Spis treści:
- Fasolka szparagowa mamut - charakterystyka i odmiana
- Czym różni się fasolka mamut od zwykłej szparagówki?
- Jakie właściwości ma fasolka szparagowa mamut?
- Jak gotować fasolkę mamut?
- Czy fasolka mamut nadaje się do przetworów?
- Co zrobić z fasolki mamut?
Fasolka szparagowa mamut to nie jest klasyczna szparagówka. Różni się od niej wyglądem, nieco smakiem, ale ze względu na cenne właściwości warto się do niej przekonać. Co zrobić z fasolki mamut i czy nadaje się do zrobienia przetworów? Poznaj różne odmiany pysznego, sezonowego warzywa.
Fasolka szparagowa mamut - charakterystyka i odmiana
Fasolka szparagowa mamut różni się od najpopularniejszej szparagówki. Jej strąki przyjmują nawet do dwóch centymetrów szerokości, podczas gdy klasyczna wersja warzywa mierzy mniej niż centymetr. Jest szeroka, płaska i najczęściej zielona.
Jej uprawa jest prosta, ponieważ roślina nie potrzebuje specjalnych warunków hodowlanych. Fasola mamut charakteryzuje się licznymi odmianami - zarówno karłowatymi, jak i tycznymi. Karłowate (m.in. tytania i bis) to niższe gatunki o krótszym czasie wegetacji, a tyczne (m.in. gazela i goldmarie) - rosną wolniej i wyżej, więc wymagają podparcia.
W kuchni ceniona przede wszystkim za uniwersalność, ale też małą ilość kalorii i bogactwo składników odżywczych. W strąkach fasoli mamut kryją się m.in. witaminy A i C, wapń, fosfor i żelazo. To również dobre źródło białka.
Czym różni się fasolka mamut od zwykłej szparagówki?
Gdy wybierzesz się na targ warzywny i będziesz szukać różnych rodzajów fasolki, musisz wiedzieć, czym różni się fasolka mamut od zwykłej szparagówki. Znalezienie mamuciej odmiany nie jest wcale takie trudne. Po pierwsze, łatwo ją dostrzec ze względu na charakterystyczny wygląd. Jest płaska, szeroka i większa od klasycznej fasolki szparagowej. Przybiera barwę od jasnozielonej do zielonożółtej.
Wyróżnikiem jest też to, że fasolka mamut nie ma łyka - zawsze będzie miękka, nawet gdy wybierzesz już tę mocno dojrzałą. Co więcej, fasolka mamut i zwykła szparagówka różnią się też smakiem. Pierwsza z nich jest nieco słodsza i delikatniejsza.
Jakie właściwości ma fasolka szparagowa mamut?
Szeroka i płaska, bez łyka - wiesz już, jak wygląda fasolka szparagowa mamut. Właściwości tego warzywa i wartości odżywcze wpływają korzystnie na organizm, dlatego zdecydowanie warto ją jeść.
Warto zacząć od tego, że fasolka szparagowa mamut ma dużo białka. Stanowi świetnie jego źródło dla wegetarian i wegan, ale również sportowców, którzy potrzebują go znacznie więcej w diecie. Co więcej, warzywo jest niskokaloryczne, dlatego będzie rewelacyjnym składnikiem w jadłospisie osób odchudzających się i dbających o sylwetkę.
Jakie jeszcze właściwości ma fasolka szparagowa mamut? To skarbnica witamin (A, C i E) i antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się organizmu. Chronią go także przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworu. Przeciwutleniacze obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu, co w konsekwencji wpływa pozytywnie na zdrowie serca.
Witamina C dodatkowo wzmacnia układ odpornościowy, a zawarty w fasolce szparagowej mamut błonnik pokarmowy jest niezbędny do prawidłowej pracy jelit. Warzywo cechuje się niskim indeksem glikemicznym, dlatego mogą go jeść diabetycy.
Jak gotować fasolkę mamut?
Fasolka szparagowa mamut ugotowana na parze jest najzdrowszą wersją tego warzywa, ponieważ wówczas zachowa najwięcej cennych wartości odżywczych.
Jeśli jednak zdecydujesz się na tradycyjne gotowanie w wodzie, należy przełożyć ją do lekko osolonej wrzącej wody i gotować przez około 5-7 minut. Wtedy będzie jeszcze lekko al dente (półtwarda). Miękką otrzymasz po około 10 minutach gotowania.
Czy fasolka mamut nadaje się do przetworów?
Większość kucharzy twierdzi, że warzywo najlepsze jest po prostu do jedzenia od razu po ugotowaniu - idealnie miękkie, łagodne i świeże. Miłośnicy wekowania na pewno zastanawiają się jednak, czy fasolka mamut nadaje się do przetworów, które pozwolą zachować letnie, sezonowe warzywa i witaminy na nieco dłużej?
Na szczęście płaska fasolka również sprawdzi się do mrożenia, ale też do kiszenia i marynowania. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, żebyś już dziś przygotował słoiki z różnymi pysznościami.
Co zrobić z fasolki mamut?
Fasolka szparagowa to składnik, który w sezonie letnim warto mieć w swojej kuchni. Jest bardzo zdrowa, ale też po prostu pyszna. Ta odmiana warzywa dodatkowo nieco słodkawa i łagodna, dlatego bardzo uniwersalna.
Co zrobić z fasolki mamut? Możesz po prostu ją ugotować i zajadać jako dodatek do obiadu. Dobrze sprawdzi się też w panierce z bułki tartej lub z dodatkiem smażonego boczku. Fanom warzywnych zup polecamy dorzucić ją do garnka - zarówno do klasycznej jarzynowej, jak i np. wywaru z krewetkami.
Fasolka mamut to rewelacyjny dodatek do dań mięsnych, np. gulaszu podanego z kaszą lub potrawki warzywno-mięsnej. Na kolację czy przekąskę podaj z kolei odświeżającą sałatkę z jędrną fasolką, tartę, w której dorzucić odrobinę fasolki albo pastę przygotowaną ze zmiksowanej ugotowanej fasolki. Pamiętaj, że nadaje się do kiszenia i marynowania.
1. Sałatka z fasolką mamut
Zobacz przepisSałatka z fasolką mamut / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Wegetariański kuskus z fasolką mamut
Zobacz przepisWegetariański kuskus z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: rynek-rolny.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Właśnie to warto pić latem. Orzeźwią i usprawnią działanie jelit »
Już niedługo sezon na cukinię. Tak ją zamarynujesz na zimę »
Zdrowa alternatywa dla popularnych mielonych. Jesz, chudniesz i oszczędzasz jelita »