści:
- Dlaczego warto zrezygnować z chleba?
- Czy każdy chleb jest dla nas szkodliwy?
- Kto nie powinien jeść chleba?
- Co jeść zamiast chleba?
- Alternatywy dla chleba
Chleb to bez wątpienia część polskiej tradycji kulinarnej - niestety mimo tego, że stanowi on bardzo praktyczne uzupełnienie codziennej diety, to spożywanie go w nadmiarze nie należy do najzdrowszych nawyków. Jego najbardziej niebezpiecznym dla zdrowia wariantem jest ten na bazie białej mąki. Dlaczego warto zrezygnować z chleba i czym można go zastąpić? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz poniżej.
Sprawdź także: Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki
Dlaczego warto zrezygnować z chleba?
Jeśli zastanawiasz się, dlaczego warto zrezygnować z chleba, to wiedz, że jest ku temu całkiem sporo powodów. Po pierwsze sklepowe artykuły mają słaby skład - do ich produkcji bardzo często używa się zbędnych substancji mających za zadanie wzmocnić smak i poprawić kolor wypieku. Niewiele osób zdaje sobie sprawę na przykład z tego, że większość chlebów razowych ma dokładnie taki sam skład jak ich biały wariant - wytwórcy po prostu dodają do nich barwiącą na brązowo melasę.
Warto także podkreślić to, że chleb nie należy do najbardziej odżywczych pokarmów - jego zbyt duży udział w diecie nie tylko nie sprzyja dobremu samopoczuciu, ale także zwiększa ryzyko pojawienia się dodatkowych centymetrów w talii. Ponadto naukowcy biją na alarm, że jego nadmiar w jadłospisie sprzyja rozwojowi schorzeń metabolicznych, w tym insulinooporności i cukrzycy typu 2. Wszystko to za sprawą amylopektyny A, czyli węglowodanu stanowiącego główny składnik skrobi zawartej w pszenicy. Z doniesień naukowych wynika, że w mgnieniu oka podnosi on poziom glukozy we krwi.
Dlaczego warto zrezygnować z chleba? Typowy artykuł, który można dostać w każdym supermarkecie, należy do grupy produktów wysoko przetworzonych. Ze względu na jego proces produkcyjny jest on po brzegi wypełniony zbędnymi substancjami, które nie pozostają bez znaczenia dla naszego układu odpornościowego. Dodatkowym problemem jest wysoki indeks glikemiczny tego wypieku, który może wywoływać przewlekły stan zapalny - w szczególności, jeśli stanowi on podstawę twojego jadłospisu.
Czy każdy chleb jest dla nas szkodliwy?
Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. Czy każdy chleb jest dla nas szkodliwy? Nie, ale musi być on wykonany z dobrej jakości surowców - dokładnie tak, jak w przeszłości piekły go nasze prababcie. Najzdrowszym wariantem będzie taki na bazie prawdziwego zakwasu - składnik ten pozytywnie oddziałuje na mikroflorę bakteryjną. Przewaga dobroczynnych bakterii nad tymi chorobotwórczymi zmniejsza ryzyko wielu schorzeń.
Kto nie powinien jeść chleba?
Zastanawiasz się, kto nie powinien jeść chleba? Przede wszystkim osoby borykające się z celiakią lub nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. Obie te przypadłości manifestują się szeregiem przykrych i bolesnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych, ale nie tylko. Wpływają one również na układ nerwowy, a także stan skóry i błon śluzowych pacjentów, odciskając piętno na ich codziennym funkcjonowaniu. W przypadku stwierdzenia jednej z nich zaleca się całkowitą eliminację glutenu z diety. Na liście zakazanych produktów znajdują się takie pokarmy jak m.in. tradycyjny makaron, wyroby mączne oraz pieczywo.
Co jeść zamiast chleba?
Zmagasz się z nadprogramowymi kilogramami i chcesz na dobre wykluczyć chleb ze swojej diety? Wiedz, że istnieje całkiem spora grupa produktów, które - odpowiednio ze sobą połączone – fantastycznie imitują oryginalny wyrób, a do tego zawierają całkiem sporo dobroczynnych substancji. Co jeść zamiast chleba? Poniżej znajdziesz kilka przepisów, które przyjdą ci z pomocą, jeśli nie chcesz jeść klasycznego wypieku.
Chleb pomidorowy
Świetnym zamiennikiem tradycyjnego chleba jest ten wykonany na bazie passaty pomidorowej. Do jego przygotowania potrzebujesz passatę, ciepłą wodę, oliwę z oliwek, mąkę żytnią i pszenną, suche drożdże, sól, czosnek, cukier, rozmaryn oraz suszone pomidory (bez oleju).
Przyrządzenie powyższego smakołyku nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Wystarczy, że wymieszasz ze sobą suche składniki, a potem dolejesz do nich pozostałe elementy, w tym drobno posiekane suszone pomidory. Wyrób elastyczne ciasto - w razie potrzeby możesz podsypać je dodatkową porcją mąki - i pozostaw je do wyrośnięcia. Na końcu przełóż je do keksówki i piecz przez około 40 minut w temperaturze 220 stopni.
Podobny przepis znajdziesz poniżej:
Chleb z gryki
Alternatywą dla chleba pszennego i razowego jest wariant na bazie gryki. Posiada on właściwości prozdrowotne i bardzo dobrze wpisuje się w dietę dedykowaną diabetykom. Jak zabrać się za realizację tego przepisu? Zacznij od opłukania kaszy, a następnie zalej ją wodą i odstaw na noc. Kolejnego dnia zmiksuj wszystko z dodatkiem soli w blenderze.
Pamiętaj, że powstała mikstura nie musi mieć idealnie gładkiej konsystencji - wystarczy, że będzie ona przypominać gęsty jogurt lub śmietanę. Przelej otrzymaną masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na noc do wyrośnięcia. Wstaw ją rano do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 60 minut w termoobiegu. Wyjmij upieczony chlebek z formy i pozostaw go do całkowitego wystygnięcia. Gotowy wypiek przechowuj w lodówce.
Podobny przepis znajdziesz poniżej:
Chleb warzywny
Kolejną propozycją jest chleb warzywny. Aby zrealizować przepis na ten wariant wypieku, potrzebujesz mąki kokosowej, oleju z pestek winogron, jajek, mąki owsianej, cukinii, marchewki, pestek dyni, octu jabłkowego, proszku do pieczenia, soli oraz takich przypraw jak pieprz, bazylia oraz oregano.
Jak przygotować powyższą opcję? Zmiksuj jajka z olejem, a następnie dodaj pozostałe sypkie składniki. Zetrzyj cukinię i marchewkę na tarce i odciśnij z nich sok. Połącz je z masą, którą następnie przełożysz do keksówki. Posyp ją pestkami z dyni i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45-60 minut.
Alternatywy dla chleba
Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania lub kolacji bez kanapek. Jeśli wydaje ci się, że bez chleba się nie najesz, możesz zastąpić go produktami, które są równie sycące, a które zawierają znacznie więcej substancji odżywczych. Doskonałą alternatywą dla pieczywa jest na przykład awokado - jego konsystencja pozwala łatwo wykorzystać je jako spód do kanapki - po prostu połóż na nim ulubione składniki i gotowe.
Powyższa wersja nie przypadła ci do gustu? W takim razie sięgnij po produkty, które chciałbyś wykorzystać do kanapek i zawiń je w liście sałaty lodowej. Inną opcją jest wykorzystanie bezglutenowych tortilli lub omletu z kilku jajek pomieszanych z twoimi ulubionymi przyprawami i ziołami.
Źródła: webmd.com, pubmed.com, healthline.com
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »
Ma niski indeks glikemiczny i ułatwia trawienie. Włosi zawdzięczają mu figurę i zdrowie »
Horrendalnie droga komunia u Gessler. Tyle wynosi cena za „talerzyk” »