Ranking najlepszych serów na świecie. Wśród nich są sery z Polski!

Początek roku z reguły obfituje w przeróżne rankingi, również te o tematyce kulinarnej. Dziś przedstawimy zestawienie najlepszych serów świata, wśród których znalazły się również nasze regionalne specjały. Sprawdź, na którym miejscu w rankingu najlepszych serów na świecie Taste Atals, wylądował polski bundz oraz gołka.

Ranking najlepszych serów na świecie Taste Atals | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Portal Taste Atals, pełniący funkcję internetowego przewodnika kulinarnego, postanowił przygotować zestawienie najlepszych serów świata, na podstawie głosów użytkowników. W rankingu oprócz oczywistych faworytów z Włoch, czy Francji, znalazły się również polskie specjały. Sprawdź, jakie przysmaki znalazły się w rankingu najlepszych serów na świecie Taste Atals.

Sprawdź także: Najlepsze diety 2023. Dieta śródziemnomorska kolejny raz najzdrowszą dietą świata. Dlaczego?

Ranking najlepszych serów na świecie Taste Atals

Kiedy myślimy o najbardziej znanych serach świata, najczęściej na myśl przychodzą nam te produkowane w słonecznej Italii lub wykwintne francuskie przysmaki podawane oczywiście w towarzystwie świeżej bagietki i kieliszka wina. Co ciekawe, w tym rankingu włoskie sery zdecydowanie zdeklasowały konkurencję. W pierwszej dziesiątce znalazło się bowiem, aż osiem specjałów z Włoch. Co nie uszło uwadze oburzonych Francuzów, którzy wyniki zestawienia uznali za śmieszne. Pojawiły się nawet głosy, jakoby ranking miał być sfałszowany. Francuskie sery znalazły się dopiero w drugiej dziesiątce rankingu, 13. miejsce otrzymał reblochon, a 14. comté.

Pierwsze, zaszczytne miejsce w rankingu Taste Atlas zajął pochodzący z Parmy, parmigiano reggiano. Wyrazisty, twardy ser wytwarzany z mleka krowiego, bez którego trudno wyobrazić sobie wiele włoskich dań. Doskonale komponuje się z makaronami, np. spaghetti bolognese, a także pizzą, czy sałatami. Świetnie smakuje również serwowany w towarzystwie orzechów, owoców, pieczywa i wina. Ser ten produkowany był przez zakon benedyktynów i cystersów już w czasach średniowiecza.

Na drugim miejscu znalazła się włoska gorgonzola piccante, czyli dojrzewający ser z niebieską pleśnią. Ten kruchy, kremowy, a jednocześnie intensywny w smaku ser wytwarzany jest z mleka krowiego. Aby osiągnąć pełnię aromatu, potrzebuje aż 80 dni. Ser ten poleca się do łączenia z czerwonymi winami, słodkim miodem i orzechami, świetnie pasuje także jako dodatek do makaronów, mięs oraz przeróżnych zapiekanek.

Ostatnie miejsce na podium przypadło pochodzącej z regionu Puglia w południowych Włoszech, burracie. Wytwarzana jest ręcznie z mleka krowiego, podpuszczki oraz śmietanki. Ser ten, chociaż wyglądem przypomina mozzarellę, w swoim wnętrzu kryje kremową śmietankę. Idealnie pasuje do pizzy, makaronów oraz sałat, można również podawać go z oliwą, solą, pieprzem oraz pieczywem, w ten sposób również będzie smakował wybornie. Doskonale będzie pasować do dań z pomidorami i bazylią.

Jakie polskie sery znalazły się w rankingu Taste Atals?

Ranking uwzględnił również specjały regionalne z Polski. Na wysokim, 11. miejscu znalazł się podhalański bundz, 25. miejsce zajęła gołka, a 45 redykołka.

Bundz to ser podpuszczkowy, którym zajadają się mieszkańcy Podhala, wytwarzany jest z mleka owczego. Świeży bundz ma charakterystyczny lekko słodki smak, w którym można wyczuć orzechowe nuty, z czasem staje się nieco kwaśniejszy. Co więcej, w 2005 został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Ser ten świetnie sprawdzi się na kanapkach, można upiec go na grillu, a także dodać do sałatek.  

Gołka to wędzony ser produkowany z mleka krowiego, wyglądem przypomina dobrze znany wszystkim oscypek. Ma jasnożółty kolor, charakterystyczny słonawy smak, przygotowuje się go w specjalnych drewnianych formach. Można jeść go wraz z chlebem, zapiekać, świetnie smakować będzie również w wersji grillowanej z dodatkiem słodko-kwaśnej żurawiny.

Redykołka to wędzony ser, który również możemy przyrównać do oscypka, jest słony, lekko pikantny, ma również charakterystyczny zapach wędzenia. Wytwarza się go przede wszystkim na Podhalu i w Beskidzie Śląskim. Najczęściej występuje w przeróżnych kształtach, np. zwierząt, ptaków oraz serc.

Zobacz także:

Kawa popularna w PRL-u powraca. Nie podnosi ciśnienia, odżywia ciało, likwiduje zaparcia »

Dlatego wątróbka jest twarda jak podeszwa. Trik, by rozpływała się w ustach »

Tylko jedna mąka gwarantuje idealne kopytka. Nigdy się nie rozlecą! »

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
60 min
0

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

0
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

0
Informacje Lepsza od owsianki i kanapek na śniadanie. Przepis na miskę zdrowia, która pomoże schudnąć

Co to jest komosanka? Pyszny i szybki pomysł na śniadanie, czyli owsianka z komosy ryżowej. Przygotowuje się ją prosto i w zaledwie 15 minut - wyst...

6
Informacje Sałatki w słoiku – na kolację, do pracy, na majówkę

Sałatki w słoiku to idealne rozwiązanie dla osób szukających zdrowych i smacznych dań, które można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik w...

2