Dania jednogarnkowe

Krzaczki na których rosną te małe, pomarańczowe kuleczki możemy spotkać w wielu miejscach, jednak nie wszyscy wiedzą, że są one jadalne. Tymczasem, owoce rokitnika są nie tylko smaczne, ale również wyjątkowo zdrowe.

Fot. 123RF/Picsel

W aptekach i sklepach spożywczych coraz częściej możemy spotkać preparaty, zawierające w sobie ekstrakty z rokitnika. Wiele osób próbuje również hodować tę roślinę we własnych ogródkach. Czym tak naprawdę jest rokitnik? Jak możemy go wykorzystać oraz w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie? Odpowiedzi na te pytania mogą was zaskoczyć.

Właściwości tej rośliny już od setek lat wykorzystywano w ziołolecznictwie oraz medycynie ludowej. Z czasem rokitnikiem zaczęli interesować się także naukowcy oraz koncerny farmaceutyczne. Należy przyznać, że mają ku temu powody, gdyż jego skład jest na tyle bogaty, że można by obdzielić nim jeszcze kilka roślin.

Na szczególną uwagę zasługuje przede wszystkim bardzo duża ilość witaminy C. W rokitniku jest jej dziesięciokrotnie więcej niż w cytrynie. Dodatkowo, w składnie tej rośliny znajdziemy silne przeciwutleniacze, karoten, witaminę A, E, D, K, P oraz zdrowe kwasy tłuszczowe. Poza nimi występują również potrzebne organizmowi pierwiastki, takie jak potas, bor, magnez lub wapń.

Bogaty skład rokitnika w prosty sposób przekłada się na jego prozdrowotne działanie. Co więcej, okazuje się, że nie musimy spożywać go w dużych ilościach, aby móc odczuć jego lecznicze właściwości. W 100 gramach owoców tej rośliny znajdziemy czterokrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Warto wiedzieć, że zawarta w rokitniku witamina C jest wyjątkowo trwała i nie rozkłada się w czasie procesu przetwarzania ani pod wpływem przechowywania. O odpowiedni poziom tej witaminy powinniśmy zadbać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdyż w wyjątkowy sposób wpływa ona na nasz układ odpornościowy oraz pomaga zwalczyć wiele stanów zapalnych. Z kolei niedobory witaminy C mogą wywołać brak apetytu, trudności w gojeniu się ran, bóle mięśni oraz skłonność do występowania siniaków.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Poza wsparciem układu immunologicznego, rokitnik może również pomóc nam walczyć ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu a także nadciśnieniem. W ten sposób możemy uniknąć m.in. choroby wieńcowej, zawału serca, miażdżycy oraz udaru mózgu. Stosowanie olejku z rokitnika poleca się także w przypadku uciążliwej zgagi oraz wrzodów żołądka i dwunastnicy. Zawarte w nim substancje nie tylko łagodzą ból, ale również przyśpieszają gojenie się wrzodów. Roślina ta sprawdzi się w przypadku walki ze stanami zapalnymi stawów, śluzówki oraz układu pokarmowego. Może również przynieść ukojenie osobom cierpiącym z powodu reumatyzmu.

Rokitnik znalazł zastosowanie w kosmetyce. Wszystko to ze względu na beta-karoten, który doskonale wpływa na kondycję i koloryt skóry. Olejek pozyskiwany z owoców tej rośliny przyśpiesza regenerację skóry, gojenie się ran oraz wspiera leczenie odmrożeń i poparzeń. Pozytywnie wpłynie również na kondycję włosów i paznokci, które dzięki rokitnikowi staną się mocniejsze i bardziej lśniące.

Rokitnik ma również bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, dzięki czemu nie musimy zdawać się jedynie na wyciągi z tej rośliny zawarte w różnorakich suplementach diety. W zaciszu własnej kuchni możemy przygotować wino, sok lub syrop z rokitnika. Wielbicieli słodkości z pewnością ucieszy informacja, że roślina ta doskonale nadaje się do tworzenia wyjątkowych deserów - ciast, dżemów i lodów. Owoce rokitnika możemy również dodać do mięs i ryb - w ten sposób zupełnie odmieniając smak wielu, dobrze już znanych przepisów.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Leniwe kluchy

Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...

Odsłon: 128

30 min
1
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 456

15 min
12
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1739

30 min
17
Desery Babeczki pierniczkowe

Babeczki pierniczkowe są świetnym dopełnieniem świątecznej atmosfery na wigil...

Odsłon: 180

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

2
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0
Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

3
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1