Ewa_Gotuje

Rzadki i wyjątkowy, zbierany tylko przez kilka tygodni. Jakie właściwości ma miód wrzosowy?

Miód wrzosowy uznawany jest za króla miodów i to nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również wszechstronne działanie na organizm. Stanowi on prawdziwą skarbnicę cennych związków, które wspomagają zdrowie na wielu różnych płaszczyznach. Jakie właściwości ma miód wrzosowy i do czego go stosować?

Jakie właściwości ma miód wrzosowy? Odkryj jego zastosowanie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nie bez powodu miód wrzosowy zyskał miano króla miodów - nie dość, że wyróżnia się atrakcyjnym, choć nieco specyficznym smakiem, to jeszcze doskonale wpływa na organizm, przynosząc ulgę przy przeziębieniu, zaburzeniach żołądkowo-jelitowych czy schorzeniach układu moczowego. Nie bez znaczenia pozostaje również fakt, że jego pozyskanie jest trudne i czasochłonne. Jedno jest pewne - warto w niego zainwestować i to nie tylko ze względu na prozdrowotne działanie, ale także szerokie zastosowanie w kuchni. Jakie właściwości ma miód wrzosowy i do czego go stosować?

Miód wrzosowy - skład i wartości odżywcze

Co dokładnie w sobie kryje miód wrzosowy? Skład i wartości odżywcze tego produktu są naprawdę imponujące. Obfituje on w cenne witaminy i minerały, włączając w to witaminę A, witaminy z grupy B, potas, magnez, wapń oraz żelazo. Nie brakuje w nim także innych wyjątkowych związków, wśród których prym wiodą olejki eteryczne, aminokwasy, enzymy oraz roślinne hormony wzrostu. Ciekawostką jest fakt, że miód wrzosowy zawiera więcej wody i aminokwasów niż inne gatunki miodów. Dodatkowo jest on bogatszy we fruktozę. Jeśli chodzi o jego wartość energetyczną, to wynosi ona ok. 300 kcal na 100 g.

Sprawdź także: Ciasto Rafaello na biszkopcie. O ten przepis pytają mnie na każdej imprezie

Jakie właściwości ma miód wrzosowy?

Są one naprawdę liczne. Należy wspomnieć przede wszystkim o jego silnym potencjale przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym, dzięki któremu uchodzi on za skuteczny naturalny lek na przeziębienie, grypę oraz spadek odporności. Jednak to nie wszystko - dobrze sprawdza się on przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, takich jak biegunki czy zaparcia, a także przy chorobach układu moczowego, włączając w to schorzenia nerek i pęcherza. Wynika to z faktu, że wykazuje on działanie moczopędne i antyseptyczne.

Jakie właściwości ma miód wrzosowy? Warto po niego sięgać na przykład przy napięciu nerwowym. Dzięki bogactwu witamin z grupy B poprawia on nastrój, łagodzi stres i wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego. Co więcej, dzięki wysokiej zawartości węglowodanów, polecany jest on osobom uprawiającym intensywną aktywność fizyczną. Dodatkowo znajduje on szerokie zastosowanie w kosmetyce - producenci chętnie dodają go do maseczek, maści i kremów, a to wszystko za sprawą jego własności nawilżających, wygładzających i przeciwbakteryjnych. 

Kto nie powinien jeść miodu wrzosowego?

Choć miód wrzosowy to prawdziwy klejnot dla zdrowia, nie każdy może po niego sięgać. Kto nie powinien jeść miodu wrzosowego? Ze względu na wysoką zawartość cukru nie jest on wskazany dla osób borykających się z cukrzycą lub insulinoopornością. Szczególną ostrożność przy jego stosowaniu powinny zachować również osoby zmagające się z alergią lub nadwrażliwością na pyłki wrzosu. Jako że jest on wysokokaloryczny, nie powinien być spożywany w dużych ilościach na diecie redukcyjnej. 

Do czego stosować miód wrzosowy?

Możliwości jest co najmniej kilka. Może ci on posłużyć do słodzenia herbaty i innych napojów. Ponadto idealnie sprawdzi się jako element marynaty do mięs, sos do naleśników, a także dodatek do jogurtu czy owsianki. Do czego jeszcze stosować miód wrzosowy? Poniżej znajdziesz przepisy z miodem wrzosowym w roli głównej, dzięki którym poznasz nowe oblicze tego wyjątkowego składnika. 

Granola z miodem wrzosowym i borówkami 

Granola z miodem wrzosowym i borówkami to świetna opcja dla fanów śniadań na słodko. Poza dwoma wymienionymi produktami do jej przygotowania potrzebujesz płatków owsianych, orzechów laskowych, migdałów, sezamu, oleju, syropu klonowego, żurawiny oraz cynamonu. Wymieszaj w misce płatki owsiane z syropem klonowym, olejem, miodem oraz cynamonem i dokładnie wymieszaj. Przełóż powstałą masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 170-175 stopni przez około 20 minut. W międzyczasie posiekaj orzechy i upraż je wraz z sezamem na suchej patelni, po czym połącz je z upieczoną masą i posiekaną żurawiną. Przełóż granolę do szklanej miseczki lub pucharka i udekorują borówkami oraz dodatkową porcją orzechów.  

Camembert z miodem wrzosowym i orzechami 

Jeśli nie masz ochoty na granolę, możesz postawić na pyszny i sycący camembert z miodem wrzosowym i orzechami włoskimi. Dodatkowo przyda ci się suszona żurawina. Realizację przepisu rozpocznij od skarmelizowania orzechów z miodem. Dodaj żurawinę, po czym podsmaż camembert na patelni po pięć minut z każdej strony. Przełóż ser na talerz i umieść na nim porcję orzechów oraz żurawiny. Polej całość odrobiną miodu.  

Syrop z imbiru, cytryny i miodu wrzosowego 

Miód to doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju napojów, zwłaszcza takich, które mają przynieść ci ulgę przy przeziębieniu. Jeśli połączysz go z imbirem i cytryną, to wyczarujesz prawdziwą bombę witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jak to umiejętnie zrobić? Miksuj obrany imbir wraz z sokiem z cytryny do momentu, aż powstanie z nich gładka pasta. Przełóż powstałą masę na gazę, zawiń i mocno ściśnij dłonią, żeby wycisnąć z niej jak najwięcej soku. Dodaj do płynu miód i dokładnie wymieszaj. Przelej sok do szklanego słoika i przechowuj go w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.  

Racuchy z miodem wrzosowym  

Do czego stosować miód wrzosowy, jeśli nie do serów, soków czy granoli? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacać nim różnego rodzaju desery, np. racuchy. Aby je przyrządzić, musisz zaopatrzyć się w jajka, cytrynę, kefir, masło, kwaśne jabłka, olej rzepakowy, mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól. Oddziel białka od żółtek, po czym utrzyj te ostatnie z masłem, miodem, cynamonem oraz skórką i sokiem z cytryny. Dodaj sodę, mąkę oraz kefir i całość dokładnie wymieszaj. Do powstałej masy dorzuć ubite białko. Umyj i obierz jabłka, usuń z nich środek i pokrój je w plastry o grubości pół centymetra. Rozgrzej na patelni olej. Zmocz każdy plaster w cieście i umieść go na średnio rozgrzanym oleju. Po obróbce termicznej przełóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Na koniec przełóż je na talerz i oprósz cukrem pudrem.  

Marynata z miodem wrzosowym 

Miód wrzosowy to idealny dodatek do marynaty, która podkreśli smak niemal każdego mięsa. Jej przygotowanie jest niezwykle proste - jedyne, co musisz zrobić, to wymieszać miód z solą, pieprzem, mieloną papryką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W razie potrzeby możesz dodać do niej odrobinę musztardy.  

 

Źródło: medme.pl, fit.poradnikzdrowie.pl 

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zdarza się nawet najlepszym. Oto jak pozbyć się kulinarnej wpadki »

To złodzieje odporności. Nie jedz i nie pij, bo organizm słabnie »

Jesienny skarb w ogrodzie. Uspokaja, zabija bakterie, łagodzi problemy z żołądkiem »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Piątkowy obiad

Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....

Odsłon: 765

30 min
15
30 min
2
15 min
0
15 min
3
15 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0