Ewa_Gotuje

Rokitnik - zdrowszy niż cytryna

Krzaczki na których rosną te małe, pomarańczowe kuleczki możemy spotkać w wielu miejscach, jednak nie wszyscy wiedzą, że są one jadalne. Tymczasem, owoce rokitnika są nie tylko smaczne, ale również wyjątkowo zdrowe.

Fot. 123RF/Picsel

W aptekach i sklepach spożywczych coraz częściej możemy spotkać preparaty, zawierające w sobie ekstrakty z rokitnika. Wiele osób próbuje również hodować tę roślinę we własnych ogródkach. Czym tak naprawdę jest rokitnik? Jak możemy go wykorzystać oraz w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie? Odpowiedzi na te pytania mogą was zaskoczyć.

Właściwości tej rośliny już od setek lat wykorzystywano w ziołolecznictwie oraz medycynie ludowej. Z czasem rokitnikiem zaczęli interesować się także naukowcy oraz koncerny farmaceutyczne. Należy przyznać, że mają ku temu powody, gdyż jego skład jest na tyle bogaty, że można by obdzielić nim jeszcze kilka roślin.

Na szczególną uwagę zasługuje przede wszystkim bardzo duża ilość witaminy C. W rokitniku jest jej dziesięciokrotnie więcej niż w cytrynie. Dodatkowo, w składnie tej rośliny znajdziemy silne przeciwutleniacze, karoten, witaminę A, E, D, K, P oraz zdrowe kwasy tłuszczowe. Poza nimi występują również potrzebne organizmowi pierwiastki, takie jak potas, bor, magnez lub wapń.

Bogaty skład rokitnika w prosty sposób przekłada się na jego prozdrowotne działanie. Co więcej, okazuje się, że nie musimy spożywać go w dużych ilościach, aby móc odczuć jego lecznicze właściwości. W 100 gramach owoców tej rośliny znajdziemy czterokrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Warto wiedzieć, że zawarta w rokitniku witamina C jest wyjątkowo trwała i nie rozkłada się w czasie procesu przetwarzania ani pod wpływem przechowywania. O odpowiedni poziom tej witaminy powinniśmy zadbać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdyż w wyjątkowy sposób wpływa ona na nasz układ odpornościowy oraz pomaga zwalczyć wiele stanów zapalnych. Z kolei niedobory witaminy C mogą wywołać brak apetytu, trudności w gojeniu się ran, bóle mięśni oraz skłonność do występowania siniaków.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Poza wsparciem układu immunologicznego, rokitnik może również pomóc nam walczyć ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu a także nadciśnieniem. W ten sposób możemy uniknąć m.in. choroby wieńcowej, zawału serca, miażdżycy oraz udaru mózgu. Stosowanie olejku z rokitnika poleca się także w przypadku uciążliwej zgagi oraz wrzodów żołądka i dwunastnicy. Zawarte w nim substancje nie tylko łagodzą ból, ale również przyśpieszają gojenie się wrzodów. Roślina ta sprawdzi się w przypadku walki ze stanami zapalnymi stawów, śluzówki oraz układu pokarmowego. Może również przynieść ukojenie osobom cierpiącym z powodu reumatyzmu.

Rokitnik znalazł zastosowanie w kosmetyce. Wszystko to ze względu na beta-karoten, który doskonale wpływa na kondycję i koloryt skóry. Olejek pozyskiwany z owoców tej rośliny przyśpiesza regenerację skóry, gojenie się ran oraz wspiera leczenie odmrożeń i poparzeń. Pozytywnie wpłynie również na kondycję włosów i paznokci, które dzięki rokitnikowi staną się mocniejsze i bardziej lśniące.

Rokitnik ma również bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, dzięki czemu nie musimy zdawać się jedynie na wyciągi z tej rośliny zawarte w różnorakich suplementach diety. W zaciszu własnej kuchni możemy przygotować wino, sok lub syrop z rokitnika. Wielbicieli słodkości z pewnością ucieszy informacja, że roślina ta doskonale nadaje się do tworzenia wyjątkowych deserów - ciast, dżemów i lodów. Owoce rokitnika możemy również dodać do mięs i ryb - w ten sposób zupełnie odmieniając smak wielu, dobrze już znanych przepisów.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Ciasto owocowe

Proponuję proste i smaczne ciasto , które możemy przygotować z różnymi owocam...

Odsłon: 79

30 min
8
Dodatki Rzodkiewkowy sosik

Dzisiaj sosik rzodkiewkowy który sprawdzi się podczas świąt wielkanocnych i n...

Odsłon: 454

15 min
11

Polecane artykuły

Informacje Domowy bulion warzywny bez chemii. Kroisz w kosteczki i mrozisz, nigdy więcej nie kupisz w sklepie

Ostatnio dużo mówi się o tym, czy kostki rosołowe są szkodliwe. Potrafią zawierać dużo sodu i sztucznych substancji, które nie są zbyt bezpieczne d...

0
Informacje Odchudzający deser na bazie płatków owsianych i siemienia lnianego. Centymetry w pasie ubywają

O poranku lubisz sięgać po płatki owsiane, ale znudziły ci się zwykłe owsianki? Zamiast nich możesz przygotować deser, który smakuje jak pyszne cia...

1
Informacje Mało znany sposób na pozbycie się kamienia z czajnika. Osad znika raz-dwa

Dla niektórych osób czyszczenie sprzętów kuchennych to przykry obowiązek. Trzeba jednak przyznać, że niemal każdy, nawet lubiący porządki, chciałby...

0
Ewa gotuje Tradycyjna kuchnia Ewy Wachowicz

Z początkiem marca na antenę telewizji Polsat powrócił program „Ewa gotuje”. W pierwszym odcinku nowego sezonu Ewa Wachowicz zaprezentowała typowo...

3