Śmierdzący piekarnik – jak wyczyścić go po pieczeniu?

Pieczenie potraw kojarzy się z rozproszonym po całym domu aromatem jedzenia. Niestety zdarza się też tak, że piekarnik przesiąka przykrym zapachem, którego trudno się pozbyć. Twoim największym problemem po obróbce termicznej jest właśnie śmierdzący piekarnik? Jak wyczyścić sprzęt, żeby pozbyć się nieprzyjemnej woni?

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

Czym wyczyścić piekarnik przed pierwszym użyciem?

Czym czyścić piekarnik i jak zapobiec przykrym zapachom?

Jakie są domowe sposoby na czyszczenie piekarnika?

 

Nie ulega wątpliwości, że piekarnik to jedno z najważniejszych i najczęściej używanych urządzeń w kuchni. To właśnie w nim piecze się ciasta, odgrzewa jedzenie i przyrządza rozmaite dania, począwszy od mięs, ryb i warzyw po pizzę, frytki i zapiekanki.

Korzystanie z piekarnika jest niezwykle proste i przyjemne. Warto podkreślić, że pieczenie to jeden z najbardziej zalecanych rodzajów obróbki termicznej - rzadko wymaga użycia tłuszczu, a przyrządzane w nim potrawy zachowują więcej witamin i minerałów niż w trakcie smażenia.

Niestety przygotowywanie posiłków w piekarniku ma również swoje minusy - jednym z nich jest nieprzyjemny zapach, który wydobywa się ze środka nawet kilka dni po pieczeniu. Jak się pozbyć zapachów z piekarnika w trwały i skuteczny sposób? Poznaj kilka niezawodnych metod!

Piekarnik - czym czyścić sprzęt przed pierwszym użyciem?

Uruchomiłeś piekarnik po raz pierwszy i poczułeś drażniący zapach? Nie ma powodów do paniki! Na pewno nie otrzymałeś używanego sprzętu - takie zjawisko jest typowe dla wielu kuchennych akcesoriów, z których nikt wcześniej nie korzystał.

Brzydka woń bierze się z podgrzania naklejek i nieusuniętych zabezpieczeń, które zazwyczaj wykonane są z folii. Równie dobrze mogą być to zapachy z rozgrzanych instalacji lub substancji, którymi podklejono niektóre elementy urządzenia. Właśnie przywieziono ci ze sklepu piekarnik? Czym czyścić nowy nabytek, żeby móc z niego jak najszybciej skorzystać?

Jednym z najskuteczniejszych sposobów na pozbycie się powyższego problemu jest przepalenie. Co to oznacza w praktyce? Po usunięciu wszystkich zabezpieczeń powinieneś nagrzać piekarnik do najwyższej temperatury i zostawić go włączony na jakiś czas. Oczywiście w trakcie może pojawić się woń plastiku lub spalenizny, którą będziesz mógł usunąć, stosując metody podane poniżej.

Przypalony piekarnik - czym wyczyścić urządzenie i jak zapobiec przykrym zapachom?

Sposobów na wyczyszczenie piekarnika jest całe mnóstwo. Sklepowe półki wręcz uginają się pod ciężarem detergentów przeznaczonych do mycia przypalonych powierzchni i usuwania tłustych plam. Do dyspozycji masz również domowe metody, które czasami sprawdzają się lepiej niż te z użyciem chemii. Zanim jednak poznasz skuteczne sposoby na mycie piekarnika, dowiedz się, jak zapobiegać przykrym zapachom.

Jako że piekarnik ma styczność z jedzeniem, należy go regularnie myć. Chodzi tutaj nie tylko o jego ścianki, ale również akcesoria, które się w nim znajdują. Resztki pokarmów przyklejone do blachy lub rusztu mogą przypalać się przy każdej kolejnej obróbce termicznej i tym samym wydzielać nieprzyjemną woń, która wsiąka w jedzenie.

Nie mniej ważne jest korzystanie z odpowiednich naczyń i akcesoriów. Niektóre z nich mogą wydzielać zapach spalenizny, która rozprasza się po całym domu. Aby tego uniknąć, sięgaj głównie po naczynia żaroodporne lub szklane, przystosowane do wysokich temperatur. Unikaj natomiast tych z plastiku, drewna, papieru czy bambusu, jeśli nie mają stosownego oznaczenia.

Wypróbowałeś już różnych sposobów, a twoją zmorą wciąż jest śmierdzący piekarnik? Jak wyczyścić jego wnętrze, żeby móc w końcu spokojnie odetchnąć? Nie zapominaj wytrzeć go do sucha! Choć większość środków chemicznych pachnie przyjemnie, pozostawienie ich resztek na ścianach urządzenia nie jest najlepszym pomysłem.

Warto wziąć pod uwagę fakt, że dokuczliwe zapachy mogą wynikać także z uszkodzeń mechanicznych. Jeśli czujesz woń topionego plastiku, a twój sprzęt ma już swoje lata, koniecznie skontaktuj się z fachowcem. Zlekceważenie takiej sytuacji może skończyć się nie tylko trudnym do wyeliminowania zapachem, ale również poważną awarią.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Domowe sposoby na czyszczenie piekarnika

Masz przed sobą przypalony piekarnik? Czym wyczyścić jego wnętrze, jeśli sklepowe detergenty nie zdały egzaminu? Na ratunek przybywają ci niezastąpione domowe sposoby! Produkty, które mogą się przydać, na pewno znajdziesz w lodówce lub kuchennych szafkach. Jak się pozbyć zapachów z piekarnika?

Soda oczyszczona

Soda oczyszczona to jeden z najbardziej uniwersalnych środków dostępnych w każdej kuchni. Znana jest jako skuteczny odplamiacz, zwłaszcza w przypadku tłustych zabrudzeń, oraz neutralizator zapachów różnego pochodzenia. Jak dokładnie użyć jej do czyszczenia piekarnika? Należy napełnić kubek gorącą wodą, wsypać do niego sodę i dokładnie wymieszać. Taką mieszankę nanieś na przypalone powierzchnie i odczekaj kilkadziesiąt minut.

Woda z sokiem z cytryny

Zdarza się tak, że nawet po dokładnym szorowaniu urządzeń nie udaje się pozbyć wydobywającej się z nich woni. W tym przypadku warto sięgnąć po wodę z dodatkiem soku z cytryny. Jak przygotować miksturę krok po kroku? Napełnij garnek litrem wody i wyciśnij do niego dwie cytryny. Następnie wstaw go do piekarnika i ustaw funkcje podgrzewania, nie zamykając jego drzwi. Wydobywająca się z garnka para odświeży jego wnętrze i zmiękczy uporczywe plamy.

Sól kuchenna

Wśród domowych sposobów na czyszczenie piekarnika nie może zabraknąć oczywiście zwykłej kuchennej soli. Jest to niezwykle prosta metoda, która nie wymaga dużych nakładów czasu czy energii. Wystarczy posypać nią wnętrze urządzenia i włączyć funkcję podgrzewania - sprzęt wyłącz w momencie, gdy zauważysz, że kryształki soli są zarumienione. Usuń je delikatnym ręcznikiem i umyj piekarnik wybranym płynem.

Zioła i przyprawy

Udało ci się wyczyścić piekarnik, ale smród przypalonego jedzenia wciąż daje ci się we znaki? Jeśli sposób z wodą i sokiem z cytryny okazał się nieskuteczny, masz w zanadrzu kilka innych metod! Świetnie sprawdzą się tutaj niektóre zioła i przyprawy, w tym mięta, cynamon, majeranek lub goździki. Jedyne, co musisz zrobić, to wrzucić do przegotowanej wody jeden z powyższych produktów, a następnie wstawić naczynie do piekarnika i lekko podgrzać.

Plastry cytryny i skórka pomarańczy

Jeśli chodzi o domowe sposoby na czyszczenie piekarnika, lista jest naprawdę długa. W większości są to popularne artykuły spożywcze, w tym plastry cytryny oraz skórka pomarańczy. Cytrusy możesz ułożyć na małym talerzyku i wstawić na godzinę do nagrzanego urządzenia. Jeśli nie masz ich pod ręką, postaw na kawę lub aromat waniliowy.

 

Zobacz także:

Eliksir zdrowia - jak zrobić napój z kurkumy? »

Ryby bez smażenia. Jak je przygotować, żeby były zdrowe? »

Gdzie kupić dobre owoce i warzywa? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
0
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Tort z galaretek.

Pyszny orzeźwiający deser z galaretek w formie tortu bez pieczenia idealny n...

Odsłon: 37

>60 min
3
Dania główne Calzone z nadzieniem mięsnym

CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.

Odsłon: 145

>60 min
2
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Truskawkowy jogurciak z kokosową nutą

Lekki, smaczny deser na letnie popołudnie. Bez cukru, z pysznych polskich tr...

Odsłon: 141

>60 min
2
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Fit jogurtowiec jagodowy na owsianym spodzie

Przepyszny deser bez pieczenia z efektem ombre - w dodatku w wersji mało kalo...

Odsłon: 102

60 min
3
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Są takie dni w lecie, kiedy ostatnią rzeczą jaką chcesz zrobić to włączenie p...

Odsłon: 126

>60 min
3

Polecane artykuły

Wideo Domowe lody śmietankowe

Tylko pięć podstawowych składników i odrobina cierpliwości wystarczą, aby zrobić pyszne domowe lody śmietankowe. Te z przepisu wychodzą naprawdę kr...

0
Informacje Kuchnia galicyjska, co warto o niej wiedzieć?

Czy znasz potrawy charakterystyczne dla kuchni galicyjskiej? Wiesz, jakie kraje miały wpływ na to, z jakich smaków się teraz składa? Wybierz się w...

0
Informacje Łosoś wędzony jako źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach

Łosoś wędzony to bardzo popularny dodatek do sałatek, past, czy makaronów. Wędzenie ryby przedłuża przydatność do spożycia, ale wiele osób wybiera...

0
Informacje Jak pozbyć się much z kuchni? Najlepsze domowe sposoby na muchy

Muchy w kuchni – problem, który może zirytować nawet najbardziej cierpliwą gospodynię. Wraz z nadejściem lata w naszych domach mogą pojawić się nie...

0