Sos pomidorowy: sekret idealnego sosu na każdą okazję

Sos pomidorowy to czerwona i smaczna podstawa wielu potraw. Pulpety w sosie pomidorowym, włoskie spaghetti, sos pomidorowy do gołąbków, a także pomidorowe przetwory – przepisów istnieje co niemiara. Jak stworzyć idealny, smaczny i kremowy sos do każdego z tych dań? Podpowiadamy!

Fot. 123RF/Picsel

Sos pomidorowy to stosunkowo prosta potrawa, która często stanowi jakże ważne tło dla głównego składnika dania - sztuki mięsa, pulpetów, makaronu, gołąbków, pizzy, a nawet owoców morza. W zależności od twoich umiejętności możesz go przygotować ze świeżych pomidorów, pomidorów z puszki, gotowego sosu pomidorowego lub koncentratu.

Najlepszy sos pomidorowy wychodzi oczywiście w sezonie wiosennym i letnim, gdy masz dostęp do świeżych warzyw - najlepiej takich, które wyhodowałeś we własnym ogródku. Wspaniałym rozwiązaniem jest również przygotowanie takiego sosu w sezonie i zamrożenie go tak, aby cieszyć się nim również w chłodniejsze - jesienne i zimowe - dni. Jak zrobić perfekcyjny sos pomidorowy do poszczególnych potraw? Sprawdź poniżej!

Mięsny przysmak: pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym to wyśmienita opcja na obiad do pracy lub propozycja dla małych niejadków. Danie to można przygotować z różnego rodzaju mięsa, w zależności od tego, w czym lubują się twoi domownicy. Najdelikatniejszym wariantem jest mięso drobiowe - a konkretnie - mielona pierś z indyka. Aby mięso nie było mdłe, warto dobrze doprawić sos pomidorowy, który będzie towarzyszył mu na talerzu.

Idealną bazę na pulpety w sosie pomidorowym zaczynamy od zeszklenia cebulki na patelni. W późniejszej kolejności ląduje na niej czosnek i odrobina masła, nadająca potrawie lekko kremowego posmaku. Miksturę dopraw oregano i papryką w proszku - w ten sposób przygotujesz podstawę do sosu.

Gdy podsmażysz już uformowane pulpeciki, wlej na patelnię trochę bulionu. Po ok. 10 minutach dodaj mieszankę z pierwszej patelni i dołóż przecier pomidorowy, który zagęści sos. Dopraw przyprawami, solą i pieprzem i duś całość przez ok. 10 minut - pulpety w sosie pomidorowym dla całej rodziny gotowe!

Klasyka: makaron z sosem pomidorowym

Sos pomidorowy do makaronu można przygotować na wiele sposobów. Jego tradycyjna wersja - na bazie czosnku i drobno pokrojonej cebulki - to bułka z masłem dla każdego, nawet najmniej doświadczonego kucharza. Gdy te dwa elementy są już nieco podsmażone na patelni, możesz dołożyć do nich pomidory z puszki oraz chochelkę wody z gotującego się makaronu - taki zabieg pozwoli ci łatwiej otrzymać odpowiednią konsystencję sosu po jego redukcji.

Do makaronu z sosem pomidorowym jako dodatki możesz wykorzystać np. zielone oliwki oraz fetę. Lubisz kapary? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać je razem z listkami świeżej bazylii lub pietruszką. Gustujesz w bolognese? Do ulubionej mieszanki warzyw dodaj również mięso mielone.

Jeżeli należysz do fanów zabielonego sosu pomidorowego, wszystkie chwyty dozwolone. Dodaj do niego gęstego jogurtu lub 12% śmietany i ciesz się lżejszą i mniej pomidorową wersją sosu. Makaron z sosem pomidorowym można zwieńczyć posypką z ulubionego sera.

Włoskie smaki: spaghetti Napoli

Spaghetti Napoli, znane również jako Spaghetti Alla Napoletana, to bardzo sycący makaron, który stanowi klasykę włoskich przepisów. Zawiera on w sobie wszelkie składniki, które mogą przywodzić na myśl ten przepiękny kraj.

Jak sama nazwa wskazuje, spaghetti Napoli pochodzi z Neapolu i - tak jak w przypadku wielu włoskich potraw - cały smak tkwi w jej prostocie. Przysmak jest niezmiernie lekki, a przy tym pyszny. Wykonaj ją raz, a przekonasz się, że spaghetti Napoli już na zawsze zagości w twoim menu.

Przy tej recepturze najlepiej skorzystać z prawdziwych włoskich produktów. Sos opiera się na oliwie z oliwek, maśle, włoskich pomidorach, cebuli, czosnku, koncentracie pomidorowym, liściach bazylii oraz podstawowych przyprawach - soli i pieprzu. Na końcu gotowy makaron posypuje się mozzarellą lub parmezanem. Smacznego!

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Perfekcyjna baza: sos pomidorowy do pizzy

Pizza to jedno z twoich ulubionych włoskich dań? Doskonale, jeśli składa się z cieniutkiego ciasta, kremowego sosu i przepysznych, świeżych dodatków? Czy wiesz, że największym sekretem, który stanowi o smaku pizzy, jest sos pomidorowy? Jak go wykonać, by przerodził się w smaczne tło dla pozostałych składników?

Najprostszy sos pomidorowy do pizzy składa się z passaty pomidorowej, oliwy z oliwek, czosnku, suszonego oregano, a także soli, pieprzu i cukru. Do garnka nalej nieco oliwy, aby podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Poczekaj, aż czosnek nabierze złotego odcienia, a następnie dodaj pomidory i przypraw je wyżej wymienioną mieszanką.

Tak otrzymany sos pomidorowy do pizzy należy zagotować, a później kontynuować gotowanie przez ok. 15-20 minut. Na sam koniec możesz dołożyć posiekanej bazylii. Myślałeś, że sos do pizzy to o wiele trudniejszy orzech do zgryzienia? Oczywiście, jeżeli lubisz więcej przypraw, możesz spokojnie wzbogacić go o ulubioną mieszankę.

Śródziemnomorski powiew: krewetki w sosie pomidorowym

Krewetki w sosie pomidorowym to gratka dla miłośników śródziemnomorskich smaków. Jak odtworzyć to danie tak, aby smakowało jak w restauracji? Możesz przygotować je w delikatnym i łagodnym sosie, ale ciekawszą wariacją jest z pewnością jego ostra wersja.

Aby ją przygotować, wystarczy wzbogacić sos o drobno posiekaną i podsmażoną na oliwie papryczkę chili. Taka pikantna wersja krewetek w sosie pomidorowym wyśmienicie smakuje, gdy jest podana w towarzystwie świeżo upieczonych bułeczek.

Chcesz jeszcze bardziej podkręcić smak tego dania? Możesz przygotować czosnkowe masełko, którym posmarujesz chrupiącą bagietkę. Jeśli jesteś miłośnikiem sera, doskonałym rozwiązaniem będzie także posypanie całości potrawy szczyptą parmezanu lub zapieczenie grzanek właśnie w żółtym serze.

Polska kuchnia: sos pomidorowy do gołąbków

Gołąbki to jedno z ulubionych polskich dań. Kluczem do wydobycia jego smaku jest przygotowanie przepysznego sosu. Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków? Na przykład przy użyciu koncentratu pomidorowego, który sprawi, że sos będzie bardzo esencjonalny.

Szybki sos pomidorowy do gołąbków można przygotować w zaledwie 20 minut. Co będzie potrzebne? Bulion lub wywar po gołąbkach, koncentrat pomidorowy, szklanka przecieru z pomidorów (domowego lub kupnego), mąka pszenna do zagęszczenia i przyprawy. Jeśli chodzi o wydobycie smaku, nasz typ to połączenie: oregano, majeranek, sól, pieprz i cukier.

Zobacz: Przepis na aromatyczną pizzę z ziołowym sosem pomidorowym

Domowe przetwory: sos pomidorowy do słoików

Kochasz domową passatę, ale niestety nie możesz cieszyć się nią przez cały rok? Mamy na to sposób. Wystarczy przygotować domowy sos pomidorowy do słoików w sezonie pomidorowym.

Jest to niezastąpiony sposób nie tylko na podstawową passatę. Dokładnie w ten sam sposób możesz przygotować sos do gołąbków, a także sos do pulpetów, który będzie czekał w lodówce lub zamrażarce na swoją kolej! Lubisz domowy koncentrat lub sos do pizzy? Przygotuj kilka słoików z przecierem domowej roboty i ciesz się smakiem świeżego sosu nawet w jesienne, dżdżyste dni.

Wyjmij tak przygotowane przetwory, gdy najdzie cię ochota na któreś z dań, podgrzej w garnuszku i połącz z pozostałymi składnikami receptury. Wcześniejsze przygotowanie sosu pomidorowego do słoików pozwoli ci nie tylko zaoszczędzić czas, ale również wyczarować smaczną potrawę, gdy odwiedzą cię nieoczekiwani goście.

 

1. Szybki sos pomidorowy

Szybki sos pomidorowy

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Baza do potraw: sos pomidorowy

Sos pomidorowy

Fot. Danutamagda-slugocka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Domowy sos pomidorowy

Domowy sos pomidorowy

Fot. Kasiek189 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Sos pomidorowy

Sos pomidorowy

Fot. Kermeet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Pyszny sos pomidorowy

Sos pomidorowy

Fot. Lolka26 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Sos pomidorowy z bazylią

Sos pomidorowy z bazylią

Fot. Tradycyjna_Kuchnia na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Dodatki Kiełbasa chuda podpiekana.

Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...

Odsłon: 27

>60 min
0
Desery Ciasto "Och i Ach"

Ciasto "Och i Ach" - czyli prosta rolada z bananem - to połączenie najlepszyc...

Odsłon: 395

60 min
4
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Przekąski Szybki tost

Jak spieszę się a chcę zjeść coś dobrego przed wyjściem to mam swojego pewnia...

Odsłon: 87

15 min
2
>60 min
4
>60 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

0
Informacje Dlaczego warto mieć miód w kuchni?

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Pszczoły to pożyteczne owady, które dają bogactwa, z których korzystasz na co dzień. Najbardziej popular...

0
Informacje Trzy sposoby gotowania bobu. Sprawdź, jak robić to dobrze

Pyszne warzywo, którego nie może zabraknąć latem w naszej kuchni. Jak ugotować ziarna bobu, aby w pełni cieszyć się ich smakiem? Sprawdźcie!

0