Fot. 123RF/Picsel
Jeśli ktokolwiek ostrzegał was przed jedzeniem awokado, wiedzcie, że był w błędzie. Wiele osób twierdzi, że ze względu na obecne w nim tłuszcze, jest to składnik niepożądany w naszej diecie. Tymczasem spożywanie tego owocu może przynieść nam same korzyści.
Owszem, awokado zawiera w sobie tłuszcze, jednak są to zdrowe tłuszcze nienasycone, które między innymi wygładzają naszą skórę i pomagają poradzić sobie ze zniszczeniami spowodowanymi np. przez promieniowanie słoneczne. Dodatkowo, awokado to także potężna dawka niacyny, którą dodaje się do wielu drogich kosmetyków. Witamina ta doskonale nawilża cerę i zwalcza trądzik, a jej niedobór powoduje bardzo bolesne zmiany skórne.
W jaki sposób włączyć awokado do codziennej diety? Odpowiedź na to pytanie doskonale znają nasi użytkownicy. Sprawdźcie najciekawsze z ich propozycji.
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zacznijmy od klasyki, czyli niezwykle popularnej meksykańskiej salsy guacamole. Doskonale sprawdza się jako dodatek do ryb, mięs lub warzyw. Świetnie smakuje również jako dip do kukurydzianych tortilli. Gwarantujemy, że trafi do grona waszych ulubionych przepisów.
Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Czy wiedzieliście o tym, że awokado z powodzeniem można wykorzystać także w deserach? Świetnie sprawdzi się jako baza do bezlaktozowego sernika, kremu do tortu lub właśnie domowej pasty czekoladowej. Smak prawie nie różni się od oryginału.
Fot. Europa112 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Awokado zaserwowane w tej formie to idealna propozycja na przyjęcia i pikniki. Jednak ostrzegamy - takie przekąski znikają błyskawicznie, dlatego warto przygotować naprawdę dużą porcję.
Fot. Alepysznie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Awokado to przyjaciel wszystkich osób walczących ze zbędnymi kilogramami. Z powodzeniem zastępuje wiele tuczących składników (np. śmietanę), a do tego jest źródłem cennych składników odżywczych.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W naszym kraju chyba wszyscy lubią pierogi. Jeśli jednak znudziło wam się naprzemienne serwowanie pierogów z mięsem lub serem, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
6. Chłodnik truskawkowy z awokado
Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kiedy wysokie temperatury zaczynają wam bardzo doskwierać, przygotujcie chłodnik. W tradycyjnej wersji pewnie będzie to ten zrobiony na bazie ogórka, rzodkiewki lub boćwiny. Warto jednak eksperymentować i wypróbować ciekawe połączenie truskawek i awokado.
Fot. Wiech_K na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kanapki z pastą z awokado to doskonały sposób na dobry początek dnia. Jest to również doskonałe pole do kuchennych eksperymentów - koniecznie wypróbujcie również pastę z tuńczykiem, jajkami lub pomidorem.
Zobacz też: Jak wyhodować awokado z pestki? Kliknij!