Grill - temat specjalny

Odchudzanie po 40. roku życia - 5 magicznych produktów, które pomogą ci spalić tłuszcz z brzucha

Odchudzanie po 40. roku życia postrzegane jest jako duże wyzwanie - wiele mówi się o tym, że w tym wieku metabolizm zwalnia, przez co pozbywanie się tkanki tłuszczowej jest znacznie utrudnione. Na szczęście istnieją produkty, które pomogą ci usprawnić ten proces. Poznaj ich najważniejsze właściwości.

Co jeść po 40. roku życia, żeby schudnąć? Wybierz kilka produktów | Fot. Canva Pro

Dlaczego mówi się, że odchudzanie po 40. roku życia to nie lada wyzwanie? Przede wszystkim dlatego, że w tym wieku metabolizm zwalnia, a do tego dochodzą rozmaite zawirowania hormonalne. Na szczęście zgubienie nadprogramowych kilogramów nie jest niemożliwe - aby skutecznie pozbyć się oponki na brzuchu, należy wprowadzić do swojej codziennej rutyny większą dawkę ruchu i wdrożyć pewne zmiany do swojego jadłospisu. Istnieje pewna grupa pokarmów, na które warto zwrócić szczególną uwagę. O jakich produktach mowa? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz poniżej!  

Co jeść po 40. roku życia, żeby schudnąć?  

Zaglądając do internetowych poradników, z pewnością przeczytasz, że w pierwszej kolejności należy ograniczyć słodycze i tłuste przekąski, smażenie zamienić na gotowanie i pieczenie, a siedzący tryb życia zastąpić regularną aktywnością fizyczną. Oczywiście trudno się z tym nie zgodzić, jednak warto mieć świadomość, że istnieje pewna grupa pokarmów, które mogą skutecznie wspomóc proces odchudzania i to niezależnie od wieku. Poznaj pięć magicznych produktów, które pomogą ci pozbyć się tłuszczu z brzucha i przy okazji korzystnie wpłyną na twoje zdrowie.

1. Nasiona lnu  

Nasiona lnu, czyli siemię lniane, to dar natury, którego nie trzeba nikomu przedstawiać, ponieważ cieszy się on bardzo dużą popularnością. Dlaczego tak wiele osób chętnie po niego sięga? Przede wszystkim ze względu na jego liczne prozdrowotne właściwości. Okazuje się, że składnik ten nie tylko obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi, ale także reguluje pracę przewodu pokarmowego, usprawniając perystaltykę jelit, a co za tym idzie - niwelując uporczywe zaparcia.

Jego wyjątkowe działanie to zasługa obecnych w nim substancji odżywczych, zwłaszcza kwasów omega-3, polifenoli, magnezu, wapnia oraz potasu. Nie sposób nie wspomnieć również o wysokiej zawartości błonnika, który poza korzystnym oddziaływaniem na układ trawienny zapewnia długotrwałe uczucie sytości.

W jakiej formie najlepiej spożywać nasiona lnu? Opcji jest naprawdę dużo. Wśród odchudzających się osób prym wiedzie kleik z siemienia lnianego, który doskonale zaspokaja głód. Jak go wyczarować? Jedyne, co musisz zrobić, to zmielić nasiona w młynku, zalać wrzątkiem i mieszać do momentu, aż pozbędziesz się grudek. Aby uatrakcyjnić jego smak, możesz dodać do niego nieco owoców, np. borówek czy mandarynek.  

Pudding z siemienia lnianego, jogurtu i granoli

 Pudding z siemienia lnianego, jogurtu i granoli Zobacz przepis

Deser z siemienia lnianego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Jagody  

Jeśli planujesz odchudzanie po 40. roku życia, w twoim jadłospisie powinno znaleźć się miejsce dla jagód. Niestety nie należą one do popularnych produktów wśród osób na diecie, a szkoda, bo mają naprawdę wiele do zaoferowania. Co konkretnie? Przede wszystkim szeroką gamę cennych substancji. Można znaleźć w nich m.in. przeciwutleniacze, czyli związki, które wymiatają wolne rodniki z organizmu i tym samym niwelują szkodliwe skutki stresu oksydacyjnego. Obfitują one także w witaminy i minerały, w tym mangan oraz witaminy C i K.

Dlaczego warto uwzględnić je w posiłkach, jeśli zależy ci na zrzuceniu zbędnych kilogramów? Chociażby ze względu na ich niską kaloryczność oraz właściwości przeciwcukrzycowe i przeciwzapalne. Niektóre badania naukowe sugerują, że jagody wręcz chronią nas przed przyrostem masy ciała. A w jakiej formie je spożywać? Możesz przyrządzić z nich smaczny dietetyczny deser. Poza owocami do jego przygotowania przyda ci się jogurt grecki, płatki owsiane błyskawiczne, odrobina miodu oraz nasiona chia. Podgrzej jagody wraz z miodem w rondelku, a płatki zalej gorącą wodą, żeby napęczniały. Sięgnij po wysokie szklanki i układaj w nich składniki warstwowo - zacznij od płatków, a następnie dorzuć kolejne warstwy z jagód i jogurtu. Gotowy przysmak możesz udekorować listkami świeżej mięty.  

Owsianka z borówkami i orzechami

 Owsianka z borówkami i orzechami Zobacz przepis

Owsianka z borówkami i orzechami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sprawdź także: Dieta zodiakalnych Raków. Jak powinien odżywiać się ten znak zodiaku?

3. Awokado 

Innym produktem, który zasługuje na uwagę - i to nie tylko ze względu na swój potencjał odchudzający - jest awokado. Wiele osób stroni od niego ze względu na jego wysoką wartość energetyczną, a to duży błąd. Co prawda awokado zawiera sporo kalorii, ale za to stanowi bardzo cenny element każdego jadłospisu. Po pierwsze jest ono niezwykle sycące i pożywne, a po drugie charakteryzuje się niskim indeksem i ładunkiem glikemicznym. To oznacza, że po jego spożyciu nie dochodzi do gwałtownych skoków cukru we krwi.

Nie bez znaczenia jest również fakt, że korzystnie wpływa ono na profil lipidowy, a do tego wykazuje się ogromną uniwersalnością, dzięki czemu można wyczarować z niego całą masę dietetycznych przysmaków - zarówno na słodko, jak i na słono. Jeśli szukasz pomysłu na smaczne i sycące śniadanie w wersji białkowo-tłuszczowej, koniecznie postaw na pieczone awokado z jajkiem. Przekąska w tym wydaniu powstaje z zaledwie kilku komponentów, tj. awokado, jajek oraz soli i pieprzu. W razie potrzeby możesz dorzucić do niej kilka dodatków, np. szczypiorek, pomidora oraz parmezan.

Przekrój awokado poziomo na pół i usuń z niego pestkę. Oprósz owoc solą i pieprzem, a do jego otworów wbij jajka. Rozłóż jego połówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Gotowe danie posyp posiekanym szczypiorkiem oraz kawałkami pomidorów.  

Jajko w awokado

 Jajko w awokado Zobacz przepis

Jajko w awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Orzechy i nasiona  

Co jeść po 40. roku życia, żeby schudnąć, jeśli nie jagody czy awokado? Na przykład pestki i orzechy. Świetnie sprawdzą się one w przypadku osób, które szukają pomysłu na pożywną przekąskę do spożycia w biegu. Do dyspozycji masz cały wachlarz produktów, w tym pestki dyni i słonecznika, migdały, pistacje oraz orzechy włoskie czy nerkowce. Podobnie jak awokado zawierają one sporą dawkę kalorii, jednak są na tyle sycące, że można najeść się już ich niewielką porcją.

Warto sięgać po nie nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także bogactwo składników odżywczych, zwłaszcza cynku, witamin z grupy B, witaminy E oraz kwasów tłuszczowych, które doskonale wpływają na nasz mózg i układ krążenia. Na uwagę zasługuje również fakt, że możesz spożywać je solo i wzbogacać nimi posiłki.

Takim daniem, do którego pasują niemal wszystkie pestki i orzechy, jest owsianka, np. taka ze świeżymi malinami. Jak ją wyczarować? Pierwszym krokiem jest ugotowanie płatków owsianych na mleku. Następnie upraż pestki dyni na suchej patelni, a maliny opłucz pod bieżącą wodą i odsącz z nadmiaru płynu. Przełóż płatki do miski i udekoruj je owocami, pestkami dyni oraz ulubionymi orzechami.  

Sałatka z buraków z orzechami i żurawiną

 Sałatka z buraków z orzechami i żurawiną Zobacz przepis

Sałatka z buraków z orzechami i żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kapusta kiszona  

Kolejnym produktem, którego nie powinno zabraknąć w jadłospisie osoby planującej odchudzanie po 40. roku życia, jest kapusta kiszona. Nie dość, że jest ona niskokaloryczna, to jeszcze stanowi prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów oraz bakterii korzystnie wpływających na florę jelitową, która - jak wskazują badania - ma duże znaczenie w procesie redukcji wagi. Możesz spożywać ją w formie surówki do obiadu lub przygotować z niej gęsto odżywczy koktajl. Wystarczy, że zmiksujesz jej sok z innymi składnikami, np. jabłkami, gruszami czy bananami. 

Racuchy z kiszonej kapusty

 Racuchy z kiszonej kapusty Zobacz przepis

Racuchy z kiszonej kapusty / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Nigdy nie łącz z bobem. Wzdęcia i gazy to początek problemów »

Zwalczają wolne rodniki, zapewniają dobrą pracę jelit i mózgu »

Kultowe danie w letniej odsłonie. Prosty przepis na pyszne knedle z truskawkami »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 184

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17